Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
sinisake
The original one

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by sinisake » 26 May 2011, 22:35

Boss je mama. :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 May 2011, 22:47

Hotstepper wrote:@Dersu
Ok, da odbranim stav...
Nisam imao tu pedalu, prosvirao sam je par puta, al to ne smatram da je dovoljno da dam svoj sud.
Znam dvoje koji je imaju i kazhu da je super pedala i kopija TS vredna pomena a imajuci u vidu da koshta 3500din to je zaista sjajno.
Zashto je sjajno?
Orijentir:
Minimalna plata u Srbiji 18k din (vecina), profesorka plata 40k din (retko ko, a preko toga da ne govorimo..)
TS u prodavnici u NSu 23k, BM 3.5k din..
Prosechan tinejdzer/student koji zhivi od gore pomenutih primanja svojih roditelja teshko da ce ikad moci sebi da priushti TS.
:ziveli:
Ok, ako je samo ili prvenstveno to razlog (nemastina) onda je svaka dalja prica uzaludna. Bez ikakvih insinuacija. Nisam ni ja oduvek imao previse izbora.

Ali kad jednom apstrakujemo momenat imanja i nemanja mogucnosti, ta prica onda pocinje da me fascinira. I nervira. To klanjanje instrumentima i sire firmama, kako li se to kaze. Kapiram da vecina vas zna sta ja propagiram po forumu kao sto isto tako kapiram da vecina kapira da trolujem. Udaram kontru, zajebajem se. Meni niizdzepaniudzep.

Kontriram bas onim likovima koji imaju to neko idolopoklonstvo prema 'uredjajima'. Na stranu sto ponekad kontroram objektivno jer pojedinci nisu imali dodira bas sa svakolikom opremom pa da nesto odgovorno tvrde, kontriram iz principa. Mrzim kad vidim kategoricke stavove, to se ne desava vise ni u nauci. Elem.

Pricam malo vise filozofski, jer kad bih pricao o pojedinacnim mestima iz mog iskustva (i mora tudjih) to bi u stvari bilo na mnogo veci nacin masturbiranje. Tipa, cek da ti kazem sta sam probao i kako radi. Neki momci me cesto zamole ili prozovu da tu nesto okacim, nekakav review ako nista drugo, ali meni je to tako mrsko. Odes, probas pa onda pricamo. Nema potrebe da ja ikome ista pricam. Ne da se sviranje prepricati (iako je forumaski lingo prebogat trejdmarkovima, nije to to). Mada, sudeci po kvalitetu okacenih snimaka na MF, verovatno bih morao da dam i neki svoj doprinos. Ljudi pricaju godinama o opremi a snimci katastrofa.

MuZZy omladinac iako snima preko Red Devila ima sjajan ton. U toj nekoj kategoriji hi-gaina recimo. I svaki snima vredi. Ovi momci sto su okacili Triglav, Tasmana, COnrforda i JTM-a. Tu mogu stvari da se cuju. Vecina okaci neke svoje snimke novog ljubimca i to je katastrofa. Ne znas da li je uredjaj los, tehnika snimanja, sam snimak, ili egzekucija svega navedenog.

Ne postoji uredjaj koji ti je neophodan. Treba ti gitara, kabl i zvucnik. Pojacalo je u stvari opcionalno ali ziher treba. Nesto sto ce da pojaca signal da pomeri one membrane fizicki. Ju gada muv di er.

Nebitno je koju gitaru ili pojacalo imas. Ili pedalu. Efekat. Sve je to toliko bitno kao srafciger. Hey, ako postanes stvarno dobar u zartanju srafova, priusti si i elektricni srafciger, zasluzio si. Neko nece, old scholl je. Ali nije srafciger nauka, zavrtanje srafova je.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 May 2011, 23:02

Recimo, primer.

Metallica su legende, Jason Becker (ili Allan Holdsworth, da ne bude da pricamo samo o mjetalcima ili shrederima) su legende.

Sad ti, kao aspirativni muzikant koji skida to sve u sesnaest i gaji nade kako ce postati zvezda podruma i suterena, anaLiziras situaciju.

