Za fendericu, vidi, ja sam ranije to malo radio, po porudzbini, eto taj pomenuti Randja je moju pedalu dizao u nebesa i svirao je u beogradskoj areni, sad fura popovica, sto da ne, samo nek se svira, a on vala ume da svira strahovito dobro.
Elem, taj Boss od 30-40e, kad mu se uradi relej bypass, zajebancija koju niko normalan ne bi radio za manje od 20e, onda dobijes soft click true bypass i tu neku cenu od 60e za pedalu. Nije true bypass uvek dobra opcija, i sam imam bufferovanu boss pedalu na boardu pored pedale koju sam platio 300e. Ali veruj mi da iz licnog iskustva pricam da sav novac koji zarade pedal mejkeri je krvavo zaradjen, taj nivo drkanja od strane musterija, taj nivo sitnicarenja i "jel mozes da mi skreses upper mids za par herca leba ti" pitanja je nesto sto dovede coveka do ludila. Veruj mi da to niko sebi ne zeli, da izlazi u susret psiho-akusticarima. Bio sam ranije ja taj koji je DIY likove drkao tako, potom su mene drkali tako, a sada sam u ulozi prosvetitelja cisto da pojasnim koliko tu ima "posla" iza kulisa. Cene koje domaci proizvodjaci pedala drze su presmesne.
Ovo zapravo nije nevezano za celu pricu o custom gitarama jer razlozi za koje bi sw neko odlucio za ovo ili ono nekada nemaju ni veze sa zvukom. Na primer ja volim transparentnost i licni kontakt sa proizvodjacem, volim da se dopisujem sa CEO-om nekog pedal brenda, jbg, meni je to kul. To prosto nemas sa BOSS-om i kraj price. Nije da je potrebno i nuzno, ali je kul. Isto tako neko uziva u pustolovini izrade gitare, u tom iskustvu od nule do finalnog proizvoda, pa makar i ne bio potpuno ubedjen da ce dobiti nesto iznad mex strata. Putovanje je vazno, putovanje je gust, zadovoljstvo, iskustvo, uz majstora koji deli tu srecu i pri tom znas da je to mali biznis da te pare idu njegovom detetu na knjige za skolu (izvin'te za patetiku, ali ono) a ne u lanac diatribucije gde vrednost jednog mex strata mora na pocetku da bude 150e da bi on do Srbije dospeo do 500e cene u Kita-rosu (ili koliko je vec).