Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Fenderica

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Fenderica » 10 Jan 2016, 21:42

Baba lep post, ali slušaj, postavi se u moju kožu ili ovog Pisca koji nije pitanje sročio kako treba i još bez potrebe nakon što nije ni razumeo šta mu je čovek odgovorio, počeo da negoduje.
Znači, sudeći prema tome koju muziku slušam i volim, ja sam došao do zaključka da mi trebaju dve stvari:
Gibson Les Paul uštekan u JCM Marshall i neki delay na podu + wah za pesme iz hard rok zanra koje volim i sa druge strane Fender lampaš ili lampaško pojačalo sa sličnim klinom i Fender Stratocaster ili Telecaster + pedala Tube Screamer i wah za bluz i bluz rock. Odlučio sam da prvo jurim jeftiniju varijantu za bluz.

Sad da najzad razjasnim šta sam hteo da kažem. Ako je neki nazovi reper za Tube Screamer zvuk Ibanez TS808 i TS9 pedala,i da nešto tako postoji u najmanje 10 kineskih i drugih verzija na trzistu, onda treba odabrati.Kako? Pa kupovinom ako nemaš sve te pedale na raspolaganju za probu. Iz toga proizilazi da ako budem hteo da isprobam nekoliko tih klonova TS-a, onda ću njihovom cenom da pokrijem original Ibanez TS9 (da ne spominjemo gotovo identični TS808). Jer,teško da ćeš u oglasima prodavati TS klonove i za približne pare ako ne uopšte,amoraš d ih naručuješ od vani + poštarine i td
Ovde sam ja lično došao do zaključka da kada nemam prilike da probam klonove na svojoj opremi, ili kada ne želim da naručujem na slepo radi probanja, bolje da kupim original jer bih kupovinom klonova isto prošao. Znači, dao sam 90 do 100 evra za polovan Ibanez TS9 i ja o tube screameru nemam šta više da polemišem i pitam nekoga. Jel da.

Mislim da to mnogi koji nisu menjali brdo pedala očekuju da čuju, bez obzira što deluje kao da oni zapravo očekuju da čuju: "ma kupi ovaj klon, isto ti to svira, čak i bolje".

Eto. sve je lako nakon toga.Kada si već degustirao original,ti možeš da se zezaš sa raznim klonovima skupim/jeftinim i tražiš neki extra fičure.ali do tada će te psiha ubijati ako nisi probao original jer ćeš mislit da sve te kopije koje si kupio ili kopija uopšte nisu to to, iako verujem da jesu u 99.9% slučaja, ali psihu treba zadovoljiti, to stoji prvoo. :wink:

Wah je original polovan 50 evra tako da tu i nema potrebe jurcati za kopijama. Što se tiče modulacionih efekata koji ne spadaju u drive sekciju, tu sam odabrao Behringer VD400 kao zamenu za MXR Carbon Copy i nemam zamerki, modulacioni efekti, Delay, Chorus i td. su mi tu samo da malo oboje zvuk a verujem da sve jeftinije pedale vrše posao.Zašto, zato što Nisam lik koji juri taj tip zvuka, pa da sada tragam za savršenim dilejem ili korusom ili riverbom.
Eto ala sam ga objasnio. :ziveli:
Last edited by Fenderica on 10 Jan 2016, 21:51, edited 2 times in total.

komil

Post by komil » 10 Jan 2016, 21:48

Preteraše neki sa ljubomorom prema bokiju1978, nije on dužan ništa da vam objašnjava, možete ga zamoliti i to je to.

pisac

Post by pisac » 10 Jan 2016, 22:05

Djomla,hvala na odgovoru.Eto,toliko je bilo dovoljno,i vise nego dovoljno da mi objasni nesto.A ti Boki nema sta da se ljutis,ja sam pitao o kineskim pedalama,a umesto odgovora dobio...pogledaj sta sam pitao i kakav savet sam trazio,a kakav odgovor si mi ti dao?Ima li to smisla?
Video sam poruku,BabaSlim,hvala.
Last edited by pisac on 10 Jan 2016, 22:20, edited 1 time in total.