Zvuk Tallice se fakat menja (pricam o nama ishlapjelim starcima koji slusaju ziku od 'oslobodjenja', prosli smo sve to 'en vivo', niko nam nije prepricavao niti smo citali preko neta).

Zvuk znaci, Tallice, se utoliko menja jer oni u nekim svojim ranijim radovima lutaju. 'Traze' zvuk. Imaju istu opremu ko i babo, ali nesto tu hoce da ocviraju do extrema. Kako napreduje tehnologija i kako se oni docepaju novih sprava (a la Hendrix) sve su blizi nekom svom ciljnom zvuku koga su imali okvirno u glavi u startu. Nisu mogli u stvari ni da ga zamisle, ali su samo tupili, jao kad bi to moglo sa vise basova ali i visoki da se cuju, a sve denfovano trista na sat, fokusirano, kao Katana da sece okolo.

Jason Becker je oduvek imao svoj isti zvuk. Za razliku od Tallice, koliko god da je menjao opremu (kao i Allan Holdsworth) uvek namesti isti zvuk. Pa u cemu je tvoja poenta jarane, u cemu je poenta zapitamo se mi? Poenta je da on vec u glavi ima zvuk koji zeli i moze svugde da ga namesti a Tallica ima samo ideju da to treba da zvuci jebitacnije, pa sad kad se okolnosti steknu jel...

To su dva vaskolika pristupa stvarima, i kao sto vidimo, nije bitno da li si pocetnik, hobista, amater ili profi. Jedni ganjaju svoj zvuk tokom godina jer ne znaju kako treba da izgleda, cekaju mogucnosti, proveravaju dokle je stigla tehnologija, drugi vec u staretu imaju kompletiranu sliku o zvuku, pa sad kakva god da je oprema, aproksimiracemo.

Hotstepper

Post by Hotstepper » 26 May 2011, 23:47

BaalBehrit wrote:Gde je to Bad Monkey nov 3500 dinara? Treba da pazarim jedan ovih dana pa zato pitam, svuda sam nalazio od 4400 dinara pa na više.
Nemoj da me drzhish za rech da je to tachna cifra, Baba Slim ga je naFat'o na nekom popustu, pisao je o tome..
Baba?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 27 May 2011, 01:00

BaalBehrit wrote:Gde je to Bad Monkey nov 3500 dinara? Treba da pazarim jedan ovih dana pa zato pitam, svuda sam nalazio od 4400 dinara pa na više.
U Artistu sam ga novog platio 3760rsd. :)

A vidim da na KP ima jedan polovan, mint stanje (iz Ns) za 30e, pa pogledaj ako nije prodat kontaktiraj coveka. Evo ga i link:
http://www.kupujemprodajem.com/Digitech ... id=2305326
:ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 May 2011, 07:32

DrGreenthumb wrote:
Audio wrote:Preslusah ovaj Subdecay Noise Box i ne mogu da se nacudim. Sta je bre ovo? Za kakvu muziku? Ceo zivot slusam kako je gitara prava stvar, kako su kompjuteri i ta digitalija sranje,
kako ljudi placaju gomilu para studijima sa autenticnim uredjajima iz 70-ih, 80-ih itd. i onda se pojavi neka za mene idiotska pedala koja je nista drugo nego zajebancija. Kao da je neko
uzeo snimak nekog bilo kog drive-a i na kompu se zezao sa njim. Sta ces u toku svirke, da se saginjes svaki cas i pomeras one potenciometre dok kitom udaras po zicama ?
Jel to neka DJ pedala? Mozda sam ja staromodan ali je za mene Boss sasvim dobar. Hvala bogu pa sad ima puno raznih firmica koje prave pedalice tako da je i Boss morao da spusti cene.
Na kraju krajeva, jel ima nekoga na forumu da nema nijednu Boss pedalu ?
Eh, bas si mator... Nije ovo za muziku vec za poziranje. Nesto kao gitarska pedala, al za hipstere, satro alternativa, niko bas ne zna cemu alternativa, al ne mari.
On topic - ja nemam nijednu Boss pedalu, al to je slucajno. Imao sam SD1 i bese dobar. I Digitech je dobar, ovaj HW sto ispazarih jeVtino je jos bolji.
Pa kao prvo po meni je ovo potpuno upotrebljiva pedala, kao shto rekoh svi zvuci sa demo-a musictoyznetwork-a su svirani tim i tim pedalama, a meni ona pesma zvuchi odlichno.
Nikad se necemo maci sa uzajamnog neodgovaranja shvatanja o upotrebljivosti i svrsi efekata. Ti (vi) propagirash doktrinu da sve shto je neupotrebljivo ili malo upotrebljivo ili ajde za tvoj lichni stav malo upotrebljivo u live situacijama nema smisla i da je krajnje hipsterski i pozerski, dok neki od nas su zadovoljni i da se u svojoj sobi igraju sa zvucima, kao prvi put kad sam dobio Konstruktor. [ako se secate to je ona gomila metalnih delova i sranja koje kao posle zavrcesh pravish mashine zgrade i shtatijaznam]

