Odnos procesor/pojacalo

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Overdrive

Re: Odnos procesor/pojacalo

Post by Overdrive » 03 Dec 2015, 23:08

Fenderica wrote:Over..da si upario tu Bugeru sa jednim TS9 zvucao bi isto kao Stivi. On sam je svoje pojacalo uparivao sa tom pedalom. Nisi probao tube screamer sa bugerom.ubija koliko je dobra za bluz ta pedala uz ovakve lampase.da imas i pojacalo od 1500eura moras tube screamer da dodas bas taj sastojak koji fali.
Naravno da jesam, ali V22 ima EL 84 lampe i sad, znam da ću da pojedem gomno sad kad ovo kažem, ali ispostavilo se da sva pojačala koja imaju zvuk koji meni odgovara (i za koji ja mislim da je upravo Srv) imaju 6L6 lampe

Iebi me, al tako je

probao sam posle još neke ampove isto sa 84 kama, i opet isto..jedna doza "ćebastog" koja nema headroom koji hoću i to je to.

I TS i Eq i budži i menjaj..ne vredi

BAr ja nisam uspeo, na sobnim jačinama zvuka

Možda ako bi se negde otpanjilo jače, ne znam..

Ali, obrni okreni, Bugera v22 je izvanredno pojačalo

Overdrive

Post by Overdrive » 03 Dec 2015, 23:14

alfonso wrote:Tu bugeru sam vec video da neko ovde spominje i to mi je nekako za sad u glavi. Mada kazem nisam procesljao sta sve ima. S obzirom na to da stvarno ne trazim nista specijalno i da imam dosta vremena za isprobavanje i razmisljanje,na kaju mislim da cu da izadjem zadovoljan iz cele price. Nisam mnogo zahtevan,mada isamsebi zvucim zahtevno i kao da se proseravam kad pricam kako trazim ton. Vise se baziram neki lick da bude "moj" Sviram kad sam sam kuci da ne smetam zeni :) a imam vremena. Komsiluk bas i nemam :)
Inace do skoro sam vezbao skale,sad malo vise drndam pa ko zna gde cu da zavrsm
Naravno da ćeš izaći zadovoljan

Ne libi se da pitaš u sitna crevca jer u ovakvim tematikama ništa i nije crno-belo

Ako možeš da sviraš glasnije u odnosu na komšiluk, to je već korisna informacija - onda je to olakšavajuća okolnost.

E sad, žena..to ćeš ti već znati najbolje, da li je (lampaš) bolje da čuje kako ti je buka u sobi dok sviraš, pa da te ne doziva..ili (SS, hibrid, modeling..) da te doziva, a ti nabio slušalice u uši.. :D

pisac

Post by pisac » 03 Dec 2015, 23:46

Imam Bugeru V5,ali kako kaze Overdrive,ima na momente-pa,cesce nego sto bih ocekivao-taj potmuli,cebasti ton.Ima atenautor,da se smanji jacina,za sobno sviranje,ali nekako se malo promeni zvuk kad se smanji,jbg...ali interesantno,na slusalicama dobijem skoro savrsen zvuk,onakav kakav volim,dok live ne mogu,a bio bih presrecan da na zvucniku mogu da cujem taj slatki funky bluesy obojen ton,bez pedala.Volim to pojacalo,i menjao bih mu zvucnik kad bih znao da ce to promeniti zvuk nabolje.
Inace te jace Bugere izgleda nisu lose,ali meni je trebao tada mali lampas,zbog nekih specificnih okolnosti,i eto...kupio sam malog blues rock drekavca kojeg malo hvalim a malo psujem...
Alfonso,a Peavey Classic 30?Polovan,naravno...
Last edited by pisac on 03 Dec 2015, 23:53, edited 1 time in total.

