Michael Landau and his style&sound

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Gagi

Re: Michael Landau and his style&sound

Post by Gagi » 04 Jun 2012, 07:56

Ma sve u redu kolega, izbacivanje informacija o modovanju instrumenata i opreme je uvek doborodošlo, pogotovu na ovoj temi :D eto ti si mene inspirisao da započnem gradnju COT 50. Samo ti izbacuj sve što znadeš :bambi: a ima toga dosta rekao bih. :ziveli:

Mene interesuje koji humbucker bi mogao da se stavi u bridge strata a da liči na taj Majkov mellow ton, humb koji je za njega napravio Suhr i kojeg on opisuje kao vintage single strat po voicingu tj. output je manji ali je valjda fora u samom načinu kako humb pokupi vibraciju sa žica (pošto je dupli, jel) tako da nije u pitanju klasično napucavanje samog magneta već dodavaje šmeka tonu na neki drugi način, ta razlika se može i čuti u njegovim izvedbama jer Majk inače ima vrlo asertivan pristup pri upotrebi baš te i te gitare u pojedinim pesmama.

Ovakav prizor mi je do skoro bio :? , ali...

Image
Image

Evo i jednog krasnog intervjua:

http://www.performing-musician.com/pm/n ... landau.htm

Ne znam da li postoji posebna tema o hambakeru umesto singla na stratu, ali valjalo bi je otvoriti, verovatno bi mnogi izneli svoja iskustva kao i pros&cons.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 04 Jun 2012, 09:01

Iskreno drugar mislim da necesh biti zadovoljan tom opcijom. Treba se povremeno setiti da i Landau i Henderson sviraju milion watne glavudzhe pojachane i da im je tone i volume knob podosta zavrnut na stradzhama, onda tupi deo trzalice koriste, i tako sve te stvari koje vec znash. Mozhda kad ti probash sve to isto na svojoj opremi ne dobijash taj ton, ali pojachaj se na 10xbedroom volume na giga glasnoj glavi i cabu i kapiram da cesh ubosti taj ton bez problema.
Takodje mi se chini da COT50 nije neshto narochito zanimljiva pedala. Ali naravno, ulozhi trud pa nam reci :D da posle znam da li da je pravim sebi :D

Gagi

Post by Gagi » 04 Jun 2012, 10:02

Ah... znam ja sve to :( nemam velika očekivanja u vezi bugere, fendera, squiera i ostalog, no eto gitarska posla, stalno nešto mora da se istražuje, čačka, eksperimentiše... javiću zasigurno :)

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 04 Jun 2012, 16:13

Ufff... Gagi, što se tiče ugradnje humbucker-a na strat, to je tema za sebe, kao što si rekao, i možda je bolje ne otvarati ovde. Ono što sigurno znam iz raznoraznih intervjua i foruma, je da Henderson naprimer koristi humbucker jedino kad svira van trio postave (npr. sa Tribal Tech-om), gde ima više instrumenata i mora da se naštima u E zbog kompatibilnosti sa ostalima. Tad humbacker pomaže da srednjaci izlaze stabilnije, pogotovo sa tanjim promerom žica. Kod Landau-a sam primetio da koristi humbucker isto kad ima više ljudi na bini, ili kad je neka napucanija pesma u pitanju, tj. ima užu dinamiku, dok single u bridge-u koristi kad je u trio postavi i kad je pesma dinamički zahtevna (od padanja lišća do poletanja spejs-šatla). Sad, da li je u pitanju logika ''bukom protiv buke'', tj. razmišljanje da je, kad imaš čopor na bini i gomila frekvencija je već popunjena, sigurnije osloniti se na humbucker da iznese fundamentalni ton gitare u miksu, ne znam, ali ''pije vodu'', pogotovo što sam uveren da većina nas takodje svira u takvim uslovima. Možda vredi probati sa nekim humbucker-om sa neuparenim kalemovima, poput Gibson Burstbucker 1, oni malo manje ''kolju'' opseg na odredjenim mestima...
Mene zanima druga stvar, da li je neko probao i/ili provalio onaj Suhr SSC sistem? http://www.alpha-music.com/ProductCart/ ... oduct=3402
Nisam siguran da ga Landau koristi, ali Henderson ga rabi već duže vreme i kaže da je to to što se tiče rešavanja problema sa zujkom kod singlova. Koliko znam, to je neki pasivni dummy coil? Nemam inače toliko problema sa šumom, ali čisto da priupitam.
P.S. Cortex, hvala za upućivanje na Henderson thread, prethodnom pitanju je pre mesto tamo, ali nije na odmet i ovde. :ziveli:

Gagi

Post by Gagi » 06 Jun 2012, 22:40

Zanimljiv pogled na upotrebu humbuckera, lepo si objasnio, što je čudno - nekako i zvuči logično :1:

Ovo mu dođe nekako mnogo skupo zar ne :? , inače koristi ga Landau, potvrđeno.

