Kako vidite buducnost i razvitak multiefekt-procesora

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dushan S

Re: Kako vidite buducnost i razvitak multiefekt-procesora

Post by Dushan S » 23 Jun 2013, 15:36

komil wrote:Dushan-e, jbg nisam hteo da te prozivam nešto, samo da sam se iznenadio.

U pravu si ti za tok teme, ja čim sam video prvi post znao sam da će tako da se završi. Ali u tom slučaju sam preskočio komentarisanje i čitanje.. Samo što ja smatram da ljudi na forumu imaju pravo da diskutuju i o stvarima o kojima ne znaju gotovo ništa - sve dok se ne pretvaraju da su zaista stručnjaci. Ipak je ovo sve ćaskanje, ko da si na piću..
Koliko se ljudi pali na automobile i trude se da nešto pričaju o tome, a koliko njih zna neke osnovne principe na kojima radi motor.. Pa opet, imaju teme za razgovori funkcionišu nekako. Neće napraviti automobil ali imaju hobi :)

Recimo, ja sam 1994. kupio poveću knjigu iz DSP-a i o jednom konkretnom DSP procesoru (kolu koje sam imao). Imao sam tada na kratko entuzijazam, generalno sam naučio o tome jedan dvadeseti deo od onoga što sam želeo. S druge strane prošlo je od tada toliko godina, da i sam sebe preispitujem da nisam mnoge lončiće pobrkao. Zato sam stavio znak pitanja u mojoj konstataciji za DSP ekvilajzere. A i da nisam, opet isto.... Ako mi neko odgovori na to ko Dersu, biće mi ok. Motivaciju da kopam po netu o tome trenutno nemam, kontam da bi mi otišlo dva sata na čitanje kad bih krenuo..."još ovoga još onoga".....

Ako bih ja u životu pričao samo o stvarima za koje sam preko 99% siguran, većinu života bih ćutao :XD:
Ma daj bre, kakvo prozivanje :ziveli: Naravno da treba razgovarati... Ali je fabula je da nema koristi u razgovorima gde će neko na kraju da se oseća povređenim ili ljutim, evo vidim dole Tonechaser već krenuo po tome kako sam egoista a ništa me nije skapirao. Fabula je u nekom potrebnom predznanju koje dvoje ljudi moraju imati da bi pričali o nečemu. Nisu Maksabass-ove priče zapravo potpuno netačne, ali je njegovo objašnjenje zašto je to tako i da li je to uvek tako netačno jer nema potrebno znanje. Zapravo, ja na svom procesoru držim upaljen cab sim iako idem u pojačalo. Fora je u tome što u ovom slučaju on dovodi to na nivo tog nekog analognog vudua gde je analogno "bolje jer je analogno", a ne zna uopšte kako funkcionišu koji amp simulatori - zato mu je takvo objašnjenje. Da bi se uopšte njemu objasnilo zašto i u čemu nije u pravu, treba da se priča od Kulina Bana, a pri tome će to neminovno da vodi ka tome da on misli da je taj koji mu objašnjava umišljena shupchina, umesto da ceni da neko želi da mu objasni. Pa se vraćamo na to "Čemu onda?"

komil

Post by komil » 23 Jun 2013, 15:45

Deko, stariji si...

Da, Kuato, svestan sam toga, zato sam i napisao da je Nedalm to prevideo. To jeste problem ali opet, bori se digitalija sa time i izbori se na kraju. S druge strane, kako će se analogija otići dalje od ekvilizacije za simulaciju zvučnika?

komil

Post by komil » 23 Jun 2013, 15:54

Dushane u pravu si potpuno. Koja tema ovde nije otišla dođavola posle par strana? :lol: Svaka je... :mrgreen: a ova u samom startu nije imala šanse :XD:

Jedino što maksabass pravi DI boksove.. eno ih u njegovoj temi. Tako da zna kako rade. A to ustvari, ispada, još više zbunjuje i povećava nesporazume :XD:

