Trzalica wrote:
Nekima ne odgovara "moj rečnik" tj. nisu navikli da im se prkosi.
Recnik ti je ok ali imam problem sa rezonovanjem a ocito nisam jedini.
Pazi, da se uopste ne upustamo u to ko je genije a ko nije i ko je sta izmislio, kad bi 'odvrteo' vremeplov unatrag i pogledao neke diskusije drustvanca sa foruma video bi da smo se dotakli te materije u vise navrata.
Ono sto mene zanima je cime se ti bavis? Da li cenis to sto radis, da li si 'vanredan' ili 'izvanredan'. Inzenjer iz Srbije ili fudbaler/kosarkas iz Srbije ili bilo ko iz Srbije kad ode napolje lepo sve to naplati kako dolikuje. Sto ce reci da imamo i mi vanrednih/izvanrednih pojedinaca. Sta cemo sad sa onima koji su ostali tu jer sunce tudjeg neba...yadda yadda. Zasto bi oni sami sebi spustali cenu, sekli granu na kojoj sede i jednostavno se nipodastavali onako kako ih ti nipodastavas. Brdo tih 'stolara' i 'tv tehnicara' su otisli u inostranstvo i dizajnirali kojesta za velike firme, male firme, high-end firme, legendarne firme, za NASU bre ej. Peca nije jos otisao ali je domaca NASA za izradu (specificne) elektronike, ne kazem da moze u basti da konstruise najveci/najbolji svemirski teleskop na svetu, al to samo on zna, pitaj Isusa sta se njemu sve roji u glavi. Poenta je da ne mozes da nipodastavas neciji trud i znanje bazirano samo na nepopularnoj ceni. I to je tebi mozda nepopularna cena, moja malenkost je imala prilike da proba i poseduje od tice mleko (za veeeeeeelike pare koje ti u ludilu ocito ne bi dao sve i da imas a nadam se da ces imati, mlad si) i ja licno kapiram sta to Peca i drustvo rade (a muce se ko Isus) da bi odradili nesto najbolje sto su u mogucstvu. Bilo finansijski bilo umecem i znanjem. Pecu ne znam licno ali znam pomalo elektroniku, bavim se tim celog zivota. Meni je dovoljno da pretresem slicice a nekmoli shematiku i audio/video demoe da skapiram ko kosi ko vodu nosi. Tebi je dovoljno da nesto procenis na nivou brenda. Po imenu. Logou. Ako ima taj i taj logo valja, ako nema ne valja. Leo Fender je tu izmislio dick, to smo ustanovili davno. Knjige su napisane o tome ali su i pre i posle tih knjiga napisane i neke druge knjige koje su u ustini mnogo bitnije. Ti ocito nemas pojma o historiji analognih cevnih pojacala za bilo kakvu primenu pa tako i instrumentalnu. Nikakav problem, nismo se ni mi rodili posveceni i nauceni. Ali decenijama pipkamo, cupkamo, kenjamo, okrecemo naopacke, analiziramo, svadjamo se, sklapamo, rasklapamo pa se nekako i oformi neko objektivnije misljenje, tipa 'e probo sam, ne samo sto sam probo vec sam i napravio i nekako ne ideee, ne ideee, vise volem Cajaveca od Marshalla.
I nije mi jasno zasto redovno nipodastavas stolarsko i tv tehnicarsko umece. I Nikola Tesla je prvo poceo da 'delje' od drveta vodenice jer mu bas nije bio laser pri ruci dok je pravio vodenicu za potoce iza kuce. Gotta start somewhere. Onda napravis tranziciju, ko Mile.
Na posletku, taj Fender. Yours truly zivi 45 minuta udaljen od fabrike vec par decenija. Zna vecinu likova koji su tamo bili bitni ili su bitni, nekolicinu licno i personalno. Pokusacu sad da ti dam analogiju: Peca je Leo Fender. Leo je tu izdizajnirao stosta/kojesta a onda su sve te legendarne naprave pravili Meksikanci za minimalac. Minimum wage. Guglaj sta je to. U Americi. Peca sve radi sam, koliko ja kapiram (sem kabineta i presvlaka, znaci drvenarija i estetika). Pitaj Boga, mozda i testerise tu drvenariju. Sad zamisli da ti svako individualno pojacalo iz Fender radionice sklopi Leo i popravlja Leo (ja doduse nisam cuo da je neko nosio Peci njegovo pojacalo nazad, mada me ne bi cudilo da se neko ustekao u trofaznu struju i sjebo napravo...i pored toga sto uticnice ne pasuju

).
Meni bi samo najdraze bilo da svratis na jedno nedelju dana, pa brate ako onda ne skapiras koliko si u zabludi, nikad nes' i sve ti je oprosteno. Agree to disagree zauvek. To je tvoje pravo. Ali nekako imam utisak kad bi samo popricao sa nekolicinom likova, obisao par lokacija, probao par stvari i cuo par likova o cemu se oni tripuju, nekako bi ti to 'leglo'.
O ovim banalostima tipa kolko sta kosta i kolko se kvari nemam nista da dodam, kazem, posle ovog gornjeg iskustva jednostavno ti se upali lampica. No need for dictionary.
Aj' budi pozdravljen i nemo' ga banujete bas svakog meseca, bori se nas kolega, samo treba sto kaze Ingveta - Debeli Sved, vise. Visek iskustva. JeL vise je uvek vise. Manje nije nikad vise.