Kako vidite buducnost i razvitak multiefekt-procesora

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dushan S

Re: Kako vidite buducnost i razvitak multiefekt-procesora

Post by Dushan S » 20 Jun 2013, 13:18

Kill surf city wrote:
Spoiler:
Image
Btw ta profil slika je analogno slikana, samo zato je koristim, čuje se dok je gledaš ta toplina i high end. Da se zna.

ToneChaser

Post by ToneChaser » 20 Jun 2013, 21:12

Ja i dalje ne razumem, kakve veze ima da li je pedala analogna ili digitalni procesor ako i jedno i drugo DAJE SIMULACIJU kabineta gitarskog pojacala? :mrgreen:

To je kao ono, neko je kobajagi "pedala guy" mrzi procesore, tripuje se da su pedale zakon i ode i kupi pedalu ali digitalnu :mrgreen: nesto tipa digitech sa 10 vrsta distorzija sto je digitalija tj emulacija dist zvuka a ne analogija....

Ili kao oni koji se tripuju da je Boss ME50/70 analogni procesor (zbog 50 potova na njemu) a Boss gt10 digitalni procesor (zbog plavog ekrana i tastera) :mrgreen: Verujte i takvi ljudi postoje.

A postoji i stvarno analogni procesor, tj izgleda kao procesor a unutra su 3-4-5 analogne pedale...To je ibanez valjda radio odavno a i Boss valjda.....

maksabass

Post by maksabass » 21 Jun 2013, 02:41

Pa to i pricamo.
ovako,ajd neko shvati odma nekom treba malo vise vremena...sve zavisi kako ko i na kiji nacin prilazi ovim stvarima.
ovde ima mnogo tema i rasprava oko tih stvari.Recimo ako procitas neki od poduzih postova Dersu Uzele bice ti jasnije neke stvar.kao primer sam uzeo njega ,a ovde na forumu obitavaju i veoma poznati i dobri "majstori" koji su nekim temama dosta toga objasnili-pa ko je nesto skapirao -a ko nije.Tako da nemoras ici dalje od MF -ima tu sta da se cita i pametno nauci.
da sad ja ne razglabam...ako uzmes lampu -od koje je sve pocelo-to ti je kao skroz analogno.E ,i to analogno treba shvatiti na pravi nacin.Nije analogno u tom smislu sto se vrti protenciometar,nego je samo dobijanje zvuka analogno.

Dakle ajd da kazemo prirodno...i to je kao TO dakle ono cime se pocelo i na cemu se donekle ostalo ,bar kada je rec o zvuku.Dakle teznja da cujemo i preko elektronskih sprava sto prirodniji i verniji zvuk-onakvim kakvim ga cujemo u prirodi.Hocemo da cujemo zvuk akusticne gitare -pojacanog 10 puta ,bez izoblicenja.Ajd elektricna gitara nije sto i akusticna,i fuzz nije cist zvuk,ali muzika koja je svirana i stvarana u to vreme ili sad, se izvodila na tim i tim pojacalima i tim i tim gitarama,i to bi tako trebalo da zvuci.POCESOR to zeli da pruzi ali nemoze...jer se radi o nabudzenim spravama koje tako rade,BRZO ,ne dinamicki.itd...i to je dakle po zvuku DIGITALNO.Primer ti je za to recimo magnetofonska traka ,ploca,kaseta.i cd.Usavrsavanjem tehnike doslo se do tranzistora,integrisanhih kola i chipova.Primera radi dva tranzistora u fuzz face-u su dinamicnija od neke pedale sa tranzistorima ...i tako sto vise budzis elektroniku to pedala i zvuk budu ukompresovaniji i da kazem neprirodniji.Pedale poput TS i drugih su sa malo elektronike,zato tako i zvuce,dok recimo metal pedale imaju podosta vise toga ,naravnio u zelji da se dobije brz i sabijen zvuk.Nemora da bude bas uvek tako ,ali je u vecini slucajeva tako.U procesorima je slicna prica ,recimo ovi zumcici...Jedan do dva shipa i imas sve,bas kao i u virtuelnim programima na kompjuterru...E bre pa ne moze to tek tako...kao ono napravili japanci da moze u kanisteru velicine kutije sibica da stane 5 litra benzina :o Prirodno je prirodno...recimo da bi se dobio bas na prirodnom instrumentu on mora da bude gabaritan i veliki ,mora da ima debele zice i obrnuto...ne moze drugacije .A kada je rec o virtuelnim stvarima -e tu je sve moguce ,mislim kao i u snovima.
I eto kada takav signal i procesora prodje kroz neku alalognu spravu i sam zvuk bude analogniji...Recimo dal bi isti zvuk bio kad bi procesor slusao na slusalicama ili na marshall - u.naravno da ne bi
Dakle to treba da se shvati,jer pricamo cini mi se o ZVUKU ,jer se bavimo muzikom,a muzika se slusa a ne gleda.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 21 Jun 2013, 10:23