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jun 2013, 16:01

ToneChaser wrote: Uh uh uh koji egoizam :roll: Pa i ovaj forum je "internet" i informacija sa interneta pred nosem....Zamisli kada bi svako na svakom forumu kao ti nadobudno gordo i egoisticno tako rekao....Brzo bi se desilo da na internetu nigde ne sme da se prica niti pita nesto....
Kakav bre egoizam. Prvo redom, svaki javni forum je izvor informacija ili dezinformacija, zavisno kakav mu je nivo znanja članova. Tako na primer ako želiš nešto bolju informaciju o recording-u odeš na gearslutz (mada i to je diskutabilno) a ako želiš da slušaš dvoje ljudi koji ne razumeju o čemu pričaju kako se svađaju iako obojca ne poznaju materiju o kojoj pričaju, odeš na homerecording forum. Drugo, komunizam je propao, pala je gvozdena zavesa a samim tim i ideal da smo svi jednako. Nismo jednaki. Postoji SIGURNO bar nekoliko stvari Tonechaser-u u kojima si ti BOLJI od MENE. Kladim se. Sigurno bar nešto znaš da radiš bolje. Ako pričamo o ovoj ili onoj temi neko od nas će znati o svakoj od tih tema više od onog drugog, zavisno od inteligencije i stepena obrazovanja. A kad pričaš o nekoj temi uvek brzo jednoj od osoba postane jasno da li onaj drugi više zna od njega. Ne može se praviti neka kuministička ravnilovka u kojoj smo svi jednaki u znanju kad nismo. Nije dobro tako razmišljati, razumeš. nema ničeg egoističnog u tome da podigneš dva prsta, kažeš "Izvini nisi u pravu" onom ko nije u pravu i obrazložiš racionalnim, tehničkim argumentima zašto to misliš. Isto tako, ako te onaj drugi poklopi jačim argumentima, i to je ok, taman skapiraš da si se istrčao pred rudu a da onaj drugi zapravo zna više od tebe, to je opet korisno iako ne mora biti prijatno :)
Ne postoji glupo pitanje, postoji samo glup odgovor.
Nije znanje znanje znati vec je znanje znanje znati.
Ako ne umes da izrazis svoje misljenje a pritom da ne uvredis druge, onda imas problem sa sobom. Nauci tehnike asertivnog komuniciranja.
Postoje jako glupa pitanje, nemoj brate sa tim forama iz osnovne škole molim te. Da bi pitanje bilo kako treba, osoba mora da ima određena predznanja. Može neko eventualno da bude kulturan i da te nežno odhebe, recimo ti upitaš nekog stručnog "A jel lampa bolja od tranzistora" a on skapira da nema smisla da ti piše roman već ti samo baci link i kaže uči. Ali onda, postavlja se takođe i pitanje egoizma onog ko pita. To jest ti proglašavaš za umišljenost ako neko prozove nevoljnost nekog da se informiše u vezi sa pitanjem. A zar nije egoizam, zapravo mnogo veći egoizam, ulaziti u raspravu o nečemu što ne poznaješ dovoljno sa drugim ljudima, raspričati se i objašnjavati im kao znaš šta pričaš? Zauzeti stav da se kapiraš u tu temu a ne poznaješ je dovoljno? Zašto je stalno u Srbiji normalno da su svi stručni za sve, ono, skupe se trojca i pričaju o politici kao da se piškili u pesku sa celom vladom, ili pričaju o fudbalu kao da su profesionalni treneri, a ako im neko kaže sa strane, ko bar malo poznaje materiju da ne znaju šta pričaju, onda se on kurči? Egoizam počinje sa time da se neko oseti pozvan da priča o nečemu što ne zna, kraj.
Jos jednom napominjem, nemojte da sabotirate temu i da hejtujete...Ako ste smartasses, ne ulazite na temu, napravite vase smartass teme ili napravite neki nov smart ass forum gde cete se okupljati i gde nece biti ovakvih "glupih tema" .
Pošto pričaš u množini, to znači da misliš da nas ima više koji misle da je priča bila bzvz. Ako to misliš, ajd onda razmisli i o tome zašto više ljudi misli tako. Šta ako je tema zaista bezveze? Šta ćemo onda? Ja sam lepo rekao da jednostavno ne kapiram zašto se ti konkretno ložiš na procesore. Najviše zato što mislim, da je od sve gitarske opreme, to najneinspirativnija, najdosadnija oblast u kojoj zapravo nema ništa da se kaže. najviše zato što je sve što se nalazi u procesoru, sa časnim izuzecima, samo imitacija nečega što je godinama postojalo van procesora. Uvek isti efekti, uvek ista logika funkcionisanja. Postaju sve bolji danas su bolji nego juče, sutra će biti bolji nego danas. Šta tu ima da se priča? Kupiš neku spravu, sviraš je. Tome služi procesor da sviraš, da praviš muziku, snimaš tu muziku, da izađeš sa bendom, nastupaš, zabavljaš ljude, oznojiš se. Opališ nešto na račun toga što sviraš gitaru :D Kapiraš? Budi entuzijasta za nešto gde mašta i kreativnost imaju neku ulogu, ne u vezi sa glupim komadom elektronike napravljenim da pojednostavi sviranje i emulira nešto što je postojalo još pre mog i tvog rođenja. Procesor je uslužna, korisna sprava. Kupiš ga, napraviš farbe koje ti rade posao i zaboraviš na njega, tu je da radi. :ziveli: I ne tripuj se više na te egoizme i to svi smo jednaki, komunizam, jednaka prava svima i to. Ne znam ja ništa o tebi, možda si ti mnogo bolja i kvalitetnija osoba od mene u mnogo aspekata, što da ne. Ali brate, razumi da neke stvari nemaju veze sa mozgom i da nema smisla pakovati to u šaren celofan da se neko ne uvredi. Ajd u zdravlje :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 23 Jun 2013, 16:03