Ne mogu da verujem da neko mozhe da se pojavi i pljune po mozhda vishegodishnjem istrazhivanju nekog Amera i nazove njegov rad idiotskim. Ajmo bre ljudi uozbiljite se...

Kad pljunuh po izgledu Digitech pedala mislio sam vishe na dojam koji mi ostavljaju boje/fontovi/layout prosto mi deluju dechije. :D

MUzzY

Post by MUzzY » 27 May 2011, 09:45

Dersu Uzala wrote:[
MuZZy omladinac iako snima preko Red Devila ima sjajan ton.
Studio Devil :lol: :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 27 May 2011, 09:55

Uh, to za tipografska rešenja kod Digitecha si sasvim u pravu. Meni je recimo baš ovaj segamega popularni Bad Monkey izuzetno vizuelno odbojan zbog samog ispisa "Bad Monkey", jer znam kako se došlo do tog rešenja. Kada se bilo koji font u vektorskom programu pretvori u krive, onda je moguće uraditi "pojednostavljivanje", kompjuter po nekoj nasumičnoj šemi ukloni neke kontrolne tačke sa krive, i onda nastaje to deformisanje slova. Postoje 2 situacije kada se to radi. Jedna je opravdana, jer se to primenjuje na crtežima za Flash animaciju, odnosno primenjivalo se pre 10 godina, sa ciljem da se svaki kb uštedi i da flash video bude što manji, ali se ta praksa sa poboljšanjem internet protoka napustila. Druga situacija je kada se neki designer-wanna-be igra sa vektorskim programom, pa brljucka nešto i pravi koješta što mu deluje zabavno, i onda se dobije logotip za Bad Monkey. Ko god da je imao obraz kao đon da ponudi takvo dizajnersko rešenje, i ko god da je takvo rešenje odobrio - svaka mu last na "profesionalizmu".

Tužna je stvar da im daleko pristojnije izgledaju one X-Series pedale, koje su suva digitalija i u većini slučajeva su baš onako... konfekcija među pedalama, ali imaju ta srodna tipografska rešenja, vidi se da je neko razmišljao o dizajnu kompletne serije, jednostavno deluju ozbiljnije, a ove kod kojih posebno ističu da su analogne pedale su šatro poboljšali sa tim raznovrsnim "dizajnerskim" rešenjima i stvarno izgledaju kao oprema za obdaništa, bruka jedna!

MUzzY

Post by MUzzY » 27 May 2011, 10:03

Kristijan wrote:I imaju svi tu mitrsku priču da je Satriani ne znam ni ja koji album snimio samo sa DS-1 i ne znam ni ja kojim Marshall pojačalom. A sve i da je tačno to, uopšte ne vidim kako to mene u životu obavezuje, sviram bre šta mi se sviđa, ne treba da me zanima uopšte šta nekog drugog dobro vozi, moram pre svega ja da budem zadovoljan sopstvenim tonom. I tako...
Nije bas ceo album ali osnova tona mu je bio 6100 i distorzija DS1 japanca (on kao bolje zvuci, nemam pojma). Nije presudno sta neko svira od muzicara koje slusas ali treba obratiti paznju sta koriste i koji je rezultat. Pogotovo kad nemas uslova i prilike da stvari zaista probas i shvatis kako funkiconisu.

