Kako zakrpiti membranu zvucnika pojacala?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Kako zakrpiti membranu zvucnika pojacala?
Imam fender twin reverb iz 1975. godine.
Membrana jednog zvucnika ma mali procep na samom rubu kruga. Procep nije veliki oko 3 cm i nema parcica da fale.
Zanima me koji je najbolji nacin da ovo saniram ...jer se cuje strujanje vazduha na tom mesti pri vecim glasnocama?
Gledao sam na tjubu nekoliko video snimaka kako to okrpiti pomocu parceta filtera za kafu ili parceta vlazne maramice,,,,sto je i meni prvo palo napamet.
evo snimka :
http://www.youtube.com/watch?v=jW7xuJ2gHOY
Ipak nisam pametan koji lepak da upotrebim.....a da je dopstupan na nasem trzistu?
Meni je najlogicnije da se upotrebi Tite Bond original ....za drvo jer ga je moguce razrediti vodom ...ne susi mnogo brzo sto je dobro jer daje prostora da se izmanevrise vlaknastom materijom u ovom slucaju hartijom filtera za kafu ili kesice za caj....na ozledjenom mestu....
Voleo bi da cujem vasa misljenja i iskustva pre no stupim u akciju?
P.S. Necu da menjam zvucnik jer je originalan i zvuci savrseno......a i nije mnogo ostecen...
Pozdrav sima
Membrana jednog zvucnika ma mali procep na samom rubu kruga. Procep nije veliki oko 3 cm i nema parcica da fale.
Zanima me koji je najbolji nacin da ovo saniram ...jer se cuje strujanje vazduha na tom mesti pri vecim glasnocama?
Gledao sam na tjubu nekoliko video snimaka kako to okrpiti pomocu parceta filtera za kafu ili parceta vlazne maramice,,,,sto je i meni prvo palo napamet.
evo snimka :
http://www.youtube.com/watch?v=jW7xuJ2gHOY
Ipak nisam pametan koji lepak da upotrebim.....a da je dopstupan na nasem trzistu?
Meni je najlogicnije da se upotrebi Tite Bond original ....za drvo jer ga je moguce razrediti vodom ...ne susi mnogo brzo sto je dobro jer daje prostora da se izmanevrise vlaknastom materijom u ovom slucaju hartijom filtera za kafu ili kesice za caj....na ozledjenom mestu....
Voleo bi da cujem vasa misljenja i iskustva pre no stupim u akciju?
P.S. Necu da menjam zvucnik jer je originalan i zvuci savrseno......a i nije mnogo ostecen...
Pozdrav sima
Re: Kako zakrpiti membranu zvucnika pojacala?
SERVIS
savetujem ti da ne radiš to. pogotovo što nemaš iskustva.

savetujem ti da ne radiš to. pogotovo što nemaš iskustva.

[youtube]hSbTbuZ-55Q&feature=related[/youtube]
Mislim da od ovog ne postoji bolji video na zadatu temu.
Što se tiče lepka, nadam se da će priskočiti u pomoć neko ko se malo više razume u to.
Do tada, meni je ove Michabass naveo za lepljenje kalote:
Mislim da od ovog ne postoji bolji video na zadatu temu.

Što se tiče lepka, nadam se da će priskočiti u pomoć neko ko se malo više razume u to.
Do tada, meni je ove Michabass naveo za lepljenje kalote:
Ajd' pa javi kako je ispalo.sintelan ili neostik ili tigar ili... bilo koji univerzalni lepak (znači ne oho i slično...)

- Rocket Roll
Ispravi me ako grešim, ali to je vešanje propalo, a ne membrana?
Vešanje se menja u kompletu, ne krpi se. Za to je definitivno potreban servis.
Vešanje se menja u kompletu, ne krpi se. Za to je definitivno potreban servis.
Da Rocket vesanje je....mada jekod ovog zvucnika papirno ....nije neki drugi materijal.......
medjutim osteceno je samo na tom mestu oko 3 cm ostalo je zdravo....
mislim se sta da cinim...?
ovaj lik na videu krpi i takva mesta...
Uzgred ovde su zvucnici vezani redno ne znam da li tako treba....po nekoj mojoj logici ...kad su vezani redno jedan je uvek vise na udaru ...ili gresim?
Pozdrav
medjutim osteceno je samo na tom mestu oko 3 cm ostalo je zdravo....
mislim se sta da cinim...?
ovaj lik na videu krpi i takva mesta...
Uzgred ovde su zvucnici vezani redno ne znam da li tako treba....po nekoj mojoj logici ...kad su vezani redno jedan je uvek vise na udaru ...ili gresim?
Pozdrav
- Rocket Roll
Valjda je krpljenje bolje rešenje, jer promena vešanja ipak menja puno parametara zvučnika. Opet, susreo sam se s jednim Twinom kojem je u Zrenjaninu promenjeno vešanje na oba zvučnika, i on i dalje zvuči 100% kao Twin.Korenjak wrote:ovaj lik na videu krpi i takva mesta...
Nikad nisam mislio o tomeKorenjak wrote:po nekoj mojoj logici ...kad su vezani redno jedan je uvek vise na udaru ...ili gresim?

