Roland GR-20 Guitar Synthesizer

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Haralampije

Roland GR-20 Guitar Synthesizer

Post by Haralampije » 17 Jun 2010, 19:36

Image

Ima li ga ko....mislim Rolanda,pa da mi iz prve ruke rece stogodj o istom?Kako se ponasa,kak'a je konstrukcija,s obzirom da je pljastika....
I koje su pozitivne(pored toga sto gi John Mclaughlin koristi) i negativne strane?

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Roland GR-20 Guitar Synthesizer

Post by dejankuki » 17 Jun 2010, 22:36

Ja ga imam... mislim Rolanda..

Ovako...

Veoma je user friendly... to je fakat.. veoma lako se nadje sve sto ti je potrebno...

E, sad ide tricky part..
moras da znas maltene kako svira svaki ponudjeni instrument i da pokusas da iskopiras te stvari. npr nece strings u slide...ili organa u hameron/pull off... na primer.. ali nece ni klarinet u dive tremolom, mislim razumes. Znaci moras da znas kako pojedini instrumenti rade...
Drugo, moras da modifikujes malo sviranje.. opet npr, klavir malo glupo zvuci kada sviras klasicne akorde, moras da sviras obrtaje kao na klaviru.. pojednostavljeno... C dur pozicija ili prstored ce biti od koristi... i tako dalje..

Sto se upotrebnosti tice, nemoj previse da ocekujes, ALI daleko od toga da je neupotrebljiv.. veoma dobro dodje kao dopunski sound... ono ima u bendu druga gitara ili synth, a ti dodas jos nesto...... Solo mozes da sviras, ali neke spore i srednje brze... ali zato PAD zvuke iliti strings, organe, razne ansamble ces mnoooogo lepo, lako i upotrebljivo da sviras... narocito kao pozadinske stvari... Kao solo instrument, malo teze, tj. moras tolko precizno i savrseno da sviras jer postoji opasnost da nesto podje po nevolji... neke farbe veoma lako hvvataju harmonike ili string strach... ono prsti preko zice... i po ko Marfijevom zakonu uvek u pogresnom tonalitetu... Iako ima mogucnost sredjivanja dinamike i sta ce da hvata.. tesko je to iskontrolisati... mislim, sve je moguce, ali... ali...

Dalje sta da ti pricam... GK-3 je veoma brz, ali kazu ljudi da Godinove SA gitare imaju jos tacniji i brzi odziv, no nisam probao...

Veoma je zabavan i inspirativan.. ima dosta mogucnosti za podesavanje... mogucnost povezivanja sa svim i svacim... jedini minus, ne moze klavirni sinter u njega, ali iz njega midijem moze sve, i synth, i u komp... i u modul i povezivanje proc sa MIDIjem i GR-20..

Mislim, super je imati ovu spravu, samo nemoj da mislis da ce ti zameniti 100% originalnu klavijaturu... 78% da...

uostalom, pitaj jos sta te konkretno interesuje, ovako generalno malo mi je tesko da se setim svih prednosti i mana...

e, btw... viewtopic.php?p=10139#p10139

stvar moon rose je snimljena sa GR-20 sve audio, nista MIDI i obrada, onako kako izlazi iz njega...

Haralampije

Post by Haralampije » 18 Jun 2010, 00:44

Lepa stvar.Znaci ona je bas preko Rolanda radjena.Cool
Hvala puno na informejsnu.Da,bas je Godin SA u igri,Freeway SA,tako da bi mi ovaj Gk-3,bio nuzno zlo u prelaznom preiodu do zeljene tambure.

