Odnos procesor/pojacalo
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- nebeskacarica
Re: Odnos procesor/pojacalo
Sem u boji, odnosno oblozi, i drugačijem zvučniku, koja je još bitna razlika između ova dva Blues Juniora, zna li neko pobliže:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/226 ... red-Tweed/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/876 ... III-Black/
Najviše me interesuje šta znači, kod ovog Tweed-a, ova karakteristika:
Rectifier: Solid State
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/226 ... red-Tweed/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/876 ... III-Black/
Najviše me interesuje šta znači, kod ovog Tweed-a, ova karakteristika:
Rectifier: Solid State
znaci da se AC konvertuje u DC koristeci silicijumske diode umesto ispravljackih lampi. Lampe su poznate po tome sto "sag-uju" pod opterecenjem, tj napon im pada sto je jaca struja (jaci signal) i time stvaraju efekat kompresije u izlaznom stepenu. Solid state ispravljac nema sag, pa onda i ima manje kompresije i dobijes brzi odziv. Zato modernija pojacala uglavnom imaju solid state ispravljac (osim Mesa dual/triple rectifiera koji ima i jedno i drugo pa mozes da biras). Zavisi od potrebe, nije jedno bolje od drugog. Diode su zgodnije jer kostaju 3 dinara i traju maltene neograniceno, dok se lampe trose i nisu jeftine.
Btw, i jedno i drugo pojacalo koje si naveo imaju solid state ispravljacice.
- nebeskacarica
Hvala na stručnom objašnjenju.bancika wrote: ↑06 Mar 2017, 15:19znaci da se AC konvertuje u DC koristeci silicijumske diode umesto ispravljackih lampi. Lampe su poznate po tome sto "sag-uju" pod opterecenjem, tj napon im pada sto je jaca struja (jaci signal) i time stvaraju efekat kompresije u izlaznom stepenu. Solid state ispravljac nema sag, pa onda i ima manje kompresije i dobijes brzi odziv. Zato modernija pojacala uglavnom imaju solid state ispravljac (osim Mesa dual/triple rectifiera koji ima i jedno i drugo pa mozes da biras). Zavisi od potrebe, nije jedno bolje od drugog. Diode su zgodnije jer kostaju 3 dinara i traju maltene neograniceno, dok se lampe trose i nisu jeftine.

nebeskacarica, a jel ima u Mitros taj tvid model ili je virtuelan na sajtu?
Thomann ga prodaje za iste pare pa čudi da to radi i Mitros. Baš javi da se uverim.
Thomann ga prodaje za iste pare pa čudi da to radi i Mitros. Baš javi da se uverim.
- nebeskacarica
Ovih dana ću svratiti od radnje u NS da se raspitam, pretpostavljao sam da imaju, ali vidiš, možda si i u pravu.
- nebeskacarica
Raspitao sam se po Mitrosima, Fender Blues Junior Tweed nemaju na stanju ni u NS ni u BG radnjama, samo standardnu Black varijantu, ali se Tweed može naručiti-kupiti preko sajta - internet prodavnice i u roku od 48 časova, bar tako kaže ljubazan čovek, dešava se realizacija odnosno isporuka pojačala na kućnu adresu.
Ako je tako, onda je cena ista kao u EU. Kupuj ako želiš novo.nebeskacarica wrote: ↑07 Mar 2017, 18:57Raspitao sam se po Mitrosima, Fender Blues Junior Tweed nemaju na stanju ni u NS ni u BG radnjama, samo standardnu Black varijantu, ali se Tweed može naručiti-kupiti preko sajta - internet prodavnice i u roku od 48 časova, bar tako kaže ljubazan čovek, dešava se realizacija odnosno isporuka pojačala na kućnu adresu.

- nebeskacarica
Pa, ako bih poslušao sebe, to je ono što se poklapa sa mojim željama i potrebama. Polovnog BJ je teško dočekati na oglasima a i kad se pojavi, podosta je izrabljen, i naravno, svi imaju samo Black varijantu.RadeRas wrote: ↑07 Mar 2017, 19:09Ako je tako, onda je cena ista kao u EU. Kupuj ako želiš novo.nebeskacarica wrote: ↑07 Mar 2017, 18:57Raspitao sam se po Mitrosima, Fender Blues Junior Tweed nemaju na stanju ni u NS ni u BG radnjama, samo standardnu Black varijantu, ali se Tweed može naručiti-kupiti preko sajta - internet prodavnice i u roku od 48 časova, bar tako kaže ljubazan čovek, dešava se realizacija odnosno isporuka pojačala na kućnu adresu.![]()
Fenderova pojačala mi i inače imaju najlepši klin, a Blues Junior je dovoljno glasan i za klupske svirke, zgodan je za nošenje. Još u toj Tweed varijanti je praktično neodoljiv, slaže mi se uz kofer.

