Sjajna ideja (ako nađeš) svakako™.markolakicevic wrote:Šta mislite o toj ideji da uzmem ( ako nadjem) full lampasa u cenovnom rangu vox-a koji će odlično obraditi heavy distorzije?
Pomoc oko kupovine pojačala
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Pomoc oko kupovine pojačala
najjeftinije a najbolje ces zvucati ako uzmes neki marshall valvestate ili marshall tranzistorac kombo iz osamdesetih u tim jeftinijim varijantama.konketno valvestate prve generacije od 30 w pa navise najbolje zvuce od svega sto mozes naci za te pare a da je neki dist u igri(pod te pare mislim na neki skromniji budzet aj da kazemo do 200-250 e).oni zvuce korektno i sami,a sa nekom dobrom OD pedalom zvuce skoro pa svjetski.najveci problem su zvucnici,tj moras da provjeris sta u tim komboima ima,dal je vadjeno i stavljane neke krtole,motani zvucnici i sl.jos sto mi pada na pamet je i laney lv cini mi se serija,i njihov dist korektno zvuci,a randall takodje ali ne bez eq pedale,sto je jos dodatnih 50tak e (dod-ov u mitrosu).
najjeftinija lampa a da je za taj haj gejn zvuk nije ispod 450 e i vecma su glave od po 50 i 100 w koje ti realno neces moci da iskoristis jer niti su za sobnu svirku (najcesce su preglasne tj moras da ih pojacas dovoljno glasno da bi to zvucalo kako treba) a vrlo vjerovatno i ne sviras po takvim svirkama dje bi mogao da se otpanjis i to dovoljno cesto.plus sto bi morao da se poprilicno isprsis za korektan kabinet bio on 2x12 ili tek za 4x12.
moj licni savjet jeste da konsultujes pecu,tasmana i sl ekipu tj graditelje pojacala (vecina je po foumu) prodas to pojacalo i eventualno neke zujalice od pedala ako imas (ovo je ono najvjerovatniji scenario) da ti zgotove kucnog lampasa od 1w ili 5 w ili 10 w(zavisi dal sviras u bendu i sl) sa nekim namunjenim preampom (slo,splawn,rekti i sl,zavisi sta moze da se izvede i sta bi ti najvise volio) koji te i nece pretjerano skupo izaci i em sto ces imati dodzazdan zvuk po kuci em sto u varijantama malo jace vataze mozes to pojacalo da bodes u neki 4x12 kabinet na probi ili svirci.u svakom slucaju nece te to izaci ni dio cijene koju bi morao da das da imas odlican haj gejn zvuk a da ili uzmes polovno odje ili da se zaletis po prodavnica.
najjeftinija lampa a da je za taj haj gejn zvuk nije ispod 450 e i vecma su glave od po 50 i 100 w koje ti realno neces moci da iskoristis jer niti su za sobnu svirku (najcesce su preglasne tj moras da ih pojacas dovoljno glasno da bi to zvucalo kako treba) a vrlo vjerovatno i ne sviras po takvim svirkama dje bi mogao da se otpanjis i to dovoljno cesto.plus sto bi morao da se poprilicno isprsis za korektan kabinet bio on 2x12 ili tek za 4x12.
moj licni savjet jeste da konsultujes pecu,tasmana i sl ekipu tj graditelje pojacala (vecina je po foumu) prodas to pojacalo i eventualno neke zujalice od pedala ako imas (ovo je ono najvjerovatniji scenario) da ti zgotove kucnog lampasa od 1w ili 5 w ili 10 w(zavisi dal sviras u bendu i sl) sa nekim namunjenim preampom (slo,splawn,rekti i sl,zavisi sta moze da se izvede i sta bi ti najvise volio) koji te i nece pretjerano skupo izaci i em sto ces imati dodzazdan zvuk po kuci em sto u varijantama malo jace vataze mozes to pojacalo da bodes u neki 4x12 kabinet na probi ili svirci.u svakom slucaju nece te to izaci ni dio cijene koju bi morao da das da imas odlican haj gejn zvuk a da ili uzmes polovno odje ili da se zaletis po prodavnica.
