savet u vezi procesora

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Kristijan
Uvaženi član

savet u vezi procesora

Post by Kristijan » 20 Sep 2007, 09:51

Pokušavam da se odlučim šta da uzmem od procesora za električnu gitaru i vidim da nema druge nego da čujem savete korisnika. Naime, krajnje entuzijastično sam krenuo po prodavnicama da isprobavam procesore, i zaključio da mogu da isprobavam narednih mesec dana, a da zapravo ne dođem do nekog pametnog zaključka, jer ne mogu da sedim u radnji 2 sata i da mučim ljudstvo i tehniku, a onako na blic ne mogu da donesem nikakav zaključak.

Do sada sam "mučio" Zoom G2.1U, Boss GT8, Korg AX3G i Korg AX10G. I nije da mi je pomoglo u izboru, mora biti da mi fali neko znanje koje bi mi ukazalo šta je tu dobra kupovina a šta nije.

Ukoliko neko ima iskustva sa nekim od ovih modela, ili sa bilo kojim drugim procesorom na koji vredi obratiti pažnju, molio bih da napiše ponešto o tome. Korisno je da napomenem da mi ne treba neki ubica od procesora, nije sprava koju ću da gazim 4 i više sati dnevno, meni je sve to hobi, ali ipak ne bih da kupujem neku bezveznu spravu, dakle nije mi žao da platim više za nešto što je bolje.

Procesor mi pre svega treba zbog snimanja gitare, ne sviram nikakvu tvrdu muziku, u pitanju je neki artsie-fartsie poduhvat, dosta klavijature i ženski vokal koji onako po maniru (ne po boji glasa) podseća na Elisabeth Fraiser, dakle nema prostora za gitaristu divljaka, ali zaista je teško da to nekako žanrovski opišem. Sve u svemu, nije shredding na gitari, predpostavljam da je to dovoljna informacija koja možda može da bude korisna za onoga ko bi mogao da mi da nekakav savet u izboru spravice.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 20 Sep 2007, 12:05

I procesori, kao i drugi instrumenti su preeesiroka tema, posebno ovako postavljena " ajde vi mi kazite sta da uzmem".

No bez obzira na to...

Zavisi kolko para imas, preporucujem:

Digitech: RP 150, RP-250, ili RP-350 i GNX-1

Boss: ME-50, ME-20

Line6: Flor POD, FlorPOD plus, PODxt, ili POD2.0

Zoom: G-serija neki ne preporucuju zooma ali ja mislim da je zoom fenomenalan kada su u pitanju svi drugi efekti se distorzije, mada su se i tu popravili zadnjih godina... (inace ja jos uvek ljubomorno cuvam i koristim Zoom 3030)

Behringer: V-amp pedal

M-audio Black box

To bi otprilike bilo to...

Zasto ovi procesori?

svi su do 250e
vecina ima USB koji ti daje sire mogucnosti prilikom snimanja
ima i drugih ali su ovi dostupni na nasem trzistu, spadaju u najpopularnije i vrlo su dobri.
veoma su laki za namestanje.
imaju veeeoma dobre simulacije i efekte.

A sta traziti u procesorima, bas ovo sto sam i napisao.

* Da ima dobre simulacije pojacala...to ne znaci da ima distorzije vec da ima modeling i cistih i pojacala sa gainom (distorzijom)
* Da je lak za namestanje
* Da je u skladu sa tvojim potrebama i plateznom moci
* Da ima dobre dodatne efekte plus veliki izbor.
* Da ima po mogucstvu expressionu pedalu (ona moze da slusi za kao volume pedala, da dodajes ili oduzimas neki efekat ili da menjas parametre nogom dok sviras) (PODxt i POD 2.0 i black box nemaju ovu pedalu, zapravo oni i nisu floorbased efekti ali su veeeoma dobri za snimanje i pravljenje farbi za gitaru pa sam ih zato uvrstio.)

Nadam se da sam ti pomogao....

Ah, da...
GT-8 je mnoooooogo dobar ali je oko 450-500e za tebe kao hobistu-entuzijatu-neprofesionalca mislim da ti nije potreban. Mislim....

Ah da... II put
Ja licno izbegavam Korg procesore .... ali i medju njima mozes da nadjes neke dobre a jeftine..

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Sep 2007, 13:13

Naravno, vrlo je korisno, hvala!

Šta je zapravo meni bio najveći problem - gde god da odem imaju drugačije pojačalo, a sa silnim opcijama koji svaki procesor ima ja jednostavno ne mogu da postignem da isprobam sve što me zanima, i još plus ne umem da ocenim da li se meni dopada ton, kad sam svaki procesor osluškivao na nekom drugačijem ozvučenju.

Drugo, i ti kažeš da neki ne vole Zoom, i ja sam to čuo, ali ne mogu reći da sam naišao na neke argumente. Ti eto ne voliš Korg, a mene zanima šta je razlog, dakle šta je najveća mana. Eto, ta vrsta informacija me zanima.

