Boost-ovanje signala...

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Don Djeki

Boost-ovanje signala...

Post by Don Djeki » 29 Mar 2010, 12:10

Dobri ljudi, pratim ovaj forum već neko vreme, mada ne volim da komentarišem, više sam kao neki pasivni prikupljač znanja...
Dakle, susreo sam se sa jednim problemom, pa ako biste mogli da mi pomognete, bilo bi super...
Dakle, hteo bih da mi odgovorite na jedno generalno pitanje: na koji način vi boostujete signal na gitari kad dođe vreme za solo?

Konkretno, ja imam Telca American Standard, Roland JC 120, RR ProCo Rat pedalu, i Boss SD1, Rocket ga je modifikovao u TS...
Sad, pokušao sam da pomoću TS-a sa povećanim Volume-om, na već uključenog Rata, ali mi je zvuk izobličen, nije isti kao kada svira samo Pacov... :bambi:
Samo napišite šta biste uradili u toj situaciji sa tom opremom, ako vam je volja... :)
Još pokušavam da shvatim ceo sistem oko pedala, nemojte zameriti ako je pitanje glupo... :ziveli:

Pokušao sam na nađem sličnu temu pomoću search-a, bezuspešno...

Trooper
Urednik

Re: Boost-ovanje signala...

Post by Trooper » 29 Mar 2010, 12:19

Pre pocetka svirke podesi glasnocu sa Volume potom gitare na pola. Krene solo, odvrnes na max, prodje solo, smanjis se. To mu valjda dodje najjednostavnija metoda bez pedala

xspaceman

Post by xspaceman » 29 Mar 2010, 12:20

mxr micro amp booster bi bio moj izbor za clean boost!

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Mar 2010, 12:22

Pod pretpostavkom da Rat-a koristiš kao glavni izvor drajva, moj predlog (bogami i live setup) bi izgledao ovako:
Gitara-Rat-SD1-Pojačalo

Na SD-1 smanjiš drajv, a vol namestiš da bude glasniji od samog Rat-a. Takva postavka će ti u sobi, možda, zvučati pomalo plastično i bzvze, ali na svirkama će odlično završavati posao. Ovo je konkretno za solo/volume boost primenu.

U slučaju da ti treba gain/eq boost (neprimetno glasnije, ali napujdani srednji i dist), radiš isti stvar, samo SD-1 staviš ispred Rat-a.

Aj' pa javi rezultate. :ziveli:

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 29 Mar 2010, 12:24

Image

mada neko budza i proCO rat
Last edited by faks on 29 Mar 2010, 12:27, edited 1 time in total.

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 29 Mar 2010, 12:26

pretece me G. dok sam nasao sliku..

ma mozes kako hoces.. i ekvilajzer je ok ;)

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Mar 2010, 12:30

E da ne bude zabune, ceo moj post se odnosi samo na kombinaciju SD-1 i ProCo Rat pedala - ono što čovek već ima. :)

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 29 Mar 2010, 12:30

40e. dobar buster ;)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 29 Mar 2010, 13:08

A zasto ne probas da na pojacalu nadjes ton koji je tik da probije i udje u distorziju/ overdrive i da da boostujes nekom (jednom) od pedala u posedu.. u tom slucaju smanjujes pedale, a clean uvek dobijes smanjivanjem potenciometra na gitari... .... u teoriji i praksi to radi, no sad pitanje je kakav tebi ton treba u startu..

Ako je teska distorzija, onda neki nameski (dedicatet) booster, a ako ti treba crunch onda ova kombinacija pije vodu.....

sa druge strane, na pojacalu imas dva kanala... jednu namestis na klean, a drugu na blagi od.. (edit, e, sad pitanje je da li imas mogucnost za prebacivanje kanala switchem, ili ces i njega morati da nabavljas)

Na kraju, pored boostera, EQ je za te stvari dusu dalo, taman da digne +5 do +15dB i dodas malo srednjih, da promeni karakter tona i izadje u miksu...

Don Djeki

Post by Don Djeki » 29 Mar 2010, 13:28

*TheTrooper: nije toliko lako, i TS i Rat potpuno izgube 'mljac' ako volume na pedali nije između 8 i 10. Jednostavno nije to to...