Na jednom drugom forumu, mnogo izvikanijem i sveckijem, mnogo vece gluposti su se orile od pocetka godine do prosle nedelje na stanovitoj temi. I zakljucase temu. Taman kad sam se ja natakario da im 'objasnim' par stvari. :mrgreen:

ToneChaser

Post by ToneChaser » 23 Jun 2013, 16:13

Nije tvoje da kapiras da li se neko, kako i zasto lozi na nesto....Pusti ljude da se loze na sta hoce, i ne prejudiciraj.

Tema jeste dobra, bilo koja tema, ali su ljudi ti koji nisu dobri i koji ne valjaju....Ne razumem takvo razmisljanje - "Meni se ne svidja, e sad zelim da se to zatvori da se nikom ne bi svidelo, ili pak ne zelim da nesto postoji sto se meni ne svidja i po mom SUBJEKTIVNOM misljenju ne treba da zivi".

E to je cist egoizam !!!! Kako da nije posle?

Niko ne govori o komunizmu, jednostavno zna se sta ljudi imaju jednako a sta ne....

Sto se tice argumenta vecine, i to je totalno netacno i ne prihvata se kao argument, sta vise u vecini slucajeva je pre pojedinac u pravu nego vecina.

Tema je nastala kao razmisljanje o tome sta ce biti posle Boss GT10, GT100, sta ce se izmeniti, dodati, kakoc e funkcionisati, a ne o tome da ti sada tu nesto pricas o analogiji i iscudjavas se ljudima koji koriste i zanimaju se za svet procesora (sto ne iskljucuje da imaju i sve ostalo) .

Ti da si Vucis, sad bi me uhapsio sto javno pricam o procesorima, to je no-no, trebam odmah da odem i kupim lampasa i pedalei nikada vise u zivotu da ne pomislim na procesore i tamo nekim gresnim mislima "kako bi izgledao taj i taj procesor za 5 godina".

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jun 2013, 16:18

komil wrote:Dushane u pravu si potpuno. Koja tema ovde nije otišla dođavola posle par strana? :lol: Svaka je... :mrgreen: a ova u samom startu nije imala šanse :XD:

