Baterije za Fuzz i vintage wah wah pedale

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

Re: Baterije za Fuzz i vintage wah wah pedale

Post by Rocket Roll » 26 Mar 2010, 06:30

dweezil wrote: mada @Rocket mozda bi stvarno trebali da uvedemo rubriku Mythbusters .... :)
Ceo forum nam je mythbusting :D

Sava

Post by Sava » 26 Mar 2010, 11:32

Rocket Roll wrote: Prva dva rifa Duracell, druga dva rifa kinesko smećance, poslednja dva rifa Duracell. Nek' svako prosudi sam šta mu se više sviđa, a da ima razlike - ima, i to velike.

Objašnjenje se ukratko svodi na razlike u tome kako je rešena masa na standardnim i alkalnim baterijama. Poneko spominje i otpor / indukciju / kapacitivnost same baterije. Ne bih znao šta tačno utiče na ton baterije, ali neki andrak jeste...
Sa ovim nivoom mog tehničkog znanja ja nikako ne mogu da shavatim i prihvatim objašnjenje da različit tip baterije može dati i različit zvuk. Baterije su bukvalno nauka, posebno pravilno punjenje baterija i o tome sam mnogo čitao jer kao radoioamateru mi je ta tematika bila vrlo bliska. No kod radiouređaja nije bitan kvalitet tona već izračena snaga, kvalitetan prijem i dugotrajnost rada. Ono što meni ne ide u glavu je to da ako neka baterija ima određeni napon i može da isporuči odgovarajuću struju onda nije bitno kojeg je tipa!? Razlika bi eventualno mogla da postoji kod brzine isporuke pikova struje, ali opet pedale (pogotovo fuzovi) su mali potrošači tako da to ne bi trebalo da bude od značaja. Kod takvih testova je moguće da kineske baterije ne ispooručuju deklarisanu struju, odnosno da na tarabi svašta piše. Uostalom ako neko želi da proba neka uzme jednu običnu i jednu alkalnu bateriju marke Duracel pa neka uporedi. Ako čuje nekakvu razliku platiću mu baterije!

Što se tiče istrošenih baterija tu je u pitanju pad napona, ne znam šta bi drugo moglo biti.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Mar 2010, 15:42

Sava wrote:Uostalom ako neko želi da proba neka uzme jednu običnu i jednu alkalnu bateriju marke Duracel pa neka uporedi. Ako čuje nekakvu razliku platiću mu baterije!
Sledeći put do vas dolazim sa mojim Orfelinom - uživo se najbolje čuje kakva je promena u pitanju. Držim vas za reč što se cene baterija tiče :D

Sava

Post by Sava » 26 Mar 2010, 18:04

Rocket Roll wrote:[
Sledeći put do vas dolazim sa mojim Orfelinom - uživo se najbolje čuje kakva je promena u pitanju. Držim vas za reč što se cene baterija tiče :D
Neću da ti se suprotstavljam jer si pola metra viši od mene :D!

Sve dogovoreno, ne tvrdim da to nije tako kako kažeš već ističem da je moje znanje premalo da bi to prihvatilo zdravo za gotovo. Probamo, uverimo se i kraj.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 26 Mar 2010, 18:16

Rocket Roll wrote:
Sava wrote:Uostalom ako neko želi da proba neka uzme jednu običnu i jednu alkalnu bateriju marke Duracel pa neka uporedi. Ako čuje nekakvu razliku platiću mu baterije!
Haha, Rocket, dobio si baterije :ziveli: Ja u Fuzz ni looodilu ne stavljam alkalne...

dweezil

Post by dweezil » 26 Mar 2010, 19:06

uh i ja sam ranije bio i tripu kao Sava, ono u fazonu cvrsto na zemlji, max racionalno i sve, al sto vishe se bakcem ovim stvarima vidim da svaka finesa koja nekad i deluje sujeverno, ume da utice na konacno sound necega. :)

