Carl Martin - PlexiTone - KLON

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
whosyourdaddy

Re: Carl Martin - PlexiTone - KLON

Post by whosyourdaddy » 21 Jan 2012, 12:24

nitro osnovna boja za metal.(siva, nanosis je sundjerom) kad se osusi, vodeno smirglas, pa ostavis jos malo da se osusi. onda prskas sprejom ili farbas nitro bojom.
ta osnovna boja se ponasa kao shock absorber, jer kad je nema sloj farbe puca na svaki pritisak (farba je kao kruta folija oko cvrstog metala).

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 21 Jan 2012, 12:45

E super, puno hvala. :-) Samo jos jedna stvar - da li treba smirglati kutiju i pre nanosenja osnovne boje?

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 21 Jan 2012, 12:49

da, da, naravno. (mozes i nekom jacom) moras da skines taj oksidisani deo (dok ne pobeli aluminium).

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 21 Jan 2012, 12:59

Bas me zanima da vidim kako ce ispadne farba i da li ce biti problema sa njom.

kwiss

Post by kwiss » 21 Jan 2012, 13:44

Ako je Al kućište prvi sloj mora da bude prajmer za aluminijum,mada to nisam radio zbog toga boja otpada na blage udarce :metal:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 21 Jan 2012, 13:59

@whosyourdaddy: Hvala :ziveli:

@Funkomat: Za sada ne znam da li ću se cimati sa tim, mada i mene jako zanima da probam da uradim sam sve to, tako da sam bliži tome da uradim nego da odustanem od farbanja. Slike naravno, kačim. :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 21 Jan 2012, 14:36

Kad vec imas farbu, uzeo bih i taj prajmer, cisto iz znatizelje.

Hotstepper

Post by Hotstepper » 21 Jan 2012, 15:58

shta sve chovek mora da nauchi zbog muzike... :wink:

pratim... :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 21 Jan 2012, 23:04

odnesem ti ja na plastificiranje ako ne zuris

Markony

Post by Markony » 22 Jan 2012, 01:33

Hotstepper wrote:shta sve chovek mora da nauchi zbog muzike... :wink:

:1:
:ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 22 Jan 2012, 12:37

Funkomat wrote:Kad vec imas farbu, uzeo bih i taj prajmer, cisto iz znatizelje.
Farbu sam skoro potrošio jer sam baš dosta naneo na obe kutije koje smo bušili, a video si koliko lako otpada i pored toga. Nema veze, kupiću novi sprej ako treba, ako ne bude preskupa cela akcija (šmirgle, prajmer, 1 ili 2 spreja). Sada ako se zaletim, pripremiću i prefarbaću i kutiju od AC-Tone-a (verovatno u crno), ako ovo ispadne kako treba...
majtimika wrote:odnesem ti ja na plastificiranje ako ne zuris
Hvala na ponudi brate, ali mislim da ću ovo brže odraditi, a i svakako sledeći vikend imam ponovo svirku pa bih gledao da završim sve do tad ako budem mogao...
Hotstepper wrote:shta sve chovek mora da nauchi zbog muzike... :wink:

Hehe, verovatno nije zbog muzike toliko, koliko sam ganCi, pa hoću da se pedala estetski slaže koliko može sa onim što treba da predstavlja, a nema smisla da u te svrhe više koristim lakove za nokte. :lol:

Koliko će uspeti, videćemo. :)

majtimika

Post by majtimika » 22 Jan 2012, 15:49

Baba Slim wrote:
a nema smisla da u te svrhe više koristim lakove za nokte. :lol:

ili ti je neko zabranio da prckas po neseseru :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 24 Jan 2012, 17:56

@majti: :hide: :lol:

Elem, završilo se sa nekim obavezama pa je vreme da se poradi konačno na ovoj zezanciji. Kutija je izbušena, primer i šmirgle kupljene... Nastavak večeras ili sutra, gledaću da dokumentujem svaku fazu, šmirglanje, zatim stavljanje primer-a, ponovo šmirglanje, zatim konačna farba...

