Odnos procesor/pojacalo

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Fenderica

Re: Odnos procesor/pojacalo

Post by Fenderica » 04 Dec 2015, 18:52

alfonso wrote:
znas kako,sto se mene tice nek ih menjaju sto cesce da mogu da ih kupim za sto manje para jer meni valjaju. Ovaj moj je napravljen ko tenk. Dobro ne bas ko tenk,malo bolje :) Ovaj korg je izasao 2007. znaci pre 8 godina. tad je kostao oko 400 ja ga uzeo za 50 evra. sta mu fali ne znam.
:bravo: :metal: :ziveli:

alfonso

Post by alfonso » 04 Dec 2015, 18:57

Laney CUB 12R i bugera v22 sam gledao malo testove po yt. Tu je sad sve to lepo i krasno,mada mislim da bi mi i jedno i drugo odradilo pravu stvar. To kazem bez probanja uzivo pa se i ne racuna preterano

Overdrive

Post by Overdrive » 04 Dec 2015, 19:11

Fenderica wrote:
Ako ćemo tom stazom, onda je najbolja kombinacija gitara-kabal-PC. Instaliraš neki Guitar Rig, 10000 VST plaginova, imaš svako pojačalo na svetu, svaku pedalu,
Za bedroom playere nema bolje.
The best sound you can get. Period.

čak i kombinacija procesor-pojačalo ne obećava ništa, ali PC i neki Guitar Rig ili Amplitube + pustiš u pozadini backingtracks + voli slušalice voli zvučnike..and u're reaaally rockin'

Ljudi se zarobe sa gitarom i pojačalom i prebiraju godinama po žicama, bez ikakvog muzičkog ambijenta

Ovako, imaš metronome, backing tracks, lekcije za ovo i ono i napreduješ 10 x brže i kvalitetnije nego da čučiš ispred pojačala i vrtiš pedale tražeći ton..

Naravno, ko bude svirao van svoje kuće, onda se kreće u priču sa pojačalima, ali i to opet zavisi sve gde, šta, kako isl..

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 04 Dec 2015, 19:46

Алфонсо, царе, иди живота ти испробај било шта од овога што су ти људи предлагали, јер без тога прича губи смисао.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 04 Dec 2015, 20:00

I da nauci lestvice... :)

alfonso

Post by alfonso » 04 Dec 2015, 20:21

Kristijan wrote:Алфонсо, царе, иди живота ти испробај било шта од овога што су ти људи предлагали, јер без тога прича губи смисао.
Hahaha, rekao sam da je ovo dugorocan plan :)
A od sve ove price izlazi svasta nesto pozitivno (i negativno,ali se ne obazirem na to)
Eto sad je uskocio i taj laney kao predlog.
Vec sam rekao da cu prvo bugeru probati,pa onda da vidimo sta dalje

alfonso

Post by alfonso » 04 Dec 2015, 20:21

Rockatansky wrote:I da nauci lestvice... :)
I to je dugorocan plan :lol:

alfonso

Post by alfonso » 04 Dec 2015, 20:23

Inace,zadovoljio sam radoznalost. Posto po silnim nekim forumima ovi sto jure savrsen zvuk trtljaju kako kad otvoris pojacalo ima drugaciji zvuk. Moje nema. Ako je nekog zanimalo to,eto mu moje iskustvo :)

Fenderica

Post by Fenderica » 04 Dec 2015, 22:39

alfonso wrote:Inace,zadovoljio sam radoznalost. Posto po silnim nekim forumima ovi sto jure savrsen zvuk trtljaju kako kad otvoris pojacalo ima drugaciji zvuk. Moje nema. Ako je nekog zanimalo to,eto mu moje iskustvo :)
Koje pojačalo imaš?

alfonso

Post by alfonso » 04 Dec 2015, 23:48

Neko matoro Iz 80ih loco 4201 60w tranzistorac.Aria ih je proizvodila (mozda broj nije tacan).

