Carl Martin - PlexiTone - KLON

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Baba Slim
MF veteran

Re: Carl Martin - PlexiTone - KLON

Post by Baba Slim » 01 Mar 2012, 13:56

Nema na čemu... :ziveli: Ako budeš pravio pedalu, slobodno okači na ovoj temi kad počneš. :)

Elem, nisam napisao da postoji izvesan problem, koji sam uvideo tek kada sam stavio AC-Tone klon i PlexiTone klon jedan do drugog u pedalboard. ::ranting::

Naime, drajvovi sa pedala rade ok, čak i u kombinaciji jedan sa drugim (AC Tone vezan ispred Plexija, obe pedale na slabijem kanalu uključene, i lepo se popunjavaju recimo). Međutim, i kada su drajvovi IZGAŠENI, kada zgazim BOOST na AC-Tone-u (jer nisam napravio da i Plexi ima boost, mislio sam da ako Plexi vežem pre AC Tone-a, boost sa AcTone-a može da se koristi sa obe pedale i to mi je dovoljno), sve krene tako da bruji, i da distorzira da imam utisak da će se pojačalo raspasti. Pri tome, sve pedale u lancu isključene, u bajpasu.

To mi se dešavalo i kada vežem Plexi i pre i posle AC Tone-a. Pa mi je onda bilo još čudnije što nekad imam taj problem, a nekad jednostavno nestane i sve radi ok.

Obzirom da nemam skoro nikakvo znanje o elektronici, posumnjao sam na činjenicu da pedale nisu true bypass, odn. signal stalno prolazi kroz pločicu, i još kada se na to doda činjenica da su AC Tone i PlexiTone klonovi skoro identična kola (isti pcb, razlika samo u nekoliko komponenata), verovatno se u signalu događa neki haos, za šta je po razmišljanju ljudi sa kojima sam pričao, najverovatniji krivac voltage doubler, pa još 2 nadovezana kola s njim, jedan na drugi...

Inače, samo da napomenem, i jedan i drugi klon, svaki za sebe, rade FENOMENALNO. Ali izgleda nadovezati jedan na drugi... :?

Probaću da uskoro nabavim 3PDT prekidač, pa da Plexija prevežem da bude true bypass, da ga izbacim iz signala u bajpasu, i nadam se da će ta jednostavna izmena rešiti problem korišćenja boosta na AC Tone-u. U suštini nemam praktičnu potrebu da mi bilo kog momenta u svirci oba drajva budu uključena istovremeno, tako da ću prežaliti što ne mogu da sa Plexijem koristim boost AC Tone-a...

Videćemo šta će ispasti... :kokice:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 01 Mar 2012, 16:20

Mozda da probas neku baferovanu (iskljucenu) pedalu izmedju njih? Trebalo bi da time ispitas da li je problem u audio signalu ili kod napajanja. Al ono, to bolje neko pametniji da ti kaze, ja sam jos DIY newbie xD

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 01 Mar 2012, 16:25

Mogao bih svakako u međuvremenu to da probam, npr. štimer da stavim između njih pa da vidim kako se boost na AC Tone-u ponaša. Ali svakako ću da Plexiju stavim 3pdt da bude true bypass, pa ćemo videti.

progg

Post by progg » 02 Mar 2012, 08:16

Baba Slim wrote:Ako budeš pravio pedalu, slobodno okači na ovoj temi kad počneš. :)
Ma tesko da cu ja praviti bilo kakvu pedaliju, potrebno je tu mnogo strpljena cenim, a ja ga nemam nesto. Nego me je zanimalo napajanje pedale jer znam da PT ima 12V (koliko se secam), probao sam je na par dana i ostavila je lep utisak. Tih 12v daju onaj "glavasoba" trenutak, pa me interesuje koliko se to gubi (ako se uopste gubi) kod DIY resenja, gde ide napajanje na 9V. Znam da npr kod OCD-a i Fulldrive-a ima solidnih razlika u zvuku kada koristis (ne tako novu) bateriju, adapter od 9, 12 i 18v (probao sam sve kombinacije).

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 02 Mar 2012, 10:38

zar nema plexitone charge pump u sebi pa dizhe na 18V? mislim ne pravi, klon?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 02 Mar 2012, 10:42

Fora je u tome što original pedala u sebi ima transformator (napaja se direkt iz 220V) koji onda pretvara struju u +/-12V. Klonovi u sebi koriste voltage doubler, op-amp ili šta li je, koji od 9V pravi +/-18V, da bi se dobio isti headroom kao kod originala, ali bez transformatora, i da može da se napaja sa regularnim napajanjem za pedale.

Edit: preduhitrio me kolega Cortex :ziveli:

progg

Post by progg » 02 Mar 2012, 12:16

@cortex and babaslim

hvala na objasnjenju... :ziveli:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 31 Mar 2012, 12:37

Samo da prijavim da sam zamenio switch, stavljen 3PDT i pedala povezana da bude true bypass, zamenjen hi gain pot koji je bio falican, i volume pot koji sam verovatno ja s*ebao usled preteranog grejanja pri lemljenju, i sada sve radi. Sto je najbitnije, super radi i u kombinaciji sa AC-Tone-om, odn. ne pravi se problem pri koriscenju boosta sa AC-Tone-a kada su jedna do druge u lancu.

