Vox AC4TV kombo ili glava AC4TVVH + kabinet V112TV(1x12'')

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

nebeskacarica

Vox AC4TV kombo ili glava AC4TVVH + kabinet V112TV(1x12'')

Post by nebeskacarica » 08 Dec 2009, 19:30

Pozdrav dobri ljudi!

U iščekivanju dana kada ću konačno kupiti gitaru (najvjerovatnije neki Fender Vintage 57 ili 62, o čemu je bilo riječi na drugoj temi gdje ste mi uputili dosta dragocjenih savjeta), odlučio sam da prvo pazarim nekog malog lampaša, pa da do fendera vježbam na nekoj posuđenoj kopiji telekastera, a ovaj VOX AC4TV mi se čini savršenim izborom za te pare. Kvalitetan zvuk, a ne smeta komšijama, i još je uz to i predivnog dizajna.
Zanima me, ukoliko je neko od vas upućen, a sigurno jeste, s obzirom da baratate baš svakakvim pikanterijama kada je muzička oprema u pitanju, kakva je suštinska razlika između kombo izdanja ovog VOX-a i glave+kabineta, osim što je prvi sa zvučnikom od 10' a drugi sa 12'. Ima li to veze sa glasnoćom, kvalitetom zvuka, ili možda sa eventualnim priključivanjem na neki drugi kabinet, mada koliko sam skontao obe varijante se mogu priključiti na neki kabinet od 16 oma.
Konsultujem se s vama, između ostalog i zato što se trenutno kombo može naći u Mitrosu a kombinacija glava-kabinet u Sky music-u pa ne mogu istovremeno da se na jednom mjestu isprobaju obadva i da sud o tome.
Još jedno pitanje: kolike su šanse da se ovaj malac ponese i na neku probu, kući džem-sešn i da se čuje pored malo "tiših" bubnjeva?

Rocket Roll

Re: Vox AC4TV kombo ili glava AC4TVVH + kabinet V112TV(1x12'')

Post by Rocket Roll » 08 Dec 2009, 21:10

nebeskacarica wrote:...kakva je suštinska razlika između kombo izdanja ovog VOX-a i glave+kabineta, osim što je prvi sa zvučnikom od 10' a drugi sa 12'.
Osim zvučnika, sve bi trebalo da je isto.
nebeskacarica wrote:kolike su šanse da se ovaj malac ponese i na neku probu, kući džem-sešn i da se čuje pored malo "tiših" bubnjeva?
Definitivno zavisi od konteksta. Ako sviraš sa kolegama koji umeju da se obuzdavaju, popneš ga na stolicu i ne očekuješ clean ton na većoj snazi, može da iznese probu. Problem može da bude u tome da, budući da je u pitanju SE, na većim snagama zvuk bude "zagušen", "fuzzy" (Santana meets Black Keys, odnosno ZZ Top na esidu) i da pojačalo, iako se čuje pored bubnjara kad se ovaj "otkači", ne bude "prisutno" nego da samo pravi neku buku u pozadini. "Prisutnost" i "zagušenost" bi moglo da reši priključivanje na neki veliki kabinet, ali samo donekle: taj petovatni faz uvek ostaje, neko ga voli a neko ga mrzi.

nebeskacarica

Post by nebeskacarica » 09 Dec 2009, 17:36

Hvala, Rocket!

Bio sam danas da ga probam, doduše na kratko, uključivši Fender Vintage 57 Reissue u njega. Lijepo zvuči, "clean" zvuk mi se posebno dopao. Čak je i glasniji nego što sam pretpostavljao gledajući snimke na netu. Da, definitivno se, kad mu odvrneš volume preko 70-80%, počne javljati taj fuzzy efekat o kome si pisao, neki distorzioni eho koji baš i nije impresivan..nadam se da je to normalno i da samom pojačalu ne može da škodi. Za probe ćemo vidjeti ako ga pazarim, ionako mi više treba za svakodnevnu kućnu svirku, a džem sešni su ostavljeni za vikende 3-4 puta mjesečno. U Mitrosu daju garanciju na njega od godinu dana, ali ne u slučaju ako crkne lampa, šta god im to značilo?! Zar i lampa nije sastavni dio pojačala?

