Odnos procesor/pojacalo

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Overdrive

Re: Odnos procesor/pojacalo

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 12:44

jedan ozbiljan gitarista, treba najpre da nauči da svira razne stilove sviranja (klasična gitara, jazz gitara, country, rock, metal, isl..eventualno bass) pa tek onda da krene u svet tonova

A kod nas, još nije ni kupio gitaru a već misli o "tonu"?

Madre mia ! Mia madre.. :roll:

alfonso

Post by alfonso » 02 Dec 2015, 12:45

Vidis druze,budi pametan i zaobidji mene i sa savetima i sa zakljucima. Ako nesto sto sam napisao nije jasno (a ocigledno nije) pitaj da ti pojasnim. U suprotnom nemoj puno da laprdas. Ja da imam para da mogu da se zezam i menjam pojacala to bih i radio,ne bi smarao ni vas ovde a ni sebe. Ne bi dane provodio rintajuci na poslu i u pauzama pisao sve ovo nego bih drndao po ceo dan. Ponasas se kao da svi treba sve da znamo i kao da imamo gomilu para. Znam ja sta je bitno u lancu za dobijanje zvuka i pojacalo je i najbitnije. Zato nisam dao gomilu para na procesor i gitaru nego ih stedim za pojacalo. O nastranostima tek necu. Ako mislis da guram stojka u gitaru a trebalo bi u neku cicu (ili lika,nemam nista protiv gejeva) onda si tezak (zbog politicke korektnosti cu reci) covek.
A inace vidim da si se naucen rodio i nikad nisi u kuci svirao itd itd
Da zakljucim
Frustracije leci na nekome drugome, a ne na meni. Mene pusti da zivim
Pozdrav

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 02 Dec 2015, 12:45

Cope wrote:jer smatram da je suprotni pol publika, pa tako svaki drugi vid opštenja ne mogu da prihvatim
Ух, ух, ух, овде жестоко не могу да се сложим. Строга подела на професионалце и публику је типична западњачка девијација, и довела је дотле да у суштини врло скроман број људи музицира. Ми блејимо по форумима и друштвеним мрежама са људима сличних интересовања, па имамо утисак да на све стране има људи који музицирају, али то уопште није тако. Свирати чисто зарад свирања, зарад личног гушта, или свирати само зарад тога што ћеш са пар другара да потрошиш фино време - то су не само легитимни разлози за музицирање, него су и суштински битни разлози. Уопште није никакав мит да је раније музицирање било саставни део свакодневног живота, небројене радне песме, или обредне песме, или песме за било коју другу ситуацију говоре јасно о томе да су људи колективно музицирали ваког дана, да је заправо био изузетак ако неко ама баш никако не музицира. Управо је та тежња да се музицира стриктно испред пасивне публике и довела дотле да је музикалност на колективном нивоу деградирана.

alfonso

Post by alfonso » 02 Dec 2015, 12:49

Pa vidis, ja mislim da svako treba da se pomuci da nadje nesto sto ce zvucati drugacije od svega drugog. Od neke fraze, do nekog tona (kad to kazem mislim na zvuk gitare koji izlazi iz
Zasto bi neko morao da uci dzez,klasiku itd. Ti si sam protiv previse teorisanja i uvek kazes uzmi sviraj itd

Overdrive

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 12:53

alfonso wrote:Pa vidis, ja mislim da svako treba da se pomuci da nadje nesto sto ce zvucati drugacije od svega drugog. Od neke fraze, do nekog tona (kad to kazem mislim na zvuk gitare koji izlazi iz
Zasto bi neko morao da uci dzez,klasiku itd. Ti si sam protiv previse teorisanja i uvek kazes uzmi sviraj itd
kapiram..Imaš potrebu da budeš poseban, jer misliš da si sada običan.

bojim se da ti nikakva gitara + procesor + pojačalo neće pomoći.

Nikada.