Potrebno mi je tako nesto ,zbog eksperimentisanja sa zvukom,upotpunjavanja i oplemenjivanja,miksa sinta i gitare itd i zbog mogucnosti povezivanja..
Video sam da moze da se podesava i senzitivitet(u zavisnosti koliko si agresivan na zicama),mozda moze tu nesto da se sredi,oko hvatanja harmonika i to kad prstici udare.
Pa ono zanimalo me to kako se ponasa,da li je jednostavan za koriscenje,upotrebljiv,inspirativan, da li je habast,pogodan za aktivnije koriscenje(dobro,ne mislim da ga gazim ko slon,ali na pogled mi se cini kao da je slabasan... :D )

guv'nor

Post by guv'nor » 18 Jun 2010, 00:53

dejankuki wrote:E, sad ide tricky part..
moras da znas maltene kako svira svaki ponudjeni instrument i da pokusas da iskopiras te stvari.
Da, imao sam prilike par puta da slušam lika koji je svira gitaru preko takvog Rolanda i mene je uspeo da prevari sa imitacijama Hammond-Organ tripa (Imajući u vidu kako sve klavijaturisti nameštaju farbe za isti :krstise: ). Ali stoji stvar koju je Dejan spomenuo, lik je dva sata prosipao SAMO orguljaške fore na gitari, nikakva izvijanja i sl gluposti - baš je poskidao akorde i fraze koje se koriste za taj instrument.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 18 Jun 2010, 10:47

Haralampije wrote:Potrebno mi je tako nesto ,zbog eksperimentisanja sa zvukom,upotpunjavanja i oplemenjivanja,miksa sinta i gitare itd i zbog mogucnosti povezivanja..
Uvek i naveliko.. znaci mnogo mogucnosti i mnogo opcija...
Haralampije wrote:Video sam da moze da se podesava i senzitivitet(u zavisnosti koliko si agresivan na zicama),mozda moze tu nesto da se sredi,oko hvatanja harmonika i to kad prstici udare.
Moze da se sredjuje, rekoh ja, ali opet... kad dirka udari elektricni vod i kad zica zatreperi nije isto, naravno, moguce je eliminisanje nezeljenih pojava, ali ne 100%. sa druge strane sa svakim menjanjem tog dinamickog setinga treba maltene menjati jacinu udaranja zica... mada, ruku na srce sad kad ti pricam to izgleda zajebano i kao "jebeti onda uredjaj" ali kad malo steknes rutinu, i neki svoj seting.. brzo se naucis... Nadam se da kontas..
Haralampije wrote:zanimalo me to kako se ponasa,da li je jednostavan za koriscenje,upotrebljiv,inspirativan, da li je habast,pogodan za aktivnije koriscenje(dobro,ne mislim da ga gazim ko slon,ali na pogled mi se cini kao da je slabasan... :D
Nije slabasan. Plastican jeste, ali nije slabasan, ja ga gazim, cak i dugmice pomeram nogom (naravno u kucnim uslovima i bez obuce.. ) nije nezan.. ponasa se kao sto mu naredis, rekao sam ti jednostavan, intuitivan i user friendly... nema nekih skrivenih menija i necega sto se ne vidi... sve je odmah uocljivo i klikom na ovo ili ono dugme sve zavrsavas u letu... maltene..

jedini minu, ali stvarno minus je sto ne mogu ja sam da mesam boje.. u smislu da stavim ja organu i strings koji ja hocu, ili sax i violinu... ima nekih vec sredjenih, ali ne mogu JA da mesam...

Farbe su mu sa JV serije, koja vazi kao jedna od najboljih kada je rec o soundu... tako da..

pitaj dalje...

dweezil

Post by dweezil » 18 Jun 2010, 13:41

uh secam se bash davno, tamo krajem ejtiz u Bunkeru tj tada se zvao jazz and blues klub u Domu Omladine, prvi put sam video Dadija (studio Kazablanka, Zona B...) da koristi guitar sint mislim bas taj Rolandov, i ono strava je svirao bas te orguljaske Hammond fore, sto kazete vi gore uspeo je da pronikne u tehniku sviranja gitare da to zvuci kao orgulje ne samo po zvuku nego po forama i idejama. I ono def je super sprava taj guitar sint. :D

a za koje reps ima sad da se nadje polovan sve sa pickupom?!

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 18 Jun 2010, 14:46

Sve zavisi, eno jedan je na K-P za 350 evra... drugi 400... nov je oko 650... sa sve GK-3

dweezil

Post by dweezil » 18 Jun 2010, 15:17

aha znaci i dalje drzi cenu, ok thnx @Deki

Post Reply