Eminence gitarski zvucnici

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

guv'nor

Re: Eminence gitarski zvucnici

Post by guv'nor » 09 Jul 2010, 00:27

@Dweezil, da Weberi su mi bili prvi izbor, ali transport + carina bi me izašli sigurno više od samog zvučnika, tako da... :(
Ja ne znam da li ovde ima još neko predstavništvo sem Celestion-a, Eminence-a i ElectroVoice-a?
sirac-šunka wrote:Neki Eminence-i koje sam gledao su bili jeftiniji u LNO-u/Audiotehnici nego na Banzai-u.
Evo sada sam baš video Legend V128 za 55 evra, moraću malo pročitam po netu o njima. :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Jul 2010, 01:42

You might think that the noisy floor of WNAMM 2007 would be a terrible place to do critical listening testing of guitar cabinet speakers. Gearwire, with the help of Eminence Speakers and guitarist Tomo Fujita has proved that idea wrong.

We took advantage of speaker maker Eminence's large soundproof booth - set up on the show floor as the centerpiece of their display - to get the job done. Inside the booth, Eminence had already set up six 4x12" speaker cabinets. In each cab Eminence had loaded up four different speakers, making a total of 24 different speakers. With such a sweet setup, we couldn't pass up a chance to do some old-fashioned listening testing.

We tested each speaker individually with a close-positioned Shure SM57. Our guitarist for this test, Tomo Fujita, played pretty much exactly the same demonstration riffage through each one. Check it out and enjoy.

List of Eminence speakers:
- Ramrod
- Lil' Buddy
- Copperhead
- Ragin' Cajun
- Black Powder
- Screamin' Eable
- Texas Heat
- Lil' Texas
- Red Fang
- Private Jack
- Tonespotter
- Man'o'War
- Legend V128
- Legend 1258
- Commonwealth
- Legend GB128
- Tonkerlite
- Tonker
- Wizard
- Governot
- Super V12
- Swamp Thang
- Cannabis Rex

michabass

Post by michabass » 09 Jul 2010, 08:02

Eminence proizvodi preko 70% svih zvučnika u instrumentalnim pojačalima danas... oni prave zvučnike za druge firme onda ti drugi samo nalepe njihovu nalepnicu i prodaju kao njihov zvučnik ili ugrade u svoje pojačalo...

...evo jednog interesantnog teksta: http://www.allenamps.com/Eminence/TQRApr05.pdf

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Jul 2010, 11:04

Prvo, da me ne shvatiš pogrešno, ja želim da ispadne da su Eminence extra zvučnici i na kraju da ispazarim par komada, jer mi se mnogo dopada preterani power handling, posebno klonova Celestionovih G12M i G12H, pa i V30-ca.
Problem je što čak i u ovom intervjuu, kao i u mnogim review-ima, glavna prednost Eminence-a je da su zvučnici proudly made in USA, i to ne sve, nešto i uvoze, dok su ovi ostali veliki proizvođači prešli u Italiju (Jensen) i Kinu (Celestion), pa im sada smeta da kupuju strane zvučnike lošeg kvaliteta.
Kao da Engleska nije bila strana zemlja do 2002, do kada su se (otprilike) tu pravili Celestioni.

Drugo, ne prave se kineski Celestion-i na mašinama koje su do juče pravile krofne, nego je veliki deo fabrike preseljen tamo. Ne tako mali broj ljudi, koji nemaju problema sa Kinom i sa komunizmom :mrgreen: , primećuje da kineski komadi imaju dosta manje bagova i falinki od engleskih sa kraja devedesetih i pocetka 2000-te. Na kraju se dolazi na logično, što važi za bilo koji tehnički proizvod - nije bitno gde se pravi koliko je bitna QC aka kontrola kvaliteta. A ovi sada ne smeju da dozvole sebi da zeznu sa kontrolom kvaliteta, jer su već dobili mnogo negativnih poena samom selidbom u Aziju.

Treće, ne toliko što si ti spomenuo nego što je i Mr Direktor Eminenca rekao, oko lepljenja imena firmi na zvučnike - za Jensen, EV i JLB ne znam, ali to Celestion radi već preko pedest godina sa Vox, Marshall i Orange pojačalima, a od skora i sa Fender i Mesa Boogie pojačalima. Čak ih guraju i u sve skuplje Peavey varijante.

Ne znam na kojih 70% instrumentalnih pojačala si mislio, ali teško da su gitarska.

