Compressor

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Compressor

Post by Funkomat » 26 Aug 2007, 14:48

Za one koji ne znaju: compressor ili kako ubiti dinamiku radi sustaina :D
Nesto kao automatska volume pedala

Image

U sustini oduzima jacinu glasnijim tonovima a dodaje tisim...

U zavisnosti od podesavanja covek moze dobiti uvek ujednacen ton bez obzira na jacinu trzanja.

Ovo bi recimo trebalo da koristi ljudima koji koriste tapping na clean-u jer treba da se ubijes da bi se ista culo a ovo ti dodaje jacinu i to je to...

Poenta je da gitarista ne treba da se trudi toliko oko sviranja (kao npr lik koji svira klavijature (ne klavir, klavijature)

Ja sam probao bossov compressor i naravno radi svoj posao ko lud ali je po meni ovako nesto jako nepotrebno (nesto kao gitare sa usb prikljuckom :D )...

Sve u svemu ima neko ovde da ga koristi, misli drugacije ili samo zna neku dobru primenu za ovako nesto?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Aug 2007, 00:21

Vrlo korisna stvar... za neke više, za neke manje, ali kompresija je svuda oko nas muzičara (ili "muzičara", to ovde nije poenta). Svaki ovedrajv/ distorzija u pedali dodaje svoju kompresiju, pogledaj:

Image

To je spektrogram iz SoundForgea, prikazuje dinamiku signala. Vidiš ovaj levlji spektrogram, što šeta gore-dole po dinamičkoj skali? To je "gola" gitara u kompjuter - što jače zvizneš žice, to jači peak. A sada pogledaj ovaj desni spektrogram, kojem je duša iskompresovana - dinamički je "mrtav" kao šišanje mašinicom na dvojku, zar ne? To su iste note, ali sa uključenim BluesDriverom... A to je snimljeno BluesDriverom, pedalom sa najmanje gaina u istoriji pedala! Zamoli jednom KnightOfDooma da ti snimi isti ovakav primer, ali sa svojim MT-2, pa ćeš videti čuda i pokore.

Dalje, kompresiju dodaje samo pojačalo, ako je lampaško ili ako je uopšte "odvaljeno" - takva se kompresija zove "sag". Ti zvizneš žice, transformator ne može tako brzo da reaguje i obezbedi dovoljno napona (ili rectifier tube, cevka koja "ispravlja" napon, ne odreaguje tako brzo) i opet imaš kompresiju.

Na kraju, kompresiju dodaje mixmeister ili producent, pošto uho ne voli preveliku dinamiku i "bežanje" zvuka na sve strane po miksu. Kada još kraju mastering inženjer odradi svoje "napucavanje" snimka, dobiješ ovakvu dinamiku konačne pesme:

Image

A to je Bob Dylan, "Thunder on the Mountain" sa "Modern Times"! A otovri Forgeom neku Sepulturu ili neki Slayer, pa ćeš tek da se krstiš i čudiš.

U tom smislu, kompresiju moraš negde da imaš i najčešće je imaš u više doziranja (više puta po malo). Čemu pedala koja dodaje kompresiju? Sustain i kada tiho sviraš, recimo. Ili wah bolje radi kada mu sledi kompresor, na primer. Ili je neobilazno kada sviraš country, a potrebno kada hoćeš da distorzija još bolje radi. I tako dalje.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 27 Aug 2007, 02:05

ja sviram VOX Cooltron Snake Charmer Tube Compressor. Odlicna sprava, savrseno radi, a iako je totalno transparentan, lampa malo utopljava i minimalno boji zvuk. taman koliko i kako treba. za 5 klasa bolji od Bossovog ili MXRovih kompresora. ne pikuje, nema suma, ne prlja zvuk. a ima mnogo vise opcija, siru paletu kompresija i "n" puta lepsi zvuk.

Image

dragomix

Post by dragomix » 27 Aug 2007, 03:02

e a sad meni nije nesto jasno, posto sam pocetnik naravno, kada sam kupovao bas pojacalo lik koji mi ga je prodavao stalno mi je nabacivao, ali ovo pojacalo ima kompresiju u pred pojacalu, i ima dugme na pojacalu da se ta kompresija ukljuci (radi se o bas pojacalu, ali mislim da to vec znate). I sta se dogadja kad ukljucim kompresiju i odvrnem gain, dobijem ludacku distorziju, ali meni to ic ne treba osim naravno ako ne nadjem neki super metal bend u kome basu treba ludacka distorzija. Jel to namerno tako napravljeno da ja dobijam distorziju ili je to povezano sa nekim drugim podesavanjima na gitari/pojacalu jel bi stvarno voleo da nema tolike distorzije pocinje polako da me nervira :x .

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Aug 2007, 22:11

Pa kada uključiš kompresiju i odvrneš gain, samo ludačku distorziju i možeš da dobiješ, mislim - tome to služi, tako to radi...

Naravno, uvek postoji mogućnost da je u pitanju neka greška na samom pojačalu, ali sumnjam... ja bih ti savetovao da smanjiš gain a ostaviš kompresor uključen.

dragomix

Post by dragomix » 27 Aug 2007, 22:27

Hvala ti, upali kad smanjis gain. Shvatio sam da i kad pojacam malo vise gain ne treba cimati zice ko ludak :lol: !!!

maverick_nis

Post by maverick_nis » 29 Aug 2007, 15:56

To ti sve zavisi gde sviras i koji stil,ako svirash Motorhead-ov stil,mozes da stavis malo distorzije na bas,znas ti Lemmy-a( :) ),i zavisi od ukusa,svejedno,meni se vise svidja ova varijanta:ako zelis cist bas,stavis gain dovoljno da ne bije dist. i ukljucis kompresor,a ako hoces dist.,uzmes lepo bas prvo u Boss-ov BD-2(npr.),pa u pojacalo,cista matematika :)

dragomix

Post by dragomix » 29 Aug 2007, 20:33

Ma ja sviram metal, ali ovo sto dobijem kad odvrnem gain ne lici ni na sta. Cisto brujanje, a to me uzasno nervira. U svakom slucaju hvala na savetu.

maverick_nis

Post by maverick_nis » 31 Aug 2007, 00:48

Nema na cemu,nego,zajeb'o sam se,BD2 je BluesDrive,tako da nemoj to da uzmes,nego lepo neku dist za bas.

Jimmy Henderson

Re: Compressor

Post by Jimmy Henderson » 31 May 2008, 14:43

Nyarla . kazes "nema suma " odnosi li se to i na SC magnete ?

Post Reply