Carl Martin - PlexiTone - KLON

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: Carl Martin - PlexiTone - KLON

Post by Funkomat » 28 Jan 2012, 20:26

Ma dovoljno je. Dodas malo ako vidis da je potrebno.

kwiss

Post by kwiss » 28 Jan 2012, 20:30

Pozajmi od nekog elektroničara signal tester,predji sve vodove i videćeš ima li hladnog lema.Mislim i ponavljam da je to do nekog elementa na pločici.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 28 Jan 2012, 20:32

Meni danas Sovtek BMP proradio iz prve, jos ga ja nagurao u kutiju bez testiranja, kao aj to cu posle. Samo sto se nisam upiskio od srece kad sam cuo da radi :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 28 Jan 2012, 20:37

Nista bolje nego kad pedala proradi iz prve.
Najbitnije je biti maksimalno skoncentrisan i pazljiv pri izradi pa nece biti problema. Mnogo je pametnije ne zbrzati izradu nego se kasnije jebati sa pronalazenjem greske.

kwiss

Post by kwiss » 28 Jan 2012, 20:45

Funkomat wrote:Nista bolje nego kad pedala proradi iz prve.
Najbitnije je biti maksimalno skoncentrisan i pazljiv pri izradi pa nece biti problema. Mnogo je pametnije ne zbrzati izradu nego se kasnije jebati sa pronalazenjem greske.
Juče sam završio BrianMay treble boost sa tranzistorom2n5088 i ne radi,dva sata zezanja i ispade da je tranzistor neispravan iako je nov.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 28 Jan 2012, 20:50

Ima i toga, nazalost. Ja uvek koristim lezista i cim nesto ne radi kako treba, tranzistore proveravam. Pogotovo zbog zajebancije sa orijentacijom.
Last edited by Funkomat on 28 Jan 2012, 20:51, edited 1 time in total.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 28 Jan 2012, 20:51

Pedala u bypass-u pušta signal, što kapiram da znači da ne treba da testiram audio probe-om? Pedala je bufferovana, nije true bypass...

Ako je to tačno, onda pretpostavljam da je u pitanju neki kontakt u off board ožičenju, jer sam upravo prelemio citav pcb.

Čini mi se da pored bruma ima i smetnji tipa - da neka žica prolazi pored neke pored koje ne bi trebalo. Mislim, možda je i taj brum prouzrokovan time... Bancika je pominjao neki detalj toga što se tiče, ali da li neko može da me uputi na neke opšte smernice, šta ne treba raditi, i kako je najbolje uraditi wiring u high gain pedali...

Pitam jer primećujem da kako pomeram neke žice brum se smanjuje, ali je bitch to što se pri pomeranju pcb-a unaokolo potpuno prekida signal, a ne mogu da utvrdim koja tačno žica je krivac. I da li mogu kompletno ožičenje da uradim najtanjim žicama, ili je potrebno koristiti deblje? Ja sam mešano uradio, nešto tanjim nešto debljim, i da li je to greška kojim slučajem? Jbt kako nemam pojma... :)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 28 Jan 2012, 20:55

Proveri da li se u kutiji nesto dodiruje. Meni je npr kad sam tek ubacio sve u kutiju zujalo jer je sleeve lug sa input dzeka dotakao lem na pcbu. Ja sam koristio 0.25 zicu za sve, i nema suma

kwiss

Post by kwiss » 28 Jan 2012, 20:56

Imaš li neki trafo ,lemilicu pored pedale :?: Ako ima skloni i probaj :D

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 28 Jan 2012, 21:02

@Trooper: ako budem morao da radim ponovo offboard ožičenje onda ću lepo sve tankom i ćao.

