Koju blues pedalu???
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Koju blues pedalu???
Ja bi onu deluxe pedalicu...reverb, vibrato, gain..sve iu jednoj pedalici...mmmmmm! 

e da i te pedalice opako sljakaju, jedino sto sam nesto sumnjicav po pitanju toga kako se "slazhu" sa ostalim pedalama u lancu, mada uz Boss Fender 65 Reverb eventualno sto treba je samo compressor.
- Rocket Roll
Duda uvek zvuči dobro - on prosto ume da "iz gitare prstima izvuče" (ne volim tu frazu, ali ne znam za bolju) maksimalno čist i vrlo recording-friendly ton. Ali siguran sam da bi zvučao još bolje da su se, recimo, on i Dadi menjali za rig.Sava wrote:...da je Duda svirao na Randall tranzistorcu, a ako si bio i u Bardu mogao si da čuješ i kako to dobro zvuči uz Italijana sa Mesom i Guild gitarom.
One su simulacije pojačala, right? Trebalo bi da idu pravo u razglas ili u neko neutralno pojačalo kao što je Jazz Chorus?dweezil wrote:...jedino sto sam nesto sumnjicav po pitanju toga kako se "slazhu" sa ostalim pedalama...
kod emulatora koji shljakaju na 9V je uvek malo problematicno, sami su josh i ok al cim ustekash jos neku pedalu, nema vise headrooma koliko bi trebalo.
A Duda def ume da namesti ton.
A Duda def ume da namesti ton.
Stane iz Sirovih u Vox-u svira na Vox tranzistorcu od 15 vati i koristi mislim OD-1
i ima ton kako treba......treba umeti namestiti ton a pedale mogu samo da pomognu.....
BB II je dobar jer moze da se koristi u bust i dist modu tako da je pozeljna i jeftina pedala,
jedino sto mu neki zameraju da nema mnogo visokih......pored njega imam i SD1 koji
radi dobar posao.....vibraterm i echohead lepo farbaju ton i naravno i marshallov kompresor.....
ne znam kako zvuce aktivni EMG za blues ali pasivne HZ4A i HZ2 imam na jednom Hameru i
ubili su se za blues svirku..........
p.s.odoh u Vox da cujem Staneta i Goksija....bice paklena blues svirka
i ima ton kako treba......treba umeti namestiti ton a pedale mogu samo da pomognu.....
BB II je dobar jer moze da se koristi u bust i dist modu tako da je pozeljna i jeftina pedala,
jedino sto mu neki zameraju da nema mnogo visokih......pored njega imam i SD1 koji
radi dobar posao.....vibraterm i echohead lepo farbaju ton i naravno i marshallov kompresor.....
ne znam kako zvuce aktivni EMG za blues ali pasivne HZ4A i HZ2 imam na jednom Hameru i
ubili su se za blues svirku..........
p.s.odoh u Vox da cujem Staneta i Goksija....bice paklena blues svirka
- Rocket Roll
Dobar gitarista će uvek zvučati dobro, ako su zadovoljeni makar samo minimalni uslovi (pristojna gitara + pristojno pojačalo). Dobar gitarista će takođe zvučati zaprepašćujuće ako svira na dobroj opremi.alzo wrote:Stane iz Sirovih u Vox-u svira na Vox tranzistorcu od 15 vati i koristi mislim OD-1
i ima ton kako treba......treba umeti namestiti ton...
Većina bluzera je počela na malim lampašima, jer nisu imali para za veliku opremu koja se tada reklamirala kao profesionalna. Sa tim malim Princetonima i Championima su snimili svoje prve stvari - one po kojima će ih ljudi pamtiti. Kasnije su zaradili pare i prešli na profesionalnu opremu, ali ljudima je u ušima ostao zvuk tih malih (tada jeftinih) lampaša kao referenca. Otud na američkom muzičkom tržištu, od smrti stadijumskog hard roka, bum malih lampaša, koji se "dotalasao" i do Evrope (Harley Benton, Epiphone, mali Laneyji, mali Peaveyji, Kustom, Blackheart). Među njima ima i jeftinih stvari i skupih handmade dizajna, ali poenta je u maloj snazi (do 20W) koja obezbeđuje da pojačalo ne bude preglasno kada uđe u crunch. Pored toga što daju taj vintage blues ton koji je neprevaziđen u "blues tezga" kontekstu, mala pojačala su praktična za transport, jeftinija za održavanje i manje koštaju.
Omiljena "gig mašina" američkih tezgaroša je već celu deceniju Deluxe Reverb (18W, 1x12'').
Uz takav koncept malog lampaškog komba i blues/ classic rock/ country tezge većina pedala gubi svaki smisao. Kompresija? Kompresovaće samo pojačalo, pošto će na gig-decibelaži "kuvati" onako kako 100W nikad ne bi moglo na toj glasnoći. Overdrajv? Ista priča - problem će zapravo biti u tome kako izbaciti overdrajv iz pojačala (ako neke pesme treba svirati ultra-čisto), a ne da li će ga biti dovoljno. Reverb? Čak i ako ga tako malo pojačalo nema, uživo uvek ima dovoljno reverberacije. Šta ostaje? Eventualni boost za solo deonice (gde će TubeScreamer dizajni imati prednost, budući da isecaju ekscesivni bas i "peglaju" EQ odziv tako što vraćaju srednje koje tradicionalni dizajn tonskih kontrola odseca) i eventualne modulacije (od kojih se u bluzu tradicionalno koriste samo wah, delay i ponekad neki fejzer na temu Leslie kabineta).
He he, iz manje-vise istih razloga koristim Ac30 "spustenog" na 22w sa 1x12 Neodogom - Mogu se sasvim pristojno pojacati u razlicitim prostorima + mogu sam da ga podignem; Iako se generalno ne bavim blues zvukom - "sweet spot" je svima koliko-toliko slican
Jos da ga cujete s Klonom...

