Upgrade EQ-a

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Dersu Uzala

Re: Upgrade EQ-a

Post by Dersu Uzala » 12 Oct 2011, 00:30

Pazi sad, durim se. Namerno sam ti tako odgovorio jer me mrzelo da idem u detalje a video sam da volis da cacnes druge samnograditelje po pitanju hladnih lemova i slicno :mrgreen: .

To sto ljudi placaju kod Boogieja su upgrades. Ako nema ugradjen EQ ili Simul-class u tim nekim starim pojacalima (a na grailtone-u najcesce razglabaju o Mk IIc/c+ seriji, malo manje o Mk III, a na Mk IV su vec EQ i Simuclass uvek ugradjeni, nisu bili opcioni kao na prethodna dva modela) onda kad pozelis taj upgrade na svom pojacalu (znaci MkII ili MkIII) kosta te isto taj upgrade koliko bi te kostao da si odmah uzeo tu istu opciju kad si pazario pojacalo. Ako kupujes direkt od Bugija, oni ti posalju i prodajnu listu na kom su sve opcije izlistane zasebno i njihova cena, tako da tu nema greske. Ruke ne naplacuju, ali nismo deca, cenim da je sve to vec u startu sracunato, bilo da oces neku opciju odmah kad pazaris ili naknadno. Stavise, posto se navedena pojacala ni ne proizvode vise, ponestaju im delovi bas zbog tih upgradea i u nekoj meri zbog popravki, tako da bi mogli sad da zacenjuju raju komotno, ali oni i dalje drze iste cene. Simul-class i njihov EQ su dve neprejebive fore za svaki Boogie, oni su ih izmislili i dizajnirali, uredno patentirali (a sve to kosta brale ukljucujuci i patentiranje) i red je da zarade. Apgrejde ti rade ne neki Kinezi nego bas ovi likovi sto su dizajnirali pojacala, alo. Poptisu se na kraju. Mozes uvek da ih okrenes telefonom da procaskas o svom pojacalu dok Mike bendinelli sedi za njim i cacka ga. Gde to ima. to je kao da zoves Microsoft i oces da pricas sa customer support o nekom developer produktu ili OS-u i javi ti se Bill Gates da procaska sa tobom (bar na sat vremena, ima ljudi koji ih cimaju i duze i cesce). Te stvari su priceless. Priceless. Elem, ljudi plate za upgrade (retko se Bugiji kvare sami od sebe, ako je neki kod njih u fabrici najcesce je na apgrejdu, poneki na generalci ako nije sviran 20 godina ili je dobio novog vlasnika pa da ima miran san jer to je investicija, a tek svaki deseti je verovanto imao user based fuck-up gde se carevi igraju lampama ili modovima i budzenjem ili salju pojacalo kod neovlascenih servisera prvo, pa im ovi zesce razjebu makineriju), elem ljudi plate za upgrade i Mike im zameni sve sto on kapira da je dotrajalo od pasivnih komponenti zadjaba. Ako ides na generalku, tipicno je to od 20-50 dolara, da prodju kroz kompletno pojacalo i zamene sve sto treba ukljucujuci i ruke (lampe tu ne racunamo jel). Oni ionako ne vole da diraju nista sto radi kako treba sve i ako je 25 godina staro, dok ne rikne ne cackaju. 99% drugih firmi i 100% servisera imaju bench fee. Znaci samo da odneses pojacalo u radnju ili servis platis 50-60$ da ga ovi stave na klupu pre nego ga otvore. e pa onda ruke i delovi, zavisno od toga koliki je posao. I drze ti pojacalo nedeljama (pojedinci) a Boogie prodje kroz sve to u roku od 3-4 poslovna dana i sibne ga nazad, nema tu zajebancije, sve radi kao sat.