Makso, bez uvrede, ali meni ovo sto si napisao nema NIKAKVOG smisla.
I ps, ploca za gramofon je analogni nosac zvuka ako se dobro secam

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 21 Jun 2013, 12:16

meni ova prica lici na praksu da neko uzme mp3 muziku (ili divx film), nareze u audio cd formatu (film nareze u dvd formatu), i kao ima bolji zvuk. Ne ide to tako.

Ako se zvuk "popravio" (pod navodima jer je to vrlo subjektivno) dodavanjem kab simulatora, to nije zato sto je postao "analogniji"... ...nekome vise prija taj kab simulator.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 21 Jun 2013, 12:37

mislim_stvarno wrote:meni ova prica lici na praksu da neko uzme mp3 muziku (ili divx film), nareze u audio cd formatu (film nareze u dvd formatu), i kao ima bolji zvuk. Ne ide to tako.

Ako se zvuk "popravio" (pod navodima jer je to vrlo subjektivno) dodavanjem kab simulatora, to nije zato sto je postao "analogniji"... ...nekome vise prija taj kab simulator.
:1: . Jebiga, tom logikom nebitno je dal koristimo proc i pedale, ako je pojacalo na kraju lanca analogno

maksabass

Post by maksabass » 21 Jun 2013, 12:56

Naveo sam gramofonsku plocu i cd kao primer ,analogno -digitalno-sta tu nije jasno ,mislim da se to zna ,bar vecina ljudi to zna.I dan danas se u studijima za snimanje zvuka korist i ploce i trake,zasto? Pa sve to moze da stane ,a i mnogo vise na Cd-u.Zasto se koristi ova zastarela tehnika,za dobijanje dobrog snimka ili zvuka uopste?Kompjuteri omogucavaju brzi rad,bolji vizelni prikaz,i jos dosta toga je sa njima bolje ,i pouzdanije,ali se zvuk ipak snima prolaskom kroz analogne stavi...zato sto je i sam analogni signal.I to sto po Vama nema smisla ...neznam mozda nisam ni ja u pravu...Zasto se meni cini da je zvuk zabelezen u audio formatu kvalitetniji nego u mp3?Dal sam samo je to uobrazio?Aje da se ne vracamo na neke pocetnicke stvari.DA PITAMO NEKOG ISKUSNIJEg DA NAm RAZJASNI NEKE STVARI i DA JEDNO ZA SVAGDA RESIMO TU MISTERIJU.
A to sta se kome vise svidja-u to ne ulazim...to je pravo na sopstveni izbor.
Da li ste probali ovo o cemu sam ja pricao...procesor +cab sim(analogni).Ako niste molim Vas da probate(da ne pricate napamet) pa onda da nastavimo diskusiju kome se sta vise svidja,jer razlika u zvuku je ocigledna.
I da napomenem...a jesam decidno u mojim predhodnim postovima...ovo se odnosi na poredjenja stavri slicnog cenovnog ranga ...Dakle nemojmo da uopredjujemop procesore od par hiljada evra sa pedlaom ili pojacalom od 50 -200 evra.Mislim stvarno nema smisla...

maksabass

Post by maksabass » 21 Jun 2013, 13:03

Trooper wrote:
mislim_stvarno wrote:meni ova prica lici na praksu da neko uzme mp3 muziku (ili divx film), nareze u audio cd formatu (film nareze u dvd formatu), i kao ima bolji zvuk. Ne ide to tako.

:1: . Jebiga, tom logikom nebitno je dal koristimo proc i pedale, ako je pojacalo na kraju lanca analogno
e jbg...ti ga pa sad ama bas ubode...mislim bez uvrede ,ali odgovor ti je totalno laicki.kad bi bar malo razmislio o tome sta sam pisao,ne bi davao ovakve komentare.Mislim da sam napisao kako se zvuk moze i iz procesora malo prilagoditi i biti po zvuku malo prirodniji ili samo razlicitijii od onoga sto procesor da.Pa sam s druge strane naveo i to da sto je vise elektronike to ce i zvuk biti drugaciji i poprimati digitalniju crtu....itd itd...
Mislim....kazem probaj pa vidi nemoj napamet da pucas :ziveli:

maksabass

Post by maksabass » 21 Jun 2013, 13:13

meni ova prica lici na praksu da neko uzme mp3 muziku (ili divx film), nareze u audio cd formatu (film nareze u dvd formatu), i kao ima bolji zvuk. Ne ide to tako.
ne to nisam ni mislio.ali ako se jeda te isti svuk snima u mp3 ili audio formatu -razlike ima
Sa ovim se slazem ....nemora da bude analogniji,ako se to tako opste kaze...medjutim u vecini slucajeva ljudima prija,verovatno zato sto ima prirodniji zvuk...ja ga bar tako dozivljavam.a u ovom slucaju je analognije pribliznije priridnijem zar ne?...eto