Ali, ne zalećem se, naravno. Fali mi još informacija, od prodavca koji me je uputio na internet prodavnicu nisam iščupao ništa, on npr. nije znao da mi kaže koja je zemlja proizvodnje (naravno, pretpostavljam da je Made In Mexico) a ni odakle to tačno stiže, iz koje države EU ako ga već nema u Srbiji. Svakako ću proveriti pre konačne odluke.
Gledajući ovaj rivju, stiče se utisak da ima poprilično razlike i u samom zvuku Black i Tweed izdanja ovog pojačala. Drugačiji je zvučnik, to je ono što je sigurno, a neko je u komentaru ispod napisao i da je drugačiji board. Tweed zvuči za nijansu lepše, ali to je samo YT recenzija, pitanje i kako su postavljeni mikrofoni itd...
- tommytigh77
Ako već mora Fender pojačalo od 15 vati, što ne razmisliš o ovom novom Bassbreaker 15? Deluje mi mnogo ozbiljnije, plus dobiješ gratis DI izlaz, FX loop i što je najbitnije V-Type zvučnik umesto standardnog Fender njesra zvučnika. A na Thomannu je jeftinije od Blues Juniora trenutno.
Ne verujem da je ovo moguće.nebeskacarica wrote: ↑07 Mar 2017, 18:57Raspitao sam se po Mitrosima, Fender Blues Junior Tweed nemaju na stanju ni u NS ni u BG radnjama, samo standardnu Black varijantu, ali se Tweed može naručiti-kupiti preko sajta - internet prodavnice i u roku od 48 časova, bar tako kaže ljubazan čovek, dešava se realizacija odnosno isporuka pojačala na kućnu adresu.
To je u praksi radilo ovako. Odeš u radnju, nemaju. Probaš da namoliš prodavca da okrene ostale ekspoziture i da proveri stanje. Ako ima u drugoj radnji. tražiš da robu donesu u lokalnu radnju. Ako ne uspeš da ga nagovoriš da zove, on te uputi na sajt. Sajtmasteri izgleda imaju uvid u sva stanja u Srbiji i jave ti da li ima ili nema. Najšešće nema i ljubazno ti se zahvale što se interesuješ za njihovu robu...
Pomenutih 48 sati se odnosilo na vreme za odgovor da li te robe ima u Mitrosovim radnjama. Ako su stvarno napravili mehanizam pojedinačnog naručivanja, svaka čast. Čak i da toga ima isporuka bi trajala danima ili mesecima. Mislim da oni robu dobijaju u većim zbirnim kontigentima od njihovih dilera. Šesto i ne utiču na sadržaj paketa već prodaju šta im se pošalje.
- nebeskacarica
Ne mora 15W, ne bi smetalo i više ali pošto je BJ…računam da je i više nego dovoljno za moje potrebe. Nisam obraćao pažnju na Bassbraker 15, zaista ima dobre karakteristike, hvala na preporuci.
Iako me iz dva razloga "odbija": 1) izgledom, mada verovatno uživo izgleda lepše nego na fotkama (ovaj “vintage-style brown and gold grille cloth” kod Blues Juniora mi je neodoljiv) 2) težom mogućnošću prodaje, ukoliko, ne do Bog, dođe do toga. Blues Junior je ipak jedno od najželjenijih i najlakše unovčivih pojačala. Možda se i varam.
Što se zvučnika tiče, pa valjda ni taj italijanski “vintage-voiced 12" Jensen speaker” nije za bacanje.
E sad, ako bi se čekalo i duže, pa i mesec dana recimo dok ne stigne, to mi ne bi predstavljalo problem.
Malo ću se raspitati i u radnji ove sedmice, možda dobijem još koju informaciju od njih lično.
Iako me iz dva razloga "odbija": 1) izgledom, mada verovatno uživo izgleda lepše nego na fotkama (ovaj “vintage-style brown and gold grille cloth” kod Blues Juniora mi je neodoljiv) 2) težom mogućnošću prodaje, ukoliko, ne do Bog, dođe do toga. Blues Junior je ipak jedno od najželjenijih i najlakše unovčivih pojačala. Možda se i varam.
Što se zvučnika tiče, pa valjda ni taj italijanski “vintage-voiced 12" Jensen speaker” nije za bacanje.
I meni je to zvučalo iznenađujuće i skoro neverovatno, ali pošto prodavac nije naveo tu opciju - da se nakon narudžbe ustvari vrlo lako može desiti da ti samo jave da ga nema, nisam to odmah uzeo u obzir. To mi se desilo kad sam u Liri naručio nekog VOX-a komada 1, popodne mi se čovek zahvalio na želji ali i priznao da ga nemaju sada i ne znaju kad će ga skoro biti. Mada, u njihovom slučaju je stajalo "povremeno na lageru" a na Mitrosovom sajtu bar izgleda kao da je na stanju.
E sad, ako bi se čekalo i duže, pa i mesec dana recimo dok ne stigne, to mi ne bi predstavljalo problem.
Malo ću se raspitati i u radnji ove sedmice, možda dobijem još koju informaciju od njih lično.
Evo ti lepoga štiva za noćne sate
Let's Talk About the Fender Blues Junior: Why it does not sound like a vintage Fender Amp!
http://carlscustomamps.com/new-page-1/
Let's Talk About the Fender Blues Junior: Why it does not sound like a vintage Fender Amp!
Si razmisljao kod pece da porucis?
- nebeskacarica
Haha...bolje da ne nastavim ovo da čitam do kraja.fattwang wrote: ↑13 Mar 2017, 23:58Evo ti lepoga štiva za noćne sate
Zasad mi je najkritičniji ovaj deo, pošto baš volim Reverb.
"Vintage Fenders with reverb used tube reverbs. The Blues Junior's reverb is solid state and does not sound lush or warm like a tube reverb or even as nice high quality digital reverb. Again an amp with solid state reverb is much cheaper to produce. For many players reverb is not critical"
Verovatno sam neobavešten, ali ko je Peca?
Razmišljao sam i o FENDER BLUES DEVILLE 410, nije to velika razlika u ceni u odnosu na Blues Junior, 15.000 dinara. Mogao bih dobaciti, možda malo ući u minus ako baš zapne.
Ali nešto kontam da mi je DEVILLE preglasan a bogami i pretežak za nošenje (22,5 kg, naspram Blues Juniorovih 14,5kg).
Last edited by nebeskacarica on 14 Mar 2017, 00:22, edited 1 time in total.

Naš uvaženi član Hillybilly
P&K Audio