Overdrive

Post by Overdrive » 03 Dec 2015, 23:50

pisac wrote: ..ali interesantno,na slusalicama dobijem skoro savrsen zvuk,onakav kakav volim,dok live ne mogu,a bio bih presrecan da na zvucniku mogu da cujem taj slatki funky bluesy zvuk.
Sa slušalicama je uvek bolje, jer zvuk putuje direktno i nema vazudh koji gura inače, kda izlazi iz pojačala i putuje po prostoru

mada, nisam znao da v5 ima izlaz za slušalice?

komil

Post by komil » 03 Dec 2015, 23:53

Overdrive wrote:al zato ti mrtav ladan preporučuješ RC..(koji je - videti prvi komentar) dečku da ubode procesor u procesor sa zvučnikom..? Eto još jednog logičkog kolapsa, da? :lol:
Ne bi meni bilo teško da objasnim, ali bojim se da si ti jedini kome nije jasno, a uz to ne verujem da bi proveo milisekund da skapiraš odgovor, pa....
Kristijan wrote:99% хибридних појачала има једну 12AX7 лампу у претпојачалу, и 90% њих ради као и да нема ту лампу. Ја рачунам да када некоме дајеш оквирне информације (будући да је постављено оквирно питање, а не конкретно питање везано за конкретан модел) да је ипак упутније поменути да изузеци потврђују правило и да је то најчешће шарена лажа. Кад Алфонсо буде поставио неко конкретније питање онда ћу да се бавим конкретним моделом, ако сам имао прилике да га користим. Мени се чини да је тако боље, да идемо од општег ка посебном, иначе ће човек начисто да се дезоријентише.
Ne znam koji je procenat, ali, da.

Moj razlog za vijanjem prvog lampaškog pojačala su bila dva veoma prosta razloga:
1) konkretno mi zvučalo dobro
2) shvatio sam da je velika većina muzike koju sam slušao generalno svirana na lampaškim pojačalima (i karaktere toga sam prepoznavao). Zvuk el. gitare koji sam zavoleo još kao klinac je naprosto bio spoj el. gitara u lampaško pojačalo (pa zatim snimano), pa se postavilo pitanje zašto bi se izmišljala topla voda, kada se može prosto kupiti lampaško pojačalo. Imao sam tada dva tranzistorca (jedan nasleđen i Sovjetske proizvodnje :metal: ) i obilato ih i uspešno koristio za svoje skromne potrebe, ali to mi je uvek bilo nekako drugačije. Nekada je bilo bliže, a nekada dalje od nekog arhitipa tona el. gitare, ali u svakom momentu kada bih ja ili bilo ko bacio poređenje koliko je to bliže lampi kao temu - jedini logičan rasplet mi je bilo pitanje čemu poređenje, ko čuje razliku neka uzme šta mu više leži.. Jednostavno, radi se o tome ko kako kapira električnu gitaru kao instrument.

Naravno, opet se zaplićemo u prevelike generalizacije, ali, šta ćeš... Zato uvek sve ostane na onom tipičnom "probaj pa vidi", koliko god glupo zvučalo, nema kratkog a toliko dobrog saveta.

pisac

Post by pisac » 04 Dec 2015, 00:01

Bugera ima izlaz za slusalice,reverb ovakav onakav,i zvuci dosta glasnije od 5 lampaskih vati.Jako lepo su ga nalickali,jedino malo zvuk da doteram.Inace mi odgovara,daje neki skripav rudimentarni zvuk,sirov na nekim podesavanjima,i odlicno se slaze sa Boss Blues Driver-om.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 04 Dec 2015, 01:31

Overdrive wrote:Imao i RC..to je zapravo procesorčić sa zvučničićem
Realno i tvoj Super Champ je procesorčić sa lampaškim snagaškim stepenom i zvučničićem, ako ćemo pravo... Pa šta mu fali. :D
pisac wrote:Alfonso,a Peavey Classic 30?Polovan,naravno...
Ako zaista želi ono što je napisao na početku teme (pojačalo koje radi copy-paste zvuku sa proca), C30 je jedna od poslednjih stvari koju bi trebalo da razmatra. To pojačalo prosto ima previše prirodne kompresije i ograničen frekvencijski spektar da bi moglo verno da prenese ono što dobije sa procesora. Naravno da će s njim to sve da zvuči 100x bolje, ali to nije poenta, koliko se sećam. Ako stvarno hoće copy-paste, Kristijan je lepo napisao - aktivna kutija i ćao. Eto, zajahao sam na sveopštem talasu offtopic-a na ovoj temi sa svojim prvim postom, pa da se izvučem malo. :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Dec 2015, 06:25

