Izgradnja low budget EL84 tube ampa?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

dweezil

Re: Izgradnja low budget EL84 tube ampa?

Post by dweezil » 27 Apr 2009, 18:35

by the way kad smo kod kastomizovanja vintage uredjaja da li neko ima iskustva sa budzenjem starog radija sa gramofonom "Savica" za sviranje gitare?!

Image

http://www.tablix.org/~avian/blog/archi ... _receiver/

branislav

Post by branislav » 27 Apr 2009, 21:52

majtimika wrote:Ko ima neke ideje oko dizajna nek pomogne
Mozes napraviti Kalamazoo Model 1 sa tim trafoima iz starih radija ali ne sa 16 omskim zvucnikom. Vecina izlaznih iz radija su na 4 oma (vecina Ei, RR i Iskre) ili na 8 oma (Nikola Tesla) pa bi imao prilicno nepodudaranje (mismatch) impedanse koju bi EL84 volela da vidi i one koju ce videti sa 16 omskim zvucnikom ako koristis ove izlazne.
Ja sam uradio bas ono sto bi i ti da uradis: napravio sam K'zoo Model 1 bez tonske kontrole i sa EZ80 (iz starog radija) umesto 6X4. Iskoristio sam cak i sasiju od radija.
Semu imas na http://www.schematicheaven.com . Sto se tice layout-a mozes koristiti layout 5F1 Fender Champ-a kao vodilju.

Ako ti treba neka pomoc (delovi, savet, ideja,..) slobodno se javi. Posle 9 napravljenih 5W lampasa znam ponesto.

Branislav

majtimika

Post by majtimika » 27 Apr 2009, 22:50

hvala svaku pomoc i savet cenim

sl0e

Post by sl0e » 27 Apr 2009, 23:14

dweezil wrote:by the way kad smo kod kastomizovanja vintage uredjaja da li neko ima iskustva sa budzenjem starog radija sa gramofonom "Savica" za sviranje gitare?!

Image

http://www.tablix.org/~avian/blog/archi ... _receiver/
Imam i ja ovo kući :D Imam i neki još stariji, još veći od ovoga, samo taj nije domaći nego neki strani. Nemački valjda, zaboravio sam koji. Tele-nešto...

dweezil

Post by dweezil » 27 Apr 2009, 23:36

A znam kad smo bili klinci da je cale od mog drugara nabudzio kao preko igle od gramofona namestio je input jack za gitaru i koliko se secam imao je sasvim ok zvuk, i cak sa Boss HM-2 uopste nije probijao, onako bash lep zvuk je imao, dodushe bilo je davno, i ja prvi nisam pobornik od shtapa i kanapa filozofije ali stvarno mi je taj Iskrin radio ostao u lepom secanju. :D cheers

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Apr 2009, 02:25

dweezil wrote:...i ja prvi nisam pobornik od shtapa i kanapa filozofije...
Zapadnjaci to rade kad im je dosadno, Istočnjaci kad nemaju para. :D

Nisam pristalica, takođe, jer nulti budžet uglavnom znači i nultu upotrebnu vrednost - faz u konzervi mesnog nareska će se raspasti posle dve svirke, pojačalo sklepano "Pikaso na LSDu" metodom tera ljude da beže od njega (viđao sam ih takvih od kojih bi i monstrumi pobegli!), itd. Većina takvih projekata završi u kanti jer operatera ne zadovolje (ili ga čak i fizički ugrožavaju), a ne mogu se prodati.

Najveće je dobro kad se iz takvih projekata nešto nauči ili kad ispadnu zaista dobri, pažljivo smišljeni, izdržljivi i servisabilni (što je teško izvesti na nultom budžetu, osim ako čovek nije iskusan i koristi znanje i delove iz drugih projekata).

majtimika

Post by majtimika » 28 Apr 2009, 09:29

sto se tice novaca ja bi sad mogao da odem i da kupim pojacalo, ali zadovoljsto kad nesto uradis svojim rukama, a pre toga si se namucio da nadjes delove, i na kraju to solidno,dobro, ili odlicno radi, to je nezamenjlivo.narocito ako je stap i kanap varijanta, ja to obozavam.

Sava

Post by Sava » 28 Apr 2009, 09:59

dweezil wrote:A znam kad smo bili klinci da je cale od mog drugara nabudzio kao preko igle od gramofona namestio je input jack za gitaru i koliko se secam imao je sasvim ok zvuk, i cak sa Boss HM-2 uopste nije probijao, onako bash lep zvuk je imao, dodushe bilo je davno, i ja prvi nisam pobornik od shtapa i kanapa filozofije ali stvarno mi je taj Iskrin radio ostao u lepom secanju. :D cheers
Dok ne probaš nećeš verovati koliko su dobra i za gitaru upotrebljiva ta stara pretpojačala za keramičke glave.

Sava

Post by Sava » 29 Apr 2009, 09:41

Dobio sam na pm pitanje šta je to keramička glava pa ću kao objašnjenje da citiram odgovor koji sam poslao tom forumašu:

"Reč je o gramofonskim glavama jer prve koje su se pojavile (izuzev onih mehaničkih za 78 obrtaja) su bile te keramičke, znači sa keramičkim magnetom. One su imale visok izlazni nivo reda do 100 mV pa su mogle direktno da se ubodu u lampaške radioaparate. Kasnije su napravljene glave sa pokretnim magnetom (MM) i i zlaznim nivoom reda 5 mV, a najnovije su sa pokretnim kalemom (MC) čiji je izlazni nivo reda mikrovolti. Zbog svega toga pretpojačala za keramičke gramofonske glave su jako dobra da se u njih direktno uđe sa gitarom jer su izlazne impedanse i nivoi gitarskog magneta i keramičke glave (zvučnice) veoma bliske."

majtimika

Post by majtimika » 30 Apr 2009, 09:30

mali update i povratak na temu. nabavio sam trafoe za 0 dinara a danas idem kod coveka da mi savije alu sasiju za takodje 0 dinara (talking about low budget) :D :D :D

bacicu slike popodne

sinisake
The original one

Post by sinisake » 30 Apr 2009, 09:42

Pa cekaj, nije bilo NO budget, nego low budget? Ha, ha, ha...

majtimika

Post by majtimika » 30 Apr 2009, 16:12

ajde , ajde potrudicu se da kupim bar potove, cisto da ispostujemo ime teme :D :D :D

majtimika

Post by majtimika » 10 May 2009, 16:14

here it is the old rusty

Image

Total cost: 15 jurona

radi ki za 50 :D :D :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 10 May 2009, 16:21

:D

Aj daj neki snimak.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 10 May 2009, 16:34

He, he, konacno.
Malo previse para si puko, al' dobro... :lol:

Post Reply