V30 od koliko oma?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Dersu Uzala

Re: V30 od koliko oma?

Post by Dersu Uzala » 08 Dec 2010, 23:25

Nohow. Mozes da ih spojis po dva paralelno (znaci 8 Oma impedansa each par) i onda povezes na dva konektora i ganjas stereo ako pojacalo ima tu mogucnost. Inace, pisi kuci propalo. Simple math. :kokice:

Za mono izvedbu ti trebaju 4x8 Ohma zvucnici povezani series/parallel. Nije nikakva frka da to povezes paralelno/serijski (znaci obrnuto od prethodnog slucaja) i ganjas na 16 Oma. Nece se elektronici desiti ama bas nista a pojacalo ce ti se i zahvaliti sto se ne greje ko budala.

Tylere, zaboravih da ti napomenem obavezno moras da zvucnike povezes u fazi, inace ce biti ftw is this shit? Znaci ne samo zvucnicke terminale vec moras pluseve korektno da povezes na + na jacku za input kabel.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 08 Dec 2010, 23:54

shule wrote:mene zanima kako vezati kutiju sa 4x12 svi zvucnici od 16ohma, da bude ukupno 8 ohma?
Ruku na srce, ako povezes 2 komada paralelno (znaci 8 Oma) i dva komada serijski (32 Oma) pa sve to paralelno dobices 6.4 Oma ukupnu impedansu. Ali ne bi se ja time igrao ako ti je pojacalo deklarisano samo za 8 Oma. Tu vec izlazni trafo pocinje da se preznojava. Na punoj snazi je pakleno.

MUzzY

Post by MUzzY » 09 Dec 2010, 00:43

Dersu Uzala wrote:Uzmi pa probaj clean kanal na tom DR-u.
sa prs 24 zvuci jako drazesno :)

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 09 Dec 2010, 00:54

ma bila je sranje kutija, i nisam imao tube screamer, a napravio sam zvuk da zvuči dobro u kombinaciji sa njim....polako, tek ćeš da čuješ.

A Dersu, ne znam da li sam ti dao adresu, jer je čovek iz dallasa. Mogu da ti dam ako hoćeš. Ali sam mislio da je lakše da mu samo javiš dimenziju, pa ću ja njemu da javim da mi kupi i pošalje. Ali kako god je tebi lakše. Meni je sve jedno. :D A to za lampe si u pravu, ipak ću da sačekam 2 komada od 16, pa da ih vežem paralelno u 8. A drugar mi je električar koji je već pravio pojačala, i bavi se samo popravkom gitarskih pojačala, tako da će mi on to povezati.
Nisam te samo razumeo za onaj deo na koji je čika randall mislio, da mi nije zvuk baš najbolji, pa onda neki guraju kompresore, eq i istalo? Imaju još neke tajne opcije i dugmići na mesi, koje ne znam, neka tajni fazon? :D :metal: :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Dec 2010, 01:10

Dersu Uzala wrote: ako povezes 2 komada paralelno (znaci 8 Oma) i dva komada serijski (32 Oma)
Sada ću da lupim i ostanem živ :mrgreen: , ali zar ne bi u tom slučaju ovaj par od 32Ω dobijao mnogo više snage (4 puta?) od pojačala nego ova druga 2? :hide: Be gentle... :oops:
Dersu Uzala wrote:Tylere, zaboravih da ti napomenem obavezno moras da zvucnike povezes u fazi, inace ce biti ftw is this shit? Znaci ne samo zvucnicke terminale vec moras pluseve korektno da povezes na + na jacku za input kabel.
Dersu, aj' mi MythBuster-uj nešto, pretty please :) , sada mi pade na pamet. Ovi tvoji zemljaci sa D Gir Pejdža često pominju da ako obrneš faze svih zvučnika u kutiji (tj svima na + meteš - i vice versa) dobijač drugačiji ali lep zvuk, neki kažu da zvučnici rade malo mekše - pogotovo to pominju onima koji se žale na "kreštavost" V30-ica. Jel' ima tu mozga ili je samo zajebavancija u pitanju?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Dec 2010, 01:11

tyler durden wrote:

Nisam te samo razumeo za onaj deo na koji je čika randall mislio, da mi nije zvuk baš najbolji, pa onda neki guraju kompresore, eq i istalo? Imaju još neke tajne opcije i dugmići na mesi, koje ne znam, neka tajni fazon? :D :metal: :ziveli:
Ne kapiram sad ovo za dimenzije srafova?