Frostensen wrote:Za nekog ko nije od juce po forumima promice ti dosta finesa. Mada u retrospektivi i ne cudi, posto tvoji komentari ne idu ispod nivoa seminarskog, a ljudi vremenom nauce da sroce sta imaju u mnogo kracim formama. Niti sam napisao da ne delim njegovo misljenje, niti sam insinuirao nesto slicno. A ne mislim ni da je njegov stav budalastina. Sta vise bilo mi je simpaticno kako je nabacio da smara ljude sa istom pricom, al' aj da je cujemo jos jednom. Apropo opsednutosti, kolaziranje spada u neki siri spekar stvari kojima se bavim, tako da hvala na dekonstrukciji licnosti, ali to su stvari koje se rade jako brzo mozda minut, dva najvise, svakako nije nesto sto oduzima vreme i zahteva koncentraciju.

Ako njemu smeta, "Baba Slim", zao mi je :) Nisam mislio nista lose ni izbliza ni izdaleka, ovo je vise bilo direktan prenos iz glave u smislu "kako 20w, nista bez 50w bre!" :)
Човек је дошао и дао неколико врло конкретних предлога, а онда поменуо и технички податак базиран на личном искуству. Рачунај да Баба Слим месечно одради онолико свирки колико си ти укупно имао са својим бендом, па сад види ко има обимније искуство и чији савет има озбиљнију тежину. Ти си с друге стране у разговору учествовао са 0 конкретних предлога (иначе врло типично за тебе) а онда си нашао да је сасвим упутно да прозиваш некога ко се понашао далеко предусретљивије од тебе (што је исто типично, и заправо није тешко, пошто углавном овде долазиш да истресеш своје нервозе). Да ли си на колаж потрошио минут или пола сата - то заиста не мења ствар. Простаклук никад није пандан хумору, надркан став није добро зезање. Нико не може да ти забрани да наставиш да клатиш врата као и до сада, али ја овај пут нисам био вољан да ћутке пређем преко тога.

pisac

Post by pisac » 04 Dec 2015, 06:57

Ustvari da,procesor je prioritet.Ali taj Peavey sam morao da pomenem,dobro pojjacalo,mocno,a nije skupo.Onda je nesto poput tog Rolanda 60 doobro resenje,moj drugar iz Katabazije ga ima i zadovoljan je.Ali bas zadovoljan.

Overdrive

Post by Overdrive » 04 Dec 2015, 10:05

vidim, veče je donelo neke nove opservacije.. :D

Komile, i dalje smešno pričaš, daj još neki vic ;)

Tommytigh..realno ne fali mu ništa. Zvučnik od 10" je taman mera za prostor koji koristim za muziku. Samo mi je interesantan ovah "procesor" fenomen..

Kao da se neki tehno-rasizam širi ovuda.
Ako nije nešto čistokrvno, onda..hm...nije to baš to..
Jes Fender, al ono "mex" žulja oće mozak da iskopa
Jes Gibson, al ono "china" bode oko i tera ljude da dovate šmirglu i vodene dekale i nalepe "made in usa"..(samo što savest ne može da se prevari, pa se onda godinama ne spava mirno dok se konačno ne kupi original originala, "čistokrvni" amerikanac..(koga su verovatno negde u fabrici pravili neki meksikanci, ili čak kinezi..al ko te pita)

Pa onda, jeste..ima to pojačalo lampe ali..onaj tranzistorčić smeta brate.
Može pojačalo da ima dve i tri i pet lampi, ali ako ima i tranzistorčić..iebiga, nije to to... :XD:

A znam i takve tehno-rasiste, čija lampaška pojačala proizvedena dabome u usa, ni pod tačkom raznom ne smeju da troše kineske lampe, jer..to i nisu prave lampe jel'te..

Da vidimo onda dalje..Kristina koristi nekakvu argumentaciju pozivajući se na iskustvo baba slima?
Ne znam čoveka,ali sam bacio oko na youtube snimke te muzike koju svira i mogu samo da kažem - blagi užas.
Ako je to iskustvo upotrebljeno da bi se sviralo neko njesra od tralala muzike, onda džaba ti brate znanje i o pojačalima i o gitarama i džaba ti saveti.Da ne grešim dušu, možda čovek privatno svira nešto vrednije pažnje ali..ovo što videh :grummel_2:

Znam čoveka koji ceo život svira, nastupa. Kad kažem ceo život, mislim na nekih 40 godina živog nastupa. I koji i dan danas nije u stanju da oseti razliku u zvuku između tri pojačala i koji nikad ne koristi potove na gitari isl, tako da..sve je to big trt.