Zato je bre Boogie Boogie, ne zbog tamo nekih prica. :ziveli: Imas na tom istom forumu, znas i sam, milion prica likova koji su slali pojacala bilo na generalku bilo na upgrade bilo na opravku 9kazem, uzrokovanu sopstvenom ili tudjom gluposcu u 99% slucajeva) i puni su hvalospeva za firmu. Nemoguc da si omasio onolika svedocenja. Ni cika Randall, ni cika MIke, ni cika Doug se ne javljaju okolo po web sajtovima i kojekakvim forumima ko neki drugi wannabes na zapadu, ne tupe o minulom radi i kreacijama, a ipak mozes da ukacis svu trojicu (da i cika Randall se povremeno javi na telefon kad zoves customer support, mada on ipak cesce prica sa kojekakvim Prince-ovima i Petruccijima neg sa nama rajom) preko telefona ej. Ziv covek. Ne treba ni da ti naglasim da su to milijunasi, sva trojica. Vole bre to sto rade, i stoje iza toga. Konkurenciju ionako nemaju (sudeci po listi artista anyway) tako da ih bas zabole, ne strecaju se oni ni od cega. Nisu jos prodali firmu deonicarima niti odselili proizvodnju iz Republike Kalifornije, 'zemlje' (dace bog :) ) gde je najskuplja radna snaga na svetu.

Tol'ko od starcuge :ziveli: .

P.S. Upravo je u Q-pointu umetnos', izmedju ostalog (kad nadjes optimalan Q-point onda ti trebaju idealni induktori, pa zato Mesa narucuje svoje a ne pazari ono sto je available na trzistu) a cici Randallu je trebalo 3 godine da ga dizajnira, metodom hiljadu uzaludnih pokusaja. I muckanjem glavom po potrebi. Mozda je tip i smrad, djavo bi ga znao, ali je za audio tehniku genije. :bambi:

bancika

Post by bancika » 12 Oct 2011, 01:03

haha, for the record, nisam maxi rekao da ima hladne lemove nego da se na slici ne vidi kakvi su. Bilo bi lame da mu kritikujem nesto sto nisam video. Ne vidim ga kao konkurenciju jer ne planiram da zaradjujem od pravljenja stvarcica, vise kao sapatnika koji se isto mlati sa losim izborom delova, skupim dazbinama i slicnim nedacama.

a jesam citao da su ljudi zadovoljni i da su cak dobijali i dzabe delove od mese, to stoji. Ko ima da plati par hiljada za amp platice i za servis. Da mogu da priustim kupio bih sebi MarkV da ga ebes :) Nemam nista protiv njihovih pojacala, mozda mi se ne svidja politika i marketing, ali je cinjenica da su manje vise svi mark-ovi legendarna pojacala. Da mi se daje 400$ za EQ kupio bih neki studio ili formula preamp i dobio i ceo preamp i EQ :)
A inace, bas zbog variable Q mi je parametric interesantan, jer mogu da nabodem sweet spot gospodski potenciometrom. Sa induktorom je hit or miss, ako nemas pravi induktor sa istim DC otporom i jezgrom nece biti isti Q...Kod gyrator kola mozes potenciometrom da menjas svojstva virtuelnom induktoru sto je jako cool. Moze da se kupi komplet induktora i od mese direktno, mislim da su 15-20$ komad.
:ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Oct 2011, 01:56

Cacnuo si ga cacnuo, nemoj sad da te citiram. :XD:

Salu na stranu, aj marketing (mada ne znam sta tu podrazumevas i sta ti smeta) ali s'o politika? Pa imaju po meni najjacu politiku u istoriji ojacavaleca. A pri tome ne jebu iznenadjenja niti zivu silu.

Jesu skupi, ali imaj u vidu da su cene u Evropi besmislene, nije mi uopste jasno kako i zasto. Shipovanje je najmanji trosak. Veorvanto carine i porezi. A na to Mesa ne moze da utice. Slozices se da cena od okruglo 2099.00$ i nije neka kad imas u vidu kupovnu moc u Americi. Ako si student i zivis na gajbi kod matoraca, uzmes posao na metar dana preko leta i eto MkV glave. Ok, treba i kabinet znaci jos dve nedelje posla. Ako si iole bolje placen ili radis kao inzenjer, za dve nedelje pazaris i glavu i kutiju (4x12). Naravno, tu su zena i deca, u zavisnoti od kolicina tih varijabli i njihovih velicina (prohteva) zavisi i koliko ces morati da rmbacis za Bugisu. Opet, treba imati u vidu da Bugisa nije jedina firma na trzistu koja pravi pojacala. Samo je najbolja. Koriste je profesionalci iskljucivo. I poneki pacenik kao yours truly, koji nije imao Bugisu kad je trebalo, kad se zanosio da bude profesionalac. Mozda nikad ne bi ni kvitovao muziku da gi je tad imao. :mrgreen:

Ovo oko gyratora, mislim to je ona fora 'kiselo je grozdje'. Takvo kolo ima daleko vise mana nego prednosti i najvece (a po meni i jedino) pravo preimucstvo je u ceni i nabavljivosti. I u lakoci izrade, Serijske. Da se ne lazemo. Taj hajp su prvi poceli poodavno proizvodjaci studiSke opreme, konzola takoreci. Mesto da budze aktivne EQ sa induktorima sa minimum 5 bandova (x24 kanala brale, nema tu mesta a oce i da kosta ko Svetog Petra kajgana) provalili su buvu u minijaturizaciji, treba ti jedno mini dugmence i mini rotary knob i to je to. Em moze na traci da se proizvodi, em jeftinije iha ha. Ne sumnjam ja da vrhunske konzole imaju vrlo kvalitetne RC mrezne komponente i opamp bafere, daleko bilo, ali opet se ustedi i na parinjama i na prostoru i na laboru/utrosenom radu. A zadatak studiSke opreme je ionako da pegla signal kako zna i ume, ne da ga kreira (kao gitarski pojacavaci) ili rekreira (kao vrhunski hi-fi audio koji cesto i nema nikake tonske kontrole, pod parolom kako su ga snimili brale tako ces i ti da ga slusas, nema korekcija, which is tr00 da ne moze biti vise tr00, ali raja se buni kad nema kontrolu).

Neam pojma, ja sam u medjuvremenu provalio da svi vole da me hajpuju kao musteriju, nije fora d ali je nesto bolje ili nije, niti da li je modernije ili je vintidj. Fora je da hajpuju ono sto nemas, ne bi li i to kupio. Kad im odgovara da hajpuju moderno, onda tupe 'pa kako nisi jos presao na to, ceo svet je davno presao na _insert_whatever_gadget_or_product_here_ . A kad kupis i to novo i pobacas staro (od stida sto ga uopste imas) onda ovi sto su nakupili to staro krenu sa zvakom o vintidj fazonu. Ma da mi se napasete svi vi prodavci %$&^&@$# mislim se ja. uvek nadju foru da ti ufuraju bad trip.

Anyway, jebes starca, guraj ti svoje, i ja sam uvek gurao svoje pa tako nameravam i u buducnosti. Ako mi kazu 'skaci sa mosta, evo svi skacu', ja cu da skocim ali necu sa istog mosta, fuck off, idem da nadjem drugi most odakle ce se strmeknem uambis. :ziveli:

E, a nisam znao da prodaju ove induktore, si siguran? Ne vido to jos nikuda.

bancika

Post by bancika » 12 Oct 2011, 02:16

neko na sloclone rece da je kupio od njih. Mozda traze serijski broj pa da bude kao za popravku. Ima ih i u ovoj radnji slobodno mogu da se kupe http://www.tubeampdoctor.com/de/shop_Tr ... nd_Spulen/

a evo ga i citat :)
meni izgleda super . Ne vide se lepo lemovi, ali racunam da su dobri, tj vise ovakvi
(slika)
nego ovakvi
(slika)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 12 Oct 2011, 03:04

bancika wrote:neko na sloclone rece da je kupio od njih. Mozda traze serijski broj pa da bude kao za popravku. Ima ih i u ovoj radnji slobodno mogu da se kupe http://www.tubeampdoctor.com/de/shop_Tr ... nd_Spulen/

a evo ga i citat :)
meni izgleda super . Ne vide se lepo lemovi, ali racunam da su dobri, tj vise ovakvi
(slika)
nego ovakvi
(slika)
Pa to ti kazem. Provokacija a nisi ni video dobro lemove :XD: . "Ne vidim, ali nisi valjda....". Kulturna provokacija da se Svabo ne doseti.

Anyway nije ni bitno. I meni slatko da provociram bimonthly. Ili bese biweekly :?:

Post Reply