Bridge cover for vintage Telecaster

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Funkomat
MF veteran

Re: Bridge cover for vintage Telecaster

Post by Funkomat » 11 Dec 2015, 11:05

kako planiras da sviras sa tim poklopcem. meni to deluje kao najbesmislenija stvar

Overdrive

Post by Overdrive » 11 Dec 2015, 11:12

Funkomat wrote:kako planiras da sviras sa tim poklopcem. meni to deluje kao najbesmislenija stvar
ne znam
nikad nisam imao telca pre, sad mi je to nov inštrument pa ćemo videti

poklopac ako nije za svirku, stajaće dok je na zidu

planiram da telca koristim uglavnom za fingerpicking, i možda za ritam (Status Quo)

Interesantna gitara je to

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Dec 2015, 12:51

Смета тај поклопац. Свирао сам ја свакакве гитаре, али сам највише у животу свирао Телекастера, и наравно да сам испробао и са поклопцем, фетишизам убија... Ако уопште икад ослањаш спољашњу ивицу длана на кобилицу да денфујеш жице - то са овим поклопцем нема шансе да радиш. Друго, изгубиш близу трећине простора на коме можеш да окидаш жицу, па ако хоћеш неке штекћуће тонове које добијаш окидањем ближе кобилици - и на то заборави. Нисам се никад посебно интересовао како је и зашто је уопште осмишљен овај поклопац, али по мени изузев естетике нема апсолутно никакву другу функцију. Ови који се боље разумеју у физику можда могу да кажу нешто о евентуалном утицају на тон (још једна комадина метала у електромагнетном пољу, трт мрт...), али је што се самог маневрисања у свирању тиче тотални промашај.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 11 Dec 2015, 12:53

ja kapiram da je to samo preuzeto sa lap stila... bez ikakvog ozbiljnijeg razloga mada mozda lupam

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Dec 2015, 13:19

Ево сад сам тражио неке конкретније информације, и на пар места сам прочитао да је то имало само естетску улогу, и на басовима, и на Страту, а наравно прво на Телекастеру су стављали ове поклопце само зато што су сматрали да кобилице не изгледају баш репрезентативно.

Overdrive

Post by Overdrive » 11 Dec 2015, 13:46

to to, samo estetika

ne verujem da može s tim da se svira osim možda da se drlja neki ritam trzalicom

a za finger-chicken-thumb-picking demfovanje je uobičajena stvar

fattwang

Post by fattwang » 11 Dec 2015, 14:08

Evo i bratske piksle
Image

Overdrive

Post by Overdrive » 11 Dec 2015, 14:45

nadam se da će manje da upada prašina :D

pisac

Post by pisac » 11 Dec 2015, 15:36

Kristijan wrote:Смета тај поклопац. Свирао сам ја свакакве гитаре, али сам највише у животу свирао Телекастера, и наравно да сам испробао и са поклопцем, фетишизам убија... Ако уопште икад ослањаш спољашњу ивицу длана на кобилицу да денфујеш жице - то са овим поклопцем нема шансе да радиш. Друго, изгубиш близу трећине простора на коме можеш да окидаш жицу, па ако хоћеш неке штекћуће тонове које добијаш окидањем ближе кобилици - и на то заборави. Нисам се никад посебно интересовао како је и зашто је уопште осмишљен овај поклопац, али по мени изузев естетике нема апсолутно никакву другу функцију. Ови који се боље разумеју у физику можда могу да кажу нешто о евентуалном утицају на тон (још једна комадина метала у електромагнетном пољу, трт мрт...), али је што се самог маневрисања у свирању тиче тотални промашај.
Zasto si najvise svirao Telecaster?Sta te je vuklo toj gitari?
Opisi neka iskustva.Telecaster je nekako najjednostavnija forma gitare,a eto,skoro pa najprisutnija.Posle si presao na hollow-body?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Dec 2015, 16:20

