Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
komil

Re: Kupovina opreme preko oglasa V...2...3?

Post by komil » 19 Jan 2016, 14:28

Tenji wrote:To je sada neka druga prica. My point is, u svetu postoje kopije i vise nego kod nas. A postoje zato sto ljudi to ocigledno zele, da niko ne kupuje kopije ne bi ih niko ni pravio. No, ovde je to odjednom sad bogohuljenje, nemoralno, megalomanija, i kako vec nije nazvano... I pravljenje i posedovanje 1:1 kopija. Iako u konkretnom slucaju niti se potura kopija kao original, niti je EBMM firma ostecena postojanjem te gitare.
Pa šta fali takvom stanovištu, to je daleko bolje u svakom slučaju nego druga krajnost. Kako nema obmane, čovek se pojavi na TV-u sa tom gitarom i milioni ljudi misle da je ta gitara nešto što nije. Ako je gitara loša, to škodi firmi čiji logotip je nalepljen.

Evo daću ti jedan drugi, komplikovaniji, primer, iz života je, vezan je jednu gitarsku pedalu. Pa ti prokomentariši.
Jedan inžinjer iz Niša je napravio gitarsku pedalu, skinuo je šemu (i 99% imena) pedale nekog malog butik majstora (njegova pedala je dosta ovako originalna). Šemu i taj reverzni inženjering je uradio neko tamo i stavio na forum, ako se dobro sećam, taj majstor se nije bunio. Elem, Nišlija je i toj šemi je promenio jedan element, tvrdi da je to poboljšalo stvar. Na pitanje koji je element stavio kao zamenu, breca se, jer kaže to je njegovo autorsko pravo, to je znanje i vreme koje je u to uložio, i to vredi para. :lol:
To su ti realna pitanja.

Tenji

Post by Tenji » 19 Jan 2016, 14:43

Ali ako je gitara dobra, onda to ide u korist firmi. :D To su sve na globalnoj slici toliko sitni momenti, da ne mogu da ih uzmem u racun. Da li je onda moralno da se artistima neke firme sklapaju custom shop gitare, sa vrhunskim drvetom, hardverom, kontrolom kvaliteta, a da se onda signature modeli losijeg kvaliteta uvaljuju ljudima koji su pod utiskom da su te gitare san snova zbog onoga sto su videli na TV-u? Meni je moral velikih kompanija daleko vise pod znakom pitanja nego moral ljudi koji naprave kopiju jednom u godinu dana, zato sto im je neko to trazio jer nema para za original, na primer.

A da prokomentarisem tvoj primer, da, to je iz aviona ocigledan bezobrazluk. Ali ne mozemo sve da ih stavimo u isti kos, ovaj Music Man sa prethodne strane nema tako neki momenat, primeri su drugaciji, proizvod je drugaciji. Mnogo je manje mistifikacija i tajnih sastojaka kod gitara nego kod pedala, pa je malo tesko povuci paralelu sad izmedju ta dva primera. Blize su mi patike i gitare ako cemo iskreno. :D

kwiss

Post by kwiss » 19 Jan 2016, 15:06

Ako je krivično delo foto kopiranje udzbenika šta je onda kopiranje gitara sa logom npr MM '
http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=1012696

bancika

Post by bancika » 19 Jan 2016, 15:35

kwiss wrote:Ako je krivično delo foto kopiranje udzbenika šta je onda kopiranje gitara sa logom npr MM '
isti zakon se odnosi i na gitare, jedina je razlika sto MM nije registrovani brend kod nas, pa onda nema inspekcija osnova da deluje. Ali ako stavi pepu prase na gitaru, na'ebo je :)

Tenji

Post by Tenji » 19 Jan 2016, 15:57

Dete nikada nece mariti da li je original brendirano Pepa Prase na torti ili nije, sve dok je Pepa Prase. EBMM gitare imaju jasno definisanu ciljnu grupu koja kupuje te gitare, i tu se tacno zna da li je u pitanju original ili nije, i covek koji zeli origanal kupuje original, kraj. Druga neka grupa ljudi iz ovog ili onog razloga zeli da kupi kopiju Musicmana, i oni ce da kupe bas to. Sve dok se jedno ne predstavlja kao drugo, sve ovo savrseno funkcionise, i ne vidim u cemu je sa moralne strane problem.

