Odnos procesor/pojacalo

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Overdrive

Re: Odnos procesor/pojacalo

Post by Overdrive » 04 Dec 2015, 12:14

Fenderica wrote:Svaciji stav je ovde dobar..ali ja kao klinac koji bi da sebi nabavim pojacalo za gitaru na kome cu da sviram sam sve usraniji da tako kazem? Stigosmo do toga da gitaru privezem na ajfon i sviram preko mobilnog jer necu cuti razliku u zvuku. Dobro..sta ja da kupim? Ajfon..lampasa..trazistorca..hibrida..kompjuter sa softverom koji simulira pojacala i pedale.. mislim da je svakom jasno sta su budalastine a sta realnost. hocu brate nesto sto svira svako normalan..sto je standard i sro ne gubi cenu pri preprodaji. To je znaci polovno pojacalo..analogno..lampasko..uvek je na ceni..ili neko polovno tranzistorsko za ispod 200 ili jos bolje oko 150 evra. Ajfon da kupim..softver za njega za dve godine nece da vredi peti deo onoga sto je vredeo - cist gubitak. Procesori isto..kao sto kaze maksa..gde skladiste one procesore od pre par godina koje niko ne svira..svi hoce najnovije..koji su to gubici na procesorima. Ne bih da namecem neko svoje misljenje ili stav..ali zar nije najbolja opcija najjednostavnija..ona standardna..pojacalo-kabal-gitara. Eventualno neka pedala za efekte. Dali ce biti tranzistor.hibrid.ili cistokrvan lampas.zavisi od toga koliko si spreman da platis. Nema tu izmedju kao sto over pokusava da prikaze.jer goFno of ajfona i softver za njega kosta kao bolji lampas a za dve godine za njega i njegov softver mozes da kupis boss ds1. Kako je onda dobra solucija digitalna era? Kada je to kozmetika koja je popularna dve sezone?
ako razmišljaš o lovi i kupujem-prodajem situaciji u srbiji, onda si u pravu

ako pričamo o zvuku, mogućnostima i opcijama..onda ta proverena kombinacija gitara-kabal-lampaš ne pruža baš mnogo mogućnosti

alfonso

Post by alfonso » 04 Dec 2015, 13:18

Ne razumem stav "izgubicu pare na tome". To znaci da ides da kupis nesto sto ne zelis i gledas da sto manje para izgubis. A ko kaze da procesorom ne mozes biti zadovoljan onda ima neki kvrc u glavi. Ja volim jednostavnost,ali takodje smatram da u 21. veku treba koristiti njegove blagodeti. Pa nije ni fejsbuk toliko los,koliko su ljudi koji ga koriste ograniceni (govorim o onima koji su po ceo dan na fb).da mzete nakaciti viruse na kompu i sjebati masinu od 400 evra,poslati nigerijskom princu pare da dodje u Bg,a mozete naci i pesmu koju hocete i nauciti svasta jer ima toliko toga korisnog. Sve zavisi za sta ti nesto treba i da li ti koristi. Neko jos ima nokju 3310 i puni je jednom u 7 dana,neko ima smartfon i puni ga 3x dnevno. Ni jedan ni drugi ne grese

Overdrive

Post by Overdrive » 04 Dec 2015, 13:39

alfonso wrote: Ja volim jednostavnost,ali takodje smatram da u 21. veku treba koristiti njegove blagodeti.
Dosta toga leži u najobičnijoj idolatriji i fetišizmu

Svi idoli-gitaristi (SRV, Hendriks, Satriani, EJ..ko sve ne) su veoma rado koristili sve nove "zezalice" koje im život donosi.

Probavali, eksperimentisali samo tako, u skladu sa savremenim tehničkim novotarijama

I sad, imamo paradoksalnu situaciju da se npr 30 godina kasnije, neko upinje da nabavi u dlaku identičnu opremu kao njihovi idoli, a ta oprema i inače odavno stoji u muzeju.