Sava

Post by Sava » 27 Mar 2010, 10:20

Guitar_thrill wrote:Ako Eric Johnson kaze da ima razlike izmedju baterija u fuzz face-u, onda je to tako :mrgreen:
Apropo Johnsona: čovek nije lud, ali isteruje perfekciju. Davno sam naučio baveći se godinama hi-fi tehnikom da milion malih i na izgled beznačajnih unapređenja na kraju daje jedno veliko poboljšanje. Videćemo kada Rocket dođe koliko to ima veze sa Ge tranzistorima jer se njima ne bavim, prevazišao sam ih još kao dete :D! Ali zaista je tako, tada i nije bilo druge vrste tranzistora i prvi fuzzevi koje smo imali su bili oni čuveni okrugli sive boje. Baterije smo stavljali one koje smo mogli da kupimo, nije ni bilo izbora :D! Nikada nisam zavoleo Ge pa ih ne volim ni danas, meni su modernije konstrukcije prijatnije za uvo. Tačno je da Ge ima veliko "curenje" struje i svašta je moguće, ali moram lično da se uverim u to, do tada ne verujem nikome.

rock action

Post by rock action » 06 Apr 2010, 15:27

zanimljivo ovo za alkalne baterije.

ja sam uglavnom alkalne koristio jer duplo duze traju.

za overdrive/dist/fuzz pedale znam iz iskustva da lepse zvuce kad je baterija na pola. na mom NYC Big Muffu Pi kad je baterija na izdisaju on proizvodi divne zvuke :D

jel se alkalna odrazava nesto specificno na wah (dunlop obican) ?

xspaceman

Post by xspaceman » 06 Apr 2010, 16:57

rock action wrote:zanimljivo ovo za alkalne baterije.

ja sam uglavnom alkalne koristio jer duplo duze traju.

za overdrive/dist/fuzz pedale znam iz iskustva da lepse zvuce kad je baterija na pola. na mom NYC Big Muffu Pi kad je baterija na izdisaju on proizvodi divne zvuke :D

jel se alkalna odrazava nesto specificno na wah (dunlop obican) ?
e pa u buduće ću da štekam istrošene baterije, pa na oglase da zaradim koju paru! :lol:

vasko

Post by vasko » 06 Apr 2010, 19:24

rock action wrote:za overdrive/dist/fuzz pedale znam iz iskustva da lepse zvuce kad je baterija na pola. na mom NYC Big Muffu Pi kad je baterija na izdisaju on proizvodi divne zvuke :D
ima logike...jer na nizem naponu se pomera radna tacka tranzistora blize C klasi i jaci je kliping

kad je vec tako mozes da dodas LM317 na napajanje i namestis konstantan nizi napon,ne moras da cekas da se baterija istrosi

mozes i 4-5 obicnih dioda na red da vezes,jedna spusta za 0.7V,mada ovo moras da probas u praxi kako radi,jer ako napon varira kod opterecenja padace i struja pa ce se efekat izgubiti

Kill surf city

Post by Kill surf city » 06 Apr 2010, 20:41

Nije neka novost, ali evo...

Image

Na nekim novijim fazevima starve kontrola je postala standard.

:ziveli:

rock action

Post by rock action » 12 Apr 2010, 13:32

ne odgovori mi niko kako alkalne uticu na wah?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Apr 2010, 14:12

U, jbt, znaci onaj iz Mogvaja se nije zajebavao, ahahahaha. :ziveli:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 12 Apr 2010, 14:20

rock action wrote:ne odgovori mi niko kako alkalne uticu na wah?
Ovo možeš da testiraš tako što ćeš napajanje/bateriju u toku sviranja isključiti iz pedale i slušati šta se događa (promene tona dok struja otiče).To ti je isti proces kao baterija dok slabi samo naravno ubrzan.Mislim naravno ako pražnjenje kondiša nije isuviše brzo da se uopšte nešto i stigne čuti pošto nisam primetio da se išta dogodilo na mom wah-u(al' recimo ovo mogu da radim na DS1 pedali).

Post Reply