Lampaši i tonske razlike

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Overdrive

Re: Lampaši i tonske razlike

Post by Overdrive » 21 Aug 2014, 23:09

ja kada kažem mali lampaš, mislim upravo na gabarit kućišta..

mnogi ljudi koje znam, sviraju po sobama, koje i nisu nešto velike i u takvim uslovima ljudi se često snalaze sa raznim oblicima pojačala, procesora, simulatora..kako bi dobili zadovoljavajući zvuk.

Ali zvuk nije problem dobiti, već je problem dobiti onu interakciju koju svirač ima kada svira sa lampašem. Ljudi to zovu "toplim" zvukom (što ne verujem da postoji) ali verujem da svi koji imaju lampe znaju o čemu pričam.

Kada kažem mali lampaš, ne mislim na veličinu Blues Junior, ili Bugere 22, Delux Reverba, Laney 10 tke, već mislim na veličinu Roland Micro Cube pojačala. Tolika neka "kocka", ali lampaš.

Fender DR 65 recimo ima 24,13 x 62,2 x 44,5 cm i težak je 19,5 kg. Zamišljam isto to sve, samo duplo manje, ali da i dalje bude DR.

Ili ovaj lampaš sa videa kojeg sam okačio..tako nešto, takva neka priča sa attenuator-om (pošto i 1 vat može da bude veoma glasan), ulazom za pedale, S/R, reverbom..

evo nađoh i ovo (izgleda da je i u svetu prepoznata ova potreba za manjim lampašima, ovaj čak ima i ulaz za slušalice..što sam do skora mislio da lampaši nemaju)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Aug 2014, 23:19

Lampasi se od davnina u principu dizajniraju oko trafoa. Prvo smislis u glavi sta i kako hoces da radi i prva stvar koju napravis/nabavis su mrezni i izlazni trafo. Njima se odredjuju perfomanse doduse. Sve ostalo utice na zvuk i mos da koristis identicne trafoe u pojacalima koja nemaju (zvucno) blage veze jedno sa drugim. Presiroka je to materija, ne moze sve to da se sazvace na jednoj temi na forumu ili Megatrend diplomom.

A ovo za gabarit, jos malo pa gotovo. Dje ces manjeg lampasa od ovog.

Image

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 22 Aug 2014, 00:08

Image
:mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 22 Aug 2014, 00:10

Eto, znaci izbor kolko volis. :mrgreen:

Post Reply