i da,obavezno,ali obavezno prvo razmotri promjenu bridz magneta.konkretno nemam pojma koju gitaru imas,ali vjerovatno je to neki od pocetnih ibaneza,bc rich-ova,jacksona i sl.oni po difoltu imaju govna od magneta narocito za dzn dzn jer su dizajnirani da budu izuzetno jeftini za napravit i da odlicno zvuce na malim pojacanjima (americki sistem,klinac povuce oca/majku za rukav ocu sviram dzn dzn ajmo mi u gitar center pa ih na tu foru odradi prodavac) a sranja nastaju kad se prvi put pojacas ili odes nedajboze na probu sa nekim bendom.
posto je najcesce u pitanju neki ibanez,jeftino,dostupno i krajnje logicno rjesenje je dimarzio evolution,kojeg kako je popularan (jer je stvarno,stvarno dobar) ima po oglasima polovnog jako cesto za 50tak e,a nov je cini mi se 70tak e.u slucaju ovih athagis jacksona,bc richeva i ostalog najbolje rjesenje je emg81 ili neki slican aktivan magnet koji jeste skuplji,ali ne toliko da te odvrati od ove ideje.cak samcuo i par evolutiona u tim athagis gitarama koji su zvucali korektno.
prodaja/zamjena vascijele gitare je donekle komplikovaniji proces od pojacala jer em sto tvoja gitara pitanje je koliko moze da se proda,em sto za stvarno ozbiljniju razliku u kvalitetu moraces poprilicno love da das,i onda pitanje je oce li ti bas ta gitara lezati/odgovarati.ovo je po meni,bolje i bezbjednije rjesenje jer kad prerastes tu gitaru znaces ofrlje sta zelis i onda ce odabir sledece gitare biti mnogo laksi i jednostavniji.
izvini ako nisi toliki laik za kojeg sam te uzeo,ovo pisem u slucaju najcesceg scenarija,nista licno prema tebi.uzdravlje i sretno dzn dznisanje.
posto je najcesce u pitanju neki ibanez,jeftino,dostupno i krajnje logicno rjesenje je dimarzio evolution,kojeg kako je popularan (jer je stvarno,stvarno dobar) ima po oglasima polovnog jako cesto za 50tak e,a nov je cini mi se 70tak e.u slucaju ovih athagis jacksona,bc richeva i ostalog najbolje rjesenje je emg81 ili neki slican aktivan magnet koji jeste skuplji,ali ne toliko da te odvrati od ove ideje.cak samcuo i par evolutiona u tim athagis gitarama koji su zvucali korektno.
prodaja/zamjena vascijele gitare je donekle komplikovaniji proces od pojacala jer em sto tvoja gitara pitanje je koliko moze da se proda,em sto za stvarno ozbiljniju razliku u kvalitetu moraces poprilicno love da das,i onda pitanje je oce li ti bas ta gitara lezati/odgovarati.ovo je po meni,bolje i bezbjednije rjesenje jer kad prerastes tu gitaru znaces ofrlje sta zelis i onda ce odabir sledece gitare biti mnogo laksi i jednostavniji.
izvini ako nisi toliki laik za kojeg sam te uzeo,ovo pisem u slucaju najcesceg scenarija,nista licno prema tebi.uzdravlje i sretno dzn dznisanje.

Pa ovaj, dobio je savete što se tiče pojačala iz tog cenovnog ranga, svakako bolje od ovoga, za ono što mu treba. Vypyr nikad nisam probao te ne bih mogao da ga komentarišem.Kill surf city wrote:Da li zaista znaci koji si brend pojacala uzeo, dok god je ta klasa, cenovni rango™, i stimulacija™ koncept u pitanju ?nebojsak wrote:Uzeo si Vox, sasvim je za očekivati da hi-gain simulacije budu ispod očekivanog nivoa, jerbo Vox generalno nije pojačalo od koga se očekuje pristojan mjetal zvuk.
edit: btw, kakva crna lanpa, pusti to, za to će ti doći vreme kad naučiš šta kako funkcioniše, a ovo je relativno skupo, mora da se pazi i zahteva održavanje. Eno ti pun KP Marshalla MGDFX ili kako već, 15-30 vati trandže, to je zvuk koji će ti biti sasvim dobar za početak. Već si se jednom zaleteo, ne moraš opet.
Last edited by nebojsak on 17 Oct 2011, 23:17, edited 1 time in total.
