Carl Martin - PlexiTone - KLON
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Carl Martin - PlexiTone - KLON
Čekajte, ajd konkretno pitanje - ako pedala nije true bypass, znači sa input jacka ide na pcb i sa pcb-a na output jack, i ako u bypass-u propušta čist signal pri ispitivanju audio probe-om (naravno, napajanje za pedalu spojeno), da li to znači da je sve na pcb-u ok?
Gde onda da tražim grešku u brujanju?
Uzemljio sam na sledeći način:
- sa DC Jacka ide na input jack, output jack i na pcb. Jedan dpdt (on/off) prekidač je uzemljen na pcb, a drugi dpdt (drive select) uzemljen na output jack.
Šta propuštam? Uradiću kompletan nov off-board wiring, sutra ili prekosutra. Mimo toga, zaista nemam ideja, jer bajpasovan signal je normalan, a kada upalim pealu bruji, i CRUNCH (GAIN 1) pot skoro da uopšte ne reaguje na obrtanje...
Gde onda da tražim grešku u brujanju?
Uzemljio sam na sledeći način:
- sa DC Jacka ide na input jack, output jack i na pcb. Jedan dpdt (on/off) prekidač je uzemljen na pcb, a drugi dpdt (drive select) uzemljen na output jack.
Šta propuštam? Uradiću kompletan nov off-board wiring, sutra ili prekosutra. Mimo toga, zaista nemam ideja, jer bajpasovan signal je normalan, a kada upalim pealu bruji, i CRUNCH (GAIN 1) pot skoro da uopšte ne reaguje na obrtanje...
@whosyourdaddy: Sada ću da sve mase bukvalno vežem u tu jednu tačku, na dc jack, pa ćemo videti...
Nisam napomenuo da sam od input jacka do pcb-a koristio coax kabel, koji sam na ulazu uzemljio na input jacku, i istu tu tačku na input jacku sam povezao sa masom na dc jacku. Da li je to problem?
Takođe, za output od pcb-a do output jack-a sam takođe koristio coax kabel koji sam uzemljio na pcb. Oba coax kabela sam uzemljio samo sa jedne strane, na početku signala, input kapel na input jack, a output kabel uzemljen na pcb.
@whosyourdaddy - Sad mi je potpuno jasan tvoj potpis.
Nisam napomenuo da sam od input jacka do pcb-a koristio coax kabel, koji sam na ulazu uzemljio na input jacku, i istu tu tačku na input jacku sam povezao sa masom na dc jacku. Da li je to problem?
Takođe, za output od pcb-a do output jack-a sam takođe koristio coax kabel koji sam uzemljio na pcb. Oba coax kabela sam uzemljio samo sa jedne strane, na početku signala, input kapel na input jack, a output kabel uzemljen na pcb.
@whosyourdaddy - Sad mi je potpuno jasan tvoj potpis.

to znaci samo da je deo kola koji je aktivan u bypassu ok. Ukljuci pedalu i trace-uj komponentu po komponentu i izmeri sve napone. Moguce da si negde nesto propustio da povezes na masu ili tako nestoBaba Slim wrote:Čekajte, ajd konkretno pitanje - ako pedala nije true bypass, znači sa input jacka ide na pcb i sa pcb-a na output jack, i ako u bypass-u propušta čist signal pri ispitivanju audio probe-om (naravno, napajanje za pedalu spojeno), da li to znači da je sve na pcb-u ok?
Ok. Moram priznati da ne znam da ispratim tok signala na pcb-u pa mi je zato problem da ispitujem redom komponentu po komponentu. Pokušaću da skapiram pa ću uraditi.
Proverio sam do sada milion puta, i sve je na pcb-u postavljeno kako treba, elektroliti i sve ostalo orijentisano kako treba, potovi i prekidači spojeni gde treba. Jednostavno ne vidim gde je greška. Što se uzemljenja tiče, a to je po svima najočigledniji problem, nije mi ni tu jasno gde sam za*ebao, jer mislim da nisam nigde filozofirao. Ako treba, ponovo ću opisati (a ako treba i nacrtaću) gde sam šta uzemljio... Malo je teško da sada sve mase spojim u jednu tačku. Ali ako bude moralo, što se mora, nije teško.
Proverio sam do sada milion puta, i sve je na pcb-u postavljeno kako treba, elektroliti i sve ostalo orijentisano kako treba, potovi i prekidači spojeni gde treba. Jednostavno ne vidim gde je greška. Što se uzemljenja tiče, a to je po svima najočigledniji problem, nije mi ni tu jasno gde sam za*ebao, jer mislim da nisam nigde filozofirao. Ako treba, ponovo ću opisati (a ako treba i nacrtaću) gde sam šta uzemljio... Malo je teško da sada sve mase spojim u jednu tačku. Ali ako bude moralo, što se mora, nije teško.