Što se tiče male Bugere v5, mogu samo da kažem da je to odlično pojačalo.
Ko hoće eto "čistokrvnog" lampaša, da uči dinamiku odnosa gitara-pojačalo, da upoređuje razlike između tranzistorskog, lampaškog isl..ne postoji bolje. Nije skupo, nije teško, čak je i estetski slatko. Da sad ponovo razmišljam o lampašu ozbiljno bih ga uzeo u obzir.

Nažalost u srbiji nema većeg izbora, pa možda ima i boljih rešenja, ali kod nas je tako kako je. Sad vidim da se prave i mikro-lampaške glave, kabineti..svašta nešto, ali ko zna kad će i da li će uopšte kod nas to da dođe..

komil

Post by komil » 04 Dec 2015, 10:40

Drajviću, ako ti je do malko smeha pročitaj svoju rečenicu sa rečju headroom (samo tebi razumljivu), pa nakon toga pročitaj negde šta ta reč znači.
Npr. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Headroo ... rocessing)

Overdrive

Post by Overdrive » 04 Dec 2015, 10:46

komil wrote:Drajviću, ako ti je do malko smeha pročitaj svoju rečenicu sa rečju headroom (samo tebi razumljivu), pa nakon toga pročitaj negde šta ta reč znači.
Npr. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Headroo ... rocessing)
a ti nauči brte da linkuješ.. :lol:

https://en.wikipedia.org/wiki/Headroom

maksabass

Post by maksabass » 04 Dec 2015, 11:17

Lampa...tranzistor...procesor ...itd.
Najgore je od svega kad neko pokusa da ubedi nekog u njegov subjektivni stav.Nema tu ubedjivanja jer sve je ovo kolko dobro toliko i lose.Sve ima svoje mane i prednosti.Ako naidjete na sagovornika koji deli Vase misljenje stvar je resena...ako li ne dzaba je da pankeru objasnjavate kako da svira dvojku kad njega to uopste ne dotice.Konkretno proceor nikad nece zvucati kao analogna pedala niti ce tranzistorac zvucati kao lampas...niti ce ovaj ili onaj zvucnik zvucati isto jer su RAZLICITI.
Sta kome vise odgovara taj to i rabi.Sto se tice licno mog stava i na osnovu mog iskustva druzeci se i svirajuci sa dosta iskusnih muzicara pokusao sam da izdignem svoj rad-analogne pedale-u odnosu na procesor i to na taj nacin sto sam direktno podmetnuo nekim da probaju i porede zvuk i nacin svirke .Neki su culi jasnu razliku i ustanovili da im to odgovara,neki nisu.Sve je to do coveka...a sve u tom pravcu da mu bude lakse i odgovara njegovom muziciranju.U svakom slucaju stoji...oces da se zezas sviraj zezalice-oces da sviras ozbiljno i da juris konktetan zvuk ili pravis sopstveni juri konkretne stvari i autenticnu opremu...mnogo prosto.Sve sto je kvaoitetno je i skupo naravno .A moram da priznam da gitarska oprema nikad nije bila nesto preterano skupa bar kad se radi o nekom proseku.Pa tako za 1000 i nesto evradi mozete imati sasvim pristojnu opremu.Ako se radi o analognim i kvalitetnim.stvarima nikad necete biti na gubitku jer cene pojedinih komada ne padaju...jer su vec dosta pale od kad su proizvedene...i drze vec godinama svoje cene.Ako ste za varijantu nove opreme odmah imajte u vidu da ce cena ubrzo pasti i bicete na gubitku...a pre ili kasnije cete isti komad prodati jer necete biri zadovoljni istim.Trenutno neznam ni jednog muzicara koji rabi na svirkama procesore koji su starije generacije...i poima nemam gde se skladisti taj otpad.A isto tako znam da svi koji su svirali kakve takve pedale ili pojacala ih i dalje sviraju.Da se razumemo nemam nista protiv digitalije ali imam protiv da se neke stvari porede.
A sad pomozite coveku...
Moj stav je da kupis sebi bilo sta iz tvog budzeta...dal se zove ovako il onako u nekom srednjem cenovnom rangu sva pojacala tako i rade.Bez tripovanja dal je to lampa ili nije ,kako to lampa pravi zvuk a kako tranzisor jer ces skrenuti sa puta muzicara i oticices u kvantnu fiziku
...a to ti nije cilj.Kad neko vreme radis na toj opremi a u medjuvremenu probas i nesto drugo samo ce ti se kasti.

