fuzz

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Rocket Roll

Re: fuzz

Post by Rocket Roll » 20 Dec 2010, 13:56

sinisake wrote:Bas se cuje da je zvuk peglan, vrlo ozbiljno.
Pa postovao sam link o produkciji "Lullabies"... Ni previše ni preozbiljnog peglanja tu nema. Ima izbora opreme, to da.
+Hopkins+ wrote:...ali zar to nije i Hiwatt zvuk, koga voliš još više od Twin Reverb-a?
Da, više volim Hiwatta od Twina, ali Mesa... Nikad ne možeš da joj isteraš tu "šupljinu". To ne mogu baš da objasnim, ali sve Mese imaju taj svoj ton. Plastika.

Što ste se uopšte uhvatili Mese, kad ste tolike demokrate, pa ne gledate ko svira šta? Ti kalifornijski šabani nisu ništa za Fuchs, ili TwoRock; to su duplo bolje stvari od tih mračnih kutija prepunih dugmića. Bogner Alchemist, Diezel Herbert, Framus Dragon... Ma, TripleDrive Supreme, to da poslušate, da ne umrete gluvi kod ušiju... :cao:

Image

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 20 Dec 2010, 14:15

Istina...

rock action

Post by rock action » 20 Dec 2010, 14:39

ja gledam na mesu kao na rols rojs. nije za svakoga i nije bas za voznju po gradu, ali ko voli... 8)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 20 Dec 2010, 14:45

Rocket Roll wrote:
Pa postovao sam link o produkciji "Lullabies"... Ni previše ni preozbiljnog peglanja tu nema. Ima izbora opreme, to da.
"Mixdown for Lullabies.......When nagged further about the ins and outs of his wall-of-rock sound, Barresi soon lands on a not-so-secret ingredient. "I use a lot of compression, obviously, for example the EMI TG12413, Focusrite Red 3, Tube-tech LCA 2B, Dbx 160, Neve 33609 or 2254, things like that..."

Mrav

Post by Mrav » 20 Dec 2010, 14:57

Sve su to stvari ukusa, Mesa super zvuči, ali mi nije nikad dovoljno "otvorena" za moj ukus. Ja volim da "prašti" malo više, stoga sam i izabrao marshall-a.

Evo npr. meni slušajući snimke nekog velikog high gain amp shootout-a, jako mi se svidelo nešto u tonu Soldano Lucky, i rado bih ga kombinovao sa Marshall-om u multi-amp setupu :twisted:
Nekome se možda uopšte ne bi svidelo, ili bi od Soldana izabrao nešto sasvim drugo.

Znači ovo je rasprava bez kraja, već je poznato da će Dersu religiozno zastupati Mesu, neki će mu se religiozno suprotstavljati i tako u krug. Bolje da pričamo o tome šta je dobro kod kog pojačala-zvuka. Npr. Check this out, ovo pojačalo ima mnogo dobar ovaj-onaj aspekt zvuka :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 20 Dec 2010, 15:06

Rocket Roll wrote: Što ste se uopšte uhvatili Mese, kad ste tolike demokrate, pa ne gledate ko svira šta?
Aj stvarno da budemo demokrate pa da pogledamo ko svira sta. Pa da se smejemo:

Mesa Boogie (prestao sam da brojim kod 300 artista):

http://www.mesaboogie.com/US/Artists/artist_roster.htm

A onda jos pokojni Frank Zappa, pa Keith Richards i Ron Wood, pa Prince, Greatful Dead i jos kojekakve budale.

Image

Fuchs (52 okruglo, uglavnom nikad cuo niko za njih nije):

http://www.fuchsaudiotechnology.com/artists.php

Two-Rock (26 total, ista prica, e da Henry kaiser svira Two-Rock, yay):

http://www.two-rock.com/artists

kad izgustirate ove liste (za Mesinu ce trebati jedno sat vremena, za ove druge dve oko 4-5 minuta), bas me zanima sledeci tok rasprave. :mrgreen:
Last edited by Dersu Uzala on 20 Dec 2010, 15:24, edited 3 times in total.

rock action

Post by rock action » 20 Dec 2010, 15:07

sve je to igranka bez prestanka... najbolje je imati nekoliko pojacala da biras, sto kaze homme mozes da ubodes gitaru u neko malo raspad kombo pojacalo, otpanjis ga do kraja da se membrana mucenik iskrivi potpuno. s druge strane dobro je imati i hi gain pojacalo pa u neki dobar 4x12 box. dobro je imati jedno dobro pojacalo ali uvek je bolje imati vise, tj. veci izbor :) naravno, daleko od toga da se mora sve kupiti, ali moze se uvek pozajmiti

btw hvala za sound on sound link, mnogo korisnih infomracija ima tu.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 20 Dec 2010, 15:11

stvarno je greota ne voleti faz... zdrav ton, levo desno... tonska dijeta

što postite ljudi?

xspaceman

Post by xspaceman » 20 Dec 2010, 15:23

Duane wrote:stvarno je greota ne voleti faz... zdrav ton, levo desno... tonska dijeta

što postite ljudi?
kakav bre faz??? pa zar ovo nije topic i tema o mesa bugiju??? :bambi:

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 20 Dec 2010, 15:42

E preterasmo ljudi, smara vise. Ono kul je mesa ima svoj trip, kul je marsal ima svoj trip, fender, hajvat, sve je to reano fenomenalno, originalno i lepo na svoj nacin. Nekom ovo, nekom ono. Samo sto bez faza nema leba (mor'o sam jos jednom :mrgreen: ).

