Odabir tjub empa - predlozi, saveti, itd.

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Dersu Uzala

Re: Odabir tjub empa - predlozi, saveti, itd.

Post by Dersu Uzala » 29 Nov 2010, 03:27

guv'nor wrote: :kokice:
I know. Ne kapiram da li je velcro, srafljeno, heftano, prikucano, drzi ga magnetno polje od trafoa ili pak generalno levitira od srece jer se nalazi u nedrima Njegove Awesome-nosti od Pojacala (nadalje, NAP). :kokice:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 29 Nov 2010, 03:40

MUzzY wrote:Ima malo i do pojacala ;)
Drugo, kutija u kojoj je tvoj ENGL je jako mala i kad to ukombinujes sa v30 dobijes manjak basova. Mislim da se ne bi bas usrecio sa necim drugim ali mogao bi da probas Greenback-a?
Ma ima i do pojacala, naravno... thunder je po prirodi tako u nekim srednjim/srednje visokim (which is nice) ali mu fali low enda. Znam da je do toga i sto je kutija mala pa zato planiram da sa prvim parama koje pribavim napraviti neki 2x12 kabinet i mirna bosna :)

umart

Post by umart » 29 Nov 2010, 03:58

prije neki dan probah valveking kabinet 4x12 kod milosa iz makedonske (ako ga neko slucajno zna,tj. njegov studio) na oridji 5150 kecu.milos kaze da su jaguari u nj'.kolje.najprijatnije iznenadjenje jos od seleksn g12l.inace,zatvoren kabinet,4x12,onli vej tu go.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 29 Nov 2010, 07:52

I meni se dopada Valve Senior, vintage voicing, razumna snaga, lep lep drive, chujem da dobro radi sa efektima...Medjutim, amp je PCB, shto bi znachilo da u sluchaju kvara, nastaje manje-vishe nocna mora.
Super pojachalce, razmatrao sam ga i sam jedno vreme kad sam imao jednu ponudu za box + doplatu, te od te doplate(+ moja doplata :mrgreen: ) da uzmem sebi neshto, makar za premost situacije.

I dalje mislim da ti je Night Train najbolje reshenje Sloe. Ako necesh DIY.
Svirash ga na tom kabinetu koji imash. Posle nekog vremena spucash unutra jedan Greenback i kasnije, jedan Alnico Gold, i imash muda letnji dan do podne™, taman ti greenback i alnico gold zauzdaju jangly visoke u voxovima, ali ne previshe, jer imash mapple strata ako se ne varam. Mislim da bi bio prezadovoljan.
Ali kao shto Hopkins reche, morash prvo da odnesesh ring modulator u Sky Music i probash ga na Night Train-u :D

MUzzY

Post by MUzzY » 29 Nov 2010, 11:04

guv'nor wrote:
MUzzY wrote: Drugo, kutija u kojoj je tvoj ENGL je jako mala i kad to ukombinujes sa v30 dobijes manjak basova. Mislim da se ne bi bas usrecio sa necim drugim ali mogao bi da probas Greenback-a?
V30 definitivno nije najsrećnije rešenje za solo zvučnik u malim ili otvorenim kabinetima. Tada baš dolaze do izražaja te neke mane, ne preterano definisan bas i oštrina u visokim srednjim. Sve to prelepo leči zatvoreni kabinet malo veće litraže.
Greenback ima basa, ali opet nije toliko čvrst koliko je potrebno da bude za neki openback. Povrh svega je rejtovan na samo 25W. G12H već ima tog čvrstog basa na pretek, ali on je rejtovan na 30W.
Classic Lead 80 je komad koji savršeno ide u te single open back kabinete a u svrsi isporuke ogromnih cojones-a, mada je on nekim ljudima previše čist, tj neće da ulazi u izobličenje, što je nekima opet nenormalan plus...
Neki bi rekli igra bez granica, a neki drugi sviraj to i ćuti! :mrgreen: :ziveli:
A wise man you are! :ziveli:

MUzzY

Post by MUzzY » 29 Nov 2010, 11:08

cccira wrote:
MUzzY wrote:Ima malo i do pojacala ;)
Drugo, kutija u kojoj je tvoj ENGL je jako mala i kad to ukombinujes sa v30 dobijes manjak basova. Mislim da se ne bi bas usrecio sa necim drugim ali mogao bi da probas Greenback-a?
Ma ima i do pojacala, naravno... thunder je po prirodi tako u nekim srednjim/srednje visokim (which is nice) ali mu fali low enda. Znam da je do toga i sto je kutija mala pa zato planiram da sa prvim parama koje pribavim napraviti neki 2x12 kabinet i mirna bosna :)
A sto ne bi recimo napravio box 1x12 i onda nasao lepu kobinaciju sa tim v30 koji vec imas? v30 i clasic lead ili g12H?
Gosin' Tasa je spomenuo jedu stvar koja totalno ima logike, kada smo pricali o kombinacijama za pojacalo, da 2x12 pravi dodatne kombinacije za combo jer je tesko ukombinovati 2 zavucnika a da ne smetaju jedan drugom (fazne gluposti itd. ...)
Tvoj engl je poprilicno glasan i krut mali skot pa treba da vidis da li je 2x12 dobra stvar?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 29 Nov 2010, 11:23

MUzzY wrote:Tvoj engl je poprilicno glasan i krut mali skot...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 29 Nov 2010, 11:39

123db? ne mogu zamisliti kolko je to glasno

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Nov 2010, 12:01

Ali to nije ono na šta mislim da misliš. :)
Ono što nas, prostu raju aka gitariste, interesuje je:1W/1m.