- Rocket Roll
Amin. Sve koji su zainteresovani za trenutna razmišljanja američkih muzičara na temu "18W je optimum", molim da kliknu ovde: http://www.fenderforum.com/forum.html?d ... 2619:43:53Z*Z*Z wrote:He he, iz manje-vise istih razloga koristim Ac30 "spustenog" na 22w sa 1x12 Neodogom - Mogu se sasvim pristojno pojacati u razlicitim prostorima + mogu sam da ga podignem; Iako se generalno ne bavim blues zvukom - "sweet spot" je svima koliko-toliko slicanJos da ga cujete s Klonom...
Skro sam na jednoj probi svirao na Marshallu od 100 vati i meni je zvucao mutavo
verovatno sto nije uleteo u pravu snagu i moracu ubuduce da losim Lenija LC 15 na probe
posto nema sanse da namestim ton....iz istog razloga mi je problem sa twinom.....
proradi tek kad se odpanji a to onda boli i nije za klupske svirke i probe......
mozda je30 vati je neka idealna snaga i line out u miksetu ili mic i moze i na Vembli........
p.s.bila je opasna svirka veceras u Voksu.....vredelo je izdrzati guzvu, dim duvana
i zapaljene bubnjare.........
verovatno sto nije uleteo u pravu snagu i moracu ubuduce da losim Lenija LC 15 na probe
posto nema sanse da namestim ton....iz istog razloga mi je problem sa twinom.....
proradi tek kad se odpanji a to onda boli i nije za klupske svirke i probe......
mozda je30 vati je neka idealna snaga i line out u miksetu ili mic i moze i na Vembli........

p.s.bila je opasna svirka veceras u Voksu.....vredelo je izdrzati guzvu, dim duvana

Ja pobegoh pre kraja da me ne ubije ugljenmonoksid iz Budine novotarije na drvaalzo wrote: p.s.bila je opasna svirka veceras u Voksu.....vredelo je izdrzati guzvu, dim duvana

I ponosan sam što Goksi svira kompresor koji sam ja pravio i vrlo ga hvali!
Imao je stvarno odlican ton, a koliko sam pricao sa njim bitna sprava u
njegovom zvuku je i ekvilajzer taman da podigne ono sto mu fali tako da je
i ta pedala korisna stvar da upotpuni ono sto zelis.....
p.s.na kraju je Buda junacki ugasio petj kriglom vode da se ne podavimo do kraja......
.....
njegovom zvuku je i ekvilajzer taman da podigne ono sto mu fali tako da je
i ta pedala korisna stvar da upotpuni ono sto zelis.....
p.s.na kraju je Buda junacki ugasio petj kriglom vode da se ne podavimo do kraja......