Jedino što maksabass pravi DI boksove.. eno ih u njegovoj temi. Tako da zna kako rade. A to ustvari, ispada, još više zbunjuje i povećava nesporazume :XD:
Ima jedna fora... Godinama su ti procesori imali najobičnije filtere, pomenuo je valjda Dersu ili ko već, znači u suštini EQ + eventualno neka dinamička fora da se simulira ponašanje kutije. Ako uopšte i to drugo. Naravno takva simulacija kutije je daleko od realističnog. Onda su ljudi skapirali da ako uzmu taj proc, ubodu ga u neko pojačalo (a naravno, kako to biva, ta pojačala obično nisu stack Marshall-a ili Rectifier već tranzistorski Peavey ili šta već) da je kao ok bez simulacije a li da ako se uključi i simulacija, dobiješ umpf i kao, uuu, al tutnjimo. Isto tako, kad se takav procesor rokne u razglas, dobiješ bolji rezultat ako imaš i simulaciju kutije iz proca plus neki dodatni simulator. Dakel u tom smislu Maksa nije lagao, niti su njegove opservacije netačne. Ali nije tačno objašnjenje zašto je to tako, a netačno je jer Maksa, koji je ako pravi DI Box-ove sigurno jako stručan za to, vrlo očigledno potpuno nestručan za digitalno. Nije procesor "obogatila" analogna sprava, već je taj procesor u startu imao kesa emulaciju. Da je Maksa ubo u analognu spravu AxeFx verovatno ne bi imao utisak da zvuči bolje. I ja držim upaljen kao što sam rekao, taj sim u svom proc-u kad idem u pojačalo, ali to je zato što ti on dođe kao dodatni EQ. Uključiš ga i onda praviš farbu sa njim. Bolje zvuči procesor tako, ali to je zato što sviram procesor od baba kurane, kome simulacija samo radi toneshaping, a ne zato što univerzalno digitalna simulacija ne valja :) Zapravo, čitao sam nedavno temu na kojoj Paul Frindle lepo objašnjava zašto zapravo nema nikakvog razloga da digitalno zvuči lošije od analognog - samo je pitanje procesorske snage, znanja i vremena. Jer pojednostavljeno, ako možemo da zabeležimo i snimimo digitalno bilo kakav zvuk tako da je nemoguće naslepo razlikovati originalni zvuk i digitalni snimak, onda je jasno da zapravo digitalno poseduje sposobnost da savršeno emulira analogni zvuk. DSP procesing je druga priča, pa ljudi ne kapiraju da je npr kvalitet softverskih sim-ova takav kakav je iz mnogo razloga a koji nemaju veze sa digitalno vs analogno. Kao recimo za reverbe... Svi su bili u fazonu kako tu postoji neka magija u Lexiconovom reverbu pa ni jedan softverski ne može da zvuči tako. Onda kad su izašli Lexicon VST plugovi, onda su krenuli sa pričom kako opet Hardware bolje zvuči (iako su isti algoritmi). Iako je i hardware samo digitalna sprava! Ja bih baš voleo da recimo neko sa foruma napravi blind test Line6 simulacije neke vintage pedale ubodene u pojačalo, a zatim stvarno snimi tu pedalu, stavi mikrofon na amp i snimi to, pa da vidim koliko bi ljudi prepoznala šta je tu analogno a šta digitalno.

ToneChaser

Post by ToneChaser » 23 Jun 2013, 16:18

Dersu Uzala wrote:Na jednom drugom forumu, mnogo izvikanijem i sveckijem, mnogo vece gluposti su se orile od pocetka godine do prosle nedelje na stanovitoj temi. I zakljucase temu. Taman kad sam se ja natakario da im 'objasnim' par stvari. :mrgreen:
Ma ovde nema sta da se objasnjava!

Kako ljudi ne shvataju da nije forum i tema kriva, nego odredjene osobe koje sabotiraju nesto i uvek svaku temu dovedu u kontext licnih frustracija (crno vs belo, partizan vs zvezda, metal vs. turbofolk, moja tata vs.tvoj tata, pa sve do onog praiskonskog moj je duzi nego tvoj)

Ovde nam sta da se objasnjava, oni koji vole da sole pamet neka ne ulaze na ovu temu ponavljam, neka ovde dolaze ljudi koji se zanimaju za svet procesora i neka nagadjaju kako ce izgledati buduci modeli i ETO TO JE TO, ZAR JE MNOGO TESKO ISPOSTOVATI TO? :O.o: :O.o: :O.o:

Ko se pridrzava toga moze da uziva u temi, koga ne interesuje to, neka ne ulazi a ne da ulazi i da filozofira kako ej on na vecem stepenu svesti :O.o:

I kakvi crni strani forumi, zna se da smo mi najgori! Zato nas mrzi ceo svet. A i mi sami sebe. Zato i propadamo. Kao i ova tema.

nesharm

Post by nesharm » 23 Jun 2013, 16:19

^^ On zivi u US 20 i kusur godina, nema pojma ko je Vucic :)))

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jun 2013, 16:25

ToneChaser wrote:Nije tvoje da kapiras da li se neko, kako i zasto lozi na nesto....Pusti ljude da se loze na sta hoce, i ne prejudiciraj.
Demokratija ide u oba smera. Ako ti imaš pravo na svoje mišljenje, kao i na to da ga izneseš, imam i ja pravo da iznesem svoje. Dakle to ne ide tako što ti kažeš šta misliš, a ja ako se ne slažem ili mislim da nisi u pravu treba da ćutim da ti ne bih smetao. Razmisli malo o tome.
Tema jeste dobra, bilo koja tema, ali su ljudi ti koji nisu dobri i koji ne valjaju....Ne razumem takvo razmisljanje - "Meni se ne svidja, e sad zelim da se to zatvori da se nikom ne bi svidelo, ili pak ne zelim da nesto postoji sto se meni ne svidja i po mom SUBJEKTIVNOM misljenju ne treba da zivi".
Ko je rekao da treba da se zatvori tema? I smiri loptu, rekao sam da JA konkretno NE KAPIRAM što se ti ložiš na procesore. Tvoje je pravo da se i dalje ložiš na njih. Jesam li pokušao da te sprečim, vezao te za radijator, poslao ti antiprocesorsku policiju na vrata?
E to je cist egoizam !!!! Kako da nije posle?
Egoizam nije imati mišljenje ako je zasnovano na nekom određenom znanju. Egoizam je izjaviti da neko drugi nema prava na to da ti saopšti svoje mišljenje ako ti se to mišljenje ne dopada, što u neku ruku sad ti, nepotrebno, radiš.
Sto se tice argumenta vecine, i to je totalno netacno i ne prihvata se kao argument, sta vise u vecini slucajeva je pre pojedinac u pravu nego vecina.
A ti koji nisi egoista misliš za sebe da si u pravu, jel? Šta bi bilo tek da si egoista, majku mu :ziveli:
Ti da si Vucis, sad bi me uhapsio sto javno pricam o procesorima, to je no-no, trebam odmah da odem i kupim lampasa i pedalei nikada vise u zivotu da ne pomislim na procesore i tamo nekim gresnim mislima "kako bi izgledao taj i taj procesor za 5 godina".
Nisi čak ni ljudski pročitao moj post, i razumeo šta sam napisao a već bi da se svađaš. Promenio sam gomilu procesora do sada i dan danas sviram procesor. Da čitaš tuđe post-ove, onda bi i to video. Ali to ne menja stvari da je procesor glupa sprava koja ima svoju praktičnu svrhu, a ona je da se pravi muzika - što je već bitnija oblast.

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jun 2013, 16:29

ToneChaser wrote:
Dersu Uzala wrote:Na jednom drugom forumu, mnogo izvikanijem i sveckijem, mnogo vece gluposti su se orile od pocetka godine do prosle nedelje na stanovitoj temi. I zakljucase temu. Taman kad sam se ja natakario da im 'objasnim' par stvari. :mrgreen:
Ma ovde nema sta da se objasnjava!

Kako ljudi ne shvataju da nije forum i tema kriva, nego odredjene osobe koje sabotiraju nesto i uvek svaku temu dovedu u kontext licnih frustracija (crno vs belo, partizan vs zvezda, metal vs. turbofolk, moja tata vs.tvoj tata, pa sve do onog praiskonskog moj je duzi nego tvoj)

Ovde nam sta da se objasnjava, oni koji vole da sole pamet neka ne ulaze na ovu temu ponavljam, neka ovde dolaze ljudi koji se zanimaju za svet procesora i neka nagadjaju kako ce izgledati buduci modeli i ETO TO JE TO, ZAR JE MNOGO TESKO ISPOSTOVATI TO? :O.o: :O.o: :O.o:

Ko se pridrzava toga moze da uziva u temi, koga ne interesuje to, neka ne ulazi a ne da ulazi i da filozofira kako ej on na vecem stepenu svesti :O.o:

