Pedale vs. procesor?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Pedale vs. procesor?
Covece, Yamaha SPX-90II !!! Ne pamtim kada sam to zadnji put izgovorio. Koja ekstra sprava. Moji prvi studijski radovi su bili "zacinjeni" pomocu te sprave.
Secam se nekog "gate reverb"-a kojim sam pokusavao da dobijem onaj "povratni" odjek na dobosu kao Mike Oldfield u Shadow on the wall . Jbt, kolko je to davno bilo.
Jesto mimo teme, ali je korisno da ljudi kojima dajemo savete shvate da komuniciraju sa odraslim, zrelim ljudima i muzicarima.
Secam se nekog "gate reverb"-a kojim sam pokusavao da dobijem onaj "povratni" odjek na dobosu kao Mike Oldfield u Shadow on the wall . Jbt, kolko je to davno bilo.
Jesto mimo teme, ali je korisno da ljudi kojima dajemo savete shvate da komuniciraju sa odraslim, zrelim ljudima i muzicarima.
a nesto ovako??? mislim da vredi pogledati i isprobati!
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/983 ... B-99-H-**/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/983 ... B-99-H-**/
- Dersu Uzala
Uredjaj. A ne ovaj hohstapleraj danas.Audio wrote:Covece, Yamaha SPX-90II !!! Ne pamtim kada sam to zadnji put izgovorio. Koja ekstra sprava.

ono sto jebe spx je to sto ima slabu a/d/a koverziju (frekv odziv tek 12kHz, cini mi se + nema neki dinamicki opseg), a bypass mu digitalni. znaci, TB loop obavezan, a dodao bih i mikser za dry/wet (ako ga koristite za 'paralelne' efekte - reverb/delay/harmonizer i slicno).
a ova jamaha je najbolja stvar ako volite jamahine efekte. ono, reverse reverb, jamaha-style reverbi + jos gomila stvari. pokriva sve od spx-a do fx-a (ukljucujuci 900). ne znam kakav joj je bajpas, al dry signal je verovatno digitala - a ja odlucih da u celom lancu necu imati ni jedan trenutak da mi se komplet signal konvertuje. mogu da osetim razliku izmedju, npr, delaya koji konvertuje ceo signal path u digitalu i onoga koji ima analogni dry. opet, najvise volim digitalni delay (a i reverb). umalo uzeh tu jamahu, al, reko, ova varijanta sa kompom i interfejsom ce bolje ispasti (imacu lexicon reverbe, pcm-41 simulaciju i najfleksibilniji looper na svetu, woo!).
a ova jamaha je najbolja stvar ako volite jamahine efekte. ono, reverse reverb, jamaha-style reverbi + jos gomila stvari. pokriva sve od spx-a do fx-a (ukljucujuci 900). ne znam kakav joj je bajpas, al dry signal je verovatno digitala - a ja odlucih da u celom lancu necu imati ni jedan trenutak da mi se komplet signal konvertuje. mogu da osetim razliku izmedju, npr, delaya koji konvertuje ceo signal path u digitalu i onoga koji ima analogni dry. opet, najvise volim digitalni delay (a i reverb). umalo uzeh tu jamahu, al, reko, ova varijanta sa kompom i interfejsom ce bolje ispasti (imacu lexicon reverbe, pcm-41 simulaciju i najfleksibilniji looper na svetu, woo!).
- Dersu Uzala
Tebi je sve ovo izgleda isto tako 'jasno' kao Axe Fx.andrej] wrote:ono sto jebe spx je to sto ima slabu a/d/a koverziju (frekv odziv tek 12kHz, cini mi se + nema neki dinamicki opseg), a bypass mu digitalni. znaci, TB loop obavezan, a dodao bih i mikser za dry/wet (ako ga koristite za 'paralelne' efekte - reverb/delay/harmonizer i slicno).

