Odnos procesor/pojacalo

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Overdrive

Re: Odnos procesor/pojacalo

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 10:33

Cope wrote: Jedan od mojih gitarsita ima Line6 i to radi savršeno za ono za šta se korsti :)
a pošto svi ovde koriste opremu za uglvanom iste stvari, zaključak je - Line 6 je saaaasvim dovoljan za svakog

I ne samo Line 6, već bilo koji procesor

bancika

Post by bancika » 02 Dec 2015, 10:39

Overdrive wrote:
Cope wrote: Jedan od mojih gitarsita ima Line6 i to radi savršeno za ono za šta se korsti :)
a pošto svi ovde koriste opremu za uglvanom iste stvari, zaključak je - Line 6 je saaaasvim dovoljan za svakog

Image

nebojsak

Post by nebojsak » 02 Dec 2015, 10:52

Overdrive wrote: Ja sam nosio 30w tranzistorca na svirke
Bacao ranac preko provalije? U kom terminu™?

Overdrive

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 10:52

a što ja neke slike na ovom sajtu mogu a neke ne mogu da vidim?

Overdrive

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 10:53

nebojsak wrote:
Overdrive wrote: Ja sam nosio 30w tranzistorca na svirke
Bacao ranac preko provalije? U kom terminu™?
ne bre, to kad su me zvali na svirke neke

Cope

Post by Cope » 02 Dec 2015, 10:57

Overdrive wrote:

Pa zavisi, za nekoga ko ne svira tezga covere, i ganja autentični ton, procesor je vrhunac besmisla... Mada opet sa druge strane, kreativnost ne poznaje tehničke okvire bilo kog smisla...
Last edited by Cope on 02 Dec 2015, 10:59, edited 1 time in total.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 02 Dec 2015, 10:59

alfonso wrote:Procesor je tu zbog manjka para za pedale
И то није ништа страшно. Биће процесор користан и касније, кад се потрефи да би касно увече или ноћу да свираш, па лепо уштекаш слушалице на процесор и цепаш. Или кад хоћеш на брзака да се снимиш па да користиш процесор као аудио интерфејс. Коначно, процесор може да ти помогне да одабереш које ћеш то педале касније да набављаш, што видим да си већ негде и одабрао.

Overdrive

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 11:00

Cope wrote:

Pa zavisi, za nekoga ko ne svira tezga covere, i ganja autentični ton, procesor je vrhunac besmisla...
aha..a ima i tih koji ganjaju autentičan ton..?

iiidupičšš.. :lol:

pa da, moraju da ga ganjaju jer prosto ne znaju šta će sa autentičnošću

(msm upiš..)

Overdrive

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 11:21

Procesor - uključiš gitaru, metneš sluašlice, izabereš preset..u tri koraka you're in HEAVEN mate.

Pedale - već kod OD pedala imaš dvesta bumbara u glavi (da li ova ili ona), kako se slaže sa drugim pedalama? koje tek nisi ni uzeo u razmatranje (a kojih tek ima na hiljade). Koliko platiti za jednu pedalu - (naročito ako imaš pojačalo koje nije skuplje od 500 evra) Koliko platiti za sve pedale? Koliko platiti za sve kombinacije pedala? (pošto definitivno nećeš biti zadovoljan jednom kombinacijom) Da li uložiti 3-4 soma evra i u amp i u pedale (kablove, spojnice, napajanja) i onda..šta? Da li ganjati "autentičan ton" ceo život (i menjati pedale, tj trošiti lovu na isto) ili ganjati ideje i tehnike sviranja?

Pojačalo - (ovde se već pitanje tranzistoraca i ne postavlja) - koje? Koliko? Malo..samo za sobu? Ali kako onda ganjati ton samo u sobi, kad lampaš treba da se odvrne..a onak komšija tamo majku li mu dugovečnu..
Ili uzeti što jače pojačalo pa..od viška glava ne boli...a? Ili ipak boli? Narolčito kad odvrneš volume preko 3..
I naročito ako smršaš za 1,5k evradi, a od tona (naročito onog the autentičnog) ništa spektakularno.
Da nije do kablova? Verovatno je do kablova..(verovatno još 300...400...euradi) samo, koje kablove izabrati? One transparentne ili neke hm, rulno pravljene..? OK to može da sačeka, jer..verovatno je do magneta na gitari ! (150eu!)..samo koje iskombinovati? (sati i sati, dani i dani jućubisanja) O.M.G..šta ja uopšte hoću..!
A da..autentičan ton..
Žice sam promenio..trzalice isto..ogulio farbu sa gitare..šta još može..NAMEŠTAJ ! Ispremeštati nameštaj drugačije.
Ne može pojačalo da diše kako treba!

E sad..sve izgleda bolje..mada, sada u ovoj novoj konfiguraciji..reako bih da ovaj compressor treba da ide POSLE overdrajvova..
Da. To je to. To će da mu da taj zvuk..samo naravno dok stavim nove lampe. Ove fabričke ko zna kolko su stajale. Sveže neke ću da stavim..Tungsol..ne, JJ! ili Mullard..