Disklejmer: Daleko od toga da branim Celestion, nego mi nije jasna reklama Eminence-a. Najmanje pričaju o zvuku i šta i zbog čega, nego ispada onaj trip - Red Coat serija je nastala zbog toga što smo morali da iskoristimo selidbu Engleza u Kinu i tako smo izmislili toplu vodu. :bambi:

Morao sam da izbacim ovo iz sistema. :mrgreen: :ziveli:

Nego da se vrnemo na ono najbitnije, zvuk. :)
Hillybilly wrote:Meni se kod njih ne svidja materijal za membrane koje koriste. Cenim da imaju veoma neprijata kartonski karakter zvuka!
Pored loših primera na sajtu, na sve što naiđem samo potvrđuje taj zaključak.
Evo par snimaka koje je, dosta dobro, napravila ekipa ozbiljnih likova.

Zvučnici koji su korišćeni:
Scumback SA12M-75 (G12M 003 cone clone) - frizirani Weber Greenback
Celestion G12M 20 watt Pre Rola with original Pulsonic 102 003 cone - Greenback oriđiđi iz šezdesetih
Celestion G12M 20 watt Heritage Reissue - još uvek Englez
Eminence Private Jack (Greenback clone) - British voice made in USA

Prvi set klipova:
Pojačalo - 65 Amps London using the EF86 preamp channel, dual el84 amp
Gitara - Strat with WCR SR Pickups, Warmouth maple neck, Earvana nut

SA12M-75, G12M-20 Pre Rola, G12M-20 Heritage, Private Jack

Drugi set klipova:
Pojačalo - 65 Amps London using the EF86 preamp channel, dual el84 amp
Gitara - 85 LP Standard with Voodoo pickups (8.2k neck, 9.5k bridge)

Treći set klipova:
Pojačalo - 1969 Marshall Plexi 50 watt (with tremolo), dual el34 amp
Gitara - 85 LP Standard with Voodoo pickups (8.2k neck, 9.5k bridge)

Evo i linka ka thread-u, gde možete čuti još i H varijante sa 75Hz i 55Hz membranom - http://www.thegearpage.net/board/showth ... tion+sound

michabass

Post by michabass » 09 Jul 2010, 22:55

šta ja znam....kupujte šta volite... gutaristi su uvek bili posebna priča... tu nema nekih apsolutnih istina i sve je "sivo"...

Nego osvrnuo bih se na jednu čisto tehničku stvar... power handling. Za one koji se manje razumeju u konstrukciju zvučnika - ono što većim delom definiše koliko snage može da izdrži zvučnik je voicecoil ili namotaj. Ako neki proizvodjač tvrdi da je povećao power handling a zadržao originalni ton bežte od toga, to je apsolutno nemoguće... Da bi povećao power handling mora da promeni materijal od kog je napravljen nosač namotaja ili da promeni sam namotaj. Čim to uradi nema više ništa od onog "true to original" tona. Takodje se power handling može povećati upotrebom: većeg prečnika ili visine namotaja ili pak deblje žice namotaja. Promenom bilo kojeg od ovih parametara ton više ni teorijski a kamoli praktično ne može biti isti.

Nego po meni glavna prednost Eminenca je što je jeftin, i za ljude koji nisu brendomani i ne pate od toga da im je zvučnik od tog i tog proizvodjača- Eminence uvek ima rešenje, jer prave apsolutno iste zvučnike kao i ti drugi nazovi brand proizvodjači....
just my 2 cents

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Jul 2010, 14:13

michabass wrote:gutaristi su uvek bili posebna priča
"Drugačiji, pa šta?!" :mrgreen:
michabass wrote:Nego osvrnuo bih se na jednu čisto tehničku stvar... power handling. Za one koji se manje razumeju u konstrukciju zvučnika - ono što većim delom definiše koliko snage može da izdrži zvučnik je voicecoil ili namotaj. Ako neki proizvodjač tvrdi da je povećao power handling a zadržao originalni ton bežte od toga, to je apsolutno nemoguće... Da bi povećao power handling mora da promeni materijal od kog je napravljen nosač namotaja ili da promeni sam namotaj. Čim to uradi nema više ništa od onog "true to original" tona. Takodje se power handling može povećati upotrebom: većeg prečnika ili visine namotaja ili pak deblje žice namotaja. Promenom bilo kojeg od ovih parametara ton više ni teorijski a kamoli praktično ne može biti isti.
A šta se dešava sa mekoćom i odzivom, da li to isto raste sa power hadlingom, tj postaje sve čvršći, ili je to moguće rešiti samo membranom koja se upotrebljava?

Sve u svemu, ne bih ovoliko gnjavio da se ne interesujem za Eminence, nego mi cela ta priča oko Red Coat serije liči na samo ono:"Ovi se odseliše put Kine, ajd' sada mi da nudimo nešto, kao isto, ali sa USA pečatom - ne mož' da ne prođe"...