Ajoj al' ste rasirili temu..nema veze naravno
shvatio sam bitno je dobro pojacalo koje cu i uzeti samo ne znam koje,i jos mozda dve pedale najvise i bice to sve dobro

Ma uzmi Mesu...nema bolje od toga!milan_ns wrote: shvatio sam bitno je dobro pojacalo koje cu i uzeti samo ne znam koje

Mesu?xspaceman wrote:Ma uzmi Mesu...nema bolje od toga!milan_ns wrote: shvatio sam bitno je dobro pojacalo koje cu i uzeti samo ne znam koje

sta je ovde pogresno? jel istina da spx unosi shum? jel istina da gubis dinamiku (ne mozes vise da stisas na gitari volume toliko, a da se ne izgubi u gomili shuma ili gejtuje)? sta fali mom pristupu? kada vezes efekat paralelno sa dry signalom, nema frke sa fazom (ne mislim na fuzz nego phase, fazu, da se ne zbunis), ako su time efekti u pitanju (oni i onako imaju ogroman delay, tako da latency konverzije i procesiranja nemaju efekta). ovo ostalo ti i ne treba.Dersu Uzala wrote:Tebi je sve ovo izgleda isto tako 'jasno' kao Axe Fx.andrej] wrote:ono sto jebe spx je to sto ima slabu a/d/a koverziju (frekv odziv tek 12kHz, cini mi se + nema neki dinamicki opseg), a bypass mu digitalni. znaci, TB loop obavezan, a dodao bih i mikser za dry/wet (ako ga koristite za 'paralelne' efekte - reverb/delay/harmonizer i slicno).
http://usa.yamaha.com/products/live_sou ... mode=model
Impedance: 10 k-ohms impedansa neprilagodjena gitari (uz nesto sa bufferom ispred, aj i nekako)
Sampling Frequency: 31.25 kHz; Quantization: Linear 16 Bit; Band Width: 20 Hz to 12 kHz - jadan frekvencijski odziv, nije neka dinamika
i vi se sad pitate, pa kako je ovaj uredjaj postao legenda? pa lepo, u studiju ne moras efekat da povezes redno (kao insert), vec mozes ceo (tzv return) kanal da posvetis samo efektu, a onda pomocu send potenciometara na kanalu (moze i aux, zavisi sve od mixete) saljes odredjene kolicine s kanala. nekad ti i nije bitno oce li kanal ostati neostecen konverzijom, bitno ti je samo da nabudzis efekat. ali, ako ti je ovo stalno u gitarskom rigu, onda treba da se zabrines, jer mu je i bajpas digitalni. zato, barem nabavis TB box, da ti ne sjebava signal kad je u bajpasu, a mozes da dodas i analogni paralelni signal, a na spx-u stavis sve 100% wet, pa miksas potenciometrom (ovo ugl radi samo na time efektima, a da nema faznih ponistavanja). osim ako, naravno, mozes da zivis bez zvuka iznad 12kHz (mada, otpanjeno pojacalo ce mozda i stvoriti neke harmonike iznad 12kHz, ako spx stavis ispred pojacala, al sve informacije iz gitare/efekata pre spx-a o frekvencijama preko 12kHz - gube; glupo, a?), sto mozda i nije tako cudno ako volis mracniji ton, ali i gomilom shuma.
amirite?
e, sad, ja tebe pitam: zasto je pogresno ganjati all-analog dry signal? jel imam pravo da izbegavam lose strane digitale (ako ne frekv. odziv i dinamicki opseg, jer je to na 48kHz/96kHz - 24bit sasvim okej, onda barem onaj kratki delay, par milisekundi od dsp procesiranja i konverzije)?
tl;dr: elaboriraj
- Dersu Uzala
Ovako se odradi TB a ne na samom procesoru:

(ono dugmence prvo s desne strane).
Sto se tice specifikacija SPX-90(II), nije to toliko bitno. Bitno je poslusati uredjaj.