Kao kada bi sad neki pisac koji se oduševljava klasikom, uzeo da piše roman guščijim perom i mastilom pravljenim od baruta..i sad ako pero i mastilo nisu originalni, onda to nije to iebiga..

pisac

Post by pisac » 04 Dec 2015, 14:20

maksabass wrote:Lampa...tranzistor...procesor ...itd.
Najgore je od svega kad neko pokusa da ubedi nekog u njegov subjektivni stav.Nema tu ubedjivanja jer sve je ovo kolko dobro toliko i lose.Sve ima svoje mane i prednosti.Ako naidjete na sagovornika koji deli Vase misljenje stvar je resena...ako li ne dzaba je da pankeru objasnjavate kako da svira dvojku kad njega to uopste ne dotice.Konkretno proceor nikad nece zvucati kao analogna pedala niti ce tranzistorac zvucati kao lampas...niti ce ovaj ili onaj zvucnik zvucati isto jer su RAZLICITI.
Sta kome vise odgovara taj to i rabi.Sto se tice licno mog stava i na osnovu mog iskustva druzeci se i svirajuci sa dosta iskusnih muzicara pokusao sam da izdignem svoj rad-analogne pedale-u odnosu na procesor i to na taj nacin sto sam direktno podmetnuo nekim da probaju i porede zvuk i nacin svirke .Neki su culi jasnu razliku i ustanovili da im to odgovara,neki nisu.Sve je to do coveka...a sve u tom pravcu da mu bude lakse i odgovara njegovom muziciranju.U svakom slucaju stoji...oces da se zezas sviraj zezalice-oces da sviras ozbiljno i da juris konktetan zvuk ili pravis sopstveni juri konkretne stvari i autenticnu opremu...mnogo prosto.Sve sto je kvaoitetno je i skupo naravno .A moram da priznam da gitarska oprema nikad nije bila nesto preterano skupa bar kad se radi o nekom proseku.Pa tako za 1000 i nesto evradi mozete imati sasvim pristojnu opremu.Ako se radi o analognim i kvalitetnim.stvarima nikad necete biti na gubitku jer cene pojedinih komada ne padaju...jer su vec dosta pale od kad su proizvedene...i drze vec godinama svoje cene.Ako ste za varijantu nove opreme odmah imajte u vidu da ce cena ubrzo pasti i bicete na gubitku...a pre ili kasnije cete isti komad prodati jer necete biri zadovoljni istim.Trenutno neznam ni jednog muzicara koji rabi na svirkama procesore koji su starije generacije...i poima nemam gde se skladisti taj otpad.A isto tako znam da svi koji su svirali kakve takve pedale ili pojacala ih i dalje sviraju.Da se razumemo nemam nista protiv digitalije ali imam protiv da se neke stvari porede.
A sad pomozite coveku...
Moj stav je da kupis sebi bilo sta iz tvog budzeta...dal se zove ovako il onako u nekom srednjem cenovnom rangu sva pojacala tako i rade.Bez tripovanja dal je to lampa ili nije ,kako to lampa pravi zvuk a kako tranzisor jer ces skrenuti sa puta muzicara i oticices u kvantnu fiziku
...a to ti nije cilj.Kad neko vreme radis na toj opremi a u medjuvremenu probas i nesto drugo samo ce ti se kasti.
:lol: :XD: :ziveli: :ma bravo:

pisac

Post by pisac » 04 Dec 2015, 14:23

Overdrive wrote:
alfonso wrote: Ja volim jednostavnost,ali takodje smatram da u 21. veku treba koristiti njegove blagodeti.
Dosta toga leži u najobičnijoj idolatriji i fetišizmu

Svi idoli-gitaristi (SRV, Hendriks, Satriani, EJ..ko sve ne) su veoma rado koristili sve nove "zezalice" koje im život donosi.

Probavali, eksperimentisali samo tako, u skladu sa savremenim tehničkim novotarijama

I sad, imamo paradoksalnu situaciju da se npr 30 godina kasnije, neko upinje da nabavi u dlaku identičnu opremu kao njihovi idoli, a ta oprema i inače odavno stoji u muzeju.

Kao kada bi sad neki pisac koji se oduševljava klasikom, uzeo da piše roman guščijim perom i mastilom pravljenim od baruta..i sad ako pero i mastilo nisu originalni, onda to nije to iebiga..
:lol: :XD: :D :music-smiley2:

komil

Post by komil » 04 Dec 2015, 14:29

alfonso wrote:Ne razumem stav "izgubicu pare na tome". To znaci da ides da kupis nesto sto ne zelis i gledas da sto manje para izgubis.
Radi se najviše o tome da je jedna kupovina tj. pojačalo optimalno za jednu situaciju, npr. sediš kući malo. Promeni ti se kombinacija i treba ti druga oprema. Druga kombinacija za jedaan tip benda, naglašavanje sa nekim bubnjarem i sl. treći su parametri kada ga nosiš na svirke određenog tipa. Npr. ako ti sada ne izgleda bitno da li je pojačalo 10cm dublje ili pliće, kad ga budeš 100 puta pakovao u kolima sa ostalom opremom može da ispadne izuzetno bitno. Pored ovih konkretnih razloga ima ih još premnogo. Jednostavno, ima previše aspekata da bi mogao sebi da garantuješ da nećeš menjati za par meseci.