P.S. Jel' neko slušao one zvučne primere? Utisci?

michabass

Post by michabass » 10 Jul 2010, 15:37

guv'nor wrote:...A šta se dešava sa mekoćom i odzivom, da li to isto raste sa power hadlingom, tj postaje sve čvršći, ili je to moguće rešiti samo membranom koja se upotrebljava?...
moraš malo preciznije... šta ti je mekoća a šta ti je odziv?
Da li pod mekoća misliš na slabije visoke tonove?
Da li pod odziv misliš na osetljivost ili efikasnost ili ukupan frekventni opseg ili.....? See what I mean?

guv'nor

Post by guv'nor » 10 Jul 2010, 16:40

Evo da lupim (i ostanem živ :) ), npr:
G12M-25 (25W)
http://professional.celestion.com/guita ... nback'.pdf
G12-65 (65W)
http://professional.celestion.com/guita ... G12-65.pdf
G12T-75 (75W)
http://professional.celestion.com/guita ... 12T-75.pdf
G12T-Hot 100 (100W)
http://professional.celestion.com/guita ... 20100'.pdf

Svi su iste osetljivosti (97dB), imaju isti magnet (keramika, 35oz, 0,99kg), a ne mogu da zvuče različitije i da je neko hteo to.
G12M-25 daje spor i mek (opušten :mrgreen: ) zvuk, dok G12T-hot 100 ima mnogo brži odziv, i čvrstinu tona (jak i čvrst bas).
G12-65 je zvučnik prepun srednjih, dok ih G12T-75 nema ni malo.

Kod svih zvučnika su, kao što si i sam rekao, drugačiji namotaji, materijal istih i sl.
Ali koliko to može da se nadomesti drugačijim membranama, i da li one igraju neku bitniju ulogu ili su samo neka poslednja, ne toliko značajna stavka tj, šlag na torti?

Izvin'te na offtopicu, neću više. :hide:

michabass

Post by michabass » 10 Jul 2010, 18:54

Uhhh pa sve ima veze sa zvukom! materijal membrane, debljina membrane, nabori na membrani, debljina membrane u delu gornjeg vešanja, dal vešanje ima premaz ili ne, dal je žica bakarna ili alu, da li je centrator tanak ili debeo, koji je prečnik centratora, koji je materijal centratora i koliko nabora ima, koliko su duboki nabori na centratoru, koliko je visok i širok namotaj, koliki je razmak izmedju namotaja i početka membrane ispod centratora, da li postoji bakarni "shorting ring" na centralnom nastavku magneta (ispod kalote), materijal i snaga magneta, širina magnetnog procepa, kakva je kalota, jel prozirna ili nije..... mislim aspolutno sve na zvučniku utiče na krajnji rezultat... svi fizički parametri koji definišu Thiele Small parametre a oni definišu ponašanje zvučnika u nekoj aplikaciji...

konkretno ova četiri zvučnika koja si dao: greenback, 65, 75 i hot 100 su možda slični na papiru (iako nisu baš) ali materijali od kojih su napravljeni su toliko različiti da se ukupna zvučna slika dosta razlikuje... mislim neku dublju analizu bih mogao da ti dam ako bih sva četiri rasturio u isto vreme. Imao sam ih sve na servisu ali zar misliš da sam nešto beležio? Zvučnik ko zvučnik - - -nadji koji ti odgovara u sklopu s željenim pojačalom i odvrni taj potenciometar!!! :metal: 8)

pozdrav :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 11 Jul 2010, 01:54

michabass wrote:Zvučnik ko zvučnik - - -nadji koji ti odgovara u sklopu s željenim pojačalom i odvrni taj potenciometar!!! :metal: 8)
Taj rad, pa za 2x12 u sklopu sa tamnijom/debljom stotkom kapiram da ne postoji ništa bolje od V30, ali eto... Eminence Red Coat su svi deklarisani na 50 ili više W pa su mi i oni malo zapali za oko. :D
Hvala na odgovorima. :ziveli:

I dalje se čeka The One koji je imao prilike da maltretira Red Coat seriju. :mrgreen:

Vidim ja da ću na kraju da puknem, skupim lovu i ispazarim dva EVM12L, pa da bude tr00 overkill. :bambi:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 11 Jul 2010, 02:12

guv'nor wrote: Vidim ja da ću na kraju da puknem, skupim lovu i ispazarim dva EVM12L, pa da bude tr00 overkill. :bambi:
:1: :bambi: :D

Post Reply