sl0e

Post by sl0e » 29 Nov 2010, 12:03

guv'nor wrote:_
Hvala djud na klipovima prvo! :ziveli: Gledacu da ovo virtuelno pivo pretvorim u pravo sometimes soon.
Pazi, u sustini, ja sam vec sada vrlo dobro 4+ opredeljen za DIY. Kao sto sam rekao u prvom postu, nekoliko jardi toleksa i Jan Philips i Telefunken laNpe nisu za bacanje verujem, kontam da zelim to da primenim negde, taman bih i ustedeo malo, a i dobio bih verujem bolji zvuk nego sa ehx ili tako nekim lanpama. Dalja prodaja buduceg mi pojacala me u sustini ne interesuje, tj. zato i sada hocu da sagledam opcije, pocujem i probam ono sto mi se ucini interesantno i odaberem ono sto mi se najvise dojmi, da me posle ne bi svrbela guzica da prodajem i sl.
All & all, hvala na info-u da JTM moze da se presalta na 30w. Znam da on ima ~40w, ili tako nesto. To je veoma zgodno parce informacije. Kao sto rekoh vec u post-u unazad, powerbreak imam, mikrofon imam, tako da je to sto ti kazes all-rounder-situacija. Raspitacu se i o PPIMV takodje.
Cortex wrote:_
Cortex dude, muchas gracias na klipu. Kontam da cu morati da pocnem da razmisljam o zvucnicima uskoro, ovako sa klipa mi lepo zvuci Selešn™ G12H-30. U svakom slucaju, pomoc pri odabiru zvucnika cu traziti od kolege Guv'nor-a, i njegove: "Da imam orasa, pravio bih..." tehnike, posto do sada nije zakazala :bounce:
ssmc wrote:_
Svakako™® cu te poslusati onda kada budem bio 100% siguran oko pitanja pojacala. Ja isto kontam da je Selešn™ default varijanta upravo zbog te dobavljivosti, a i ovi iz Plejera imaju lepe cene. Naravno, otvoren sam za sve preporuke oko zvucnika. Recimo, Peca je, cini mi se, imao u nekom pojacalu Jensen vintage zvucnike, oni isto vrlo lepo rade, mogao bih se informisati i o njima.

@Ostali - hvala na korisnim informacijama (da ne kazem offtopic-u :mrgreen: ) :ziveli:

P.S. - svidja mi se sto je sada vec univerzalni izraz velike vecine forumasa -> Selešn™. :D :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Nov 2010, 13:18

Ništa matori, klipovi su baš katatrofa, ali se nadam da bar malo možeš da čuješ koliko ok može da radi "na nuli" i koliko drajva može da razvije ne toliko blilzu potpunog otpanja - samo kabl (i ako se 90% boje tog drajva nečuje na snimku :mrgreen: , ali tu se vraćamo na ono zbog čega sam ti rekao da neću više da snimam dok ne nabavim neku opremu za to :) ). Na kraju krajeva Super Bass je manje-više JTM45 sa većom filtracijom na struju™(krući bas), SS rectifier-om i "pogrešnim" lampama.
sl0e wrote:All & all, hvala na info-u da JTM moze da se presalta na 30w
JTM45 (tube rectifier, 6L6/KT66/5881) i jeste rejtovan na 30W RMS. Kasnije dolazi JTM45/50, ili samo 50, koji ima SS rect i EL34, on već ide na 50W RMS. E sada, sigurno može da se izmuva nešto između što bi tebi prijalo i bilo najekonomičnije (lampe, snaga itd). :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Nov 2010, 13:23

sl0e wrote: P.S. - svidja mi se sto je sada vec univerzalni izraz velike vecine forumasa -> Selešn™. :D :ziveli:
Ček', sada ste me zbunili, zar nije u originalu "fora" bila Selekšn™?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Nov 2010, 14:25

@sinisake, choveche, razume se da to nije teshko. bitnija je bila "fora"™.
A, meni mozak juce bas i nije radijo... posle dvodnevnog ubivanja preostalih nervnih celija, sta se i moglo ocekivati. :ziveli:
Neki bi rekli igra bez granica, a neki drugi sviraj to i ćuti!
Ako nisi Eric Johnson, ili nemas para, bar koliko on. :mrgreen:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 29 Nov 2010, 14:32

guv'nor wrote:Ček', sada ste me zbunili, zar nije u originalu "fora" bila Selekšn™?
Koliko se ja sećam, upravo tako. :lol: Kralj...

cccira
MF veteran

Post by cccira » 29 Nov 2010, 17:37

MUzzY wrote:A sto ne bi recimo napravio box 1x12 i onda nasao lepu kobinaciju sa tim v30 koji vec imas? v30 i clasic lead ili g12H?
Gosin' Tasa je spomenuo jedu stvar koja totalno ima logike, kada smo pricali o kombinacijama za pojacalo, da 2x12 pravi dodatne kombinacije za combo jer je tesko ukombinovati 2 zavucnika a da ne smetaju jedan drugom (fazne gluposti itd. ...)
Tvoj engl je poprilicno glasan i krut mali skot pa treba da vidis da li je 2x12 dobra stvar?
Svakako ce jedan od zvucnika biti v30 dok cu za drugi jos da vidim (ima vremena do tad prilicno). Mozda cak isto v30 samo u vecem boxu.
Uglavnom, po onome sto sam do sad gledao 2x12 boxovi sa v30 se u vecini slucajeva zatvaraju (ako su manjeg volumena) ili se kombinuju sa drugim zvucnicima. Npr. mesa uz v30 ubaci Celestion (Mesa) c90 koji bi trebalo da bude varijacija na temu Classic Lead-a, tako da ako njima to lepo radi valjda ce i meni :)

Al odosmo sad u offtopic... Kad dodje vreme otvoricu temu za ovo :ziveli:

Post Reply