Koliko wati je dovoljno wati?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

faks
Badmotorfinger

Re: Koliko wati je dovoljno wati?

Post by faks » 28 Jul 2010, 18:44

a decibeli ?...
:)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 28 Jul 2010, 19:46

Tek sad videh temu, a i bio sam bez neta...

Na prvoj strani je guv'nor rekao skoro sve što treba. :ziveli:
Ali hajde da kažem svoje iskustvo.

Na nekim prethodnim temama sam pominjao da sam do nedavno imao matorog Fendera 2x12 kombo od 40-tak W i da sam ga prodao jer mi je bio preglasan. Predivno pojačalo, nikad ga neću prežaliti, ali jbg.

Elem, kad sam ga prodao pazario sam Carvina Vintage 16. 3 x 12ax7 + 2 x el84. 16 w / 5 w načini rada, 1x12 kombo, Vintage 30 unutra fabrički (100 dB).

Pri njegovoj primeni, što se glasnoće tiče, mi je jedino bitno da se dovoljno glasno čujem na bini, jer uvek u klubu sviram ozvučen. Pored toga mi je u izboru pojačala bilo najbitnije da dobijem lampaški (na pravu meru otpanjen) klin, ali na podnošljivoj glasnoći.

I, nakon svega gore navedenog, sve se svodi na ovo: sa oba svoja benda sviram na modu od 5 W! Gain na 5.5, i volume (i to samo ponekad) na 8, i to je to! Ne samo da sam dovoljno glasan, već dobijam zvuk kojim sam i više nego zadovoljan. Izlazim u miksu bez problema, svi me iz benda razgovetno čuju, a ne smetam glasnoćom. Malo je, kompaktno, full lampa koja ispunjava svaki moj zahtev.

Na MF Jam Sessionu no.1 u Novom Sadu sam svirao u Normal modu, na 16 W (koje nije mnogo glasnije, kažete da piše u tabeli), i bio sam u jednom momentu zamoljen da se smanjim. :hide: :lol: Ostala pojačala su bila Randall glave sa boxovima 4x12.

Dakle, složio bih se sa Funkomatom, 5 W je sasvim dovoljno, naravno u okolnostima da je to kompatibilno sa bendom i sa ostalim varijablama.

U mom slučaju, totalni kicks ass.

Ali, da se svira neki teži zvuk, zakivanje, to je naravno već druga priča, je l' te...

:ziveli:

groove

Post by groove » 28 Jul 2010, 19:55

To Kare kralju, kao clan jednog od tvoja 2 benda potvrdjujem sve gore navedeno kao tacno :ziveli: ... btw..mi preostali clanovi ne sviramo harfe, triangle i metalofone.

majtimika

Post by majtimika » 29 Jul 2010, 21:00

nije istina brko cuo sam da volis ponekad da u tisini svoje sobe zagudis na trianglu :D :D :D

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Jul 2010, 22:26

Slicno pitanje postavljaju od pamtiveka i vizavi spolovila. Koliko dug je dovoljno dug, koliko debeo je dovoljno debeo. Zavisi od okolne sredine. Zavisi gde se ustekas, napred ili pozadi. :bambi:

Cesto sviramo kod ortaka u namenskom studiju, recimo jedno 10mx4.5m. Sve je tu potrpano djuture ukljucujuci i live mic-ovan drum set. Razna su pojacala, ali uglavnom smeske: Line6 neki (Vetta valjda, mozda 60w ali zvuci kao 5w), Fender Bassman za bas (trandza 100 vata), Fender Champ 30w ako me secanje ne vara i slicne gluposti. Znaci sednemo nas 5, bubanj, bas , klavijature, 2 gitare i udri. Nema frke nikakve. Niti to ide nesto preko 5-10w u sustini. Mislim da sam jednom odneo tamo nekog svog Boogieja od 55w, najgrdji njihov model (Nomad), i naravno ne mos ni preko 2-3 u ludilu na masteru sem ako ne smanjim channel volume opet na 2-3 ili 4. Sve zavisi i od pojacala, kutija i svega sto ste rekli. Pre nekog vremena, 'vezbali smo za film' (svirku neku jacu u stvari, ono open-air) jer smo mislili 'da cemo i mi to sutra da radimo' jer ce ziher da nas pozovu, i odosmo do studija za vezbanje koji je kao nasi manji klubovi. 20mx10m sigurno, stage, svetla, desetak fotelja, kaucevi ovo ono, big. Tamo smo se kao malo otpanjili, i to je opste ludilo, ali opet ne treba ne znam sta. Ortak je isao preko Line6 POD 2.0 u neko pojacalo zaboravih koje (jedan od mojih Boogieja) pa u valjda Crate 4x12" kutiju, drugi ortak je doneo svog Eden WT800 (800 vata bass pojacalo) i nakacio ga na pripadajuci Eden kabinet ili dva, bubnjar je lupao iz sve snage preko ozvucenog bubnja, ja opet preko Boogieja i 4x12", mislim, krenuli smo da simuliramo sta ce da se desi u zivoj situaciji na velikom certu. Potpuno rasulo, zaglusujuca buka iako mi znamo sta radimo. Par puta smo to radili pa smo posle iskulirali tipa, cek da namestimo lepo nivo za ovu prostoriju. Problem je sto su i basista i bubnjar bili profi u karijeri, basista je imao dugo godina velike nastupe (zato je i Eden endorsee) i oni su navikli na tu zestinu pri velikim nastupima. Kad smo na posletku iskulirali i istoj prostoriji koju spomenuh, mislim da smo se namestili na nekih 25-30w maksimalno i to je razvaljivalo. MIslim glasno ihaha, ali najbolji zvuk u datom volumenu prostorije (sve te prostorije imaju akusticki tretman).

