Tehnike koje primenjujete za finiš kutija za pedale

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: Tehnike koje primenjujete za finiš kutija za pedale

Post by Funkomat » 29 Jan 2013, 11:29

maksabass wrote:Stvarno je vrh...kako bre ljudi izvuku ove senke?.
Malo smirglanja na tom mestu, rekao bih.

edit
da, ovo sto rece Mugen_Gica

Funkd

Post by Funkd » 29 Jan 2013, 11:40

Neko rece umetnost slikanja.. pa nije slikanja, nego grafike.
Zasto ne nadjete nekoga sa likovne ili sa Akademije primenjenih umetnosti da vam pokaze sta sve moze da se uradi etchovanjem. Pedale su bukvalno negativi za grafiku. Buraz je zavrsio Akademiju pa sam se nagledao bakarnih ploca. Kontam da bi vam posebno bila zanimljiva tehnika pod nazivom "akvatinta", pomocu koje se postize taj efekat "sencenja".

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 29 Jan 2013, 13:49

Upravo, to rade graficari na akademijama
Heh znaci taj proces sjencenja/crtanja se zove akvatinta. Zanimljivo..
Evo random videa sa youtubea, izgleda fenomenalno:

Ja sam pokusavao da izvucem info od drugarice koje kiseline koriste i sa cime stite od kiseline, ali nisam uspio saznati nista konkretno, posto su materijal dobijali na faxu :(
Moj cale je vajar, ali je imao izleta sa grafikom, on je rezbario negative rucno, otprilike kao ovaj lik:

Treba nam graficar na forumu :D

ApplePie

Post by ApplePie » 29 Jan 2013, 14:09

Čuj treba grafičar :) Ja predajem slikarstvo a grafičar sam, žena akdemac plus završila i restauraciju, keva poznati slikar, vodim udruženje u kome ima 20ak grafičara... Da ne ubijam entuzijazam na forumu, ovo zezanje sa pedalama košta vremena i kao sa gitarama potpuno mi je isplativije da radim i prodajem slike nego da deljem gitare. Hint: Počnite od dobre pripreme, vežbajte rastere, nagrizajte ferihloridom uz pomoć mekanih četki za šminku... Za grebanje pedale treba imati ruku (i igle) a to se ne uči na forumu.

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 29 Jan 2013, 14:35

Opa! :D
Jasno je da sve ovo oduzima tonu vremena. Meni licno, a vjerujem i mnogima, ovo predstavlja hobi (odmor od svakojakih industrijskih i digitalnih elektronika). Ako budem radio komercijalne stvari onda cu slati u neku stampariju na sito stampu. Do tada, ako je samo za mene, sasvim mi je okej da se zezam dan/dva/tri sa obicnom kutijom.
Jasno je i da je potrebno imati ruku za crtanje, ja to nemam. Radio bih neke proste geometrijske oblike rucno
Moze jos jedan hint, sa cime graficari stite kutiju od nagrizanja? To mi je najbitnije :)

kwiss

Post by kwiss » 29 Jan 2013, 15:01

sa cime graficari stite kutiju od nagrizanja? To mi je najbitnije :
Nedalm

Asvaltom se zaštićuje :O.o:

Funkd

Post by Funkd » 29 Jan 2013, 22:53

Uglavnnom se koristi bitumen. (koji je i jedan od sastojaka asfalta)
Bitumen je derivat nafte koji se dobiva oksidacijom vakuum ostataka nafte. Važna svojstva su elastičnost, penetracija, temperatura mekšanja, rastezljivost. Svojstva bitumena ovise o stupnju disperzije asfaltina u maltenima. Svoju uporabu pronašao je u cestogradnji i industriji.

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 30 Jan 2013, 17:14

Znaci tako. Ponadao sam se da je nesto malo lakse nabavljivije, ne izgleda mi kao da cu to lako naci u prodaji :(
Nista, ostajem na foto postupku

kwiss

Post by kwiss » 30 Jan 2013, 17:16

Asphalt ili asvalt nije samo ono što ti znaš bitumen + rizla.U grafičkoj industriji u kojoj ja radim se nekad koristio asvalt za zažtitu većih površina pri postupku ecovanja.To je mešavina bitumena ,kvarcne prašine...

Funkd

Post by Funkd » 30 Jan 2013, 18:41

Ne znam u cemu je problem, da li je pogresno ako sam rekao da koriste bitumen?
A objasnjenje za asfalt sam stavio zbog tvog smajlija koji oznacava zbunjenost/cudjenje.
kwiss wrote: Asvaltom se zaštićuje :O.o:
I da, "asphalt" se cita "asfalt" :)
http://translate.google.com/#en/sr/asphalt
Nedalm wrote:Znaci tako. Ponadao sam se da je nesto malo lakse nabavljivije, ne izgleda mi kao da cu to lako naci u prodaji :(
Nista, ostajem na foto postupku
Ne bih rekao da je tesko doci do bitumena. Jeste da ni ja ne bih znao gde da ga trazim u ovom trenutku, ali imam takav utisak.. sigurno poznajes nekoga ko radi na gradjevini pa bi bilo najbolje da se obratis njemu :)

Varenika

Post by Varenika » 31 Jan 2013, 01:55

ako si u bg, odes na gradjevinski faks, na katedru za kolovozne konstrukcije, to ti je u suterenu, ispod etf-a, u nivou sa KST-om. Trazis tamo prof Gorana Mladenovica, ili bilo koga od asistenata, lik je bas predusretljiv, sigurno ce te barem dalje uputiti. Objasnis mu da si umjetnik, da ti treba bitumen, par kila, ako ko zna, on zna kako doci do toga... Ima dolje i laboratorija za testiranje bitumena, znaci imaju oni toga dosta, al ne vjerujem da daju, a ni prodaju :D . Ili probaj telefonom da dodjes do njega, mozda ti je tako i lakse :ziveli:

Varenika

Post by Varenika » 31 Jan 2013, 02:24

i vodi racuna da se ne igras sa bitumenom, on u sebi ima mnogo otrova, postoji mogucnost da je cak i mutagena i karcinogena supstanca, al o tome se cuti, jel treba negdje skloniti taj otpad od petrohemijske industrije a putevi su savrseni za to. znaci niposto u istoj sobi gdje se spava...

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 31 Jan 2013, 10:20

Hvala na infou! :ziveli:
Varenika wrote:i vodi racuna da se ne igras sa bitumenom, on u sebi ima mnogo otrova, postoji mogucnost da je cak i mutagena i karcinogena supstanca, al o tome se cuti, jel treba negdje skloniti taj otpad od petrohemijske industrije a putevi su savrseni za to. znaci niposto u istoj sobi gdje se spava...
Mislim da je pametnije da batalim ovu varijantu :mrgreen:

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 31 Jan 2013, 12:29

Ja cu to probati kad dodje leto. Jebes dug i zdrav zivot.

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 31 Jan 2013, 15:18

Enivej, stigao mi stampac, i otvorim ja onaj pdf koji sam postavio na prvoj, drugoj strani i citam. Onaj lik ( Rodrigo ) hoce mene da ubedi da platnena izolir traka predstavlja dobru izolaciju od kiseline ... pa hajde i vas da pitam. Jel to istina?

Post Reply