Milanares

Post by Milanares » 21 Jun 2013, 13:16

maksabass wrote:Naveo sam gramofonsku plocu i cd kao primer ,analogno -digitalno-sta tu nije jasno ,mislim da se to zna ,bar vecina ljudi to zna.I dan danas se u studijima za snimanje zvuka korist i ploce i trake,zasto? Pa sve to moze da stane ,a i mnogo vise na Cd-u.Zasto se koristi ova zastarela tehnika,za dobijanje dobrog snimka ili zvuka uopste?Kompjuteri omogucavaju brzi rad,bolji vizelni prikaz,i jos dosta toga je sa njima bolje ,i pouzdanije,ali se zvuk ipak snima prolaskom kroz analogne stavi...zato sto je i sam analogni signal.I to sto po Vama nema smisla ...neznam mozda nisam ni ja u pravu...Zasto se meni cini da je zvuk zabelezen u audio formatu kvalitetniji nego u mp3?Dal sam samo je to uobrazio?Aje da se ne vracamo na neke pocetnicke stvari.DA PITAMO NEKOG ISKUSNIJEg DA NAm RAZJASNI NEKE STVARI i DA JEDNO ZA SVAGDA RESIMO TU MISTERIJU.
A to sta se kome vise svidja-u to ne ulazim...to je pravo na sopstveni izbor.
Da li ste probali ovo o cemu sam ja pricao...procesor +cab sim(analogni).Ako niste molim Vas da probate(da ne pricate napamet) pa onda da nastavimo diskusiju kome se sta vise svidja,jer razlika u zvuku je ocigledna.
I da napomenem...a jesam decidno u mojim predhodnim postovima...ovo se odnosi na poredjenja stavri slicnog cenovnog ranga ...Dakle nemojmo da uopredjujemop procesore od par hiljada evra sa pedlaom ili pojacalom od 50 -200 evra.Mislim stvarno nema smisla...
Image

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 21 Jun 2013, 14:05

Kako vidite buducnost
Image
i razvitak multiefekt-procesora
Izaberes efekte koje koristis, i naprave ti custom plocu koja na sebi ima sve to shto ti treba. Cena zavisi od kolicine efekata. Dizajn je proizvoljan. Ima tach skrin. :mrgreen:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 21 Jun 2013, 14:33

maksabass wrote:
ne to nisam ni mislio.ali ako se jeda te isti svuk snima u mp3 ili audio formatu -razlike ima
nisi razumeo. ako se sa neta skine album u 128kbs mp3 formatu, i narezes ga kao audio cd, taj cd nece imati kvalitet audio diska, imace isti kvalitet mp3 albuma koji ti je na hard disku. To nije ni podlozno diskusiji. Jednostavno, jedan deo kvaliteta se izgubio kad je audio cd konvertovan u mp3, i nije ga moguce vratiti (bar ne da ja znam, u kucnim uslovima). Isto tako, ako se nesto signala gitare izgubilo u a/d i d/a konverzijama u procesoru, ne postoji ta pedala koja ce ga vratiti.
maksabass wrote:
Sa ovim se slazem ....nemora da bude analogniji,ako se to tako opste kaze...medjutim u vecini slucajeva ljudima prija,verovatno zato sto ima prirodniji zvuk...ja ga bar tako dozivljavam.a u ovom slucaju je analognije pribliznije priridnijem zar ne?...eto
Ovo je potpuno druga stvar. To znaci da, kao sto sam i napisao, taj analogni kab simulator bolje radi od default kabineta sa procesora. Za to je kriv kvalitet procesora. Znaci bolje preslikan zvuk kvalitetnog kabineta. Dobri procesori (oni od 1kE i vise) imaju bolje kabinete, i sigurno da im taj kab simulator nece koristiti u toj meri kao nekim jeftinim.
maksabass wrote:Da li ste probali ovo o cemu sam ja pricao...procesor +cab sim(analogni).Ako niste molim Vas da probate(da ne pricate napamet) pa onda da nastavimo diskusiju kome se sta vise svidja,jer razlika u zvuku je ocigledna.
Ne sporim da je razlika u zvuku ocigledna, i da moze biti pozitivna, ali to ne znaci da je kab simulator cudo koje ce od procesora napraviti lanac "pravog analognog filinga" za analogne puritance. Ovo sto si napisao moze da se napise i na 15 drugih nacina
Da li ste probali ovo o cemu sam ja pricao...procesor +cab sim impulsi TI_I_TI preko kompa.Ako niste molim Vas da probate(da ne pricate napamet) pa onda da nastavimo diskusiju kome se sta vise svidja,jer razlika u zvuku je ocigledna.
Da li ste probali ovo o cemu sam ja pricao...procesor +dobro lampasko pojacalo.Ako niste molim Vas da probate(da ne pricate napamet) pa onda da nastavimo diskusiju kome se sta vise svidja,jer razlika u zvuku je ocigledna.
Da li ste probali ovo o cemu sam ja pricao...procesor +dobro lampasko snagasko pojacalo sa 4x12 kabinetom.Ako niste molim Vas da probate(da ne pricate napamet) pa onda da nastavimo diskusiju kome se sta vise svidja,jer razlika u zvuku je ocigledna.
Da li ste probali ovo o cemu sam ja pricao...axeFX procesor.Ako niste molim Vas da probate(da ne pricate napamet) pa onda da nastavimo diskusiju kome se sta vise svidja,jer razlika u zvuku je ocigledna.
sve ove kombinacije kao i ona koju si ti naveo ce dati bolji rezultat od npr boss me50 u razglas, a to nema veze sa analogno vs digitalno nego sa losim algoritmom za simulaciju kabineta u procesoru...