- whosyourdaddy
http://gaussmarkov.net/wordpress/though ... p-a-1590b/
znaci najbolje resenje za uzemljenje ti je da direktno spojis mase in/out jack-a jer kad true bypass spoji signale in/out (sa jack-ova) imas kontinuirani, ne narusen true bypass.
(ali na taj nacin da sredina tog "bus"-a bude u masi na dc jack-u), ako hoces da budes SIGURAN (da otklonis svaku sumnju sa mase) onda svaki put kad ti zatreba masa, UVEK je izvalcis iz te tacke na dc jack-u. (pa cak i kad ti se cini da je nesto glupo kao za led). Isto ako koristis koaks, mozes da ga uzemljis na jack-ove, ali NE i na PCB-u drugi kraj (taj ce kraj svakako da ide na DPDT prekidac a tamo neces imati gde da vezes masu, nego se obicno taj kraj zatvori termo buzirom). Nekada sa PCB iscuri nesto u gnd, clock, brum, to nikada ne smes da dovedes na in/out jack-ove.
znaci najbolje resenje za uzemljenje ti je da direktno spojis mase in/out jack-a jer kad true bypass spoji signale in/out (sa jack-ova) imas kontinuirani, ne narusen true bypass.
(ali na taj nacin da sredina tog "bus"-a bude u masi na dc jack-u), ako hoces da budes SIGURAN (da otklonis svaku sumnju sa mase) onda svaki put kad ti zatreba masa, UVEK je izvalcis iz te tacke na dc jack-u. (pa cak i kad ti se cini da je nesto glupo kao za led). Isto ako koristis koaks, mozes da ga uzemljis na jack-ove, ali NE i na PCB-u drugi kraj (taj ce kraj svakako da ide na DPDT prekidac a tamo neces imati gde da vezes masu, nego se obicno taj kraj zatvori termo buzirom). Nekada sa PCB iscuri nesto u gnd, clock, brum, to nikada ne smes da dovedes na in/out jack-ove.
Upravo ovako sam uradio. Jedan dpdt je uzemljen na output jack na istu tačku gde je dovedena masa sa dc-a, a onaj drugi dpdt koji je bio uzemljen na pcb, sad sam premestio masu na dc.whosyourdaddy wrote:ali na taj nacin da sredina tog "bus"-a bude u masi na dc jack-u
Coax koji ide sa inputa je uzemljen na input jack, i taj kabel ide DIREKT NA PCB, gde nije uzemljen. Drugi coax kabel, koji ide iz OUT tačke na pcb-u, uzemljen je na pcb-u, i ide direkt na output jack, gde nije uzemljen na tom kraju. Ni jedan ni drugi kabel ne idu na dpdt prekidače. Takvu šemu mi je dao drugar koji mi je dao i šemu i pločice...whosyourdaddy wrote:Isto ako koristis koaks, mozes da ga uzemljis na jack-ove, ali NE i na PCB-u drugi kraj (taj ce kraj svakako da ide na DPDT prekidac a tamo neces imati gde da vezes masu, nego se obicno taj kraj zatvori termo buzirom).
- whosyourdaddy
proveri masu na pcb-u da negde nema prekid, ako si sam radio pcb, i nisi ga prekrio kalajem (zastita) vrlo je moguce da imas negde prekid na trace-ovima.
ovo moras da ispitas sa unimerom i signalom za spoj.
drugo, proveri taj voltage doubler, da li je dobar chip, da li je dobro zalemljen, izmeri voltaze, proveri elektrolite (koliko vidim na layout-u, svi elektroliti su za VD) da nisi zajebo ili da si stavio neki falican.
ovo moras da ispitas sa unimerom i signalom za spoj.
drugo, proveri taj voltage doubler, da li je dobar chip, da li je dobro zalemljen, izmeri voltaze, proveri elektrolite (koliko vidim na layout-u, svi elektroliti su za VD) da nisi zajebo ili da si stavio neki falican.
Ok, isproveravaću.
Pcb nisam pravio ja, tako da sigurno valja. 