tocilj

Post by tocilj » 10 Jan 2016, 22:07

pisac wrote:Ovde ima clanova koji su promenili mnogo raznih pedala,svih vrsta,svih cenovnih kategorija,svih proizvodjaca,pa ce izraziti svoje misljenje...Moze li se reci da su se Joyo,Donner,i prisutni kineski proizvodjaci,neprimetno priblizili po kvalitetu proizvodjacima koji su dugo godina obelezavali zvuk elektricne gitare,kao Boss,EH,Ibanez,Dunlop,i ostali?
Vec je receno da je malo tesko primetiti razlike izmedju efekata sa procesora i efekata sa pedala,a da li je tesko primetiti razlike izmedju Boss-ovih pedala,recimo,i pedala nekih kineskih firmi?Kad se radi o zvuku jedan na jedan,van lanca? I u njemu,u stacku?
Mnogo tesko pitanje....pokusacu redom....
Kinezi prave mozda ukupno 200 razlicitih pedala, od toga 50 razlicitog zvuka...dok ostatak svijeta ima na hiljade toga da ponudi....ako gledas odnos, on je vjerovatno slican...smeca ima i tamo i ovamo.

Generalno gledano, kineski klonovi ne zvuce isto kao originali i to je fakat, ali mnogi zvuce jako dobro! OD/Distovi pogotovu....digitalni efekti im jos uvijek blago kaskaju, ne zbog procesora nego zbog programera i konvertera, ali ima i tu dobrih pedalica. Kvalitet izrade pedala u kini je nizi i to dosta, i to je fakat, ali razlika u cijeni od 100 dolara ili vise, stvarno ne vrijedi ralike u kvalitetu izrade.

Ako bi kineske pedale imale malo kvalitetniju izradu (recimo 10-20 dolara), takve pedale bi u Americi kostale 100 i vise dolara, na nivou recimo MXR-a ili TC-a, s tim sto bi mnoge bile bolje od MXR-a, jer vec imaju podosta pedalica sa boljim zvukom.

Mislim da treba narucivati i probati, ne gubi se mnogo...a sa ovom tendencijom predvidjam da ce te pedalice za koju godinu kostati isto kao Boss ,Mxr i sl firme.

Fenderica

Post by Fenderica » 10 Jan 2016, 22:12

pisac wrote:Ne preteruj,Boki.Nekog jadnika (mene)koji je hteo da sazna misljenje iskusnijih kolega .
Šta ti zapravo želiš da čuješ? Ajd lebac ti, pročitaj ono što sam gore napisao, ili ako ne kapiraš šta sam napisao, uradi po ovom zadnjem savetu:
tocilj wrote: Mislim da treba narucivati i probati, ne gubi se mnogo...a sa ovom tendencijom predvidjam da ce te pedalice za koju godinu kostati isto kao Boss ,Mxr i sl firme.
Treće ne postoji. Ili, koristi Boss, Digitech, MXR, Ibanez, pedale za svoju muziku koju sviraš, ili naručuj klonove i probaj.
Ne znam šta si navrzo na čoveka Bokija koji ti je još nežnije od ovoga objasnio?

boki1978

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 22:20

pisac wrote:Ne preteruj,Boki.Nekog jadnika (mene)koji je hteo da sazna misljenje iskusnijih kolega o kineskim pedalama,grubo si anulirao i optuzio da siri temu i bukvalno pise gluposti.A trebalo je napisati nesto tako kratko i jasno kao sto je to uradio Djomla(hvala mu)i ja,a i mnogi drugi bi saznali nesto.Ovako,ja sam pitao nesto o najjeftinijoj opremi,a ti si mi ispricao puno o nekoj najskupljoj.U dve recenice mogao si da izadjes u susret nekom ko pita za savet,bez cudjenja i komplikovanja.Samo da si to hteo.Jednostavno je bilo moje pitanje o pedalama,i zahvalan sam ako dobijem kratak jednostavan odgovor.Nisam to pitao da bi ikoga nervirao,ili sabotirao temu.
OK, izvinjavam se ako sam ja preterao. :ziveli: Ocigledno se nismo razumeli, ja sam samo hteo da napisem da je sve sto cujes od drugih vise manje pretpostavka dok sebi ne dokazes sta zaista mislis. Neko ce npr. da kaze da je Strymon bolji delay od Eventide-a, tacnije vecina, ali ce biti ipak i onih koji misle drugacije. U tom smeru sam mislio da je sirenje teme jer ima suvise faktora koji uticu na zvuk a pedale su samo deo tog lanca. Zato sam i ja mozda nepotrebno prosirio temu sta se moze uticati na zvuk i onda ispao jos kako teoretisem a zaista mi nije bila namera.
Nisi jadnik nego si jednostavno postavio takva pitanja zbog kojih nastaju citavi ratovi na forumima, a toga sma se najezio. :lol: Jos kad je Fenderica spomenuo vinil, pa to je tek prica za sebe, zbog toga na audio forumima lete glave :XD:

Sve u svemu, duzan sam ti odgovor. Sve pedale koje sam zadrzao (bilo je tu i drugih kineskih, tacnije sve zivo sam probao) su zadrzane kao sto sam i naveo jer zadovoljavaju kvalitet zvuka, posebno za odnos cena/kvalitet a neke i daleko ga prevazilaze, poput Moen Univibe pedale ili Movall Minotaura. Eno TS9 je uleteio za 30$ I prosto je neverovatno da svira isto kao moj Ibanez ts9 koji vredi mnogo vise i zato sam ga i prodao. 1:1 je prica koja zavisi od vise faktora, desavalo se ne toliko retko da klonovi zvuci cak i bolje od originala. Fabricki je to mnogo bolje reseno jer oni uzimaju uparene delove, mada se I njima desavaju slicni skartovi dok kod klonova je to veci rizik. Ali opet, nisu svi Kinezi isti, poceli su i oni za vece novce da uparuju delove i da stavljaju kvalitetne,a sustinska razlika sve vise postaje radna snaga koja je u Kini prejeftina.

Sve u svemu, prodao sam pedale poput Bofner Ecstasy Red I jos nekih i zadovoljio se Kinezima. Ovo kod mene moze da se vise zove eksperiment i ovo je PB najvise za kucno sviranje. Da imam svirke kao nekad nosio bih ili Kempera sa Behringer footom ili Cornforda/Marshalla sa BB preampom I reverb I delay. To je da kazem neka osnovna postavka, tu su wah i tuner naravno kad trebaju.
Ono sto ulazi i Babi u odgovor - apsoltno se slazem! Mobilnost jeste bitna i apsolutno potpisujem svaku rec! Samo idiot bi vukao ovoliki PB a da ne pricam skakao po 16 pedala u sred noci za vreme svirke. No, kad za to dodje vreme bice i sviracki PB a on I ne treba da bude prevelik :D

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 10 Jan 2016, 22:27

Fenderica wrote:
Spoiler:
Sad da najzad razjasnim šta sam hteo da kažem. Ako je neki nazovi reper za Tube Screamer zvuk Ibanez TS808 i TS9 pedala,i da nešto tako postoji u najmanje 10 kineskih i drugih verzija na trzistu, onda treba odabrati.Kako? Pa kupovinom ako nemaš sve te pedale na raspolaganju za probu. Iz toga proizilazi da ako budem hteo da isprobam nekoliko tih klonova TS-a, onda ću njihovom cenom da pokrijem original Ibanez TS9 (da ne spominjemo gotovo identični TS808). Jer,teško da ćeš u oglasima prodavati TS klonove i za približne pare ako ne uopšte,amoraš d ih naručuješ od vani + poštarine i td
Ovde sam ja lično došao do zaključka da kada nemam prilike da probam klonove na svojoj opremi, ili kada ne želim da naručujem na slepo radi probanja, bolje da kupim original jer bih kupovinom klonova isto prošao. Znači, dao sam 90 do 100 evra za polovan Ibanez TS9 i ja o tube screameru nemam šta više da polemišem i pitam nekoga. Jel da.

Mislim da to mnogi koji nisu menjali brdo pedala očekuju da čuju, bez obzira što deluje kao da oni zapravo očekuju da čuju: "ma kupi ovaj klon, isto ti to svira, čak i bolje".

Eto. sve je lako nakon toga.Kada si već degustirao original,ti možeš da se zezaš sa raznim klonovima skupim/jeftinim i tražiš neki extra fičure.ali do tada će te psiha ubijati ako nisi probao original jer ćeš mislit da sve te kopije koje si kupio ili kopija uopšte nisu to to, iako verujem da jesu u 99.9% slučaja, ali psihu treba zadovoljiti, to stoji prvoo. :wink:
Znas kako, svaka kupovina pedale koju nisi probao do tad, bilo da je original, fabricki klon, ili DIY varijanta, je u neku ruku rizik - ne toliko zbog kvaliteta izrade (mada ima i toga u svim grupama, realno) koliko zbog toga sto ti uzivo, pod svojom rukom ne znas kako ta pedala radi. Mozda ti se ne svidi original, pa neka je original 100x, kapiras? Mozda te klon ili neka izmenjena verzija originala iz nekog razloga odusevi, jbg... Ali, svakako mogu da razumem neciju potrebu za posedovanjem originala zbog neke vrste sigurnosti da si ipak kupio pravu stvar, pa bi samim tim trebalo da bude to - to. Licno, nemam taj momenat kod sebe, i je*e mi se kog je porekla pedala ako mi se svidja kako radi, prosto je tako. Ali recimo da mogu da razumem, to je skroz ok.