*xspaceman: eto, to je jedno od rešenja koje želim da čujem, ali meni je fora da imam ispred sebe što manje pedala, nekako mislim da je moguće dobiti sve što meni treba uz neke osnove (overdrive, dist, wah, (korus i vibrato je u pojačalu)), a ne sad da se krijem iza 10 svetlećih stvarčica, znam da mi sve to ne treba, ne sviram taj tip muzike... mada je fino rešene, hvala... :ziveli:

*guv'nor: svaka čast, na taj način nisam još pokušao da se igram (mislim na menjanje rasporeda pedalama). Pokušao sam na probi juče da samo pojačam Vol na Ts-u na solo-u, ali nekako mi se opet izgubi efekat 'mljaca' koji ima Rat kad ga cepaš samog... Cilj mi je da se ne promeni zvuk, ili da se promeni na bolje, a da bude za 10-15% jači... definitivno ću pokušati to sa promenom rasporaeda :)

*faks: hvala, još i slika, znaću šta da probavam ako budem tražio boost pedalu... :)

* dejankuki: pojačalce mi je toliko jako da se svira na vol 2.5-3, jede decu, nisam ga gario da vidim koliko može da bi došao doprirodne distorzije, nisam siguran ni da li to može generalno...

Inače, sviram sa bendom neki rok '80, znači skoro uvek sviram neke distorzirane rifove, pa onda soliram, samo mi je fora da već distorziran zvuk pojačam...

Hvala na odgovorima, ako neko ima još neki način da reši ovo, slobodno nek napiše... Ja javljam kako bude išlo sa promenom rasporeda pedala...

Inače, ne bi bilo loše čuti kako vi inače sa svojim postavkama boostojete signal, koje metode koristite, i tako to... :bambi: :ziveli:

whosyourdaddy

Post by whosyourdaddy » 29 Mar 2010, 13:42

Booster kao pedala radi dobro samo kada se koristi da utera LAMPASKO pojacalo u OVERDRIVE!
(svako drugo koriscenje ove pedale je besmisleno)

Mislim da tebi treba neka "kaskadna" distorzija tj.
SD-1 podesis na full drive (ili na drive koji mislis da ti odgovara)
a posle njega ukljucujes Rat kao "boost" (distortion: 1, volume: 5 da ti ne bi otisao previse u fuzz) . ;)
:idea:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 29 Mar 2010, 13:46

jazz chorus ima svoju distorziju al kolko sam shvatio retko ko je voli ili koristi i kolko sam shvatio pre ces ogluveti nego naterati to pojacalo da ode u drive.
drug ga je svirao na 6-7 dok nije uzeo nove zvucnike - legend v12.Sad valjda svira na 2-4

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Mar 2010, 14:07

whosyourdaddy wrote:Booster kao pedala radi dobro samo kada se koristi da utera LAMPASKO pojacalo u OVERDRIVE!
(svako drugo koriscenje ove pedale je besmisleno)
Zapravo, buster se, od davnina :mrgreen: , koristi da već pomalo slomljeno lampaško pojačalo koje je u laganom drajvu, utera u malo veći drajv - Hendrix, Page, Blackmoore, Iommi, EVH... Lista je preduga. I za to se najčešće koriste overdrajvovi, clean boostovi, ekvilajzeri, fazevi itd...
Sam po sebi ima ogromnu primenu - da li ćeš bustovati drugu pedalu, da li ćeš bustovati čisto pojačalo (vol boost), pojačalo u drajvu (gain boost)...

Djeki, svaka pedala koja ima u sebi neku vrstu klipinga, tj mož' da proizvede drajv, će ti menjati zvuk. Svaka na svoj način.
Budući da je SD(TS) sam po sebi veoma blagi drajv sa naglašenim srednjim frek, to može odlično da posluži kao solo bust.

Ako želiš nešto što će ti samo dati glasnijeg Rat-a, onda je mnogo bolje rešenje uzeti nešto kao Seymour Duncan Pickup Booster ili MXR Micro Amp i staviti ga iza Rat-a.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 29 Mar 2010, 15:27

Stavi Sd-1 pre Rata u nizu i podesi ga da je za nijansu svetliji - ja istim rasporedom Klonom boostujem Rata kad zelim da mi Rat ostane "isti"...

Џими

Post by Џими » 29 Mar 2010, 15:47

Ово је један од разлога због чега је понекад добро имати процесор. Само ставиш те две боје које ти требају једну до друге.

Post Reply