Sad, stajaznam, apsolutno ne postoji fora na koju ja mogu da odem da sviram sa nekim i malo jace otpanjim recimo svog novog mezimca MkIV i zato lezi u kovcegu kao da ga nikad nije ni bilo. To je 85w pojacalo u najjacem radnom modu i apsolutno je nemoguce svirati ga pod ovakvim uslovima na nekom znacajnijem volumu bilo sa 2x12" bilo sa 4x12" kutijama, ili 2 para istih. Minimum prostorija za to sranje da se otpanji je sala od 200-300 sedenja. Svira on fenomenalno i na vrlo niskom volumu, za po kuci, ali nije to to. Doduse, ima Class A switch, pa rade samo 2 lampe (bilo 2xEL34 bilo 2x6L6) na nekih 15-17w, zavisno od spomenutih lampi. Podnosljivo za po kuci.

Da rezimiram, svirao sam nekih 100-nak razlicitih modela pojacala u karijeri sigurno, i svega par nekih pojacala su u stvari imala tu neku snagu koja je u realnosti prilazila nominovanoj snazi na papiru. Secam se nekog Yamaha tranzistorca krsa recimo, mada kapiram da bi mnogima odgovarao, nesto kao Roland JC (svirao sam i njih), ganc nov bio, Srba ga doterao iz Svabije u Kaludjericu :mrgreen:. 100 vata. A ono krs. Velika prostorija, betonska, nigde izolacije, kuca u izradi. Kazem, Kaludjerica leta gospodnjeg 1987. recimo. Nista :grummel_2: , jedva se cuje. Pa onda guraj dist pedale, jerbo mu je dist quratz i sve to standardno. Hocu da kazem, ne znas dok ne probas. Ozbiljna lampaska pojacala gruvaju. Gruvaju. Izuvaju. I na 5w i na 100w. U sprezi sa ozbiljnim zvucnikom, nevezano od dinamike zvucnika, cak i 87db/m je sasvim solidno, vecina hi-fi kutija varira tu negde i razvaljuju kad se na njih nakaci propisna oprema na propisan nacin i sve se propisno setapuje.

Odo da radim.

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 29 Jul 2010, 23:01

Dersu Uzala wrote: odneo tamo nekog svog Boogieja

neko pojacalo zaboravih koje (jedan od mojih Boogieja)

Dersu pa koliko ih imas? :)

Mrav

Post by Mrav » 29 Jul 2010, 23:07

Ma da ja poneo na probu jedom da probam glavu (50w lampa) i drzao sam ga ispod trojke u prostoriji solidne velicine na 4x12 kutiji (orange studio). Ja imam 2x12 kutiju, i da imam 4x12 verovatno bi me tonci u srbiji izbacili sa svirke kad bih pokusao da dobijem dobro zasicenje :D. U dangubi sam ga poterao na 4.5 i bilo je ok. :)

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 29 Jul 2010, 23:13

" ne treba pedala brate ah ah ah ne treba pedala brate ah ah ah.. uzmi ds1 uzmi ds1"
:mrgreen:

Mrav

Post by Mrav » 29 Jul 2010, 23:22

faks wrote:" ne treba pedala brate ah ah ah ne treba pedala brate ah ah ah.. uzmi ds1 uzmi ds1"
Koliko si vec puta ovo citirao, moram ljudima da objasnim o cemu se radi.

Elem donesem ja na svirku u dangubu svog marshall-a (dsl50) 2x12 box, i dam to sve lepo toncu da ozvuci. Mi smo bili poslednji na tonskoj (zbog kompleksnog setapa :P ). Dam lepo kolegijalno da i ostali koriste moj amp. Dolazi decko, gledaju kako ce da se nameste, vadi BOSS DS-1 i gleda da se usteka, drugi gitarista nema nikakav drajv (a ide u nekog jadnog tranzistorca), rekoh lepo decku, nemoj to, probaj drajv sa pojacala... on ma nee ne znam... podesim ja njemu kad je CUO! vice- e ne evo tebi ds-1 ja cu ovo u jeee aaaa kako je dobro, u prevodu samo sto nije svrshio.

Lampa je lampa sta reci :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Jul 2010, 23:38

faks wrote: Dersu pa koliko ih imas? :)
Tri trenutno. Bice jos.

guv'nor

Post by guv'nor » 04 Aug 2010, 16:19

[youtube]j2Mm0NXr0_A&feature=related[/youtube]

sinisake
The original one

Post by sinisake » 04 Aug 2010, 16:23

Ahhahaha, to je to. Odgovor je jasan i nedvosmislen. Kljuc! :lol:

Mrav

Post by Mrav » 04 Aug 2010, 17:33

hahaha, taj rad :)

the bassman

Post by the bassman » 09 Aug 2010, 11:12

theTrooper wrote:Trocifreno :D. Jer znate kako kazu: ''If it's too loud, you're too old"
:XD:

Born_Dead

Post by Born_Dead » 10 Aug 2010, 11:32

da ne otvaram novu temu,a za tranzistorce ,mislim koliko je dovoljno w da pristojno zvuci neki rrrdzdzdzdz sa pedalom ispred? :XD:

Post Reply