Štimer

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Trzalica

Re: Stimer

Post by Trzalica » 20 Sep 2012, 21:52

Aha ... sprda**te se vi sa materijom ... kada sam mladjan lovac bio ja, nisam ni znao šta je elektronski štimer ... imao sam samo levo i desno uvo ... par polaznih smernica za odredjivanje "e" tona, i dalje pr's na petom pragu druge žice, pa na četvrtom, pa ........

Danas vidim tu neki herci vrebaju, razne prazne naprave koje koštaju malo bogatstvo ... hebga ... times are changing :ziveli:

nebojsak

Post by nebojsak » 20 Sep 2012, 22:18

Trzalica wrote:Aha ... sprda**te se vi sa materijom ... kada sam mladjan lovac bio ja, nisam ni znao šta je elektronski štimer ... imao sam samo levo i desno uvo ... par polaznih smernica za odredjivanje "e" tona, i dalje pr's na petom pragu druge žice, pa na četvrtom, pa ........

Danas vidim tu neki herci vrebaju, razne prazne naprave koje koštaju malo bogatstvo ... hebga ... times are changing :ziveli:
Eh, ko juče da je bilo. Kako beše, šuštanje folije Zdenka sira pri otvaranju je E :ziveli:

denikarabenc

Post by denikarabenc » 20 Sep 2012, 23:46

krmenadla wrote:Nego, nikako da pitam, muči me štimer već neko vreme, par meseci, evo videh temu pa se setih:

Korg AW-2, clip-on (http://www.mitrosmusic.com/proizvod/829-Korg-AW2G/)
Iako sviram gitaru skoro svaki dan ili barem nekoliko puta nedeljno i poprilično je u štimu (pristojne čivije, kobilica) kada ga nakačim na glavu, uvek je na Piezo modu, s vremena na vreme prikazuje mi kao da su sve žice otišle pola stepena-stepen dole ili gore sa štimom.
Ja ajde, naštimujem po njemu jedno veče, probam sutradan ili za koji dan - pokazuje mi da je štim na svim žicama otišao u kontra smeru za slično malo...

Nemoguće je da mi se gitara toliko raštimava, nemam termometar u sobi kao neki ;), stalno je na istom mestu u kujni gde se retko kuva (ubiće me žena), ali štimer izgleda malo ludi...

Ima on nekakvu kalibraciju, ali ne vidim da ima fajde pritiskati te dugmiće...

Ima neko neki savet?

Štimer deluje dobro, brz, precizan, back-light u dve nijanse/jačine, da l' sam ja samo zabo neki sa bug-om ili negde grešim...!?

Kr.

Meni se poslednjih dana desava slicno, samo sto koristim stimer sa AmpliTube. Meni ode za cevrt stepena gore, dole, ne primecuje se, ali da ode za polustepen, stepen... To bi morao da cujes da li je zaista tako. Npr. nastimas se u E stim, i ako ti sutra pokaze da je gitara u Eb stimu, pusti neku pesmu za koju znas da je iz E stima i sviraj, videces, ipak je to razlika polu stepen, ne mozes da ne cujes da li je fals. Ako je dobro, onda nije do stimera, vec savetujem da promenis kobilicu a zatim i civije, ili ako imas floyd, da prvo to vidis da podesis. Normalno je da se malo rastima gitara od promene temperature, ali nije da bas toliko ide.
AW2 je jedan od najboljih clip on stimera. To sto ima za kalibraciju, to je da podesis sta ce da uzme za referentnu tacku kao ton A, koliko Hz. Standard je 420, a mnogi podese na npr 438, zvuci skoro isto, tesko se cuje razlika 2Hz, ali nekako dobije drugaciju boju. U jednom bendu sam svirao na zameni, a oni su svirali 422Hz, i nekako drugaciji ton se dobije. Ne menja se nista drasticno, ali eto, ima neke razlike.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 21 Sep 2012, 00:00

denikarabenc wrote:...referentnu tacku kao ton A, koliko Hz. Standard je 420, a mnogi podese na npr 438, zvuci skoro isto, ...
Zar nije standard za ton A -> 440Hz? :? :?:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 21 Sep 2012, 00:01

Note to self: Nikad ne pozajmljuj stimer. Posebno gitaristima ::ranting::

Margos

Post by Margos » 21 Sep 2012, 00:59

Stigao mi je Korg.I super radi.Hvata C ko iz p***e .Zadovoljan sam dok ne skupim pare za neki onboard

denikarabenc

Post by denikarabenc » 21 Sep 2012, 10:48

Baba Slim wrote:
denikarabenc wrote:...referentnu tacku kao ton A, koliko Hz. Standard je 420, a mnogi podese na npr 438, zvuci skoro isto, ...
Zar nije standard za ton A -> 440Hz? :? :?:
Jeste, lapsus. Razmisljam jedno, pisem drugo... Tako to ide kad pises u sred ispitnog roka :)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 21 Sep 2012, 10:52

:ziveli: Sve ok, znam kako ispitni rok sjebe čoveka. :lol:

denikarabenc

Post by denikarabenc » 22 Sep 2012, 13:21

Baba Slim wrote::ziveli: Sve ok, znam kako ispitni rok sjebe čoveka. :lol:
Pogotovo kad juris uslov u poslednjem roku :)
Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 23 Sep 2012, 00:14

Koristim ovaj u poslednje vreme, i ono, rupa na saksiji, topla voda, tocak, pa ovaj tjuner. Keva je.

Image

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 23 Sep 2012, 00:48

Trooper wrote:Note to self: Nikad ne pozajmljuj stimer. Posebno gitaristima ::ranting::
Posle vecerasnje probe, moram da ponovim. Gitarista mi je pozajmio neki njegov na probi, aster il tako nest, nema teorije da uhvati nista nize od D

umart

Post by umart » 23 Sep 2012, 01:46

kakav si ti to metalac kad ti gitarista nije ni u D?povlacim pitanje ako se pice neki sabbath-i

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 23 Sep 2012, 11:41

Ma gitarista isto ide u drop C, al stimer ne sljaka na basu nikako (na gitari jedva). Ne uspeva ni 12i prag da uhvati, kao ni harmonik

Void
kulen zmija

Post by Void » 25 Sep 2012, 20:54

размишљам већ неко време да набавим неки дојаја штимер, али ми треба да хвата брзо и без проблема дубље тонове, од Ха па на даље..

има неко неки предлог добар? Оно до 20-30 јура, не бих више да се исцимавам за то.

umart

Post by umart » 02 Oct 2012, 02:47

ako propadnu ove kombinacije sa thomann-om ili GF,sveo sam izbor na pitchback i polytune mini (ako ih uposte imaju na lagerima,tu informaciju dobijate sjutra).polytune (obican doduse,mini ne) sam isprobavao,pitchblack uopste.takav je finansijski moment da nov boss uopste ne razmatram.polovnjaci dolaze u obzir,ali ne svasta,i ako bih uzimao polovno,onda da uzmem bas nesto sto ce da izdrzi zilion godina zloupotrebe.iskustva,misljenja?

Post Reply