shule

Post by shule » 27 May 2011, 21:40

Image
Image
To mi je kucna varijanta, a u studiju za probe mi je Marshall ValveState 8080. Konacno sam skupio sve pedale koje sam hteo, na malo duzi period. :)
^^
Inace, adapter ima 150mA, a pedale, po onom sajtu, vuku 148mA. Da li treba jos jedan adapter da kupim? :|

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 27 May 2011, 21:51

bas volis jackhammera? :D

kapiram da si stavio dva drasticno razlicita setupa?

shule

Post by shule » 27 May 2011, 21:55

jeste :D

Kill surf city

Post by Kill surf city » 29 May 2011, 21:11

Za-kod-kuce lazni pedalboard. Uglavnom je sve ukljuceno, pa nema potrebe da stoji na podu :bambi:

Image

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 03 Jun 2011, 19:24

Cortex wrote: Pa kao prvo po meni je ovo potpuno upotrebljiva pedala, kao shto rekoh svi zvuci sa demo-a musictoyznetwork-a su svirani tim i tim pedalama, a meni ona pesma zvuchi odlichno.
Nikad se necemo maci sa uzajamnog neodgovaranja shvatanja o upotrebljivosti i svrsi efekata. Ti (vi) propagirash doktrinu da sve shto je neupotrebljivo ili malo upotrebljivo ili ajde za tvoj lichni stav malo upotrebljivo u live situacijama nema smisla i da je krajnje hipsterski i pozerski, dok neki od nas su zadovoljni i da se u svojoj sobi igraju sa zvucima, kao prvi put kad sam dobio Konstruktor. [ako se secate to je ona gomila metalnih delova i sranja koje kao posle zavrcesh pravish mashine zgrade i shtatijaznam]
E vidis, meni je potpuno neupotrebljiva, tj. ne mogu da joj nadjem muzikalnu primenu. Jbg, meni to zvuči kao nešto što bi koristio onaj Jack White i slični. Msm plastična gitara od 50$ u jačalo od 50$ and no talent behind it, ali on je bar dao 100$ for the lot. Cela ta priča o drvcima, konstrukciji, magnetima, pojačalima, true-bypass-ima, "ton u prstima", mojo-u i ostalim mitovima i legendama apsolutno gubi smisao kad stisneš taj switch, jerbo je taj zvuk, meni bar, negacija svega što čini "dobar ton" dobrim, if ya catch me drift. Jbg onda ti Jolana ili MM i Twin Reverb ili Aster 5w daju isti rezultat. Apropo one pjesmice, naravno da je simpa jer je demo, ali zar bi ti (ili bilo ko) ozbiljno slušao da je to "prava" kompozicija u pitanju?
Hipsterski je jer je trenutno u svijetu prava pomama za takvim heavy-alternative efektima, koji što su opskurniji to bolje, bez ikakvog muzikalnog razloga za to. Isto kao relicing. A sve to jeste HIPsterski, jerbo je hip, je li... Ne mora da ti se to sviđa ali tako je. A ako se ti zabavljaš u svojoj sobi kao nekad sa konstruktorom to je super. Whatever rock her socks/panties off :)

Kill surf city

Post by Kill surf city » 03 Jun 2011, 19:35

DrGreenthumb wrote: "ton u prstima", mojo-u i ostalim mitovima i legendama apsolutno gubi smisao kad stisneš taj switch
Ne bih previse da se mesam, ali samo bih da kazem sledece - ko ne zna da artikulise gitaru/svirku bez ovakvih efekata, zvucace deset puta gore sa istima (pod uslovom da dodaje sam efekat na nesto sto je vec smisljeno na suvo). Sve ostalo je stvar (muzickog) ukusa. A ko tvrdi da je 'svejedno' sta sviras sa ovim efektom, nikad u zivotu se nije ukljucio u tako nesto, niti je ulozio vreme i trud da skapira koliko sve zavisi od dinamike & cistote™ sviranja. FACT. :ziveli:

Locked