pisac

Post by pisac » 04 Dec 2015, 14:51

U pravu si Komil.Nemoguce je pogoditi i svoje zelje i potrebe iz prve,a kamoli nekog drugog.Sto ljudi sto ukusa,sto potreba.
Cini mi se da bez velikog novca nemoguce je napraviti optimalne kombinacije opreme.Znaci,kompromisna resenja,malo u korist ovoga,a na stetu onoga,i to je to,nema savrsenstva,ni kod zene,ni kod auta,ni kod mobilnog telefona,ni drugde...
Vazno je da se kotrlja.

Overdrive

Post by Overdrive » 04 Dec 2015, 15:02

ovo je sve samo jedan padež

pričamo zezamo se mudrujemo khenjamo

sasvim će biti drugi padež kad dečkin uzme taj svoj Korg i krene da ga ubada po prodavnicama u razna pojačala, ili da probava ovo i ono..

Tad će sve ovo da padne u vodu, buć..ami deca ćuć.. :lol:

pisac

Post by pisac » 04 Dec 2015, 15:33

kHenjamo,po americki,sa H,ili kenjamo na srpskom,bez aš,to jest H? :hmm:

alfonso

Post by alfonso » 04 Dec 2015, 16:19

Kroz svu ovu pricu smo sa lampasa od 500-600 evra (polovno sve) dosli do toga da ako mi bude odgovaralo mogu uzeti lampasa od 200-250 (bugeru). Tako da nije uzaludno. Ko zna? Mozda uleti neka kinta (ume da se desi s vremena na vreme) pa se ranije nesto uzme. A mozda se zainatim pa uzmem trandzu bas zato sto svi tvrde kako je lampa bozije cudo. Dug je period 5-6 meseci,svasta moze da se desi.
Citao sam neke stvarcice o zvuku i bas cu da probam to.
Elem. Stvar je da se sa pojacala skine zadnja strana jerbo mu menja zvuk. Ne odbijaju se zvucni talasi sta ja znam. To radim iz ciste radoznalosti da se razumemo,da ne bude odmah neka rasprava o tome.
A ponovo cu da kazem da nista posebno ne trazim sto se zvuka tice.
E sad,ta bugera v22 (valjda sam ubo naziv) ce biti probana u svakom slucaju.
E da,htedoh reci da ne patim od marki i da ako mi se nesto svidja i odgovara moze pisati i fendeer,gidson,ibazen,zeng dong fung. Puno sam dobrih stvari propustio,kao klinac, gledajuci marke. Stvar zbog koje sam prestao dajurim gluposti su starke. Toliko sam hteo te prokletinje i kad sam ih prvi put kupio video sam da mi nisu uopste udobne jer sam imao ravno stopalo :)

alumiroi

Post by alumiroi » 04 Dec 2015, 16:40

Probaj i Laney CUB 12R. Može jako dobro da zvuči, ne košta puno i ne gubiš mnogo ako hoćeš da prodaš i kupiš nešto bolje...

pisac

Post by pisac » 04 Dec 2015, 17:15

alumiroi wrote:Probaj i Laney CUB 12R. Može jako dobro da zvuči, ne košta puno i ne gubiš mnogo ako hoćeš da prodaš i kupiš nešto bolje...
Ovo je pametno od reci do reci.

