Power section sa lampama

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
vasko

Power section sa lampama

Post by vasko » 22 May 2010, 19:53

znaci dve pentode sa trafoom u push pull mi je na umu

imam sav materijal,lampe,trafoe...

znaci bitno mi je da lampe budu max overdrajvovane,clean me ne interesuje,gledao sam neke seme,ali da pitam i ovde da bi manje lutao

preamp deo bi bio neki poluprovodnicki ili bilo sta...ideja je da lampe na kraju ispuste mas

uglavnom sam vidjao da ispred pentoda stoji diferencijalni pojacivac sa ecc83 ,ono sto me buni je da li ta trioda od 2w ima dovoljno snage da skroz otvori EL34 i slicno?

video sam jednu verziju gde su pentode terali bipolarni tranzistori i to mi se svidelo jer sam siguran da mogu da poteraju pentode do maximuma,ali me brine da ne unesu bezveze poluprvodnicki kliping,a da pravim neki drajver od mosfeta,da sam otkrivam ameriku ne bih...

ima li neko iskustvo,sema,link,nesto...? :ziveli:

mensur87

Re: Power section sa lampama

Post by mensur87 » 24 May 2010, 01:44

Najbolje ti je da se drzis ECC83 jer ona ima sav potreban gain za max overdrajv, a sto se tice otvaranja samih izl. pentoda ala EL34, ne treba da brines, EL34 ima relativno male kapacitivnosti( u odnosu na mosfete) pa prva resetka ne "guta" struju kao kod mosfeta, tako da zvucni spektrum ostaje nepromenjen( jedina zamerka kod HiFi-ovaca je sto unosi distorziju, koja nama treba :metal: ), tako da njena prljavstina nece ti smetati.A ukoliko si mislio da se otvara kao mosfet, nema da brines, one rade kao JFET-ovi, ali zamislimo velike snage. Negativni napon na resetki(audio signal),rezultuje promenu struje kroz pentodu,tako da dobijamo veliki output swing (moze i oko 200Vpp, malih struja 45-65mA po lampi) koji ce izlazni trafo da transformise u manji output swing velikih struja, dok mosfeti rade isto, stim sto da bi se propustio signal na gate-u treba da bude oko 4V napona, i drive current (struja na gate-u treba da bude veca, zbog drain to gate/gate to source kapacitivnosti),i struje kod mosfeta u izlazu su ogomne caki i po 40/70A kod jakih pojacala.Zato kod mosfeta treba dobar driver velikih struja, ali kod gitarista ni to nije bitno, jer i sa ECC83 moze se drive-ovati mosfet izlaz, i zvucni opseg ce biti promenjen(sto nama i odgovara, jer gitara nema sta da radi iznad 6KHz), a mi cemo imat roll-off na oko 10KHz.Znam da sam malo usao u off topic al, ce sigurno nekoga zanimati...

Post Reply