lampaska dilema......

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Jimmy Henderson

Re: lampaska dilema......

Post by Jimmy Henderson » 08 Mar 2008, 17:56

Zaista impresivno !
Znam sta to znaci na engleskom , mozes li mi objasniti funkciju tog -half- prekidaca ? :oops:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Mar 2008, 19:06

Jimmy Henderson wrote:mozes li mi objasniti funkciju tog -half- prekidaca ? :oops:
Pentode / triode switch, odnosno ovo:

Image

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 08 Mar 2008, 19:20

Moje skromno misljenje po cenovnom rangu:
P & K Audio Swing King 40 ( odlicno pojacalo, modelovano po Fenderu, ozivi tek kad mu se promene lampe tipa EHX )
Fender Blues Deluxe ( po meni najbolja solucija cena+zvuk, malo mu je labav bas, ali se moze celokupan ton poboljsati ubacivanjem 12au7 lampe u predpojacalo )
Fender Bassman ( odlicno pojacalo, mada malo skupo, jednostavno grize 10-kama )
Fender Vibroverb ( ultimativno blues pojacalo, ne predlazem zbog SRV )
Predlazem samo pojacala koja se mogu naci u ovoj zemlji :(

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 09 Mar 2008, 22:31

ej Z Z Z ...... pogodio si me ravni u "sridu"
tocno kako si i naveo je i moja lista zelja i dilema .............

otvorena je jos jedna muzicka radnja . pre su bili samo klaviri . sad su postali kompletni sa ponudom.
na izlogu sam vidio jednog narancastog lepotana ORANGE rockeverb 50 .
cenu nisam vidio. neznam nista o tom pojacalu . moze li mi netko reci nesto vise ?
a osim toga , u izlogu je i fender amer strat standard , nov , akcija , za 900 evra .
ima boju kakvu jos nisam vidio - niti je plava , niti je siva niti je .........
sa originalnim fender koferom .
kupi li se ovde , odbij na tu cenu austrijski porez 16,66 % pa dobijes cenu strata

da li je tacno da Rocktron utopia ima posebno dugme za "ubijanje" suma i buke kad se usteka strat gitara ?
rece mi jedan ovdasnji muzicar. kaze da sa roktronom nema problema sa sumom , i kako svira razlicite stilove
lepo ga je isprogramirao i samo ukljuci zeljenu opciju . ne svira preko pojacala , vec na razglas.

lep pozdrav !

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Mar 2008, 23:03

Jimmy Henderson wrote:...na izlogu sam vidio jednog narancastog lepotana ORANGE rockeverb 50 .
cenu nisam vidio. neznam nista o tom pojacalu . moze li mi netko reci nesto vise ?
Image

Da počnemo prvo od cene? 2 000 evra i malo preko toga. :( Šta još da se kaže?

To je i razlog zašto se malo zna o njima... i zašto ih uglavnom sviraju "poznati nepoznati" muzičari, naročito doom / death / sludge / drone / Sunn O))) bendovi - užasno dubok zvuk, kao Ampezi. Vrlo specijalizovan zvuk - "mokar", prepun basa, "kotrjlajući". Meni se lično dopadaju jer su kao "Maršali koje su konačno napravili kako treba" - nemaju ni trunke onog odvratnog "zujavog" gaina od kojeg pate svi Maršali posle Plexi serije do danas. Većina "normalnih" muzičara, međutim, misle da Orange zvuči preduboko i da su preglasni.
Jimmy Henderson wrote:da li je tacno da Rocktron utopia ima posebno dugme za "ubijanje" suma i buke kad se usteka strat gitara ?
Kao i svaki drugi procesor za gitaru, ima neki algoritam za "skidanje" šuma, da.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 09 Mar 2008, 23:05

Koliko ja znam , Orange lampasi su odlicna pojacala, veoma potcenjena, jasan definisan ton, vole i humove i singlove,
svojevremeno smo drugar i ja radili uporedni test Orange rockreverb glave i Marshall jcm900, i Marshall mi je
zvucao nekako mrtvo - Orange mi je zvucno izmedju crank Marshalla i Voxa, ali ne rezonantni Vox, nego kao duboki, masni ton koji ima taj "high shine".
Neznam kako zvuci combo varijanta, i koliko se secam, to bas i nisu jeftina pojacala :(

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 09 Mar 2008, 23:16

A jesi razmisljao mozda o JCM 800? (glava + cab)
Z*Z*Z wrote:veoma potcenjena
Kako potcenjena kad kostaju preko 2000e? :D

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 10 Mar 2008, 00:36

Funkomat wrote:Kako potcenjena kad kostaju preko 2000e? :D
Mislio sam od strane muzicara, slabo ih vidjamo na svirkama, drugar je prodavao glavu Orange 50 jedno par godina
za tricavih 350e...

terza

Post by terza » 10 Mar 2008, 15:47

Gde mogu da nadjem tog swing kinga 40? i kolika im je cena? Sta znaci Pecina izrada? Rucni rad?