@dejankuki,one 2 pedale su 10200,to je ipak malo vise nego sto imam,da li treba da stedim za njih ili da kupujem nesto jeftinije tipa marsala?
E,a sta mislite o boss BD-2 ili takodje boss OD-3??ima dosta boss pedala u tom cenovnom rangu,pa sta biste vi preporucili za neki malo masniji zvuk.
u music trade imaju neke pedale nobels??!?!na snizenju su sa 7200 na 2900,jel to vredi necemu?
E,a sta mislite o boss BD-2 ili takodje boss OD-3??ima dosta boss pedala u tom cenovnom rangu,pa sta biste vi preporucili za neki malo masniji zvuk.
u music trade imaju neke pedale nobels??!?!na snizenju su sa 7200 na 2900,jel to vredi necemu?
Hmmm, pazi ja sam ti ovo dao kao predlog... naravno tvoje je da odlucis, MENI se cini da vredi malo se ustekati za ovo..
E sad.. pitanje je drugo. (cisto razgovora radi... ono.. hipoteticki)
Kako ti planiras da koristis bilo koju pedalu... preko pojacala ili preko razglasa...?
Treba li ti baš, baš pedala ili mozda simulator pojacala... u nekom od oblika...?
Treba li ti "bluesy" drive ili bilo kakva drajv pedala kojom bi dobio "bluesy" drive...?
ma... ima 100 pitanja i 200 odgovora...
Ali ja bih zastedeo za ovo,... dalje pogledao bih ipak i nesto iz Behringer programa... mozda jesu "izvikane" ali vrrrlo cesto umeju da dobro odrade posao... i na kraju za 80-tak evra imas mogucnost da kupis DVE pedale umesto jedne..
Drugo, pogledaj molim te (tj. probaj) ovaj GDI21 koji sam i ja nabavio i sasvim sam zadovoljan... ( i jos uvek ne napravih valjani review.. 'bem se u vugla).. a tek nesto oko 35 Evra je..
trece... pogledaj neke od jeftinijih procesora ovih novijih... ne moras da koristis ti njihove dzidza-midze... dovoljno je da ti daju zdrav dobar over drive signal...
Na kraju ... pogledaj neko od pojacala do 15-20W sa line outom... imaju poneka saaaasviiim upotrebljiv bluesy drive..
Sve ovo predlazem, jer stvarno.. ne znam ni kako ti ide signal odnosno kako planiras da ustekas gitaru i krajnji davac zvuka.. (pojacalo, razglas, HI-FI uredjaj), ne znam za sta ces da koristis pedalu, (mislim svirka, snimanje, home, recording) i na kraju kakav ti zvuk zelis i treba ti... koMtas..
Mnogo je riba u moru... tako da ne smem da tvrdim sta ti treba...
E sad.. pitanje je drugo. (cisto razgovora radi... ono.. hipoteticki)
Kako ti planiras da koristis bilo koju pedalu... preko pojacala ili preko razglasa...?
Treba li ti baš, baš pedala ili mozda simulator pojacala... u nekom od oblika...?
Treba li ti "bluesy" drive ili bilo kakva drajv pedala kojom bi dobio "bluesy" drive...?
ma... ima 100 pitanja i 200 odgovora...
Ali ja bih zastedeo za ovo,... dalje pogledao bih ipak i nesto iz Behringer programa... mozda jesu "izvikane" ali vrrrlo cesto umeju da dobro odrade posao... i na kraju za 80-tak evra imas mogucnost da kupis DVE pedale umesto jedne..
Drugo, pogledaj molim te (tj. probaj) ovaj GDI21 koji sam i ja nabavio i sasvim sam zadovoljan... ( i jos uvek ne napravih valjani review.. 'bem se u vugla).. a tek nesto oko 35 Evra je..
trece... pogledaj neke od jeftinijih procesora ovih novijih... ne moras da koristis ti njihove dzidza-midze... dovoljno je da ti daju zdrav dobar over drive signal...
Na kraju ... pogledaj neko od pojacala do 15-20W sa line outom... imaju poneka saaaasviiim upotrebljiv bluesy drive..
Sve ovo predlazem, jer stvarno.. ne znam ni kako ti ide signal odnosno kako planiras da ustekas gitaru i krajnji davac zvuka.. (pojacalo, razglas, HI-FI uredjaj), ne znam za sta ces da koristis pedalu, (mislim svirka, snimanje, home, recording) i na kraju kakav ti zvuk zelis i treba ti... koMtas..
Mnogo je riba u moru... tako da ne smem da tvrdim sta ti treba...
uh brate,komplikovano..imam ja na pojacalu line out,imam mg15cd marsala,kosta nekih 125 evra..
Za sada sviram kuci,preko pojacala,dok se uvezbavam,ali imam bend,tj.kad hocu mogu da okupim ljude jer imam ekipu,samo sto ne sviramo u zadnje vreme.
Vise bi voleo blues pedalu sa primesama drive-a a ne obrnuto..
Gde si kupio tu tvoju pedalu?
Zvuk kakav bi ja hteo je da bude blizu kleptonu,necu onaj crnacki blues nego belacki..
Nekako mi njegov zvuk pase bas dobro.
sta mislis/te o procesoru korg ax-5g?
ako je stvarno dobar zvuk na onim boss sto si predlozio onda cu da se skrpim,nije problem.
Za sada sviram kuci,preko pojacala,dok se uvezbavam,ali imam bend,tj.kad hocu mogu da okupim ljude jer imam ekipu,samo sto ne sviramo u zadnje vreme.
Vise bi voleo blues pedalu sa primesama drive-a a ne obrnuto..
Gde si kupio tu tvoju pedalu?
Zvuk kakav bi ja hteo je da bude blizu kleptonu,necu onaj crnacki blues nego belacki..

sta mislis/te o procesoru korg ax-5g?
ako je stvarno dobar zvuk na onim boss sto si predlozio onda cu da se skrpim,nije problem.