Line 6 Spider III gitarsko pojacalo!!!

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Aca

Line 6 Spider III gitarsko pojacalo!!!

Post by Aca » 19 Aug 2010, 19:42

Ovako, zanima me ima li neko iskustva sa ovim Line 6 Spider III pojacalima ,sa tom novom tehnologijom, dakle misljenja?

Zvuci mnogo dobro i primamljivo na ovom videu, a i cena nije velika...
[youtube]xxqbfgov1sg&feature=player_embedded[/youtube]

Aca

Re: Line 6 Spider III gitarsko pojacalo!!!

Post by Aca » 19 Aug 2010, 19:48

Evo jos jednog klipa...veoma zanimljivo, ima dosta efekta na njemu cak i Delay...

nikolic025

Post by nikolic025 » 19 Aug 2010, 19:56

Ja sam imao par modela i odlicni su.Mnogi ce ga kuditi,ali vecina ih je ili na kratko probala ili cak i nije.ja sam i svirke svirao itd.Najbitnije je da imas switch,koji je najskuplji deo.Odlicni su mu svi efekti,bolji nego na nekim njihovim procesorima,zato sto je ukombinovan sa dobrim zvucnikom,koji je bas za to i predvidjen.Prilicno su glasni,clean odlican,cak i sa humovima,a metal i insane brutalni,cak i sa singleovima.Ja sam odusevljen i zao mi je sto nemam ni jedan.

U glavnom oni mali od 10-15W su smesni kao i svi tranzistorci,ali mogu i lepo da zvuce,najbolji,po meni je 112 ili 75,kako vec nosi naziv,ne znam.

Najbolje probaj,pa vidi sta ti odgovara i da li je to za tebe ili nije...

Pozdrav.

Aca

Post by Aca » 19 Aug 2010, 20:15

nikolic025 wrote:Najbitnije je da imas switch,koji je najskuplji deo.
kako mislis switch? mislis na pedalu koja ide naq njega?

nikolic025

Post by nikolic025 » 20 Aug 2010, 00:08

Da,mislim na footswitch,kad sam ja gledao,klasicna sa dva prekidaca je bila tipa 50E,sa cetiri 80E,a ona sa cetiri + expression je bila nesto extremno skupa,ko pola pojacala sada (posto su ima malo pale cene i skocio euro).

Sad ne znam posto su,a ne odgovara im ni jedan drugi,posto su na onaj mrezni kabel,a ne na jack.

uRk[3]

Post by uRk[3] » 23 Aug 2010, 13:04

U sustini ja sam isto razmatrao to pojacalo za kupovinu.
Imas na sajtu Mitrosa te footswitchove, onaj sa 4 dugmeta i expression (Line 6 FBV Express MK II) je oko 8500din, ali ne znam da li je cena bas tacna na sajtu :) U sustini, Line 6 ima dosta dobrih fazona u sebi, mozes sa njim svasta da sviras...
Jedino sto se meni vise svidja Roland cube 60, jes' da nema presete, ali ima sve sto ti treba, reverb, delay, chorus, flanger, phaser, tremolo. + ima solidan clean, odlicnu distorziju i glasan je ko skot :mrgreen: e sad i za njega ti treba footsw. koji je jeftiniji, ali sve ukupno ti izadje skuplje :mrgreen: Za kombinaciju Line6+fsw cena dodje na oko 33000din, a za Roland vise ispadne, pojacalo+fsw sa 2 dugmeta je je oko 39000din :) jbg nekako mi je logicnije dati vise za pojacalo (taj Roland je 32000, a Line6 24000) i manje za fsw, ali ko zna...ja isto treba da kupim pojacalo pocetkom septembra pa cu probati i jedno i drugo istog dana i sve ostalo sto se uklapa u taj cenovni rang, pa kada se odlucim javicu se ovde da ostavim utiske i uporedim ih na brzinu :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 23 Aug 2010, 14:49