Нешто практичних разлога и гомила ирационалних разлога. Искуство је показало да има разлога да користим Телекастер (посебно када свирам у бенду), чапркање по разним базама података је показало да је гомила нумера у којима ми се допао звук гитаре снимљена уз употребу Телекастера, али то је све дошло касније, то истраживање и сумирање искустава. Прва електрична гитара коју сам укључио у појачало је била Телекастер, то је било пре 26 година, и верујем да је то на крају било пресудно. У ствари, сад кад ово пишем имам утисак да у ствари не знам да ти дам прави одговор. Пре свега, тон који ја данас волим да добијем нема никакве везе са оним што сам чуо на тим снимцима, свирачка техника коју користим није нешто што је посебно тесно везано за електричну гитару нити за стил чувених корисника Телекастера, музика коју најчешће свирам није она музика коју људи највише везују за Телекастер, чини ми се да ипак највише користим магнет код врата иако многи сматрају да срж Телекастеровог тона даје магнет код кобилице... И све то данас тако радим, а нисам тако радио кад сам први пут узео Телекастер у руке, што ће рећи да сам се ја као музичар мењао а да је Телекастер остао, и онда вероватно не могу много да причам о рационалној одлуци него о навици. Можда је онда најбоље да поменем само један практични разлог који је с временом испливао на површину. Доста користим арпеђо у свирању, а по мени класични Телекастер са сингл магнетима има непревезиђену сепарацију тона, никад не звучи блатњаво, сваки тон се код арпеђа чује довољно јасно. То није толико битно када свирам сам у соби, али мени јесте изузетно битно када свирам у бенду.

Ако бих могао да одаберем само једну електричну гитару то би обавезно био Телекастер, посебно када причамо о гитарама које имају труп од пуног дрвета. Евентуално бих као другу гитару узео неки шупљи џез-бокс, али могу да живим и без тога.

Fenderica

Post by Fenderica » 11 Dec 2015, 18:44

Kristijan wrote:Доста користим арпеђо у свирању, а по мени класични Телекастер са сингл магнетима има непревезиђену сепарацију тона, никад не звучи блатњаво, сваки тон се код арпеђа чује довољно јасно. То није толико битно када свирам сам у соби, али мени јесте изузетно битно када свирам у бенду.

Ако бих могао да одаберем само једну електричну гитару то би обавезно био Телекастер.
Koji žanr muzike sviraš najviše?

pisac

Post by pisac » 11 Dec 2015, 18:49

Znaci,vezao si se vremenom.
Mene odbija ova kobilica sa ovim mesinganim siljcima,izgleda malo opasno po desnu ruku,i onaj bridge magnet,neoklopljen-vide se zice,takoreci,namotaji.Da,i ja taj legendarni twang ne preferiram toliko...osim sa distorzijom.
Inace,kupicu ga .Hvala.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Dec 2015, 22:04

Fenderica wrote:Koji žanr muzike sviraš najviše?
Није жанровски хомогено.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Dec 2015, 22:47

Успут, коначно сам укапирао нешто везано за маске за Теле и Страта. Читам данас да су ови поклопци за кобилице били стандардна опрема која се обавезно испоручивала током првих 20 година производње. Гледајући фотографије скапирао сам да поклопци за кобилице никад не би могли да наседну како треба да маске нису онако укројене око кобилице. А мене је увек нервирао тај јаз између маске и кобилице, и питао сам се што ли је то тако, и како тако лепо укроје маску око врата, а код кобилице онако лабаво као да нису баш начисто где ће да ушрафе кобилицу, или као да им тај део посла одрађују клинци на часовима техничког, па је добро да је икако укројено. Дакле пиксле су за све криве :grummel_2:

Overdrive

Post by Overdrive » 11 Dec 2015, 23:00

mislim da će se, pošto ja namestim pikslu na svoj telekaster, iste masovno opet vratiti u upotrebu..

Post Reply