Zagrevanje, lađenje lampi, navodilo za uporabo lampaša

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

bancika

Re: Zagrevanje,ladjenje lampi, navodilo za uporabo lampaša

Post by bancika » 23 Dec 2011, 20:12

mmmm, da, RS je bas zabrinut za zivot lampi :)
Merlin citira "RCA Transmitting Tubes Technical Manual", to bi trebalo da je dobar izvor informacija za lampe.

Hillybilly

Post by Hillybilly » 24 Dec 2011, 00:36

Nije mi poznat lik i delo Merlin Blencowe-a. Nisam bas sklon da verijem likovima koji pisu knjige tipa "kako postati strucnjak za cevna pojacala preko noci".
bancika wrote:In a properly designed amp, a standby switch is nothing more than an expensive, oversized mute switch.
Procitaj ponovo ovu recenicu, al' polako, pa stavi prst na celo i dobo razmisli koliko je ta izjava povrsna.

Ko god iole poznaje kako lampe funkcionisu, jasno mu je koliki je benifit st.by switcha. Samo entry level pojacala ga nemaju (tipa Epiphone Valve Jr, Peavey C30 ili nekada Fender Champ ili Princetone). Svako makar malo ozbiljnije pojacalo ga ima i to ne reda radi, vec zato sto stvarno sluzi svrsi!

Mogao bi i ja da tvrdim da je sasvim ok da startujem motor na Golfu TDI i onda ga hladnog nafircam na 5000 rpm i cepam ko nezdrav po gradu, cenim kao nisam imao do sada problema... Samo je pitanje ako ga svaki dan tako cepam ocu li na generalku posle 100.000 km ili cu mozda nekom normalnom voznjom i pustanjem da se motor zagreje na radnu temperaturu taj momenat doziveti na 300.000km ili vise!
Ne povlacim paralele jer je materija razlicita ali je princip slican. Covek je postavio pitanje jer hoce da se domacinski ophodi prema opremi i treba mu pomoci pravim savetima.

bancika

Post by bancika » 24 Dec 2011, 03:07

Hillybilly wrote:Nije mi poznat lik i delo Merlin Blencowe-a. Nisam bas sklon da verijem likovima koji pisu knjige tipa "kako postati strucnjak za cevna pojacala preko noci".
nije lepo stavljati takve etikete ako ti nije poznat :) knjige su mu stvarno dobre i pune korisnih informacija. Uopste nije fora "preko noci" i za sve sto iznosi u knjizi ima dobra objasnjenja i matematicku pozadinu. Uz to ima dosta odlicnih ideja koje mogu da se iskoriste u praksi, a ne vidjaju se po semama mass-produced pojacala. Nakon te knjige stvarno mozes da dizajniras svoje pojacalo od nule po svom ukusu, a ne kao sto vecina "boutique" izradjivaca uzme blackface ili jcm800 i krene da mrcka nesto po tome. Ima na sajtu prvo poglavlje za dz, a i ostatak je dosta dobar i vredan citanja. Za 40-ak zelembaca sa postarinom mislim da je odlicna kupovina
:ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 24 Dec 2011, 07:22

Uzgred, u pravilno koncipiranom pojacalu, stand-by switch cuva sve koNponente pod mreznim napajanjem ukljucujuci i trafo. Tolko. Zapitajte se...zasto masa uredjaja koristi stand-by switch. Da li je to zbog lampe, tranzistora, ili zbog protekcije svakolikih kola unutar uredjaja koji ne bi smeo da izneveri. Svaki avion ima stand by switch. Za svaki uredjaj prakticno. I motor.

Naravoucenije: ja ako ne vidim stendbaj svic, igram unaokolo ses' puta pre nego sto pridjem uredjaju. Ne uliva mi poverenje. Volim da vidim tu lampicu da su 'all systems on the stand by', i kad ja kazem 'go' they go. Ko N.A.S.A. hebo ve deka. :metal: :bambi: :kokice: :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 24 Dec 2011, 07:34

A i Peca je ovde bio (ne)informativan kao Deda Mraz.

