Koliko wati je dovoljno wati?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Koliko wati je dovoljno wati?
Guv'nor je kao po običaju ubo suštinu.
Broj wati nije jedini parametar, glasnoca zavisi od osteljivosti zvucnika, recimo greenback sa ~97db je dosta tisi od nekog efikasnog zvucnika sa 100db+.
U principu, power rating se deklarise za clean, npr, pojacalo od 20W na 5 (pola snage) ima 20W a na 10 ima 30W, ali tad vec nije clean.
Tako da je glasnoca clean-a ono sto je bitno. Ako vam treba glasan clean, onda vam treba vise wati.
Ovde ima tabela odnosa watt i glasnoca http://www.amptone.com/g112.htm
U principu, power rating se deklarise za clean, npr, pojacalo od 20W na 5 (pola snage) ima 20W a na 10 ima 30W, ali tad vec nije clean.
Tako da je glasnoca clean-a ono sto je bitno. Ako vam treba glasan clean, onda vam treba vise wati.
Ovde ima tabela odnosa watt i glasnoca http://www.amptone.com/g112.htm
e hvala za link..
mada mislim da svi mislimo da brojevi na potenciometru odredjuje vate (figurativno)
retko koje pojačalo radi dobro na manje od 10% snage. ne može da se oslobodi zver
mada mislim da svi mislimo da brojevi na potenciometru odredjuje vate (figurativno)
@Z.Zoxybass wrote:Moj gitarista ima 100w i zakolje nas sve kad svira na jedinici
retko koje pojačalo radi dobro na manje od 10% snage. ne može da se oslobodi zver

A ovo bi valjalo da se koristi kao polazna tačka - 5 watts is 50% as loud as 50 watts.brk303 wrote:Ovde ima tabela odnosa watt i glasnoca http://www.amptone.com/g112.htm

Opet, sve to dosta zavisi i od dizajna pojačala - neka pojačala se prljaju na 3, dok neka ostaju čista do samog 'panja - isto tako veoma bitna stavka i korak dalje do nemogućnosti nalaženja ispravnog broja vati koji je potreban i dovoljan svakome, jbga.brk303 wrote:U principu, power rating se deklarise za clean, npr, pojacalo od 20W na 5 (pola snage) ima 20W a na 10 ima 30W, ali tad vec nije clean.
Neispravan/neodgovarajući potenciometar ili nešto u pojačalu...Zoxybass wrote:Moj gitarista ima 100w i zakolje nas sve kad svira na jedinici

Pitao sam koliko je dovoljno a ne sa koliko vi volite da svirate.
Ja iz iskustva znam da je 5w dovoljno.
Neko vreme sviram sa valve juniorom koji je 5w u zvucnik od 8 inca i on je vise nego dovoljan. Verovali ili ne, ne pojacavam ga mnogo preko pola a pola je taman tacka kad ulazi u onaj fini lampaski drajv.
Jedini problem sa njim je sto mali zvucnik ne popuni lepo prostoriju. Kad ga prikacim na 2x12 kabinet, jacina od 5w je savrsena.

Ja iz iskustva znam da je 5w dovoljno.

Neko vreme sviram sa valve juniorom koji je 5w u zvucnik od 8 inca i on je vise nego dovoljan. Verovali ili ne, ne pojacavam ga mnogo preko pola a pola je taman tacka kad ulazi u onaj fini lampaski drajv.

Jedini problem sa njim je sto mali zvucnik ne popuni lepo prostoriju. Kad ga prikacim na 2x12 kabinet, jacina od 5w je savrsena.

pa što nas ondak pitaš kad već sve znaš??? 

Pa pitam vasa misljenja. 

-
Svako svira na drugacijem pojacalu i drugacijim zvucnicima uglavnom ...
Neki ljudi vole da se panje i da ubijaju publiku, neki su jako tihi , neki su umereni ...
Kako mozes iz toga svega zakljuciti neku ultimativnu istinu?
Neki ljudi vole da se panje i da ubijaju publiku, neki su jako tihi , neki su umereni ...
Kako mozes iz toga svega zakljuciti neku ultimativnu istinu?

Hahaha, jel svirate na slušalice?Funkomat wrote: Neko vreme sviram sa valve juniorom koji je 5w u zvucnik od 8 inca i on je vise nego dovoljan.

Uz svo dužno poštovanje, ja ne vidim KAKO 5W može da bude dovoljno? Jel imate bubnjara? Jel on živ čovek ili drnda neke bitove, kompjuter itd?
-
Kad sam isprobavao kod pece pojacalo, prebacili smo ga na 5w sa 22w i nije bilo mnogo razlike u glasnoci.
Dodji na probu pa's cut'. Ili isprobaj sam.
Sa 2 gitare je vec problem ali samo zbog zvucnika. Rekoh, na 2x12 je 5w plenty, sto bi rekli.

Sa 2 gitare je vec problem ali samo zbog zvucnika. Rekoh, na 2x12 je 5w plenty, sto bi rekli.
Sto dokazuje i ona tabela gore.nenadnenad wrote:Kad sam isprobavao kod pece pojacalo, prebacili smo ga na 5w sa 22w i nije bilo mnogo razlike u glasnoci.
Ma za glasnoću više znači zvucnik, 2x12 je super, a ubacio u njega 50w ili 5w nije ooogromna razlika sigurno.Funkomat wrote:Dodji na probu pa's cut'. Ili isprobaj sam.![]()
Pitanje treba da bude, šta je važnije, vataža pojačala ili zvučnika? efikasnost zvučnika?
Opet oni tvoji sociološki eksperimenti.Funkomat wrote:Pitao sam koliko je dovoljno a ne sa koliko vi volite da svirate.![]()

"Koji film je dovoljno dobar, ali nemojte da preporučujete filmove koje vi volite da gledate?"