Još se pomalo lomim da li da idem na kombinaciju glavu+kombo, vjerovatno je bar malo glasniji zbog većeg zvučnika, a izgleda moćnije, mada je nepraktičnije za eventualno nošenje i pomjeranje.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Dec 2009, 18:02

nebeskacarica wrote:Da, definitivno se, kad mu odvrneš volume preko 70-80%, počne javljati taj fuzzy efekat o kome si pisao, neki distorzioni eho koji baš i nije impresivan... nadam se da je to normalno i da samom pojačalu ne može da škodi.
Ako je u pitanju samo taj "single ended fuzz", onda je to prirodan ton. Ako se nešto otkačilo pa zuji ili ako filtriranje nije dobro pa se javljaju "ghost notes", onda može da šteti pojačalu. Ipak, pojačalo je novo, sumnjam da je nešto u kvaru.
nebeskacarica wrote:U Mitrosu daju garanciju na njega od godinu dana, ali ne u slučaju ako crkne lampa, šta god im to značilo?! Zar i lampa nije sastavni dio pojačala?
Jeste, ali je lampa potrošni materijal. To bi bilo kao da kažu "dajemo garanciju na gitaru, ali ne i na žice": žice treba redovno menjati.

nebeskacarica

Post by nebeskacarica » 09 Dec 2009, 20:47

Ok, kad je tako onda nemam razloga za sumnjičavost, samo mi ostaje da se odlučim koju varijantu da kupim.
Tražeći o ovoj tematici na nekim britanskim forumima, naiđoh na nekoliko mišljenja da je head/kabinet u maloj prednosti nad kombom zbog 12''-ce i malo jačeg sound-a ali i zaštite zvučnika od eventualnih loših vibracija koje u kombu imaju veću šansu da eventualno oštete membranu, posebno u pojačalima poput ovog koja se masovno proizvode u Vijetnamu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Dec 2009, 22:09

nebeskacarica wrote:da je head/kabinet u maloj prednosti nad kombom zbog... zaštite zvučnika od eventualnih loših vibracija koje u kombu imaju veću šansu da eventualno oštete membranu
To je ipak pre "Žuga voli crne, a Pišonja plave" argument. Isto tako ljubitelji komba mogu da tvrde kako je kombo uvek spreman za svirku, lakši za transport u jednom cugu i uvek sigurno prikopčan na odgovarajući zvučnik što smanjuje šansu da se ošteti trafo.

Zato VOX i nudi obe varijante, kombo i glavu, da bi svako mogao da bira.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 09 Dec 2009, 22:39

moze da ti se desi u kombo pojacalu da zvece lampe il nesto slicno kad odvrnes pojacalo

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 09 Dec 2009, 23:59

Rocket Roll wrote:
nebeskacarica wrote:da je head/kabinet u maloj prednosti nad kombom zbog... zaštite zvučnika od eventualnih loših vibracija koje u kombu imaju veću šansu da eventualno oštete membranu
To je ipak pre "Žuga voli crne, a Pišonja plave" argument. Isto tako ljubitelji komba mogu da tvrde kako je kombo uvek spreman za svirku, lakši za transport u jednom cugu i uvek sigurno prikopčan na odgovarajući zvučnik što smanjuje šansu da se ošteti trafo.
:1:
nenadnenad wrote:moze da ti se desi u kombo pojacalu da zvece lampe il nesto slicno kad odvrnes pojacalo
Isto to je moguce sa pojacalo + box varijantom... U oba slucaja je moguce resiti problem.

nebeskacarica

Post by nebeskacarica » 10 Dec 2009, 17:31

Rocket je definitivno u pravu, ponuđene su obe varijante, pa svako nek uzme što mu odgovara. Kombo jeste praktičniji za nošenje i bezbjedniji za trafo, ali meni bi pojačalo ipak najveći dio vremena stajalo fiksirano u sobi....tako da..ja bih radije pazario glavu i kabinet, ali je na kraju ipak najveći problem poprilična razlike u cijeni:

kombo - 21850 din (Mitros)
head / kabinet - 33124 din (Sky music)