Mozda da vezes mase sa inputa i outputa? Mozda jedan od dzekova nema dobar kontakt sa kucistem
Zashto si ovo uopshte radio? Prekidachi ce ti biti uzemljeni sami po sebi pri dodiru sa kucishtem. A samo kucishte bi idealno trebalo da ti bude uzemljeno preko jednog od jack-ova mada nije greska ni sa oba [ko ce da se smara da odzemljuje jedan jack].Baba Slim wrote:Jedan dpdt (on/off) prekidač je uzemljen na pcb, a drugi dpdt (drive select) uzemljen na output jack.
Dakle koristish dva dpdt-a, okay. Ako nemash LED-ove, that's cool, ali ako imash, onda imash neki on board millenium jer ne vidim kako bi izveo bypass sa dpdt-om uz postojanje LED-ova?
http://www.fileden.com/files/2008/3/22/ ... e_rev3.gif Ovo ti je shema, a ovo layout zar ne http://www.4thlevelmedia.com/smallpics/ ... Layout.jpg
i onda lepo krenesh audio probe-om i gledash da li ke signal dobar u odnosu na ono shto je ochekivano da neki delovi i blokovi sheme rade, npr vidi da li se pojachava gain ako ti pojachavash gain pot, da li zvuk postaje harsher ako okrecesh tone pot na desno a ubodesh probe posle tone sekcije itd itd.
I dalje mi nije jasno kako ti Plexitone nije true bypass a ne koristish ni millenium. Ja ti preporuchujesh da odyebesh taj nachin switchovanja kako su te nauchili i da povezhesh pedalu ovako prvim dpdt-om http://www.singlecoil.com/tb-strip/images/dia5.gif , a koliko vidim sa ove sheme za prelaz sa crunch na hi-gain kanal dovoljan ti je i spdt switch, a ako vec koristish dpdt taman imash jedan pol slobodan za led indikaciju da li si na crunch ili hi-gain kanalu.
Kasnije, kad sve proradi, lepo ubacish 3pdt ili milllenium i zavrshio si posao.
Ne verujem da si neshto sjebao na samom pcb-u, off board wiring ti ne valja gotovo sigurno. Zato ti preporuchujem da se udaljish od konfuznog nachina kakav ti je predlozhen i da to sve poezhesh old school dok nisi siguran da sve radi kako treba a posle u kranjem sluchaju ako ne uspesh sam odnesi to kod Mihajla plati mu dva kompleta zhica i nek ti to povezhe kao shto je i kod sebe

Ako pogledaš layout, videćeš da Drive Footswitch (u stvari on/off) se povezuje na Level lug 2 i na dva mesta na pcb-u, tako da ne mogu tako da povežem po šemi kou si poslao jer onda ne znam gde da vežem to što layoutu treba...
take it to caca- mucaca
Ajd ovako...Na layout-u pise da je level pot povezan preko lug2 sa drive prekidacem.Sto je po meni nemoguce,jer je pin2 (srednji pin pota) ulaz-da plasticno obijasnim(u ovom slucaju).Sto bi se reklo da je pin 1 povezan sa masom.Ostaje ti pin 3 na potu koji treba da bude povezan sa DRIVE prekidacem .Znaci od pina 3 na potu do pina 1 na drive prekidacu.Dalje na srednji pin prekidaca se veze R8 (22K).Treci pin prekidaca do 33n,koji si predposavljam jedino dobro povezao,i zato pedala radi samo u tom ajde da kazem bypass-u.
Ja mislim da ti je ovde greska,
Ja mislim da ti je ovde greska,

E sad neznam dal si me razumeo,al cini mi se da si pomesao pinove na level potu.Znaci onaj koji ide na masu ostavi ,a na ova dva zameni mesta
Hvala na savetu, ali mislim da nije u tome problem. Večeras sam između ostalog otvorio klona AC-Tone-a za koji je isti pcb i off-board wiring, i sve je urađeno isto kao što piše na layout-u, i pedala radi, koristim je već neko vreme bez problema. Ne sumnjam da treba da se spoji kao što piše na layout-u, samo sam ja negde zeznuo, ili postoji prekinut vod koji se ne vidi na pcb-u... Videćemo šta je...