U pravu si da se u tom svom isprobavanju izgubi dosta novca. To niko ne moze da spori, jer trgovina za mene uvek predstavlja strogi minus, nikad tu nista nisam uspeo da zaradim, umetnost je i ostati na nuli sto se mene tice. Ali je dobitna kombinacija ako covek poznaje nekoga od koga moze da pozajmi, isproba, uporedi kopiju sa originalom i tome slicno. Onda se prostor za gresku i pogresnu investiciju znacajno smanjuje, a psiha umiruje, toliko cemo se sloziti?
Fenderica wrote:Wah je original polovan 50 evra tako da tu i nema potrebe jurcati za kopijama. Što se tiče modulacionih efekata koji ne spadaju u drive sekciju, tu sam odabrao Behringer VD400 kao zamenu za MXR Carbon Copy i nemam zamerki, modulacioni efekti, Delay, Chorus i td. su mi tu samo da malo oboje zvuk a verujem da sve jeftinije pedale vrše posao.Zašto, zato što Nisam lik koji juri taj tip zvuka, pa da sada tragam za savršenim dilejem ili korusom ili riverbom.
Eto ala sam ga objasnio. :ziveli:
Imao sam VD400 i bas sam ga prodao komil-u, tako smo se slucajno i upoznali. :lol: Vrlo brzo mi je postalo zao sto sam ga prodao, odlican analogni (i to zaista analogni a ne pt2399 zasnovan, analogno voice-ovani digitalni delay kao mnogi) dilej, jeftin da jeftinije ne moze biti. Nikakav sum u bajpasu (sto kod behringera cesto bude slucaj), dobar buffer. Ali radi dosta drugacije od MXR CC-a, rekao bih cak da osim toga sto su oba analogna nemaju nikakvih dodirnih tacaka... CC je daleko tamniji, ima oko 1s max vreme ponavljanja (VD400 ima 300ms max) i plus mogucnost modulacije.

A ovo, modulacije, dilejevi, reverbi... ima jeftinih sprava koje sasvim dobro zavrsavaju posao, mada rekao bih da kod tih digitalnih zezalica, razlika u ceni cesto ima smisla (ne uvek naravno, vremenom te jeftine stvari zaista postaju sve bolje, da ne poveruje covek), i osetna je razlika u detaljima, gustini, teksturi zvuka. No, opet zavisi sta kome treba, i sta koga vozi. Licno, za nesto bih dao vece pare (da ih imam naravno) a za nesto opet ne bih, bez obzira koliko para imao na raspolaganju. Od coveka do coveka, pretpostavljam.

pisac

Post by pisac » 10 Jan 2016, 22:28

Tocilj,hvala puno.Boki,takodje hvala.Slazem se da je bolje koristiti svoje usi nego tudje,ali ne mogu eksperimentisati previse,iz mnogo razloga,a neki su tako jasni...zato volim da cujem generalno misljenje iskusnih i pametnih ljudi,jer dve glave uvek vise znaju nego jedna.Zao mi je zbog nesporazuma.Hvala vam,momci.

boki1978

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 22:29

@ Overdrive,

Ajde druze, kazi I sta da ti odgovorim na tako perfidnu prozivku? :D Jel treba da te prozivam kao neki da mozda ne znas da sviras a drugima popujes, ili da kazem nesto u stilu da je nekom najvece dostignuce Creedence Tribute band (nista lose nemam protiv njih, oni su za mene legende)? :lol: A, vidis, ja zaista nisam takav. Niti mogu da se ljutim na tebe. Imas svoj stav i to je to, furas svoj fazon i to je to. Misli o meni sta hoces i ja cu mozda o tebi i to je to :ziveli:
Eto, neka bude i da sam potrosac za zenskom psihom, da vecito jurim za svetim gralom zvuka, da bespotrebno trosim pare na pedale makar i kineske, a I da sam noname muzicar koji beg od surovo dosadnog i predvidljivog zivota potrazi u toj opremi kad i ako stigne i da nemam nista stvoreno sto verovatno zadovoljava tvoje ukuse (doduse imam preko 50 napisanih pesama ali verovatno ti se ne bi svidele).