@kwiss: Stajala mi je lemna stanica na nekih 30-40cm od pedale... Probaću sutra i preko Pocket pod-a i preko pojačala, danas stvarno ne mogu više. Najgore je kad problem jednostavno prevazilazi znanje koje poseduješ. :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 28 Jan 2012, 21:21

Meni je EHX Pulsar brujao kao lud, istog momenta kad sam ga boxovao i zatvorio kutiju time napravivishi Faradejev kavez sav brum je nestao.
Ne znam za Plexitone, jbg to je high gain sprava, treba da drzhish zhice najkrace moguce, probaj da uzemljish kao shto sam ti ja preporuchio, meni je tako preporuchio ssmc, a on je napravio hiwatt-a tako da kontam da zna po nestho :mrgreen:
Znachi pedala ti je millenium bypass? naravno to ne mozhe biti uzrok bruma nikako

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 28 Jan 2012, 21:58

Vidis, nisam probao da zatvorim kutiju poklopcem, ali je pedala namontirana u kutiju. Problem nije samo btum vec negde i prekid kontakta, ne mogu da provalim gde... Zato jos ne mogu samo da zatvorim kutiju i cao.

Sto se tice zica, jbg sve sam stavio duze nego sto treba da bih mogao da manipulisem slobodnije pcb-om. Znao sam negde u podsvesti da to ne valja ali jbg... Mozda ako iznova budem radio wiring stavicu krace.

Pedala nema milennium, nema ni jedan tranzistor, sa input jacka ide na pcb direkt, sa pcb-a na output...

maksabass

Post by maksabass » 29 Jan 2012, 00:52

Vidim problemi...pa reko ako mogu da malko pomognem.
ja sam pravio PLEXI TONE i sve je proradilo iz prve bez ikakvih problema.Radilo se o verziji plexi tuna .Ona ne koristi svoje napajanje vec preko adaptera.Ima onaj cip valjda bese MAX1044.E sad ako je ta verzija trebalo bi sve po semi da radi OK.Ali ako je verzija sa sopstvenim trafoom,tj,originalna,po meni problem tog zujanja ili brijanja sto po meni ima razlike moze biti i u samom napajanju.Naime kada sam pravio kreuzer bass preamp,za koga bi trebalo sopstveno napajanje od 2X15V,ja sam ga probao na nekoliko neadekvatnih napajanja tipa 2X12 ili 1X15 itd...I desavalo sa da bruji kao kad je odlemljena masa,okretanjem potova oblik suma se menjao...Tako da ako se i kod tebe manifestuje tako nesto predlazem da prvo ispitas naponski deo,jer tamo imas +12 , -12 i GND.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 29 Jan 2012, 01:19

Ja isto radim verziju Plexi Tuna sa čipovima LT1054 (charge pump) i LF347C opamp... merim pri ulaznom naponu od 9.33V, na opampu -16.1 i 16.8V, što kapiram da je ok, jer charge pump daje -18V i +18V...

Čudno je, sad sam audio probe-om ispitao ulaz i izlaz, i sve radi ok. Kapiram da ne bi radilo da negde postoji prekid. Ali opet kažem, pedala RADI, ali bruji jako. Sad samo da vidim da li je neki hladan lem, ili negde nije uzemljeno kako treba... Nemam pojma, videću još.

Makso svakako hvala! :) :ziveli:

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 29 Jan 2012, 01:37

Masa, masa i samo masa. Uvek kad cujes broom znaj da negde nemas dobru masu.
Zvezda obavezno, ako nisi do sada primenio kao sto sam ti rekao sada je pravi trenutak. Znaci pravilo je da fixiras tacku i uvek samo iz te tacke vadis masu. Uzmi zicu iz te tacke i pocni da dodirujes potove, kuciste, jackove, pcb (gde je masa) ako ti negde oslabi brum znaces da na tom mestu nije dobra masa. ;)
Ground loop. Image
Uzmes stabilisano napajanje (ili bateriju) i vezes samo tu pedalu, znaci gitara -> plexitone -> pojacalo (koje treba da ima dobro uzemljenje, i pogasi sva neonska svetla koja imaju step-up trafo a vezani su na istu el. mrezu ;) ).
Last edited by whosyourdaddy on 29 Jan 2012, 01:44, edited 1 time in total.

Post Reply