-
Boljih predloga je sigurno bilo, moja poenta je da to sto je vox istorijski poznat po zvonkastom klinkrancu u ovom slucaju nema veze. Sve jeftine simulacije slicno rade, kad dodje do tog high gain zvuka za mjetal. Drugim recima, ne bi bilo mnogo razlike da je izbirao drugo simulator pojacalo za tu cenu, sva boluju od plastike, to je priroda zvjeri™.
Taj rad.Eno ti pun KP Marshalla MGDFX ili kako već, 15-30 vati trandže, to je zvuk koji će ti biti sasvim dobar za početak. Već si se jednom zaleteo, ne moraš opet.
marshall MG serije nije ništa bolji od voxa VT, tj. ne bi dobio ništa specijalno bolji zvuk a dao bi sigurno pare u eventualnoj razmeni tako da što se mene tiče
najbolja solucija ti je da se kališ na postojećem pojačalu jedno godinu dana, sačekaš sledeće zime novogodišnje sniženje i kupiš nešto što oćeš a do tada štekaj parice

najbolja solucija ti je da se kališ na postojećem pojačalu jedno godinu dana, sačekaš sledeće zime novogodišnje sniženje i kupiš nešto što oćeš a do tada štekaj parice

ja se ne slazem sa vama.momak ocigledno ima sluha cim mu na prvu loptu odmah nije bilo dovoljno sto ima dzn dzn u vlastitoj sobi.barem meni zvuk sa kojim nisam zadovoljan uvijek jako negativno utice na volju za sviranjem i vjezbom a da ne pricamo za uzivanje pri sviranju.
ja sam ga skontao da on pita kako da najjeftinije dodje do nekog pristojnog haj gejn zvuka.ako sam nesto pogresno skontao,prastajte.
i da,ako se ogranicava samo na sobu,posle apgrejda magneta dobra ideja je i isprobavanje simulacija na kompu ako posjeduje iole krstenije zvucnike.jeste da je smaranje prikljucavanje u komp,dok se podignu programi itd ali je jako jeftino.ja tako vjezbam masu vremena i bas sam zadovoljan tonom.ali sam se bas smorio sa cekanjem dok se sve podesi pa i ja,kad zavrsim veliki setap prelazim na nabavljanje nekog lampasa za po kuci.neki 1959 ili 2203 u malom pakovanju.
ja sam ga skontao da on pita kako da najjeftinije dodje do nekog pristojnog haj gejn zvuka.ako sam nesto pogresno skontao,prastajte.
i da,ako se ogranicava samo na sobu,posle apgrejda magneta dobra ideja je i isprobavanje simulacija na kompu ako posjeduje iole krstenije zvucnike.jeste da je smaranje prikljucavanje u komp,dok se podignu programi itd ali je jako jeftino.ja tako vjezbam masu vremena i bas sam zadovoljan tonom.ali sam se bas smorio sa cekanjem dok se sve podesi pa i ja,kad zavrsim veliki setap prelazim na nabavljanje nekog lampasa za po kuci.neki 1959 ili 2203 u malom pakovanju.

Ti to čisto onako da napišeš nešto?verbatim wrote:marshall MG serije nije ništa bolji od voxa VT
eto po čemu je bolji? meni se više sviđa taj vox modeling, nego maršal
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Uzmi ovo i ne razmisljaj. Uz to mozes i neku Hevi Pedalu, mada i pojacalo samo po sebi ima dosta gejna...Van Halen i sl..
http://www.kupujemprodajem.com/Ampeg-SS ... id=5853504

http://www.kupujemprodajem.com/Ampeg-SS ... id=5853504
Bolji je makar po tome što je pojačalo, sa kakvim-takvim Marshall karakterom, a ne 50 in 1 zajebantska modeling spravica. Nije vrh Marshall tranzistorske ponude tipa Valvestate, ali je odmah iza. Pisao sam već o tome, u prostoriji dve godine imamo 100w MGDFX head i to je skroz upotrebljiva varijanta, kad izuzmeš digitalne efekte na njemu.verbatim wrote:eto po čemu je bolji? meni se više sviđa taj vox modeling, nego maršal
E hvala puno svima na odgovorima!
Za sada sam jako zainteresovan za rucno pravljenje pojačala ( samo se nadam da ce sve biti posteno ).