Treće, kako su se pokazali u nekom intenzivnijem korišćenju, dakle kako podnosi čest transport i gaženje, koliko je konstrukcijski kvalitetan neki model i tome slično.

Zbog toga što ovakve stvari ne mogu da proverim u nekom kratkom isprobavanju u prodavnici, moram da pitam kakva su iskustva korisnika. Ne očekujem da ću dobiti odgovor - Idi i kupi taj i taj procesor! Baš mi i treba da mi se izdvoji nekoliko modela na koje treba da obratim više pažnje, pa da ponovo krenem po prodavnicama, bez te vrste informacija jednostavno je preteško doneti odluku.

Ovaj Zoom što sam isprobavao mi se dosta dopao, a kompaktnih je dimenzija iako ima i expression pedalu, što nije zanemarljivo ako treba svaki čas da ga nosam ovamo-onamo, a treba... Ma zamalo ja to da kupim, ali onda čujem od raznih ljudi da im nešto Zoom nije po volji, ali niko da mi kaže zašto. Kod prijatelja sam se dosta igrao sa jednim matorim procesorom, Zoom 505, i nisam imao neke ozbiljne primedbe. E sad, trgovci kao trgovci, svaki hvali svog konja... od njih nisam dobio ni jednu korisnu informaciju. Jedino su mi uvek nudili skuplji model od onog za koji sam se raspitivao :D

Koliko sam ja video i ovde na forumu, i inače na netu, recimo ovaj Boss ME50 je fokusiran na efekte, ne na modeling pojačala, dakle baš ima distorziju i overdrive, a ne podešavanje gaina na nekoj simulaciji pojačala. Ako sam te dobro razumeo, ti više voliš modeling pojačala, pa da podešavaš gain. Ipak, preporučuješ mi ovaj procesor. Da li možeš malo da mi razjasniš situaciju? Budući da nisam verziran u ovome, moram da uvažim tvoje mišljenje, ali bih voleo da mi daš neke dopunske informacije kako bih znao kako si na tvoju listu stavio i ovaj model. Pošto se ne razumem u ovu problematiku, baš mi trebaju detaljne informacije. Šta ćeš, dosadan čovek pa to ti je... :D

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Sep 2007, 15:59

Kristijan wrote:...neki ne vole Zoom, i ja sam to čuo, ali ne mogu reći da sam naišao na neke argumente.
Ne vole ga metalci i svi koji sviraju "tvrđu" muziku. Da sve te dugačke reviewe i godine prepirki oko zvuka procesora sažmem u jednu rečenicu - jako je teško napraviti dobru digitalnu emulaciju distorzije. Ostali efekti (time-based, modulacije) rade kao san u elektronskoj formi, ali je distorziju teško generisati (digitalni clipping nije analogni clipping) i do sada je samo par firmi uspelo da uradi nešto zadovoljavajuće po tom pitanju. Pre svih Line 6, ali ni Foxov DigiTech uopšte ne zvuči loše, naprotiv.

Zoom se distorzijama nije proslavio. Čak ni ovaj novi G2.1u nije dobar za "dždždž". Ovi veći su bolji - zbog "lampice".
Kristijan wrote:Ti eto ne voliš Korg, a mene zanima šta je razlog, dakle šta je najveća mana... Sava kaže da je elektronika kod VT pojačala, kao i kod Tonelab procesora Korgova, pa ne vidim zašto bih izbegavao taj procesor.
Vrlo jednostavno - ValveTronix pojačala imaju u sebi "lampicu", Korgovi procesori tu "lampicu" nemaju. Da, Korg poseduje Vox kao firmu, i "procesorski engine" Voxovih ValveTronixa i ToneLabova je IDENTIČAN Korgovoj AX seriji - isti algoritmi, isti OS, isti hardver - ali ništa to ne vredi kada se dođe do emulacije drajvova ako tu nema "lampice".
Kristijan wrote:Treće, kako su se pokazali u nekom intenzivnijem korišćenju, dakle kako podnosi čest transport i gaženje, koliko je konstrukcijski kvalitetan neki model i tome slično.
Na Foxov DigiTech RP je jednom PALA jedna debela devojka... Buuuuum traaaaasss. Procesor je živ, zdrav i dernja se bolje nego ikad.
Kristijan wrote:Ovaj Zoom što sam isprobavao mi se dosta dopao...
I meni i KnightOfDoomu. Ali, ja sam "kulturan" kada dođe do overdrajva, a njemu na basu ne treba puno drajva, tako da...
Kristijan wrote:Koliko sam ja video i ovde na forumu, i inače na netu, recimo ovaj Boss ME50 je fokusiran na efekte...
Imaš ovde nešto o novom Bossovom ME-20, nasledniku ME-50: viewtopic.php?t=1223&highlight=me20

-------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------

Međutim! Pomenuo si da imaš laptop i da ga vučeš na snimanja. Pitam se šta će ti onda procesor? Gitarski procesor može da radi samo sa gitarom, a sa laptopom imaš tolike mogućnosti da je nebo granica:

Kupiš neku eksternu zvučnu kartu - Edirol, mali E-MU... To će te koštati koliko i procesor. Onda instaliraš AmpliTube 2 (ili Guitar Rig 2, biraj oružje), ideš gitarom u zvučnu kartu a iz zvučne u pojačalo ili razglas...