Osim ako si neki muzički genije..što će se svakako nadam se pokazati u skorije vreme :ziveli:

alfonso

Post by alfonso » 02 Dec 2015, 13:01

Haha poseban sam ko ralf iz simpsonovih :)
Ne znam,meni je to zanimljivo. Ne trudim se nesto puno oko toga to je sigurno. Jednom u mesec dana uzmem kao da cackam i to me brzosmori jer mi se svira pa uzmem ono sto mi trenutno odgovara i picim. Ali gledam puno ljudi hoce da zvuci kao hendrix,metalika,santana. Ne kapiram to. Makar svirao tudje pesme,sviracu ih onako kako se meni dopada. To mi je ono sto je divno u muzici. Ta interpretacija (ako sam dobro napisao,posto umem da ispoljim znake disleksije ponekad) je ono sto je divno u muzici. Mozes da ne napravis svoju pesmu (jednostavno ne mozes,nisu razlozi bitni) ali da umes da odsviras tudju na neki dobar nacin i to je dovoljno da pesma bude kao tvoja. Koliko primera ima (senejd o konor mi uvek padne na pamet)

Overdrive

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 13:07

alfonso wrote:Haha poseban sam ko ralf iz simpsonovih :)
Ne znam,meni je to zanimljivo. Ne trudim se nesto puno oko toga to je sigurno. Jednom u mesec dana uzmem kao da cackam i to me brzosmori jer mi se svira pa uzmem ono sto mi trenutno odgovara i picim. Ali gledam puno ljudi hoce da zvuci kao hendrix,metalika,santana. Ne kapiram to. Makar svirao tudje pesme,sviracu ih onako kako se meni dopada. To mi je ono sto je divno u muzici. Ta interpretacija (ako sam dobro napisao,posto umem da ispoljim znake disleksije ponekad) je ono sto je divno u muzici. Mozes da ne napravis svoju pesmu (jednostavno ne mozes,nisu razlozi bitni) ali da umes da odsviras tudju na neki dobar nacin i to je dovoljno da pesma bude kao tvoja. Koliko primera ima (senejd o konor mi uvek padne na pamet)
to je za pohvalu i mogu samo da kažem da ćeš sa procesorom (koji makar ima 100x više zvukovnih opcija i mogućnosti podešavanja, od recimo jednog lampaša i 5-6 pedalica) mnogo pre doći do tog nekog zvuka koji ti odgovara, ili makar da ti da ideju šta i kako dalje

alfonso

Post by alfonso » 02 Dec 2015, 13:13

Pa to kontam. Da mi proc bude neka test verzija pedalboarda. A pb cu lagano vremnom da sklapam,sto ti kazes za dusu svoju. Nije kao da cu da sviram u areni i sta ja znam pa da mi trebaju razni qrci i p materine. Nesto sto sam gledao fender mustang bi mi mozda odgovarao od tih trandzi. Mislim morala bi proba da padne naravno. Tu jos par nekih o kojoma znam nesto. A u lampase se stvarno ne razumem. Moj stari je svirao ranije sa Sobicem (imao dzez bas fenderov od koga je opremio ceo stan :) to kazem jer svaki put kad ga pomene kaze kako ga je prodao za 12000 maraka) kaze da su njemu bolji tranzistorci u svemu,ali lampas ima to nesto

Overdrive

Post by Overdrive » 02 Dec 2015, 13:22

alfonso wrote:Pa to kontam. Da mi proc bude neka test verzija pedalboarda. A pb cu lagano vremnom da sklapam,sto ti kazes za dusu svoju. Nije kao da cu da sviram u areni i sta ja znam pa da mi trebaju razni qrci i p materine. Nesto sto sam gledao fender mustang bi mi mozda odgovarao od tih trandzi. Mislim morala bi proba da padne naravno. Tu jos par nekih o kojoma znam nesto. A u lampase se stvarno ne razumem. Moj stari je svirao ranije sa Sobicem (imao dzez bas fenderov od koga je opremio ceo stan :) to kazem jer svaki put kad ga pomene kaze kako ga je prodao za 12000 maraka) kaze da su njemu bolji tranzistorci u svemu,ali lampas ima to nesto
F mustang je čudo. Jednom rečju - odličan