Ne znam kako je pocela diskusija, video sam da pricas kako se sa dodavanjem analognog kab simulatora iza procesora, kompletan signal pretvori u analogni/lampa setap, pa mi se to ucinilo kao preterivanje. Jednostavno ima previse promenljivih u tom lancu da bi se izvlacio generalni zakljucak kako je za dobar zvuk neophodan i obavezan analogni kab simulator. Od samog procesora i njegovih podesavanja do mixete i razglasa, subjetivne percepcije zvuka, sve to utice ovako i onako... Nije isto ako neki klinac koristi zoom505II i neko ko zna sta radi koristi line6 hd500.

Ovaj nas forum je jos i dobar kakve se sve teme o "tonu" mogu naci na drugim forumima. Od izbora specijalne baterije za pedale, skidanje poklopca tremola zbog ko zna cega, izbora prave kapice za potenciometra, do nekih stvari koje su malo blize realnosti kao kablovi, lampe, itd. Prica bez kraja, i ja nemam snage, vremena, volje (a realan da budem, ni znanja za neke ozbiljnije diskusije) da diskutujem o tome.

maksabass

Post by maksabass » 21 Jun 2013, 15:07

Ma nemam ni ja snage i volje ...da se ubedjujem ...a to nisam ni hteo da radim.pokusao sam da prenesem neko svoje iskustvo,sa ovim stvarima...Malo smo se zapleli,ali ocigledno mislimo na isto...samo idemo nekim drugim putanjama. :ziveli:

ToneChaser

Post by ToneChaser » 21 Jun 2013, 19:31

Trooper wrote:Makso, bez uvrede, ali meni ovo sto si napisao nema NIKAKVOG smisla.
I ps, ploca za gramofon je analogni nosac zvuka ako se dobro secam
Ni meni nema smisla, ili ne razumem...

Pazite sklop recenice - ANALOGNA pedala koja SIMULIRA kabinet.... Pa "analogno" i slimulator" je kontradikcija zar ne?

Je l ja nesto ne kapiram dobro ili je tootalno nebitno kakva je pedala, bitno je sta radi - a radi simulaciju a ne analogiju... I onda kakve veze ima da li je ta simulator pedala analogna ili digitalna kada je ZVUK KABINETA SIMULIRAN A NIJE STVARAN???

Kada na ovo razmisljam setim se ovih pedala:

Neko ko se ne razume bi rekao - pedala je pedala! Jos boss! Ja volim pedale, je... procesor, i kupi ovu pedalu misleci da je ovo analogna pedala, a ustvari ona simulira pojacalo, isto kao sto ga simulira i Boss gt10 ili Boss me70.

Znaci kako je to npr Maxina pedala "analogna" ako simulira kabinet? :O.o:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 21 Jun 2013, 19:46

ToneChaser wrote:Pazite sklop recenice - ANALOGNA pedala koja SIMULIRA kabinet.... Pa "analogno" i slimulator" je kontradikcija zar ne?
leba ti nemoj vise... :D

Post Reply