Kasnije skupiš još 100 evra za Behringerov FCB veliki footcontroler, i to je to.

Samo da imam laptop! Ne bih se zamarao gitarskim procesorima ni sekundu.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 21 Sep 2007, 16:23

Rocket Roll wrote: Međutim! Pomenuo si da imaš laptop i da ga vučeš na snimanja. Pitam se šta će ti onda procesor? Gitarski procesor može da radi samo sa gitarom, a sa laptopom imaš tolike mogućnosti da je nebo granica:

Kupiš neku eksternu zvučnu kartu - Edirol, mali E-MU... To će te koštati koliko i procesor. Onda instaliraš AmpliTube 2 (ili Guitar Rig 2, biraj oružje), ideš gitarom u zvučnu kartu a iz zvučne u pojačalo ili razglas...

Kasnije skupiš još 100 evra za Behringerov FCB veliki footcontroler, i to je to.

Samo da imam laptop! Ne bih se zamarao gitarskim procesorima ni sekundu.
Jako zanimljiva ideja... Samo nadjoh negde na netu da ovaj fut kontroler ne radi sa amplitjubom

:cry:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Sep 2007, 17:26

Ne znam. Ima novih drajvera na Behringerovom sajtu, a verovatno bi se dobro ponašao unutar, recimo, Nuenda, podignut kao VST (dakle ne kao standalone), kada bi mu Nuendo mapirao MIDI podatke.

No, na kraju krajeva, nije ni AmpliTube 2 jedini VST amp simulator... mada se meni lično najviše sviđa.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Sep 2007, 19:51

Hvala na VRLO korisnoj informaciji.

van gogh

Re: savet u vezi procesora

Post by van gogh » 03 Feb 2008, 20:19

Evo i ja sam se od prilike odlucio da kupim AX-10G.
Prodao sam Ax-3G zato sto nema dodatnu pedalu, a i sluzio mi je za pocetk za upoznavanje sa tim stvarcicama...
Cuo sam dosta dobre price o 10G i svi ga hvale za te pare...
Ali sve jedno, opet se dvoumim izmedju AX-5G i AX-10G...
Sutra idem u Sky da izmucim oba.
Koliko sam nacuo 10G ima dosta bolje efekte i vise mogucnosti (pored pedale) sto je i logicno zbog vece cene.

Javljam sutra utiske :D

van gogh

Post by van gogh » 04 Feb 2008, 21:49

Bio sam danas u Sky-u i nemaju AX-10G, a niko ih vise ne prodaje osim njih :cry: ...
Kao, ostala im je roba na carini i ocekuju je za oko nedelju dana...

Ali preporucise mi ovi u Music Trade-u procesor Zoom G1X...
I ladno sam pitao tipa da li mogu da ga probam tu u radnji da vidim kakav zvuk ima,a on mi odgovori u stilu: "kupi ga pa ga kuci isprobavaj"... :roll:

Jel neko ima iskustva sa Zoom procesorima ili cak sa ovim modelom?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Feb 2008, 22:44

Stvarno su ti tako rekli? Joj. Čobi je sve bezobrazniji, kako vreme prolazi...

O novim Zoomovima, za divno čudo, većina misli sve najbolje. Imaš njihov prikaz ovde:

===============================================================
->MF Vam Predstavlja: Zoom G Serija Procesora - Granica Se Pomera<-
===============================================================

van gogh

Post by van gogh » 05 Feb 2008, 11:10

Znaci, po svemu sudeci Zoom GX1 je bolji od Korg-a AX10G?

Sada sam u velikom tripu...
Sta izabrati?
Porcesor sa vise funkcija (korg) ili procesor koji daje bolji zvuk (zoom)? :?:

Komplikovane su te stvarcice...

vg78
MF veteran

Post by vg78 » 05 Feb 2008, 11:27

U 99% slucajeva od efekata koristis delay, reverb i overdrive-distorziju. To imaju verovatno svi procesori. Znaci tvoja dilema je: da li ti treba bolji zvuk ili ne?!

van gogh

Post by van gogh » 05 Feb 2008, 11:38

Pa da...
U pravu si...
Korg po meni ima bolje funkcije i veise mogucnosti...
Znaci cekam dok predju granu 8)

XtrmntR

Post by XtrmntR » 05 Feb 2008, 13:26

Ma zaebi mogucnosti. Lepo ti reche VG78, ne koristish ne znam ni ja shta vec svega par efekata.. Znachi da sebi fino mozesh napraviti par preseta i to je to.. Gledaj kakav ti je zvuk dista na procovima, sve ostalo je manje vishe OK.

milowance

Post by milowance » 11 Mar 2008, 18:13

trazhio sam neq pedalu i naletim na procesor korg ax-5g na popustu u sky-musicu,80 jura;;;;;zna li neko kakwa je to stwar,,sta mogu da swiram s' tim?

Post Reply