Ako imas lep trafo, ko upisan, a trafo je majka elektrifikacije, bilo da ganja frizider (Electroluxa) ili lanpasa (onog iz Petalume), trafo ce ti biti zahvalan ako ga ne ucis majko, karas ga, tijekom egzistencije. Vidis, trafo bi ti bio najzahvalniji da ga ostavis ukljucenog u mrezu 24x7x365. I tako dalje i tako dalje. :bambi:

Trafo (mrezni) svaki put kad ga geknes na mrezu dozivi egzistencijalni sok. :grummel_2:

P.S. Zaboravio sam punchline. Posto se on tako lepo slogira, dok se ne uspostavi ekvilibrijum izmedju primara i sekundara, zvekne masu komponenti umasenu preko iste galvanske veze i te fore. A taj slog tim komponentama ne prija. Skracuje im radni vek.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 24 Dec 2011, 07:51

Da ne bude totalni offtopic, svako elektromehanicko napravo, novouporabljivo, trebalo bi uhodati. *****, i jogurt istresamo dok ne postigne radnu konzistenciju.

What?

fattwang

Post by fattwang » 24 Dec 2011, 11:17

Kada zaboravim da isključim prvo stand-by switch i greškom isključim pojačalo na meržnom prekidaču zvučnici tako tužno zacvile da se uvek prepadnem da se nešto pokvarilo. Eto bar zato treba imati stand-by prekidač.

ApplePie

Post by ApplePie » 24 Dec 2011, 11:21

Postoji narafski i stručno objašnjenje svega ovoga sa brojevima i formulama ali je Dersu bio više nego jasan :) :ziveli:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 24 Dec 2011, 11:30

Ako je st.by prekidač suvišan, onda je i power prekidač suvišan, šibneš to o'ma u struju.

bancika

Post by bancika » 24 Dec 2011, 13:34

ssmc wrote:Ako je st.by prekidač suvišan, onda je i power prekidač suvišan, šibneš to o'ma u struju.
pa suvisan je sa elektricne strane, svejedno je da li gurnes u struju ili pritisnes power switch, on je tu sa prakticne strane :)

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 24 Dec 2011, 14:57

bancika wrote:
ssmc wrote:Ako je st.by prekidač suvišan, onda je i power prekidač suvišan, šibneš to o'ma u struju.
pa suvisan je sa elektricne strane, svejedno je da li gurnes u struju ili pritisnes power switch, on je tu sa prakticne strane :)
Ma to sam ja čisto zaključio onako usput.Lično se recimo ne slažem sa tim da je stby prekidač suvišan i da ne bude zabune poštujem čoveka koji je izjavio da je stby prekidač suvišan, ali rekao je to onako....prepotentno.

nebojsak

Post by nebojsak » 24 Dec 2011, 15:53

Meni ovako laičko logički upotreba stendbaj sviča sasvim ima smisla, s obzirom da uglavnom sve stvari tako funkcionišu u prirodi. Ono... nemoj naglo da ustaješ iz kreveta, ne skači naglo u vodu, ne igraj fudbal nezagrejan, itd itd :банби:

Hotstepper

Post by Hotstepper » 24 Dec 2011, 18:56

A tu spada i ona navika stishavanja GAIN-a i MASTER-a uvek, pre nego shto upalim pojachalo proverim dal je sve na nuli i pre nego shto ga ugasim proverim da sam sve stishao do kraja..
Par puta sam na starom pojachalu (tranzistorac) ugasio pojachalo pojachano, i dobije se taj kao shto je neko rekao pishteci zvuk... :eek7: ...jako neprijatan.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 24 Dec 2011, 19:28

Mislim da je to zbog pražnjenja kondenzatora.

Post Reply