Sto se tice specifikacija SPX-90(II), nije to toliko bitno. Bitno je poslusati uredjaj.
tako se radi TB kad imas fx loop sa futsvicem. za nas koji to nemamo, napravi se TB box (true bypass box, ono, sa DPDT prekidacem ili 3PDT - ako hoces i led da imas). i u jednoj i u drugoj izvedbi, uredjaj je skroz dobar, ako ga koristis povremeno (i za odredjene stvari; npr, kad teras signal kroz njega, pa u ulaz na pojacalu, ne mozes da rascistis napanjeni gejn volume potom na gitari; mozes samo ako ti je u fx loopu pojacala - luksuz koji nemaju svi), a ne da ti je upaljen svo vreme. ali sa stock bypassom sa njega, ne valja uopste da ti stoji u putanji signala.Dersu Uzala wrote:Ovako se odradi TB a ne na samom procesoru:
Andrej objasnio 

- Dersu Uzala
Poanta je da je TB poslednja stvar u muzickoj karijeri na koju treba da mislis. Snimio si album, prodalo se to debelo, video spot pici po emtiviju, krece svetska turneja a ti primetio tananim sluhom da ti nesto 'vuce' signal u ambis. Tek tada to eventualno ima smisla. 

Dersu jedva cekam da te opljackam kad dodjes. ako nizbogceg drugog onda zato sto si me izbacio sa fejsbuk-a 

- Dersu Uzala
Kad? Javi se pa da te ukljucim ponovo. Jebiga, samo ja imam tamo isti nalog ko i svugde, nista mi ne znaci kad mi se javi Ceda Milenkovic ili tako neko, nemam pojma ko je.
Aj, oprastaj, pa se javi i reci ko si odjekar da znam. Ionako mi se na FB javljaju samo Manjane, Zeedwil, Zymmu i jos par boraca u vr' glave. Znam da je Dr. greenthumb tamo (tojes' mislim da je) i znam fakat da je Ljuba Guv'nor, ali ostale ne znam. Aj dobro i sixstring je tamo. Niste skapirali taj FB, mozes da se registrujes sa bilo kojim imenom, bez obzira sto Ameri prete.
Anyway, kad sam se ja registrovao, nisu pretili, bili su srecni da im iko uopste dodje. Bese valjda leto gospodnje 2005. or something. 2006. verovatnije.
Mos i odjekar da mi posaljes PP i kazes koji ti je tamo nalog pa cu te dodati nazad uz izvinjenje.
U Amerigu verovatno doci neces. Bar ne dok sam ja ziv. Tako da batali suplje price. Prvo izvuci pasos.
Edit: pardon, sad tek vidim da se kanis da me pljackas kad ja dodjem tudi. Pa vidi, ja i kad dodjem, daolazim inkognito. Nisam bas u fazonu da se trtim okolo. Ako do sad nisi shvatio, jadna mi majka.
Aj, oprastaj, pa se javi i reci ko si odjekar da znam. Ionako mi se na FB javljaju samo Manjane, Zeedwil, Zymmu i jos par boraca u vr' glave. Znam da je Dr. greenthumb tamo (tojes' mislim da je) i znam fakat da je Ljuba Guv'nor, ali ostale ne znam. Aj dobro i sixstring je tamo. Niste skapirali taj FB, mozes da se registrujes sa bilo kojim imenom, bez obzira sto Ameri prete.
Anyway, kad sam se ja registrovao, nisu pretili, bili su srecni da im iko uopste dodje. Bese valjda leto gospodnje 2005. or something. 2006. verovatnije.
Mos i odjekar da mi posaljes PP i kazes koji ti je tamo nalog pa cu te dodati nazad uz izvinjenje.

U Amerigu verovatno doci neces. Bar ne dok sam ja ziv. Tako da batali suplje price. Prvo izvuci pasos.
Edit: pardon, sad tek vidim da se kanis da me pljackas kad ja dodjem tudi. Pa vidi, ja i kad dodjem, daolazim inkognito. Nisam bas u fazonu da se trtim okolo. Ako do sad nisi shvatio, jadna mi majka.