Fenderica

Post by Fenderica » 10 Jan 2016, 22:32

boki1978 wrote:Jos kad je Fenderica spomenuo vinil, pa to je tek prica za sebe, zbog toga na audio forumima lete glave :XD:
Znam celu tu priču o kvalitetu ploča, o dubini,širini,osećaju prostornosti koje samo vinil pruža, o tome kako ti to slušanje stvara osećaj da si deo koncerta, čuješ instrumente u svojim položajima na bini ispred tebe, bla, bla. to ne bih da spominjem nikako. :hide:

meni je bio zabavan deo kada neko ima želju da u današnje vreme klonira LOŠE osobine koje su krasile vinilske ploče i da to bude deo nekog sadašnjeg digitalnog zvuka, samo zato što je to eto "vintage" retro i te fore.

alfonso

Post by alfonso » 10 Jan 2016, 22:36

Ja sam jedan od onih koji ne obracaju puno paznje na opremu. Treba da vrsi posao kako treba (da ne ubija signal i da nema nezeljenog brujanja) i to je sve. Trenutno imam procesor, planiram da pravim svoj pedalboard. Imam svoju neku sliku kako to treba da zvuci/izgleda. Apsolutno me ne zanima ko ih pravi. Ako ih previ Pera Moler iz Donjeg Ljubisa i meni odgovaraju,zasto da ne?
Previse paznje ljudi obracaju na opremu,kakav je zvuk,kako tehnicki sve zvuci kad odu na svirke i uopste ne uzivaju u muzici. Tu se gubi svaki smisao muzike, po mom misljenju. Svaki x cu ponoviti da nikoga ne omalovazavam i da mi nije cilj da pobedim u diskusiji jer u ovakvim diskusijama nema pobednika. Ali imam svoje misljenje koje moram da kazem. Po sistemu ako nece na usta onda ce na guzicu :)

tocilj

Post by tocilj » 10 Jan 2016, 22:39

pisac wrote:Tocilj,hvala puno.Boki,takodje hvala.Slazem se da je bolje koristiti svoje usi nego tudje,ali ne mogu eksperimentisati previse,iz mnogo razloga,a neki su tako jasni...zato volim da cujem generalno misljenje iskusnih i pametnih ljudi,jer dve glave uvek vise znaju nego jedna.Zao mi je zbog nesporazuma.Hvala vam,momci.
I sam volim da cujem misljenje drugih ljudi prije nego sto se zaletim....bolje je pitati nego praviti se pamentan. Pisi svoja iskustva, svi iz ovoga ucimo! :ziveli: :ziveli:
Last edited by tocilj on 10 Jan 2016, 22:41, edited 1 time in total.

boki1978

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 22:39

Fenderica wrote:
boki1978 wrote:Jos kad je Fenderica spomenuo vinil, pa to je tek prica za sebe, zbog toga na audio forumima lete glave :XD:
Znam celu tu priču o kvalitetu ploča, o dubini,širini,osećaju prostornosti koje samo vinil pruža, o tome kako ti to slušanje stvara osećaj da si deo koncerta, čuješ instrumente u svojim položajima na bini ispred tebe, bla, bla. to ne bih da spominjem nikako. :hide:

meni je bio zabavan deo kada neko ima želju da u današnje vreme klonira LOŠE osobine koje su krasile vinilske ploče i da to bude deo nekog sadašnjeg digitalnog zvuka, samo zato što je to eto "vintage" retro i te fore.
Slazem se! Ja i mrzim i volim ploce. Njihovo odrzavanje je pakao ako ih puno imas, drzanje jos gore, okretanje ploce, preskakanje pesama a najgore je da drzis skupu glavu dalje od klinke sto ja nazalost nisam uspeo. Vise zato sto se prakticnosti tice volim dobar flac ili ape, jos ako je rip.nekog mastera ili.24 bit izdanja, radost je jos veca. Preko hdd-a u dobar Dac i uzivanje maksimalno.
Ali taj prokleti vinil ima tu svoju prirodnost, ambijent koji je nestvaran. A mrzim ga istovremeno :-)

:ziveli:

boki1978

Post by boki1978 » 10 Jan 2016, 22:42

komil wrote:Preteraše neki sa ljubomorom prema bokiju1978, nije on dužan ništa da vam objašnjava, možete ga zamoliti i to je to.
:ziveli: Kad krenu vece i vecite rasprave, onda je lako ne razumeti se u pocetku sa nekim...

tocilj

Post by tocilj » 10 Jan 2016, 22:48

Nego Boki sve hocu da te pitam sta bi sa Bognerom.....meni tu fali malo midla, hladunjav je. Je li to razlog prodaje ili?

Locked