Overdrive

Post by Overdrive » 04 Dec 2015, 11:38

Nema nikakve pomoći čoveku dok je god tzv "opštih mesta" u preporukama

"Ozbiljna oprema", "zezalice"..sve to samo zbunjuje

Koje kriterijume mora da zadovolji "ozbiljna oprema"? Da bude skupa i gabaritna? Analogna i teška?

Ljudi danas sviraju preko iPhon-a i to sa takvim zvukom da (ko što maksa pomenu) ljudi ne mogu da primete razliku u zvuku.

Šta je ozbiljna svirka? Da li je neko ko svira npr jazz ozbiljniji od onoga ko svira blues? Ili je onaj koji svira blues ozbiljniji jer ga svira uživo pred publikom, a jazz muzičar je neozbiljan jer svira u svojoj sobi? I šta ako za blues muzičara nije čuo niko osim društva iz kafića, a za jazz muzičara zna ceo youtube?

Šta su zezalice?

Mnogo je tu predrasuda, koje sve redom govore jednu stvar - a to je da ljudi teško prihvataju promene.

Nikako da se shvati da je došlo vreme ideja, da će se o ovim vremenima sada nekada pričati kao o hiperinflaciji muzike, opreme, tonova, "zezalica", pravaca, bendova, muzičkih formata

Nikako da se shvati da prolazi vreme teške i glomazne opreme (ne samo muzičke) i da svaki telefon danas pravi jasnije i kvalitetnije fotografije nego bilo koja hiper skupa foto-aparatura od pre 10-tak godina

Isto je i sa zvukom

Svet ide ka tome da se čovek oslobodi materijalnih prepreka i da što lakše zabeleži i plasira Ideju! A mi još uvek masturbiramo na nekakve analogne lešine od tries kila jer "nije to - to"

A kad im staviš povez preko očiju, ne umeju da čuju razliku između opreme od 3000 evra i one od 60

Moj savet, prestanite da koristite opšta mesta kao što su "ozbiljna oprema", "zezalice", "prava stvar" isl - jer ni sami više ne možete da znate šta to znači.

Fenderica

Post by Fenderica » 04 Dec 2015, 12:00

Svaciji stav je ovde dobar..ali ja kao klinac koji bi da sebi nabavim pojacalo za gitaru na kome cu da sviram sam sve usraniji da tako kazem? Stigosmo do toga da gitaru privezem na ajfon i sviram preko mobilnog jer necu cuti razliku u zvuku. Dobro..sta ja da kupim? Ajfon..lampasa..trazistorca..hibrida..kompjuter sa softverom koji simulira pojacala i pedale.. mislim da je svakom jasno sta su budalastine a sta realnost. hocu brate nesto sto svira svako normalan..sto je standard i sro ne gubi cenu pri preprodaji. To je znaci polovno pojacalo..analogno..lampasko..uvek je na ceni..ili neko polovno tranzistorsko za ispod 200 ili jos bolje oko 150 evra. Ajfon da kupim..softver za njega za dve godine nece da vredi peti deo onoga sto je vredeo - cist gubitak. Procesori isto..kao sto kaze maksa..gde skladiste one procesore od pre par godina koje niko ne svira..svi hoce najnovije..koji su to gubici na procesorima. Ne bih da namecem neko svoje misljenje ili stav..ali zar nije najbolja opcija najjednostavnija..ona standardna..pojacalo-kabal-gitara. Eventualno neka pedala za efekte. Dali ce biti tranzistor.hibrid.ili cistokrvan lampas.zavisi od toga koliko si spreman da platis. Nema tu izmedju kao sto over pokusava da prikaze.jer goFno of ajfona i softver za njega kosta kao bolji lampas a za dve godine za njega i njegov softver mozes da kupis boss ds1. Kako je onda dobra solucija digitalna era? Kada je to kozmetika koja je popularna dve sezone?

Post Reply