Odsvirana sinoc i prva svirka sa Plexijem, i veoma sam zadovoljan, zvuk za masniji riff i solo je odlican. :-) E sad, videcemo kako ce sluziti nadalje...

U svakom slucaju, kome treba namunjeni Marshall zvuk, a da pri tome ima potrebu za 2 nivoa gaina i eventualnim boostom, sve u jednoj pedali - PlexiTone je pravi izbor za vas. :-) :metal:

Mada, jos uvek sam pod utiskom whosyourdaddy-jevog Wampler PlexiDrive klona. Sveukupno malo manje gaina na raspolaganju, ali opet mislim da je i vise nego dovoljno za razumnu upotrebu. :-) Kome pak ne trebaju 2 kanala+boost ludila, onda slobodno PlexiDrive i nema greske, jednostavnija izrada, a podjednako odlican zvuk. :bravo:

Jos jednom hvala whosyourdaddy-ju na pruzenoj pomoci oko nabavke i saveta pri debuggingu. :ziveli: :ziveli:

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 29 May 2012, 21:49

Ok evo i mene da se javim sa zavrsenom pedalom. (zavrsio sam i ranije ali sam cekao kapice za potove, da fotkanje bude lepse ;) )
Kao sto rekoh, layout je madbean, u medjuvremenu se pojavila nova verzija koja otklanja whine (RC filter) na tone pot-u (sto je onaj budz na prekidacu). Od samog pocetka, u ovoj temi pricao sam, da kad god je moguce, treba u pedali izvesti 'star' ozicenje mase, i bez daljnjeg filozofiranja, pogledati slike 5 i 6 gde se sve slikovito vidi ( tacka na DC jack-u je centar mase (zvezde) i svaki put kad se zatrazi masa, odatle se vadi, s tim sto je je linija izmedju dva jack-a 'bus' jer je posluzilo za kasnija vezivanja na LED-ove i sl. opet ne moze imati nikakav uticaj na signal ulaza). Oklopljeni kablici su isto pozeljni ali nisu toliko presudni kod hi-gain-a kao masa. Sto se tice ostalog, sve je po principu 'keep it clean'. ;)

Sad, malo o zvuku.
Ono sto sam ja ocekivao od ove pedale (osim da zvuci kao Marshall) je da isporuci malo crunch-a, malo pedala, malo pojacalo (lampa) - idealan spoj.
Medjutim ono sto sam jako brzo skontao, je da je ovo ipak dist pedala i ne moze da se namesti da radi kao OD (mozda i moze ako se precizno na Crunch pot-u spusti gain) sto nije ni bila ideja ovog efekta, jel? Ono sto sigurno ovaj efekat moze da isporuci, u sta god ga udenete, bio to DI, mali tranzistorac ili neko lampasko pojacalo je onaj Marshall-ovski growl koji svi mi volimo (barem dok je muzika bila dobra, bio je Marshall growl posle toga je dosao Mesa growl a o tome cemo u nekoj drugoj prici :mrgreen: ) btw, zvuk koji obozavam.
Sve u svemu, ovaj efekat se moze podestiti kako god, ali po meni neka normalna primena bila bi u fazonu:
  • Crunch setovan na nekih 20-30% - kad se ukljuci (on/off) to je 'obican' OD
  • Hi-Gain setovan na nekih 60-70% - to je 'drugo lice' distorzije, prljavo
  • i boost po zelji ako hocete da shred-ujete, (dosta jak boost, 20db)
i ako mozete da izuzmete moje ne-umece na gitari, ovo je zvucni primer:
( Cort M200 -> PlexiTone -> Laney VC15-110 -> 2x10 Celestion Tube Box -> SM57 -> M-Audio Fast Track -> http://www.box.com/s/33015d9508926c95a2f6)

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

dok se ovo krckalo, nastale su jos neke pedale (po 2-3 put), totalno duga prica, OD -teaser mozda ce uskoro biti i njihov review ;)

pozz :ziveli: :kokice:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 30 May 2012, 15:07

Totalni kickass. :bravo: :bow:

Svaka čast, nema šta. :ziveli:

djomla

Post by djomla » 30 May 2012, 15:52

Kada i da li ide na prodaju :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 30 May 2012, 17:59

Kao i uvek, ubervrh.

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 30 May 2012, 18:23

@Baba Slim & @Cortex - Hvala momcovi! :) :ziveli: (Da me niste cimali sa mnogobrojnim pitanjima, nikada ne bi ni pocinjao da radim ovu pedalu! :D)

@djomla - Nema reklamiranja na forumu imas PP.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 30 May 2012, 20:37

Znam da sam te verovatno ubio u pojam zapitkivanjima, sorry jbg. :D :hide:
Ali eto, dobro je da je bar nesto konstruktivno nastalo iz svega toga... :-)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 04 Oct 2012, 20:13

Da ubacim ovde na temu, jer su srodni efekti...

Naime, završio sam za mog prijatelja majtija jedan C.M. AC-Tone, bez boosta, i spakovan je u kutiju koju je on davno uradio za Fulltone Fulldrive (u takvu je moj FD2 bio spakovan, davno :) )... Ono što mi je teško da poverujem, jeste činjenica da je proradila iz prve, bez ikakvih problema. :D

Image
Image
Image

Ostaje samo još da se malo sunđerom osigura pločica, ali nisam imao kod sebe, pa kad nabavim malo ću da je uglavim da nema mrdanja.

Post Reply