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 11 Mar 2008, 21:23

Onaj Orange rockeverb je radjen u Kini . nije bitno , ionako prolaze kroz kvalitetnu kontrolu pa nema greske.
Ali .......... nije hand wired , nije point to point............
Za 2.099 ojera jednostavno je skup.

Kako vec duze vreme pratim , trazim , pitam...........za pojacalo,
krug se jako suzio..... a od svih njih - najjaci je bas Peca !
cena, kvaliteta izrade itd. jos kad bi se sa coekom moglo dogovoriti da napravi neke manje izmene.
ono sta me kod njega najvise ljuti - je sta je obecao da ce uci u studio i napraviri demo sa svojim pojacalima.

terza , najbolje ti je ako mozes da licno odes pa sam probas Pecina pojacala.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 11 Mar 2008, 22:02

Koliko ja znam, Peca je nesto u guzvi (kao i inace), jer pokusava da unapredi sopstvenu firmu...
Pre nekoliko dana je zavrsio jednom ortaku pojacalo( FAT switch, hibrid Fender Bassmana i Deluxa, accutronics spring reverb, tweed ), s tim da je s jednom 12-kom; ako se ne varam cena 395e; vreme potrebno za izradu: vecnost... shala :mrgreen:
Videcu s ortakom da ti snimimo nesto, jbg kvalitet zvuka ce verovatno biti na granici podnosljivosti...

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 13 Mar 2008, 23:46

Z Z Z , bit ce mi drago da cujem neki demo od pecinih pojacala.
Zanimljivo , kad se napravi usporedba, Duda ima fendera , Vlatko isto tako , i da ne nabrajam ....
jedna od zajednickih karakteristika je - da vrhunska pojacala imaju poseduju - alnico !
nikako keramicke.......
Peca mi je sve opasnije i sve blize ........ da ga narucim.....
fucka mi se za name or no name . fucka mi se hocu li sutra moci dobro prodati kad budem morao gitaru okaciti o klin.
kvaliteta über alles !
Marshall JCM 800 - naletim li , probat cu ga . hvala Funkomat !

Sava

Post by Sava » 14 Mar 2008, 09:30

Jimmy Henderson wrote:Z Z Z , bit ce mi drago da cujem neki demo od pecinih pojacala.
Zanimljivo , kad se napravi usporedba, Duda ima fendera , Vlatko isto tako , i da ne nabrajam ....
jedna od zajednickih karakteristika je - da vrhunska pojacala imaju poseduju - alnico !
nikako keramicke.......
Peca mi je sve opasnije i sve blize ........ da ga narucim.....
fucka mi se za name or no name . fucka mi se hocu li sutra moci dobro prodati kad budem morao gitaru okaciti o klin.
kvaliteta über alles !
Marshall JCM 800 - naletim li , probat cu ga . hvala Funkomat !
Tek da znaš da je Peca i dobar gitarista, posebno voli da svira country. Hoću da kažem da on zna kako treba pojačalo da zvuči. Ključna stvar je odabir zvučnika pa tu treba biti pažljiv.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 14 Mar 2008, 14:37

Da, Peca je opasan gitarosh, a taj njegov Gretsch je bas valjana gitara, i chovek me je u potpunosti
razuverio sto se tice Arie, ja mislio da je ta FA serija samo vizuelna kopija; A ustvari super instrument :mrgreen:

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 15 Mar 2008, 23:01

Da li je nekome poznato , trafo koji Peca ugradjuje u svoja pojacalo
njegov rucni rad ili kupovni ?
Cuo sam za odlicne pohvale da je Peca majstor za motanje trafoa.....
Z Z Z , a o kakvom modelu Gretscha se radi ? cini mi se da sam u radnji kod slovenca vidio Gretsch gitaru.

pozdrav !

Post Reply