A ovo drugo, nismo se razumeli. Htedoh da kazem da Boogie-ji imaju milion tih kojekakvih kontrola na pojacalima kojim a aktiviras bazilion kombinacija (bukvalno aktiviras/deaktiviras brdo elektricnih kola) da bi mogao da nastelujes zvuk za svaki moguci instrument/pickup/kutiju. Ne trebaju ti nikakvi externi uredjaji, pogotovu ako jos imas i aktivni EQ. Drugim recima, jednom kad pazaris Boogieja, ne trebaju ti vise nikakvi externi uredjaji sem onih za vremensku modulaciju.

Naravno, da bi skontao kako sve to radi, odvojis nedelju dana vremena, odstampas korisnicko upuctvo, gitaru u sake pa sednes pored pojacala i onda stranicu po stranicu. Uzme to vremena.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Dec 2010, 02:08

guv'nor wrote: Sada ću da lupim i ostanem živ :mrgreen: , ali zar ne bi u tom slučaju ovaj par od 32Ω dobijao mnogo više snage (4 puta?) od pojačala nego ova druga 2? :hide: Be gentle... :oops:
Kompleksna je prica, ali kratak odgovor je ne :mrgreen: .
guv'nor wrote: Dersu, aj' mi MythBuster-uj nešto, pretty please :) , sada mi pade na pamet. Ovi tvoji zemljaci sa D Gir Pejdža često pominju da ako obrneš faze svih zvučnika u kutiji (tj svima na + meteš - i vice versa) dobijač drugačiji ali lep zvuk, neki kažu da zvučnici rade malo mekše - pogotovo to pominju onima koji se žale na "kreštavost" V30-ica. Jel' ima tu mozga ili je samo zajebavancija u pitanju?
Kriticna stavka ovde je 'svima'. Inace mozes da ih povezes sve na + kako treba pa da samo obrnes krajeve na zvucnickom terminalu i to je to. Zasto bi lemio nesto 8 puta (dva za svaki zvucnik) kad mozes samo prelemis konektor, znaci dva lema. Ali ne moze jedan zvucnik ovako drugi onako. Sucks ass. Siguran sam da neko gotivi i to, tipa oni antitalenti White Stripes, Hives, Vines, samo da budu drukciji i kul. Ionako im je zvuk ni za quartz.

jagoda

Post by jagoda » 09 Dec 2010, 03:21

guv'nor wrote:[Ovi tvoji zemljaci sa D Gir Pejdža često pominju da ako obrneš faze svih zvučnika u kutiji (tj svima na + meteš - i vice versa) dobijač drugačiji ali lep zvuk, neki kažu da zvučnici rade malo mekše - pogotovo to pominju onima koji se žale na "kreštavost" V30-ica. Jel' ima tu mozga ili je samo zajebavancija u pitanju?
Nemojte ljudi, k'o Boga vas molim !
JAAAAAAAOOOOOO BREEEEEEEEE :bambi: :bambi: :bambi: :bambi: :butthead: :butthead: :smiley_2:

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 10 Dec 2010, 01:02

Dersu Uzala wrote:
tyler durden wrote:

Ne kapiram sad ovo za dimenzije srafova?
Pa ja ne znam koje su dimenzije tih šrafova. 1/16 inch, npr, ili koja god da je. Pa sam hteo da ih pitaš koji je to šraf, koja je oznaka. Ovde kod nas je pirmera radi m4, m5, m6....itd.... Pa samo kad ih pitaš, javiš mi koja je dimenzija. Ja to kažem mom drugaru, i on mi pošalje par komada..

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 10 Dec 2010, 09:57

btw, mislim na one šrafove o kojima smo pričali, oni koji drže trafo na šasiji....

Post Reply