Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Historik
MF veteran

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Historik » 09 Jan 2016, 18:21

Overdrive wrote:
ocelot wrote:
i meni će jednog dana da poraste board upravo iz tog razloga, drugačije ne može
ništa nisi uradio ako ne nakarikaš najmanje ovolko pedala..

Image
Cenim da ovaj pedalboard bez preterivanja tezi 50ak kila, cime se gubi svaka prakticnost istog. Slika iz drugog posta je verovatno iz neke prodavnice ili studija. Lepo je imati lep i bogat pedalboard ali i to ima granice...

alfonso

Post by alfonso » 09 Jan 2016, 18:48

Iskreno,svima svaka cast. Ne kritikujem nikog i nista. Samo hocu da kazem da procesor ne moze biti losije resenje od prevelikog pedalboarda. Ne kazem da je bolje,ali losije nije

clapton

Post by clapton » 09 Jan 2016, 19:19

Overcompensating. Mala mu je kura stoposto. :D

Fenderica

Post by Fenderica » 09 Jan 2016, 19:21

alfonso wrote:Iskreno,svima svaka cast. Ne kritikujem nikog i nista. Samo hocu da kazem da procesor ne moze biti losije resenje od prevelikog pedalboarda. Ne kazem da je bolje,ali losije nije
Procesor ti je alfonso nešto kao ovo:

Image

pedalbord ovo:

Image

hebeš mu kevu, i jedno i drugo svira :D :ziveli:

Fenderica

Post by Fenderica » 09 Jan 2016, 19:55

Što znači da i na jednoj i na drugoj verziji možeš da puštaš ploče,kasete,cd diskove,radio stanice, sa tom malom razlikom što je jedan integrisan, ima sve te potrebne komponente u sebi. a drugi se sastoji iz pojedinačnih komponenata medjusobno povezanih kablovima, koje su potrebne za takvu "reprodukciju".

Danas naravno, procesori uz spoj sa kompjuterima i mogućnostima ubacivanja boja, raznih simulacija, imaju više opcija i mogućnosti nego ranije, ali opet su integrisana rešenja:

Image

Video sam da mnogi sviraju procesore od vrsnih gitarista po klubovima. Ali to ne znači da je to dobro ili loše, jednostavno je izbor za gažu jer se Lakše prenosi, montira za svirku, sve je integrisano i pojačalo i simulacije zvučnih kutija.
Kao što sam i postavio slike, neko će da kupi Hi-Fi liniju integrisanu u lepom drvenom ormaru sa integrisanim pojačalom i zvučnicima, nešto poput ove slike, neko će sve to da kupi iz delova, kupuje dodatne kablove za povezivanje, kutiju gde to da spakuje i smesti (pedaltrain i td), pojačalo da to priveže na njega, box 4x12. Isti je to q u klubi, i na jednoj i na drugoj se može slušati (svirati) dobra muzika.

tocilj

Post by tocilj » 09 Jan 2016, 20:51

Pedale su kao dobra sarma sa suvom koljenicom i salata....a procesor kao hamburger sa trafike. I jedno i drugo te zasiti i utoli glad, i jedno i drugo ukusno, ali u principu ni slicno:-)

Za pedale je potrebno vrijeme, novac, trud, escajg....i uziva se u tome. Hamburger se jede uz put, ima sve priloge....ukus je super, ali nije to TO!

komil

Post by komil » 09 Jan 2016, 21:01

Pedale su kao daždevnjak na kiši, a procesor je kao lokvanj u bari uz povetarac koji lagano pokreće travke.

djomla

Post by djomla » 09 Jan 2016, 21:12

tocilj wrote:Pedale su kao dobra sarma sa suvom koljenicom i salata....a procesor kao hamburger sa trafike. I jedno i drugo te zasiti i utoli glad, i jedno i drugo ukusno, ali u principu ni slicno:-)

Za pedale je potrebno vrijeme, novac, trud, escajg....i uziva se u tome. Hamburger se jede uz put, ima sve priloge....ukus je super, ali nije to TO!
Bogami i za dobar procesor je potrebno "vrijeme, novac, trud" ... realno 90% clanova foruma ne bi umelo da prepozna proc od pedale onako blind test. I tu sva diskusija pada u vodu, cast izuzecima.

pisac

Post by pisac » 09 Jan 2016, 21:36

djomla wrote:
tocilj wrote:Pedale su kao dobra sarma sa suvom koljenicom i salata....a procesor kao hamburger sa trafike. I jedno i drugo te zasiti i utoli glad, i jedno i drugo ukusno, ali u principu ni slicno:-)

Bogami i za dobar procesor je potrebno "vrijeme, novac, trud" ... realno 90% clanova foruma ne bi umelo da prepozna proc od pedale onako blind test. I tu sva diskusija pada u vodu, cast izuzecima.
Da li procesor od 200 evra(polovan)moze gitaristi da pruzi sve sto bi mu trebalo za svirku,a da dobije zvuk priblizan zvuku pedalboarda od,recimo,nekoliko pedala srednje kategorije,koje koriste i hobisti i poznati profesionalci iz gitarskog sveta?Znaci,renomirane popularne firme, ne butik pedale i handmade?Moze li gitarista da sa takvim procesorom da zadovolji potrebe efekata i tona sto se tice pop muzike,bluza,roka,smooth jazza?
Recimo,procesor od 200-250 evra,polovan?Nisam upucen u cene novih,niti sam upoznat uopste sa procesorima,razlikama medju njima,,kvalitetima,i proizvodjacima.Sa dobrim lampaskim pojacalom i bistrom tonskom slikom,nije lako primetiti razliku izmedju takvih pedala kao sto sam naveo,i takvog procesora,kakvog sam otprilike naveo?
Last edited by pisac on 09 Jan 2016, 21:38, edited 1 time in total.

