Kako zakrpiti membranu zvucnika pojacala?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Korenjak

Re: Kako zakrpiti membranu zvucnika pojacala?

Post by Korenjak » 07 Jul 2010, 16:58

Pa da trebalo bi da ulozim edno 200 evrova da ga vrnem na lampe....u snazi...

Inace nista nije dirano sem tog snagaskog dela..... sve stoji originalno sem izlaznog trafoa koji nedostaje....ali to se danas da nabaviti :) ...na crecu...

al to cu videti ..da li cu da vratm te 4 izlazne 6l6 lampe...kad okrpim zvucnik.....inace zvuk je super...

Provereno su vezani redno.....ide u prvi , pa iz prvog u drugi....pa iz drugog nazad....

Ne mogu sad da fotkam jer sam skinuo zvucnik....

Uglavnom koje biste mi zvucnike preporucili ukoliko budem stavljao nove?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 07 Jul 2010, 17:02

guv'nor wrote:
Korenjak wrote:i da je u slucaju rednog vezivanja ...jedan vise na udaru?
Da, kod serijskog vezivanja je prvi uvek izložen maltretu od strane izlaznog trafoa. Taj obično prvi i otkaže.
Hm... zanimljivo. Meni se jednom desilo da i kod paralelno vezanih zvučnika, usled kvara snagaša, jedan crkne, a jedan ne. Nije da se žalim za to što nisu oba crkla istovremeno, nego se samo pitam... ovako :?

xspaceman

Post by xspaceman » 07 Jul 2010, 17:20

:kokice:

guv'nor

Post by guv'nor » 08 Jul 2010, 00:13

sirac-šunka wrote:Nije da se žalim za to što nisu oba crkla istovremeno
:lol: Pu, pu, daleko bilo. :ziveli:

Ko zna od čega sve zvučnik oće da blajzne, mnogo je stvari, i kada npr 6 komada istih zvučnika uzmeš da maltretiraš na isti način, biće im različito vreme crkavanja, neće nikada svi u isto vreme da odu.

A što se tiče serijske vs paralelne veze, evo interesantnog thread-a sa GP-a, gde justontwo i Scumback Speakers razvlače o toj temi - http://www.thegearpage.net/board/showth ... exi&page=2 Glavna rasprava počinje na kraju druge strane.
Za one koje mrzi da čitaju, SC pominje to kako su kod serijskih vezivanja, uvek bili falični oni zvučnici koji su prvi u vezi, a to potkrepljuje iskustvom kupovine 50-ak starih Maršalovih kutija (iz šezdesetih i sedamdesetih). Ne'e mala stvar. :mrgreen:

Korenjak

Post by Korenjak » 08 Jul 2010, 00:58

Pa tom logikom sam i ja isao, ako struja prvo prodje kroz jedan zvucnik....samim tim malo oslabi ...pa ide u drugi....

Okrpio sam zvucnik...sutra kacim slike.... i probam ga...

pozz

Tasman

Post by Tasman » 24 Jul 2010, 21:04

U seriji je problem što kad jedan zvekne nemaš tona uopšte. Kod fendera Je , da bi se to izbeglo, uvek vezano u paralelu. Kod mene je na doradu upravo jedan BASSMAN T10 i sa 4x10. Amp ima izlaz od 8 ohma i logično mislio sam da su zvučnici od 8 ohma i da su vezani u parelelu pa seriju, da bi se dobilo isto, ali gle vraga, zvucnici su od 32 ohma!!!!!!! i svi vezani u paralelu!!!
Stari tweed bassman je imao izlaz od 2 ohma kao i super-reverb...

Post Reply