Zakon je jasan, on pise na papiru, i tu nema interpretacije. Ako vi kazete da pise da je to protiv zakona, onda je protiv zakona, i kraj, verujem vam. Nisam citao sam, ne osecam potrebu za tim trenutno, nije mi ni bitno. Isto kao sto vam verujem da je kopirati udzbenike i Pepu Prase protivzakonito. Ali ja i dalje ovo prvo radim i radicu, jer jbg, u 90% slucajeva moram tako. Nisu me do sada hapsili, nadam se da ce tako i ostati. Sa strane morala i logike, to su tri razlicite kategorije, i ne vidim zasto povlacite te paralele medju njima.

Bottom line - zakoni sluze da bi stitili nekog. U nasem primeru, da bi stitili gigantske kompanije za proizvodnju muzickih instrumenata. Ali ukoliko oni u pojedinacnom slucaju nisu nikako osteceni, niti je bilo ko drugi ostecen prevarom, iako je radnja i dalje protivzakonita, moralno ja sa tim nemam problem. Kao kada predjes ulicu na pesackom na crveno, jer nema zive duse u krugu od 10km. Ti si prekrsio zakon koji je namenjen da cuva bas tebe samog, ali realno - nisi sebe doveo ni u kakvu opasnost. I 99 od 100 ljudi ce upravo to i uraditi, pa ipak ne raspravljamo o tome ovde.

majtimika

Post by majtimika » 19 Jan 2016, 16:11

bancika wrote:
kwiss wrote:Ako je krivično delo foto kopiranje udzbenika šta je onda kopiranje gitara sa logom npr MM '
isti zakon se odnosi i na gitare, jedina je razlika sto MM nije registrovani brend kod nas, pa onda nema inspekcija osnova da deluje. Ali ako stavi pepu prase na gitaru, na'ebo je :)[/quote

Da li mozes da budes vise pakostan

bancika

Post by bancika » 19 Jan 2016, 16:16

A? Sta je tu pakosno?

Uncle Moe

Post by Uncle Moe » 19 Jan 2016, 16:51

'ajmo sad malo da slusamo Gilmoura

Sto dobro sviraa.

Rockatansky

Post by Rockatansky » 19 Jan 2016, 16:58

Uncle Moe wrote:'ajmo sad malo da slusamo Gilmoura

Sto dobro sviraa.
:1:

Mnogo je dobar. :)

bancika

Post by bancika » 19 Jan 2016, 17:01

Uncle Moe wrote:
Spoiler:
'ajmo sad malo da slusamo Gilmoura

Sto dobro sviraa.
sto bi rekla moja baba - gospodski :ziveli:

Mastem

Post by Mastem » 19 Jan 2016, 17:17

Tenji wrote:To je sada neka druga prica. My point is, u svetu postoje kopije i vise nego kod nas. A postoje zato sto ljudi to ocigledno zele, da niko ne kupuje kopije ne bi ih niko ni pravio. No, ovde je to odjednom sad bogohuljenje, nemoralno, megalomanija, i kako vec nije nazvano... I pravljenje i posedovanje 1:1 kopija. Iako u konkretnom slucaju niti se potura kopija kao original, niti je EBMM firma ostecena postojanjem te gitare.
Pogrešno si me razumeo, Tenji. Nemam nikakav problem sa pravljenjem kopija bilo čega. Štaviše, dobro je da postoje. Ja sebi ne mogu da priuštim Gibson Les Paul pa sam srećan što postoje, recimo, Vintage Les Paul-ovi koje mogu. Odlično je što postoje i vrlo dobri graditelji instrumenata kod nas i siguran sam da ću jednog dana biti ponosan vlasnik nečije rukotvorine (zašto ne i 1-1 kopija nekog dizajna), s tim što će na njoj biti ispisano ime tog graditelja. Zelim samo da se stvari nazivaju pravim imenom.
Ne bih voleo da jednog dana kupim Flying v iz '58. :mrgreen: ,recimo, a ispod magneta nadjem "Сделано в СССР". Nadam se da se razumemo. :ziveli:

Tenji

Post by Tenji » 19 Jan 2016, 17:31

Slazem se, i ja vise volim kada na rucnom radu pise Tomisic, Oboss, Wood Guerilla, ili bilo koji drugi pecat majstora, i kada bih narucivao gitaru od nekoga to bi bila jedina razmatrana opcija. No, neki ljudi ne misle tako, i vise im se svidja da pise Fender ili Gibson - i po meni to nije najgora stvar na svetu, i mogu to da razumem, dok god ne obmanjuju nekoga zarad profita. Sto bi bio recimo slucaj sa pomenutim Flying V-om, to nikako ne podrzavam.

hipihill

Post by hipihill » 19 Jan 2016, 18:22

Replicirao sam ti na ovo
bancika wrote: pa jeste, al nije majstor pravio za sebe, nego da je proda...i taj ko je kupio je prodaje dalje. To vec ulazi u ovaj problematican slucaj koji je ApplePie naveo. Pravis pod laznim imenom zarad profita. To je po definiciji falsifikovanje, ne?
a sada kažeš ovo
bancika wrote:Zakon na koji se pozivam nije o falsifikatima nego o zastiti autorskih prava
Odluči se da li je falsifikat oli zaštita autorskih prava! A možda je prevara? A možda je kleveta? Drugo Mirko (i većina drugih graditelja) ne pravi gitare da bi i h prodao kako kažeš već isključivo po porudžbini i po želji naručioca.