pisac

Post by pisac » 09 Jan 2016, 21:37

komil wrote:Pedale su kao daždevnjak na kiši, a procesor je kao lokvanj u bari uz povetarac koji lagano pokreće travke.
^^ :lol: :ziveli:

djomla

Post by djomla » 09 Jan 2016, 21:45

pisac wrote:
djomla wrote:

Da li procesor od 200 evra(polovan)moze gitaristi da pruzi sve sto bi mu trebalo za svirku,a da dobije zvuk priblizan zvuku pedalboarda od,recimo,nekoliko pedala srednje kategorije,koje koriste i hobisti i poznati profesionalci iz gitarskog sveta?Znaci,renomirane popularne firme, ne butik pedale i handmade?Moze li gitarista da sa takvim procesorom da zadovolji potrebe efekata i tona sto se tice pop muzike,bluza,roka,smooth jazza?
Recimo,procesor od 200-250 evra,polovan?Nisam upucen u cene novih,niti sam upoznat uopste sa procesorima,razlikama medju njima,,kvalitetima,i proizvodjacima.Sa dobrim lampaskim pojacalom i bistrom tonskom slikom,nije lako primetiti razliku izmedju takvih pedala kao sto sam naveo,i takvog procesora,kakvog sam otprilike naveo?
TC Nova :) pitaj baba slima :)

komil

Post by komil » 09 Jan 2016, 21:58

pisac wrote:Da li procesor od 200 evra(polovan)moze gitaristi da pruzi sve sto bi mu trebalo za svirku,a da dobije zvuk priblizan zvuku pedalboarda od,recimo,nekoliko pedala srednje kategorije,koje koriste i hobisti i poznati profesionalci iz gitarskog sveta?Znaci,renomirane popularne firme, ne butik pedale i handmade?Moze li gitarista da sa takvim procesorom da zadovolji potrebe efekata i tona sto se tice pop muzike,bluza,roka,smooth jazza?
Generalno gledano, zavisi od tipa efekata. Pojednostavljeno rečeno, drajv i dist obično nisu jača strana procesora, ali modulacije i prostorni efekti su nešto što je na digitaliji ok već 20 godina i postaje sve bolje. Delay, reverb, phaser, flanger itd - to su stvari gde digitalija može da parira pa ponekad i da ima značajne prednosti i u zvuku. Drajv i dist su obično i jako jednostavna analogna kola, pa nije ni čudo da nešto tipa TC Nova kombinuje taj deo u analogiji za postizanje najboljeg od oba sveta.

Naravno, pričamo generalno u posebnim slučajevima ima raznih odstupanja.

I naravno, pričamo u procesorima kao efektima sad, ne kao zameni za pojačalo, kabinet i sl.

majtimika

Post by majtimika » 09 Jan 2016, 22:55

Procesor u rukama nekoga ko zna ce raditi bolje nego peda u rukama nekog ko ne zna. Nagledao sam se toga mnogo puta i to je osnova svega. Procesor bilo koji moze da izvuce bar jedan drive da bude ok, po neku modulaciju, i da niko ne primeti. Sa procesorima je kao i u zivotu less is more , ali kad covek ima milion mogucnosti onda zna i da pretera pa to bude tesko svarljivo. Da ne pricamo o 70% korisnika prosesora koji koriste fabricke boje.

Overdrive

Post by Overdrive » 09 Jan 2016, 23:35

majtimika wrote: Procesor bilo koji moze da izvuce bar jedan drive da bude ok
jebo vas više taj drajv

Ako IKO zna nešto o drajvu, onda sam to ja - Ovedrajv.

I tačno znam šta ljude vozi kada je drajv u pitanju.

Nekada davno, ljudi su zavoleli taj zvuk elektične gitae koji traje, ili se zaleće, reži pre nego se petvori u violinu ili violončelo

Naročito im se dopao taj zvuk sa malo šodera u sebi.
Kako li to nastaje? Šta li treba da se uradi da se dobije takav zvuk?
Da se možda probuši zvičnik šrafciferom? Nije to..
Da se približi gitara pojačalu? Nije ni to..
Da nije do lampi? One su sumnjive..U njima se nešto nejasno dešava i čini da struja zakrči ! Tu je živa vatra, tu je priroda, Tu je ono što tražimo ! To je taj motor na benzin a ne na baterije..to je taj seks bez kurtona..(povikaše seljaci i naravno, zajebaše se jer, svi znamo da je masa glupa, a naročito masa seljaka)

No, bilo kako bilo..legenda se rodila (na opšte iznenađenje proizvođača nesrećnih lampi i pojačala, izgladnelih i pred bankrotom)

"Ej, (reče jednog dana jedan proizvođač drugom) nešto se izgleda dešava kod ovih muzikanata..totalno su poludeli za lampama.."
"Za kakvim lampama (upita drugi, dok je prelistavao oglase o potražnji osoblja za održavanje kotlova na prekookeanskim brodovima) - za ovim lampama što ih trpamo pozadi ?"

"Da, da, da..! I ne samo to, izgleda da su se nešto povampirili oko cele te analogne priče..neko im je kazao da starinski načini lemljenja i varenja i svega toga - utiče na kvalitet zvuka hahahah!"
"Odlično ! Kreni odmah da praviš novu turu lampi, a ja ću da krenem da širim priču oko kablova, transormatora, namotaja i svega ovog što nam čami po sanducima !"

i tako..ostalo je istorija, iliti smešna strasna istorije..iliti bogovi su pali na teme..

tocilj

Post by tocilj » 10 Jan 2016, 02:16

pisac wrote:
djomla wrote:

Moj je odgovor jako prost...za publiku moze, za gitaristu ne moze (osim ako nema iskustva sa pedalama).

Locked