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Dec 2015, 07:41

Је л' чему то појачало? Има ли неке недостатке? Зашто планираш да га мењаш? Где не задовољава твоје критеријуме? Да ти искрено кажем, нисам никад чуо за то појачало. Међутим, имаш справу из осамдесетих, 60 вати... То ти је довољно снаге за бенд. Што ће рећи, са транзисторцем који може да се носи са бубњарем имаш искуства. Капирам да је пола прича које смо овде вртели можда ипак било залудно јер ти заправо већ имаш појачало, и то не неки прдавац за вежбање у згради где су зидови од картона. Испада да је једино било потребно да одеш да испробаш 2 или 3 лампаша, да осетиш сам која је разлика у свирању и тону у односу на транзисторско појачало. Опет долазимо до тога да о тону не може да се прича, не може да се опише. Што каже један мој другар (а мислим да некога цитира, само не знам кога) то је као да плешеш о архитектури.

Неопходно је да постављаш конкретнија питања. Сматрам да је било врло упутно да поменеш појачало које већ користиш. И сада на даље треба да постављаш питања о конкретним моделима, ова општа прича више не врши посао.

Друго, кад смо већ дошли до разних модела... Треба да имаш у виду да су 2 лампаша која су поменута на последњих пар страна (Laney Cub 12, Bugera V 22) у неку руку различита, али су и по много чему врло слична. Примера ради, оба имају звучник од 12 инча, FX loop, реверб (ово важи код Cub 12 R модела), EL84 лампе у power секцији, и код овог последњег бих се посебно задржао. Можда би било добро да ослушнеш и неко појачало мање снаге које има 6L6 лампе у power секцији, чисто да чујеш разлику. Онда ћеш да имаш комплетнију слику. Мислим да немаш баш да пазариш по повољној цени нешто са 6L6 лампама, али ћеш бар да знаш шта тебе више вуче, па ко зна, једног дана... Ово је важно да провериш јер помињеш да ти је потребно појачало које има добар клин, и можда би ти се ипак у том случају више допале 6L6 лампе, што опет не значи да је клин код појачала које имају EL84 лампе безвезе, само је другачији. У складу са оним што сам горе поменуо - много је безвезе да покушавам да ти опишем разлику.

alfonso

Post by alfonso » 05 Dec 2015, 09:09

Nekad mi deluje kao da pricam jezikom koji niko ne razume. Ponavljam dameni nista nije hitno. To je prvo i osnovno. I rekao sam da je cenovni rang manje bitan,jer mi nije frka da cekam i 2 godine da ustedim za nesto sto mi se stvarno dopada. Ceo zivot sviram tranzistorca,bas ovog. Da bi mogao da radi posao za svirke treba minimum 30 evra da se ulozi u njega. Primetio sam da ima jos neke mane (tehnicke prirode) za koje ni ne znam koliko bi kostala popravka. Neko kao sustanje,ali nije da se cuje kao kad nije dobar kanal na radiju nego kada ga upalim samo i bez ubacene gitare u njega cuje se jak ssssssssss zvuk. Pritom s je s nije sh. Normalno je malo toga da ima,ali je sad dosta primetno,ranije nije tako bilo. To je od stajanja,to znam.
Bas sam se juce zezao sa njim i iskljucio cab sa proca. Kada je jaca distorzija gube mi se tonovi nekako. Sve bude samo dz dz dz. Tipa kad sviram led zeppelin rock and roll kao dasve vreme udaram samo a kvintu. I da jaca distorzija mislim nije overdrive. Proc verovatno u cabu to nekako ispegla. A sad posto potovi mogu da stoje samo na odredjenom mestu i da tu rade (jer gube kontakt) ne mogu da se zezam i da tu isprobavam.
Posto mi fali iskustva,ni ne znam koja konkretnija pitanja ni da postavim. Eto vidis,spominjes te razlicite lampe. Nikad mi ne bi palo na pamet da to pitam,ali eto sad znam. Sem sto se neki prepucavaju,meni licno je sve ovde receno jako korisno bilo. Ja znam da mozda nesto sto je nekome potpuno osnovno ja ne znam i bas je to razlog zbog kojeg sam pitao ovde svasta nesto

Fenderica

Post by Fenderica » 05 Dec 2015, 09:41

@Alfonso, kupi Marshall!
Image

alfonso

Post by alfonso » 05 Dec 2015, 09:46

Samo sto nisam :)

Fenderica

Post by Fenderica » 05 Dec 2015, 09:52

Rešen posao, tvojoj potrazi je kraj: http://www.kupujemprodajem.com/Marshall ... d=49643472

Image

:metal: :metal: :metal:

Post Reply