Što se tiče marsala, i ja sam cuo da je vox bolji od njega, jer te marsalove serije su najgore. OPet napominjem vazno mi je da je lampas koji će dobro da pasuje sa pedala.
Za gitaru polako rešavam problem.
Može li mi neko reći malo više informacija o pravljenju ovih pojačalo, cene, potrebno vreme itd.
Biću jako zahvalan.
Pozdrav
ps. Samo da kažem da vox na cleanu zvuču neverovano lepo, ima onaj mekan zvuk, prosto para uši. Za blues/jazz varijantu je best. Ali još sam u "ludim" godinama, za mene je sada mnogo teža varijanta.
Za sada sam jako zainteresovan za rucno pravljenje pojačala ( samo se nadam da ce sve biti posteno ).
Što se tiče marsala, i ja sam cuo da je vox bolji od njega, jer te marsalove serije su najgore. OPet napominjem vazno mi je da je lampas koji će dobro da pasuje sa pedala.
Za gitaru polako rešavam problem.
Da li to znači da ručno pravljeni lapmaš ne bi bio ni deo kvaliteta fabričkih ( izvini ako sam pogrešno razumeo, ne mogu da skontao sta si hteo reći ovde)?.u svakom slucaju nece te to izaci ni dio cijene koju bi morao da das da imas odlican haj gejn zvuk a da ili uzmes polovno odje ili da se zaletis po prodavnica.
Može li mi neko reći malo više informacija o pravljenju ovih pojačalo, cene, potrebno vreme itd.
Biću jako zahvalan.
Pozdrav
ps. Samo da kažem da vox na cleanu zvuču neverovano lepo, ima onaj mekan zvuk, prosto para uši. Za blues/jazz varijantu je best. Ali još sam u "ludim" godinama, za mene je sada mnogo teža varijanta.
Last edited by markolakicevic on 18 Oct 2011, 11:02, edited 1 time in total.
nebojsa, ako nije problem ( ako iamte vremena), jel možete da kažete dobre i loše strane ručnoh pravljenog pojačala
pozz
pozz
U tvom slučaju (i nema potrebe da mi persiraš):
S obzirom da si početnik, jasno je da nemaš još izdefinisano šta bi hteo, osim te nejasne definicije hajgejn zvuka. Dakle, logično je da kreneš od malih budžet trandži, drndaš ih i isprobavaš opcije, i vremenom ćeš izvaliti šta ti najviše leži. Pravljenje pojačala, kao i gitare po svojoj meri, nastupa posle određenog broja godina i nataloženog iskustva, i to u situacijama kada si apsolutno siguran šta hoćeš, a to ne možeš da nađeš u stock varijantama opreme (ili bar ne u onoj meri koja ti treba).
Izrada malog lampaša će te koštati, trebaće mu i održavanje, a lampe i servis takođe koštaju. Neće ti koristiti uživo, i nikad nećeš moći da ga prodaš po ceni koju si platio za izradu.
Naravno, sve ovo je samo moje mišljenje, a sublimirano u jednu rečenicu bi glasilo: uči se i eksperimentiši na malim i jeftinim tranzistor rešenjima koje ćeš posle lakše moći da preprodaješ/menjaš u cilju nabavke nečeg drugog.
S obzirom da si početnik, jasno je da nemaš još izdefinisano šta bi hteo, osim te nejasne definicije hajgejn zvuka. Dakle, logično je da kreneš od malih budžet trandži, drndaš ih i isprobavaš opcije, i vremenom ćeš izvaliti šta ti najviše leži. Pravljenje pojačala, kao i gitare po svojoj meri, nastupa posle određenog broja godina i nataloženog iskustva, i to u situacijama kada si apsolutno siguran šta hoćeš, a to ne možeš da nađeš u stock varijantama opreme (ili bar ne u onoj meri koja ti treba).
Izrada malog lampaša će te koštati, trebaće mu i održavanje, a lampe i servis takođe koštaju. Neće ti koristiti uživo, i nikad nećeš moći da ga prodaš po ceni koju si platio za izradu.
Naravno, sve ovo je samo moje mišljenje, a sublimirano u jednu rečenicu bi glasilo: uči se i eksperimentiši na malim i jeftinim tranzistor rešenjima koje ćeš posle lakše moći da preprodaješ/menjaš u cilju nabavke nečeg drugog.