Overdrive

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 11:27

ukratko - ko hoće da svira, ZAISTA da svira - procesor.

Nije tehnologija džabe otišla u otm pravcu

A ko hoće da se zeza sa pedalama, lampama, pojačalima, magnetima..to je za hobiste.
To je za mene

Ja sam hobista, imam vremena, pušim lulu i volim rituale.

A vi mladi..bez vremena i love - p.r.o.c.e.s.o.r.

Nema šta da misliš dalje

I naravno, akoti treba pojačalo - tranzistorac.
Lagan, praktičan.
Biraj praktično i jeftino.

Kad dođeš u moje godine, onda možeš kako oćeš..

Cope

Post by Cope » 02 Dec 2015, 12:08

Overdrive wrote:ukratko - ko hoće da svira, ZAISTA da svira - procesor.
Bujica praktičnih saveta iz tvojih usta... jbg, uvek zaboravim da se "zaista" svirati, ipak svodi na kvadraturu sobe tri sa tri, te ceo setap kako gitarski tako i mentalni, valja prilagoditi u odnosu na to... :ziveli:

alfonso

Post by alfonso » 02 Dec 2015, 12:18

Posto nisam fanatik nikada ne bih dao 2000 evra na pedale i gluposti,jer realno koji ce mi? Da hocu da sviram i procesor ce biti tu dok ne rikne kada ce ga zameniti drugi. A pedale i to sto imam zelju,to je za dusu. Malo po malo,jedna po jedna. To sto trenutno koristim 4-5 efekata je jedno,mozdaxnekad pozelim jos nesto. Mozda nesto ubacim samo da jedan deo jedne pesme,sigurno necu pedalu kupiti zbog toga. Gitaru imam koja mi 100% odgovara. Epi lp studio. Dok ne umre necu da je menjam. Ako mi zatreba kao rezerva neka uzecu neku kad skupim pare. Do tad cu voditi slatku muzicku ljubav sa ovom crnkom koju imam trenutno. Zelim neki svoj ton da ubodem. I ubadam,ali mi nije to to jer moram da ubacim simulaciju za to. A ja hocu pojacalo za koje mi nije potrebna simulacija pojacala (nije nista vanzemaljsko,potpuno obicna stvar) da znam da ce da reaguje dobro na procesor. Ne znam kako da objasnim

Overdrive

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 12:27

Cope wrote:
Overdrive wrote:ukratko - ko hoće da svira, ZAISTA da svira - procesor.
Bujica praktičnih saveta iz tvojih usta... jbg, uvek zaboravim da se "zaista" svirati, ipak svodi na kvadraturu sobe tri sa tri, te ceo setap kako gitarski tako i mentalni, valja prilagoditi u odnosu na to... :ziveli:
tako je
želja za sviranjem treba da bude veća od želje za nastupom.

A kod nas je sve naopako..Kupi gitaru i pojačalo i odma ajd na "gig".

Zato nam muzika i jeste takva kakva jeste

Cope

Post by Cope » 02 Dec 2015, 12:33

alfonso wrote:Zelim neki svoj ton da ubodem. I ubadam,ali mi nije to to jer moram da ubacim simulaciju za to. A ja hocu pojacalo za koje mi nije potrebna simulacija pojacala (nije nista vanzemaljsko,potpuno obicna stvar) da znam da ce da reaguje dobro na procesor. Ne znam kako da objasnim
Onda ti ne treba ni procesor ni ***** palac, nego dobro pojačalo.
Karakteristično je za ljubitelje sobnog sviranja što svi misle da ton pravi sve u lancu osim pojačala, i o pojačalu poslednje razmišljaju, jer je to jedna suvišna stvar koja smeta komšijama i koja se retko kad koristi zato što mora da se pojača, a kad se pojača, novonastali ton i nema nekog smisla bez ostatka orkestra...
Da ponovim ono što si rekao a tiče se vođenja ljubavi sa instrumentom, i da dodam da sam svedok raznih nastranosti baš ovde na forumu, jer smatram da je suprotni pol publika, pa tako svaki drugi vid opštenja ne mogu da prihvatim, a sviranje u kući (ukoliko to nije skidanje pesama i vežbanje za šta ti i ne treba specijalni tonski tretman), mogu da okarakterišem više kao drkanje, što takođe nije strašno, jer svi smo mi bili u pubertetu, u vojsci, neki period bez suprotnog pola, itd... :ziveli:

Overdrive

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 12:42

meni uopšte nije jasno što ljudi jure "svoj ton"?

Pa svi su tonovi već i izmišljeni i odsvirani

A od svih tih tonova ni jedan jedini ne potiče sa ovih prostora, prema tome..kakve su to iluzije? kakve fantazije bre?

Post Reply