Tube and SS bass preamp

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

maksabass

Re: Tube and SS bass preamp

Post by maksabass » 26 Jun 2013, 19:04

ok.Bane...puno hvala...Razlika izmedju bas i gitare je poprilicno velika,al opet kako se uzme-sustina bi trebala da bude ista,na kraju krajeva.Dobiti iz lampe sto cistiji ton a da ima DINAMIKU -dinamiku lampe -ili kako se to vec zove :D Razliku izmedju opmapa i lanpe bi ja opisao kao aktivni i pasivni bas,ali ipak i pasivnom treba struje da ton izadje a ne deformise se u smislu ovedrive-a.
Dakle samo bias-ovanje lampe ili op ampa ili trasnzistora bi trebalo da ide do granice clliping-a.
Moje iskustvo (malo) sa lmpom je ...ovo... biasovana je bila po semi ze neku drive pedalu,na 9-12V.skinuo sam kondenzator i ostavio trim pot na za bias-ovanje (prve triode) i pokusao da nadjem (na uvo -nisam merio) taj neki predkliping...Bilo je cisto ali malo mutno i tupo.Cim sam je stavio na 18,a potom na 21V lampa je progledala :D .Daleko veci vcolumen i cistiji ton(sto mi zapravo i treba)Na recimo 48V mislim da bi se postigao jos veci efekat iskoriscenja...ali takva je klipovala signal na dalje u preampu.Pa sam zbog toga nasao ovu semu SWR...gde su odvojene triode.Nisam probao ali cu uskoro da napravim eksperiment...Ako uspe -blago meni.
Ono sto cu da ostavim kao opciju je da lampa moze da se izbaci iz kola ...onda bi se razlika uocila...pa bi sa sigurnoscu miogao da znam koji efekat u ovom slucaju lampa stvarno moze da -da.
Do tada ,ako nemate neku ideju o svemu ovome ,Veliki pozdrav.

maksabass

Post by maksabass » 21 Jul 2013, 16:36

Napravih :bambi:
Image
Image
Dakle kako sam i rekao...Lampa na ulazu...stavio sam to sto sam imao(neka kineska 100%)nista ne piese na njoj.Eksperimentisao sam i sa ecc83.Drugacije radi od ove sto ja imam.Pored toga sto je bar 2X snaznija ima i razlike u samom tonu.No to sad nije toliko bitno,nego je bitna razlika izmedju SS i tube.Stavio prekidac da bi preamp mogao da radi sa lampom i da radi bez nje.Posto me mrzi da se snimam ...recima se to moze opisati ovako.Lampa ima meksi i barsunastiji zvuk.Manje onoh tvdih midlova ali koje nose integralci.Sigurno vecu dinamiku koja se odrazava i na samu boju zuka u toku svirke,dok Ic kola to dosta jednolocno rade.Lampa radi na 72Vkoliko sam izmerio.struja dobijena iz multiplier-a,inace sam trafo daje oko 9,7V.Nisam imao adekvatan trafo ,pa sam stavio sto sam imao.ali dovoljno po meni za grejace i ostalo.poseban trafo i regulisan napon za SS.imao sam nedoumicu dal a razdvojim dve triode kao kod SWR-aali zbog prekidaca to nisam uradio,malo mi je komplikovalo posao.No i ovako je dobro ,da ne kazem odlicno :bambi: Na tube PCB-u su postavljeni trimeri tako da se gain-ovi i prve i druge triode mogu podesavati kao i sam level ulaznog signala lampe.
dimenzije smanjio na najmanje moguce koje su bile prihvatljive za mene i eto...sinoc vatreno krstenje i ispalo je sve OK.
ZADOVOLJAN SAM...
Image
Image

Kauto Labs

Post by Kauto Labs » 22 Jul 2013, 14:34

izgleda odlicno

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 22 Jul 2013, 15:29

svaka cast covece, odusevio si me

maksabass

Post by maksabass » 22 Jul 2013, 15:47

Hvala drustvo...veliki pozdrav za sve ljubitelje DIY-a

bancika

Post by bancika » 22 Jul 2013, 16:41

sexy. Gde si nasao kuciste? Ja sam odavno hteo da se prebacim na rack-ove iz nekog razloga ali nisam nasao kucista.

maksabass

Post by maksabass » 22 Jul 2013, 17:04

Nisam ga nasao-kupio sam ga :D ,tamo gde si i ti kupovao :bambi:

Post Reply