Fenderica

Post by Fenderica » 04 Dec 2015, 18:37

alfonso wrote:A ko kaze da procesorom ne mozes biti zadovoljan onda ima neki kvrc u glavi.
E vidiš buraz ovo se i ja pitam godinama i nisam došao do odgovora.
Pitam se još jednom zašto ljudi menaju procesore kao što menjaju garderobu? Zašto niko ne svira procesor star 15 godina? Ma zašto niko ne svira procesor star 5 godina? Zašto se procesori menjaju kao modni detalji?
alfonso wrote:Ne razumem stav "izgubicu pare na tome".
Pa da si pre 15 leta kupio Boss DS1, danas bi ga prodao za iste pare ako ne i skuplje. Da si kupio procesor pre tih 15 leta za 500 maraka, danas ga ne bi prodao za 50 maraka. I PAZI NAJBITNIJU STVAR: Boss DS1 je i dalje upotrebljiva pedala koja se koristi u muzici dok taj procesor služi kao podupirač za krofne. Zašto, odakle znam, pitam se i dalje, zašto procesori ne drze cenu i zašto odjednom više muzičari ne žele da ih koriste? Zar nisu to efekti u jednom? Ako su im tada bili dobri i platili su ih 500 maraka, kako odjednom više nisu i postaju bezvredni? Zašto zašto

Fenderica

Post by Fenderica » 04 Dec 2015, 18:44

Overdrive wrote:
ako razmišljaš o lovi i kupujem-prodajem situaciji u srbiji, onda si u pravu

ako pričamo o zvuku, mogućnostima i opcijama..onda ta proverena kombinacija gitara-kabal-lampaš ne pruža baš mnogo mogućnosti
Ako ćemo tom stazom, onda je najbolja kombinacija gitara-kabal-PC. Instaliraš neki Guitar Rig, 10000 VST plaginova, imaš svako pojačalo na svetu, svaku pedalu, gitaru privežeš na komp direktno ili u zvučnu ili usb, danas imaš one usb konektore za gitaru jeftino, treba ti eventualno bolja zvučna karta a toga ima danas pun kofer za male pare, možda hi fi sistem da komp privežeš da stereo pojačalo i malo bolje zvučnike, šta će ti pedalbord, procesor, pojačalo. Možda si u pravu, za sobnog svirača je to čak i bolja opcija.
Problem je ako ljudi nemaju dobre Hi-Fi sisteme, a komp privezan na kineske zvučnike 2.1 od 1100 dinara, tu je zvuk mili moj bezi od mene, takvima je pojačalo za gitaru bolja opcija nego da kupuju Hi-Fi pojačalo i zvučnike za njega, iako i to može da se nabavi danas preko oglasa za 120 evra komplet da zadovoljava. Ma kombinacije su ogromne danas. Nekad je bilo teško kada tranzistor još nije bio izmišljen a danas kada čipovi vladaju. :bambi:

alfonso

Post by alfonso » 04 Dec 2015, 18:48

Fenderica wrote:
alfonso wrote:A ko kaze da procesorom ne mozes biti zadovoljan onda ima neki kvrc u glavi.
E vidiš buraz ovo se i ja pitam godinama i nisam došao do odgovora.
Pitam se još jednom zašto ljudi menaju procesore kao što menjaju garderobu? Zašto niko ne svira procesor star 15 godina? Ma zašto niko ne svira procesor star 5 godina? Zašto se procesori menjaju kao modni detalji?
alfonso wrote:Ne razumem stav "izgubicu pare na tome".
Pa da si pre 15 leta kupio Boss DS1, danas bi ga prodao za iste pare ako ne i skuplje. Da si kupio procesor pre tih 15 leta za 500 maraka, danas ga ne bi prodao za 50 maraka. I PAZI NAJBITNIJU STVAR: Boss DS1 je i dalje upotrebljiva pedala koja se koristi u muzici dok taj procesor služi kao podupirač za krofne. Zašto, odakle znam, pitam se i dalje, zašto procesori ne drze cenu i zašto odjednom više muzičari ne žele da ih koriste? Zar nisu to efekti u jednom? Ako su im tada bili dobri i platili su ih 500 maraka, kako odjednom više nisu i postaju bezvredni? Zašto zašto
znas kako,sto se mene tice nek ih menjaju sto cesce da mogu da ih kupim za sto manje para jer meni valjaju. Ovaj moj je napravljen ko tenk. Dobro ne bas ko tenk,malo bolje :) Ovaj korg je izasao 2007. znaci pre 8 godina. tad je kostao oko 400 ja ga uzeo za 50 evra. sta mu fali ne znam. Jedino sujeta neka. Razumem ako kupujes nesto sto nije provereno pa da kazes izgubicu pare na tome, ali ako kupis provereno ne vidim razlog za menjanje posle par meseci (osim ako nije nesto hitno)

Post Reply