Ae sad oftopik na off i da pricamo o fazevima malo posto ovo i jeste tema o doticnim, a ne paprika je bolja od krastavca i obrnuto...

Kad se dodaje mid kontrola na silikonski fuzz face, jel se gubi nesto od izvornog tona fuza, tj. moze li se i dalje dobiti klasican fuzz face ton?

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 20 Dec 2010, 15:47

večite rasprave....zato se i ne uključujem...
Ali ajde da napišem samo moje mišljenje, (čisto da ostavim neki post:) ), na sve ove teme.
Prvo fuzz lično ne volim, jer meni ne odgovara taj ton, nema primenu u mom stilu svirke. Ko ga voli, samo napred, nemam ništa protiv. Ali ne pljujem ga, i tako mislim da ne treba pljuvati ni mesu ko ne voli. Činjenica jeste da i mnogi koji je pljuju nikad je nisu probali, ali to je sasvim druga priča.
Ja je imam, i volim je, odgovara mi ton, i ima vrlo, vrlo široku primenu. Ali ni ona mi nije savršena. Sledeći korak jeste da uzimam jednog twin reverba, jer jednostavno obožavam clean tog pojačala. A kad se proslavim, i budem ulta mega giga popularan :mrgreen: :metal: , sa mesom parim još jednog disela, bognera ili engla, pošto mislim da oni imaju "ono malo" što meni lično fali u mesinom tonu. Sve zavisi koji se bude bolje uklopio, ali vrlo verovatno će to biti engl ili disel....a kroz twina ću gurati clean-ove..... :)
aj sad nastavite raspravu, taman imam šta da čitam dok se smaram na poslu :ziveli: :kokice:

andrej]

Post by andrej] » 20 Dec 2010, 16:00

uu jbt, pa ne mogu da verujem da ste se ovako zakacili oko mese!?

meni se mesa nekad jako svidjala, zbog verstatilnosti. onda se moj ukus razvio u suprotnom pravcu i ispalo je da bi mesa za mene bila samo zamena za ono sto mi stvarno treba, i to totalno overkill zamena. ja bih verovatno koristio samo clean, neki blazi drajv i reverb. futsvic ne bih gazio. i clean mi je previse hi-fi (kad se doda mid-scoop, meni elektricna gitara previse pocinje da lici na ozvucenu akusticnu, sto mi je major turnoff). svojim sam pojacalom (p&k rocket) prezadovoljan (nema shanse da ga menjam), a, ako bi sirio tonsku paletu, nabavio bih twina (sigurno ne uskoro). imam zelju da nabavim tranzistorca nekad, pa bi mi tu jedan sunn legao. a na ostala se pojacala bas ne lozim. kada bih imao gomilu para, opet ne verujem da bih imao preko 3-4 pojacala, a mesa mi nije na listi prioriteta - nit mi se svidja previse (za moje potrebe), nit bi bila iskorisceni svi njeni potencijali, za mene - cisto bacanje para. isto vazi i za bilo koje drugo super-hi-tech pojacalo. sta cu kad sam u vox/fender fazonu. tako je, tonovi koji su mracniji u startu mi ne leze.

1 kanal mi je dovoljan, volume tacno na granici breakupa (da se cuje malo kad zariljas po zicama) i boost/eq za dobijanje jaceg breakupa, kad hocu 'zdrav lampaski ton'. 2 tonea na telekasteru koji mi nikola pravi su zato sto tone koristim. shin-ei fuzzwah (fuzz je u stvari univox superfuzz) koristim kako kad: nekad kao octave (razbija kakvu oktavu ima), nekad kao gnusni faz, koji ima 2 moda - jedan scoopovan i jedan ne. nije zamena za distorziju, vec potpuno drugi zvuk, ogroman zid zvuka, dosa ring-moddy, noise zvuk koji se nikad ne ocisti, cak i kad smanjim volume skroz, nego daje neku bolesnu boju cleanu. a da ne pricam kakav je za neke noise ispade poput jesus and mary chaina (koji su ga i koristili), big blacka i tako to. iskombinovacu se za neki dist (zameniti drive2 i dist kola u mom boss me-5 guvnorom i shredmasterom, bez eq-a, me-5 vec ima vrhunski eq), cisto da menjam boju, da ne dosadi. ostatak tona su time i modulacione pedale. ja mogu pouzdano da kazem da ce moj rig uskoro (u sledecih godinu) biti finisiran, fali mi vrlo malo - tremolo, me-5 da se sredi (zamenim dist/od kola), attenuator da stavim u kutiju, pedalboard, audio interfejs, foot controller i midi klavijatura za komp. jer znam TACNO kako zelim da zvucim.

od ovih drugih fuzzeva su mi okej big muff (IC, kao pumpkins, ili tranzistorac, kao mogwai) i mozda jos par, al tako ekstremnijih. nesto se ne lozim na ove slabije. a verujem da bi mesa mogla muffu da parira, zbog mocne tone kontrole i gomile gejna. samo, eto, ni taj muff mi nije prioritet.

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 20 Dec 2010, 16:04

ljudi bre pa ovo sve je bolest zavisnosti.. (skoro da sam ozbiljan :lol: )

trosis pare, u glavi ti je da moras.. a retko kome od nas je profitabilno.. (mozda samo ljudima koji trguju time :lol: )

isti slucaj i sa heroinom :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 20 Dec 2010, 16:04

Anyway, back on topic.

Image

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 20 Dec 2010, 16:08

zna neko šta je ovo?

Post Reply