Prajmer sprej - 650 rsd, 2 lista šmirgle - 80rsd, saten crni sprej - 250rsd...

Još jednom hvala gosn. Funkomatu na odvojenom vremenu za akciju bušenja. :ziveli:

Image

Manja kutija je za Super Hard On, koji mi je majtimika pravio pre sto godina, hoću da prekućim pedalu jer je prethodna kutija bila katastrofa. Mislim da ću je ofarbati isto kao i Plexi, da idu jedna uz drugu. :)

Samo da naglasim da me jako smara priprema za štampu, tako da će svo pisanije po pedalama ići rukom, i ajd ćao.

I, ako ovo farbanje uspe, neće me mrzeti da u budućnosti prefarbam i kutiju u kojoj se nalazi AC Tone klon, što bi išlo u mat crnu...

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Jan 2012, 10:27

Juče se malo radilo. :)

Dakle, prvo je išlo šmirglanje vodobrusnim papirom granulacije 180. Već nakon ovoga je površina kutije bila znatno drugačija na dodir...

Image

Posle ovoga urađeno šmirglanje sa papirom granulacije 400... Nakon ovoga je površina još više glatka na dodir, pretpostavljam da se ne vidi na slikama, ali evo jedne svakako.

Image

Nakon toga je usledilo nanošenje 2 sloja primer-a, sa sušenjem između slojeva od bar 15-20 minuta.

Image

I, NARAVNO da sam s*ebao stvar usled nestrpljenja. Naime, nisam sačekao da se drugi sloj primera osuši kako treba, i pri premeštanju sa papira na papir (za sušenje), stisnem palcem kutiju na gornjem levom uglu (na slici gore desno, vidi se da je svetlije), i tu se utisne onako dobrano, napravi se velika neravnina, i ja, kao, ajd da ispeglam i stisnem tom stranom na papir koji je stajao na stolu, i naravno - primer se zalepi za papir i odlepi sa tog ugla sve-komplet od kutije. Popizdeo sam. Onda sam na taj ugao nanosio još dva sloja ne bih li izravnao, međutim nikako nije mogla da se postigne ravna površina propisno, što se i vidi u gornjem levom uglu kutije da je nejednako sa ostatkom. Naravno nije bilo druge nego - guli čitav primer šmirglom u vrućoj vodi, pa ponovo šmirglanje sa 180 i 400, ponovo dva sloja primera pa onda farba.

Inače, primer se jako zanimljivo skida sa kutije - bukvalno kao debeo sloj gumene obloge da guliš. Na nekim delovima gde je tanji sloj nanet, skidanje je bilo u cugu, kao kada guliš viršlu (zašto uvek analogija sa hranom? nemam pojma... :hide: :lol: )... Tako da, umesto što sam se patio oko ponovnog nanošenja na ugao, trebao sam lepo odmah oguliti sve pa nanovo.

Ono što najviše smara u celom procesu jeste čekanje da se slojevi osuše. Jbt, kako to ubija u pojam. A nisam imao dovoljno koncentracije da sinoć kasno krenem sa izradom pločice pa da na to iskoristim vreme... Danas će biti nastavak radova.

Evo jedne fotografije iz procesa farbanja, ostale ću pokazati kad farbanje bude skroz gotovo. Sad, pogađate - čekam da se završni sloj osuši. ::ranting:: :)

Image

Inače, SHO ipak ide u crno, jer zlatne ne bih imao dovoljno, a nije mi se kupovala još jedna boca...

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 26 Jan 2012, 10:46

U međuvremenu se osušio i drugi sloj boje... Obzirom u kakvim uslovima sam farbao, na stepeništu zgrade, zatim ispred ulaza, na hladnoći i vetru koji nosi sve i svašta, ispalo je i više nego zadovoljavajuće, meni barem...

Image

Inače, ta boja nije odabrana samo zato što sam ganCi, već je ideja da treba da predstavlja ono čemu i zvukom teži:

Image

Post Reply