Dakle, 11274 dinara (120 evra) više treba dati za head/kabinet!
Kad bi znao da za toliko keša više dobijam i srazmerno toliko (30%) bolje pojačalo, kupio bih ga bez razmišljanja. Ovako, nisam siguran šta da činim, tim prije što nisam uporedo mogao da isprobam obadva tipa pojačala.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 10 Dec 2009, 18:33

Uzmi tih 33000 i kupi neki bolji polovan kombo. :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Dec 2009, 19:21

nebeskacarica wrote: Dakle, 11274 dinara (120 evra) više treba dati za head/kabinet!
Onda kombo ima više smisla. Po kući ga sviraš na njegov zvučnik, a u studiju kroz neke bolje zvučnike / neki kabinet.

Uzgred, 66 evra kupuje ->Celestion G 10 Vintage<-, a to je impresivan zvučnik i po strožijim merilima od srpskih (svakako najbolja desetka koja kod nas može da se kupi), koji se po tonu slaže sa VOXom. Sa takvim ulaganjem bi u svakom slučaju imao bolji ton nego sa tom low-grade dvanaesticom koja dolazi u TVVH kabinetu.
Funkomat wrote:Uzmi tih 33000 i kupi neki bolji polovan kombo. :)
350 evra bi bilo sasvim dovoljno da kod nas preprodavci nisu počeli da diktiraju cene polovne opreme :(

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 10 Dec 2009, 19:30

Rocket Roll wrote:
350 evra bi bilo sasvim dovoljno da kod nas preprodavci nisu počeli da diktiraju cene polovne opreme :(
To jeste ali nadju se dobra pojacala sa vremena na vreme...
Nedavno je, npr, bio jedan Blues Junior za 400e (mislim da nije bila ni fiksna cena). Da sam imao 400e, imao bih jos jedno pojacalo. :)

nebeskacarica

Post by nebeskacarica » 10 Dec 2009, 19:46

Funkomat wrote:Uzmi tih 33000 i kupi neki bolji polovan kombo. :)
To bi bilo najbolje, ali treba dosta čekati na priliku za neki solidan kombo, imati sreće da te ne nasamare preprodavci o kojima govori Rocket i kojih je, čini mi se, sve više na svakom koraku. Kao da ljudi sve manje sviraju a sve više trguju opremom.

nebeskacarica

Post by nebeskacarica » 10 Dec 2009, 20:19

Rocket Roll wrote: Onda kombo ima više smisla. Po kući ga sviraš na njegov zvučnik, a u studiju kroz neke bolje zvučnike / neki kabinet.
Pa jeste, kad se sve izvaže, a ponajviše cijene jednog i drugog, izgleda da je pametnije uzeti kombo.
Rocket Roll wrote: Uzgred, 66 evra kupuje ->Celestion G 10 Vintage<-
Zanimljiv predlog, a i ne košta previše ako daje takve rezultate kao što kažeš. Imaću ga u vidu, ali prvo da kupim pojačalo..

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 10 Dec 2009, 20:58

nebeskacarica wrote: Kao da ljudi sve manje sviraju a sve više trguju opremom.
Uf, postali smo potrosacko drustvo... Sve vise ljudi koji sebi priuste vrlo solidnu opremu, bave se razlikama izmedju ovog i onog pojacala od 1+k evra, da li je bolje ovo drvo ili ono, a ne umeju posteno zicu da zabenduju :grummel_2:
Nekad je vezbanje i investiranje u znoj, krv i suze bila neminovnost, a danas je izgleda najlakse reci ja nisam sreder pa mi ne treba tehnika. Tja...
On topic - :1: za combo varijantu, kasnije mozes da dodas jos jedan kabinet sa razlicitim zvucnikom za malo drugaciji feel, npr ovako

Image

Post Reply