Image

Inače na ovo sam mislio, humb FTW:

Image

:ziveli:

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 09 Jun 2012, 03:28

Single magneti najbolje rade na 250K potu, dok humbuckeri traže 500K... Suhr gitare imaju super switch i double taper volume pot, pa se menja vrednost potenciometra u zavisnosti od izabranog magneta. Što rek'o Dobrivoje Topalović: ''Hej, sudbino teška, i prepuna jada''... Inače imao sam priliku da probam gomilu Suhr gitara u Ochanomizu četvrti u Tokiju (cela ulica guitar shop do guitar shop-a), i poželeo momentalno da se obesim... Srećom, u Japanu ne gaje krive vrbe, te sam se vratio fizički neoštećen...

Gagi

Post by Gagi » 12 Jun 2012, 11:35

tommytigh77 wrote:Inače imao sam priliku da probam gomilu Suhr gitara u Ochanomizu četvrti u Tokiju (cela ulica guitar shop do guitar shop-a), i poželeo momentalno da se obesim... Srećom, u Japanu ne gaje krive vrbe, te sam se vratio fizički neoštećen...
:bow: ako imas neke fotke ili utiske slobodno prosledi, kontam da je probanje opreme u Japanu posebno iskustvo :bambi:

On topic, evo nečega sa skorašnjeg koncerta, fotkala Gary Novaka žena

Image
Image
Image
Image
Image
Image

MUzzY

Post by MUzzY » 12 Jun 2012, 17:58

Gagi wrote: Inače na ovo sam mislio, humb FTW:

DAT Sound! ... 'bem ti lebac.

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 12 Jun 2012, 23:39

Izvinjavam se za skretanje sa teme, a možda je nekome zvučalo i pretenciozno... Valjalo bi da duvam u balon pre nego što se ulogujem na MF. :hide: P.S. Imam par zanimljivih fotki, ali ne znam kako da ih okačim, je l' mogu sa svog kompa ili prvo moram da ih postavim negde na netu?

Gagi

Post by Gagi » 13 Jun 2012, 09:24

Ne može direktno sa kompa već sa neta, imaš sajtove Photobucket, Imageshack, Flickr itd, verovatno to znaš, nakon otvaranja naloga tamo, uradi upload fotki sa kompa, postovanje ovde na forumu se vrši tako što iskopiraš adresu fotke (npr. na Photobucketu kopiraš Direct link), zatim paste ovde ovako:

http://i1197.photobucket.com/albums/aa4 ... ka0542.jpg

pa iz gornjeg zaglavlja koje ćeš videti kad budeš pisao tekst izabereš Img i gornjepomenutu adresu sa fotkom ubaciš između ove dve zagrade:

[img]znači%20ubaciš%20ovde[/img]

Ako ne uspe iz prve imaš vremena da edituješ na opciji "Izmeni" u gornjem desnom uglu.

Ajde čekamo :cao:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 13 Jun 2012, 10:09

na kakve li je forume ovaj dobri chovek navikao kad se izvinjava oko skretanja sa teme :lol:
hvala puno i za uporedni prikaz sd9 i od3 tommy nisam ti zahvalio tamo na temi!

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 13 Jun 2012, 14:42

Okej, ako sam dobro ukapirao, trebalo bi da to izgleda ovako...

Image

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 13 Jun 2012, 14:49

Hvala na smernicama... Inače, prodavci nisu baš toliko ljubazni tamo, naprimer, nisu mi dali da probam ove krševe:

Image

Image

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 13 Jun 2012, 21:06

Heheh, ovo oko offtopica.. misliiim stvarno..???? :facepalm:

on topic, brate ne bih ti dao ni ja... sta ako pocnes dasviras smok on d voter ili ne daj boze stervej tu hevn.... ili ne daj dva bozeta svit cajld of majn.... jeeesus.. :krstise:

NO PASSARAN... ::ranting::

BTW, ako covek ne zna, pa pomisli da ga zezam....
Spoiler:
Image

:ziveli: :wink:

tommytigh77

Post by tommytigh77 » 14 Jun 2012, 05:16

Rookie pranks accepted... :ziveli: Nego, on topic, što bi se reklo... Skoro saznadoh da je ovaj Boss volume koji Landau vuče po board-u žestoko modovan - ispostavlja se da je u pitanju ustvari neki lagan boost čiji se volume pot kontroliše putem foot kontrole (vertex systems mod). Zanimljiva stvar i zanimljivo rešenje... Baš sam se pitao kako je moguće da neko ko toliko pazi o tonu ima volume pedalu u lancu, a ispade na kraju da to nije volume pedala u pravom smislu te reči. Genijalno. Sad još samo naći nekog da to napravi. :twisted:

Post Reply