Ljudi manite se lova na veštice! Pustite one koji rade i žive od svog rada da to čine na miru. Za Mirka pouzdano znam da jedino pravi 59-ku od LP i da broj na njoj nikako ne može da bude istinski Gibsonov broj tako da je već i po tome lako proveriti da li je fake ili original.
Koliko su nebulozne neke tvrdnje ovde pomenuću da na MyLesPaul forumu postoji čitava rubrika posvećena graditeljima modela 59 iz celog sveta i utrkuju se ko će da napravi verniju repliku. O tome se takođe govori i na Gibson forumu koji prate i na kojem pišu i stručnjaci iz Gibsona. Njima ne smeta što na tim gitarama piše Gibson, a nama smeta!? **** ga s`oproštenjem, večito smo mi najpametniji...

bancika

Post by bancika » 19 Jan 2016, 18:41

hipihill wrote: ne pravi gitare da bi i h prodao kako kažeš već isključivo po porudžbini i po želji naručioca..
znaci, pravi ih za dzabe? :)

aj da batalimo, ocito nema ni promila sanse da iko ubedi ikoga u bilo sta, ne vredi :ziveli:

pisac

Post by pisac » 19 Jan 2016, 18:59

Tako razmisljamo kao potrosaci,a da li bi tako pricali i da smo proizvodjaci?Da imas fabriku necega,bilo cega,eto-giara:ulozis sebe i ceo svoj zivot u nesto,novac,buducnost,vreme,rizikujes,mucis se,i kad nesto ostvaris,dodje neko ko kaze-,,Sta te ....m,napravio sam gitaru u dlaku kao tvoju,i drugu,i trecu,i desetu,za upola tvoje cene,i ide ko alva.Stavio sam tvoje ime na nju,tako imam vise musterija...''naravno,potapsali bismo ga po ramenu i rekli-Ma ako bre,samo cepaj....
Ne mozes da stavis ispred kuce postansko sanduce sa imenom komsije do tebe,jer ce onda tebi da stize njegova posta,mozda...ne mozes da farbas auto u bojama i dezenu kao policijski,jer ces onda dovesti sebe u jako neprijatnu situaciju.Naravno,to sto je u Srbiji zabranjena trgovina devizama na crno,a berza se nalazi na 50 metara od policijske stanice,ne znaci da tako treba.To sto su popularniji gangsteri i skupe prostitutke nego naucnici i hirurzi,knjizevnici i istinski heroji,ne znaci da tako treba da bude,nego da tako jeste,nazalost.
Graditelj gitare nije napravio krivicno delo ako je napravio gitaru potpuno istu kao original ,za nekog-moze reci da je replika,hoce tu gitaru kao ukras na zidu,suvenir...Krivicno delo je kad neko izadje u javnost sa tom gitarom,mozda.Nastupa,ljudi vide,cuju...pise Fender,a krs!Recimo,ako je krs.Ali nije Fender,i ne zvuci kao Fender.Kupovina Tanto noza,koga prodaju u Snajperu u Masarikovoj,u slobodnoj prodaji,nije krivicno delo,ali jeste kad te sa tim nozem policijska racija nadje u nekom kafeu,ili na ulici...
Leo Fender je unakazio svoje inace odlicne G&L gitare onim groznim headstockom,samo da ne bi licile na originalni Fender.Firma Vintage isto.U tom svetu,koji pravi nesto vazno za civilizaciju,pocev od mobilnih telefona,oruzja,automobila,pa do gitara,sve je definisano vise nego jasno.Inace,ko ce nas da juri za nekoliko gitara-mala,siromasna zemlja,malo trziste.Nece niko da dangubi sa tim.Inace,da se to pojavi negde po Evropi-au,bolje da ne razmisljate sta bi se desilo.
P.S.Sad sam video Bancikin post-ovo sam vec napisao,i posle ovog prekidam.Izvinjavam se svima ako sam nekog uvredio ili negde pogresio u svojem shvatanju problematike,i iznosenju iste,pokusao sam da budem pravedan i racionalan.

Post Reply