Ako si pogldao ova dva videa, video si da on samo nabaci tanak sloj armirajucih vlakana u njegovom slucaju filter za kafu ili parce vlazne maramice (osusene naravno
) natopljenih lepilom koja samo povezu ostecena mesta u celinu....
Ja sam mislio da pristupim krpljenju jer ovi zvucnici daju zaista divan ton....te stoga bolje da ne menjam veshanje jer je to teska operacija pogotovo za ove starce.......
Jedino mi ostaje da se odlucim koje cu lepilo da upotrebim ...da li nesto na silikonskoj bazi ili kauchuk bazi zbog gipkosti..... ili nesto krucu varijantu zutog Tite bonda za drvo...
Postoji i odlicna slovenacka Tekasil tecna guma koja je gustine meda i moze se naneti cetkom......steze se nakon dodavanja katalizatora.....ali kanta te gume kosta 12 000 din....ali do sada nisam video gipkije i finije silikatno vezivo.....
u svakom slucaju imam ja na ovom twinu jos dosta posla......jer sam ga kupio za 200 evra...
Snagaski deo mu je prabacen na dodati tranzistorski snagas koji je pricvrscen pozadi u boxu......a 5 lampi u preampu rade dakle preamp je ostao isti samo je snaga premoscena na taj tranz modul....
pa se mislim da li da ga vratim na lampe u snagaskom delu ili da ostane ....ovako...jer i ovako daje potpuno twin zvuk predivan.......jer je preamp netaknut i aktivan...
A sto se rednog vezivanja tice to mi je palo napamet kad sam primetio da ovaj osteceni zvucnik svira glasnije od drugog ...a on je prvi u redu....tako da signal prvo ide kroz njega pa potom u drugi zvucnik...
To mi se takodje ucinilo logicno jer je taj glasniji zvucnik ostecen a ovaj drugi je zdrav....????
Sad ne znam valjda ima neko pametan?
pozz

Ja sam mislio da pristupim krpljenju jer ovi zvucnici daju zaista divan ton....te stoga bolje da ne menjam veshanje jer je to teska operacija pogotovo za ove starce.......

Jedino mi ostaje da se odlucim koje cu lepilo da upotrebim ...da li nesto na silikonskoj bazi ili kauchuk bazi zbog gipkosti..... ili nesto krucu varijantu zutog Tite bonda za drvo...
Postoji i odlicna slovenacka Tekasil tecna guma koja je gustine meda i moze se naneti cetkom......steze se nakon dodavanja katalizatora.....ali kanta te gume kosta 12 000 din....ali do sada nisam video gipkije i finije silikatno vezivo.....
u svakom slucaju imam ja na ovom twinu jos dosta posla......jer sam ga kupio za 200 evra...
Snagaski deo mu je prabacen na dodati tranzistorski snagas koji je pricvrscen pozadi u boxu......a 5 lampi u preampu rade dakle preamp je ostao isti samo je snaga premoscena na taj tranz modul....
pa se mislim da li da ga vratim na lampe u snagaskom delu ili da ostane ....ovako...jer i ovako daje potpuno twin zvuk predivan.......jer je preamp netaknut i aktivan...
A sto se rednog vezivanja tice to mi je palo napamet kad sam primetio da ovaj osteceni zvucnik svira glasnije od drugog ...a on je prvi u redu....tako da signal prvo ide kroz njega pa potom u drugi zvucnik...
To mi se takodje ucinilo logicno jer je taj glasniji zvucnik ostecen a ovaj drugi je zdrav....????
Sad ne znam valjda ima neko pametan?
pozz
jesi siguran da su redno vezani??koliko se sećam na twinu idu 2 zvucnika po 8oma u paraleli!
Zaebavaces se sa tim, a pitanje da li ces resiti problem. Moze i ta zakrpa da koci membranu, a ako je vesanje dotrajalo lako moze dase desi da uskoro pukne na drugom mestu... Ja sam pre za ozbiljnu reparaciju. Das profesionalcu da zameni vesanja. Cena je zanemariva u odnosu na vrednost sredjenog pojacala, a ako covek zna sta radi, nema razlike u odnosu na originalne performanse.
Ma zalepi to super lepkom i bog da te vidi ! 

xspaceman wrote:jesi siguran da su redno vezani??koliko se sećam na twinu idu 2 zvucnika po 8oma u paraleli!
Pa neznam da li je neko prevezao u redno.....zato i pitam.......ako neko ima nediranog twina ...da mi kaze kako su vezani zvucnici...
i da je u slucaju rednog vezivanja ...jedan vise na udaru?
Ako bi odlucio da stavim nove zvucnike sta misite koji bi dobro legli?
Stare bi mogo da sacuvam dok ih ne opravim ....
pozz
predpostavljam da su ti zvucnici od 8 oma?? znaci ako su ti vezani na red zajedno daju 16 oma, a posto sam imao twina znam da ukupna impendansa treba da bude 4 oma sto predstavlja 2 zvucnika vezana u paralelu! znaci 16 oma nikako na ulaz u twina koji je na 4 oma!Ako grešim neka me neko ispravi! fotkaj ti tog twina i odpozadi pa postavi slike...da se vidi kako su vezani zvucnici, koja ima je omaža i sta pise na inputu za zvucnike...e sad poenta je sto je tvoj twin prebudžen i ko zna sta je tu sve menjano i rađeno!!!vaditi lampašku izlaznu sekciju i stavljati tranzistore baš i nije neka fora! 

Da, kod serijskog vezivanja je prvi uvek izložen maltretu od strane izlaznog trafoa. Taj obično prvi i otkaže.Korenjak wrote:i da je u slucaju rednog vezivanja ...jedan vise na udaru?