I kakvi crni strani forumi, zna se da smo mi najgori! Zato nas mrzi ceo svet. A i mi sami sebe. Zato i propadamo. Kao i ova tema.
Ne, nego je fabula u tome da, kako god umeo da se aprijatno izražava, ti verovatno samo možeš nešto da naučiš od Dersu-a jer o materiji zna više od mene i tebe. Ne znači da je uvek u pravu ali više zna. Dakle nismo svi jednaki. Neko zna, neko ne zna, i mnogo nijansi između. Mi zapravo i pričamo o procesorima, upravo sad, a ovo što sam ti napisao je moje mišljenje - mišljenje osobe koja je prvi procesor kupila pre više od dvadeset godina. A ti ne poštuješ moj stav jer ti se ne dopada. Samo što se ja ne ljutim a ti se ljutiš iako nemaš zašto.

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jun 2013, 16:31

nesharm wrote:^^ On zivi u US 20 i kusur godina, nema pojma ko je Vucic :)))
Ma garant on to sve prati preko blic sajta, ne može on da izdrži da ne zna sve o svemu i ne bude u toku :mrgreen:

ToneChaser

Post by ToneChaser » 23 Jun 2013, 16:32

Dusane, kao malo dete si....Nisam ja egoista, ti si veci egoista od mene jer kazes da sam ja egoista znaci ti si veci :XD:

Imam ja pravo, imam ja pravo, samo to pricas i nastavljas da ulazis na temu...Ako ti nesto ne odgovara, ne volis, mislis drugaicje, ne razumes zasto neko voli to i to, jednostavno ne ULAZI NA TU TEMU , RADI NESTO PAMETNIJE umesto sto bi da provaljujes profile ljudi koji se "loze" na procesore.

Znaci vrlo jednostavno. prestani da mi odgovaras i ne ulazi na temu ukoliko ti iz bilo kog razloga ona ne odgovara ili postovi u njoj.

Veoma prosto, ali za nekomplikovanog coveka.

E aj sad kazi sve ovo isto kao i ja, samo na kraju kazi da sam ja komplikovan. Hajde ocekujem.

:roll:

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jun 2013, 16:36

Na Gearslutz-u koji je kao eto, šatro ozbiljan forum, svakih malo se otvarala tema "da li zvuče različito različiti DAW-ovi". Na kraju je postojala jedna gigantska tema u kojoj su učestvovali i ljudi koji rade sa DSP-om, ljudi koji prave Hardware, ma džaba. Postoji čak i CD koji može da se naruči, sa istim miskom iz različitih programa. Opet se pojavi neko ko kaže "Ma meni Nuendo zvuči bolje nego Pro Tools". Imaš i jako poznate likove, ljude koji su napravili ozbiljne karijere u muzici i koji veruju da čuju te razlike "Miks mi je otvoreniji u Logic Audio-u". Jedan od naših istaknutijih vlasnika studija se svojevremeno kunuo u to da mu miksevi bolje zvuče od kad je kupio nove hard diskove. Dakle, ni pametni ljudi nisu imuni na glupost :)

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jun 2013, 16:37

ToneChaser wrote: Imam ja pravo, imam ja pravo, samo to pricas i nastavljas da ulazis na temu...Ako ti nesto ne odgovara, ne volis, mislis drugaicje, ne razumes zasto neko voli to i to, jednostavno ne ULAZI NA TU TEMU , RADI NESTO PAMETNIJE umesto sto bi da provaljujes profile ljudi koji se "loze" na procesore.
Što, jel ćeš mi poslati Vučića ako dođem na temu i kažem da se ne slažem sa tobom? :)

Pošto ne čitaš tuđe post-ove, evo ja moram da ti dam quote samog sebe pa sad pročitaj:
Demokratija ide u oba smera. Ako ti imaš pravo na svoje mišljenje, kao i na to da ga izneseš, imam i ja pravo da iznesem svoje. Dakle to ne ide tako što ti kažeš šta misliš, a ja ako se ne slažem ili mislim da nisi u pravu treba da ćutim da ti ne bih smetao. Razmisli malo o tome.

Post Reply