Em što ima brdo zvukova, em što možeš da se povežeš na net i da preko Fuse software-a deliš tonove, zvukove (presete) sa drugim ljudima sa planete (i tako otkrivaš još zvukova) em što je user friendly, em što ga obožavaju i oni kork snifersi što svršavaju na lampe - nego je i povoljan što se cene tiče

A kad izvrtiš sve presete, definišeš šta ti se sviđa (ja sam na svom sam napravio 100 preseta i shvatio da su svi bili dobri za blues-rock), onda možeš da razmišljaš o nekoj postojanijoj varijanti. Pa i o lampašima što da ne

Ali tako ćeš najbolje da suziš krug na neku ciljnu grupu pedala koje ćeš da juriš

I tek onda, kad oformiš svoj ukus što se tona tiče, možeš da poradiš na interakciji sebe i pojačala

E tu je lampaš ono što je lepa stvar.

Ljudi besomučno khenjaju o lampašima i zvuku i o "ima nešto" fazonu..a niko da kaže kako je odnos gitarista-lampaško pojačalo, u odnosu gitarista-procesor, isto kao vozač-sportski automobil i vozač-video simulacija

I jedno i drugo rade istu stvar, ali na jednom osetiš svaku rupu, džombu, ubrzanje isl, dok na drugom to ide teže

Iako je krajnji rezultat zvuk, ton..muzika..u jednom trenutku ćeš svu tu svirku poželeti da osetiš stomakom, kožom, u prstima, kao kada bi iz video igrice poželeo da konačno uđeš u pravi avion, ili automobil

Za to će ti naravno (kao i za automobil) trebati više prostora..(i "benzina")

:D

zwelj

Post by zwelj » 02 Dec 2015, 13:28

Overdrive wrote: kapiram..Imaš potrebu da budeš poseban, jer misliš da si sada običan.
bojim se da ti nikakva gitara + procesor + pojačalo neće pomoći.
Pat Metheny Answer:

For years, between around 1977 to 1987, i never did ANYTHING without my "rig". i would never "sit in" unless i could have my amps and stuff there, i basically didn't do any record dates at all other than my own cause i was sure they would "mess up my sound" etc. etc. then in 1987 i went to the then USSR on a tour with the group and there were a few "jam session" situations where i HAD to play with some russian guys on their "gear" (and i use the term loosely). i played one night on a polish guitar and a czech amp. someone taped it and gave me the tape the next day. i was shocked to hear that i sounded JUST LIKE ME!!!!

Cope

Post by Cope » 02 Dec 2015, 13:55

alfonso wrote:Vidis druze,budi pametan i zaobidji mene i sa savetima i sa zakljucima. Ako nesto sto sam napisao nije jasno (a ocigledno nije) pitaj da ti pojasnim. U suprotnom nemoj puno da laprdas. Ja da imam para da mogu da se zezam i menjam pojacala to bih i radio,ne bi smarao ni vas ovde a ni sebe. Ne bi dane provodio rintajuci na poslu i u pauzama pisao sve ovo nego bih drndao po ceo dan. Ponasas se kao da svi treba sve da znamo i kao da imamo gomilu para. Znam ja sta je bitno u lancu za dobijanje zvuka i pojacalo je i najbitnije. Zato nisam dao gomilu para na procesor i gitaru nego ih stedim za pojacalo. O nastranostima tek necu. Ako mislis da guram stojka u gitaru a trebalo bi u neku cicu (ili lika,nemam nista protiv gejeva) onda si tezak (zbog politicke korektnosti cu reci) covek.
A inace vidim da si se naucen rodio i nikad nisi u kuci svirao itd itd
Da zakljucim
Frustracije leci na nekome drugome, a ne na meni. Mene pusti da zivim
Pozdrav
Ma tvoja je stvar da guraš šta god - gde god...
Nemam frustracije, samo možda imam malo više svirki od tebe na velikim binama, možda i godina života, pa i iskustva u radu sa ozvučavanjem i snimanjem kojekakvih orkestara, projektovanju tonskih studija...itd... pa ti bratski velim savet u kom smeru da razmišljaš, da bi se čulo kada nekada budeš svirao, i da prođe kroz miks to tvoje umeće kakvo god da je, među širokom lepezom decibela i tranzijenata. Kasnije kada postaneš poznat, imaćeš tonskog tehničara na svirci, pa će ti se moći da neke stvari ne znaš :ziveli:

alfonso

Post by alfonso » 02 Dec 2015, 14:09

Imas vise iskustva u svakom slucaju

Cope

Post by Cope » 02 Dec 2015, 14:28

I opet se vraćam na svoj raniji post gde sam rekao da moj gitarista u svojoj sreći i radosti celog benda koristi procesor Line6, ali je to dijametrala od suštinskog bavljenja karakterom tona, kao i modelovanja i postizanja istoga, jer svaki lokal gde se svira ima svojevrsne krševe od ozvuke i nema sreće pored toga što vodimo svog tonca na svirke. Ja samo ukazujem na koju stvar u lancu od trzalice, žice, preko magneta, drveta, kabla, efekta, pojačala, položaja mikrofona, miksete, i krajnje ozvuke snage, pa prostora gde se sve to dešava, treba obratiti pažnju - na sve...
A to da se može jeftino proći u bavljenju muzikom - nije baš lako.
I neko je pomenuo Metinija, slažem se sa konstatacijom da odelo ne čini čoveka i da je bitno srce u junaka, ali bih postavio pitanje zbog čega onda na albume ne stavljaju garažne snimke, nego snimaju u studiju koji košta ko železara Smederevo... Neke stvari jednostavno ne-mo-gu!
Na kraju da se osvrnem na sam naslov teme - procesor i pojačalo, e pa sam naslov ne pije vodu, jer su procesori po difoltu uštrojeni i modelovani za razglas, a ne za rad sa pojačalom koje u ovom sličaju može da posluži samo za monitoring, i gde nema nekog posebnog užitka tokom sviranja. Tako da moj konačan odgovor glasi - bilo koje pojačalo u tvom slučaju - dovoljno glasno i ne preterano teško.
Last edited by Cope on 02 Dec 2015, 14:48, edited 1 time in total.

alfonso

Post by alfonso » 02 Dec 2015, 14:47

Ali ja sam zadovoljan sa svojim lancem od trze do procesora,sad trazim pojacalo. Da li je toliko tesko shvatiti da nekome odgovara oprema na kojoj radi? Ja ne jurim bog zna sta (kada napises da juris ton zvuci kao da si neki hipik na esidu sa masnom kosom i bradom ko isus) samo znam sta mi se svidja i gledam kako da to uspem da izbacim iz svoje glave preko trze,zica,magneta,kablova,proca i pojacala. Ne mogu skroz da se namestim jer nemam pojacalo koje je 100% u funkciji. Kada vec kupujem novo hocu da uzmem bas ono sto treba. Gitaru sam ubo,proc isto sad je na redu pojacalo. Mislim sad,u narednih godinu dana.
I ponovo,nemam neki trip da to mora da bude nesto sta ti ja znam

Cope

Post by Cope » 02 Dec 2015, 14:50

alfonso wrote:Ali ja sam zadovoljan sa svojim lancem od trze do procesora,sad trazim pojacalo. Da li je toliko tesko shvatiti da nekome odgovara oprema na kojoj radi? Ja ne jurim bog zna sta (kada napises da juris ton zvuci kao da si neki hipik na esidu sa masnom kosom i bradom ko isus) samo znam sta mi se svidja i gledam kako da to uspem da izbacim iz svoje glave preko trze,zica,magneta,kablova,proca i pojacala. Ne mogu skroz da se namestim jer nemam pojacalo koje je 100% u funkciji. Kada vec kupujem novo hocu da uzmem bas ono sto treba. Gitaru sam ubo,proc isto sad je na redu pojacalo. Mislim sad,u narednih godinu dana.
I ponovo,nemam neki trip da to mora da bude nesto sta ti ja znam
Pa ti možeš da namestiš ton koji ti se sviđa, pomakneš se dva metra od izvora zvuka i to nije više taj ton, da ne pričam kad promeniš prostor i ubaciš ostatak benda... Osim ako ne misliš da sviraš i nastupaš kao Miroslav Tadić...

Post Reply