Ja sam za ta moedling pojacala, ali do neke snage od 20-30w, za sobu. Jace je bzvz kupovati. Mislim, radi to za svirke i probe, ali ima boljih solucija za slicnu kintu. Dobro ss pojacalo (peavey, laney, randall, fender...), sa jednom ili 2x12" i procesor (line6, digitch, vox, korg, boss...) ce odraditi istu stvar, a ima vise prednosti, bar po mom misljenju:

-sa sobom mozes mnogo lakse da poneses svoj ton na procesoru nego na pojacalu, ako ides negde gde se svira na vec obezbedjenoj opremi
-svake godine izlaze novi procesori sa vise i bolje odradjenim efektima, vernijim simulacijama etc, pa svake 2-3 godine mozes da menjas i imas bolji ton, a kada uzmes to pojacalo, you're stuck with it
-nekada ces mozda pozeleti da predjes na analogne efekte, (verovatno zbog posednje recenice od gore) a cini mi se da tranzistori bolje primaju efekte od digitalnih (citao sam, gde su se ljudi zalili da nisu bas srecni kako im modeling radi sa pedalama), a cak i ako krenes sa sakupljanjem efekata, za obicno ss pojacalo ces dati manje parau startu, a nece ti efekti blejati neiskorisceni (tj neces baciti pare na gomilu efekata koje neces koristiti)
-jednostavnije je popravljati obicnog nego digitalnog tranzistorca, pogotovo nekog koji je prakticno kompjuter u kutiji zvucnika kakav je line6

Sto se samog spidera3 tice, ja ga nisam posedovao, ali sam proveo par sati sa njim, i nikada ga nisam pozeleo. Ton je ok, mozda i vise od toga, ali jeftina plastika, smesni dugmici, i retardiran korisnicki interfejs su stvari koje su me skroz odbile. Meni je delovao losije odradjen od behringera... Igracka... Uvek radije roland cube.

Npr, ono sto sam pisao na pocetku, ja bih pre pare potrosio na ovako neku kombinaciju:
pojacalo Fender frontman (mada mi se mali, 15-25r, nikad nije mnogo dojmio, fino radi) 65r (ili 212), ili peavey bandit (polovan), ili laney lx65r, randall rx75...
i jedan od procesora:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/432 ... -POD-Plus/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/432 ... Floor-POD/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/183 ... ocessor-w/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/183 ... rocessor-/
(mada mi je ostao gorak ukus u ustima od mog starog rp-a, rado bih isprobao ove novije vece i bolje :) )

Stanko

Post by Stanko » 23 Aug 2010, 15:18

I youtube klipovi, pogotovo ovi profi, reklamni su cesto jako jako jako diskutabilni koliko realno prenose zvuk :)
Jer ja kad cujem demo za malog marsala kog sam imao padnem na dupe, a to u sobi nikad nisam uspeo da dobijem, a podesavanja su ista (a ima gain/vol/tone kontrole :)) :ziveli:

uRk[3]

Post by uRk[3] » 23 Aug 2010, 17:34

Nikad nisam razmisljao o tom Fenderu tako :D Hmmm, ali meni su ti procesori onako bzv...imam rp90 i malo pojacalo od 10w, pa mi je zbog toga mozda zvuk losijeg kvaliteta, mada nisam ni na youtube-u nasao da je neko izvukao bolji metal ton od onoga sto ja imam...evo ima lik na youtube-u sa kombinacijom Fender Frontman 212R i RP355 i opet mi zvuci isto kao moj RP90 i VOX Pathfinder 10 :O.o:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Aug 2010, 19:22

Meni se zvuk ovog Line 6 Spider III nikako ne dopada. Koliko god puta da sam ga svirao imao sam utisak da nikako ne mogu da namestim onaj neki bazični ton kakav sam čuo na pločama uz koje sam rastao, sve vreme imam samo neki moderan prepičen zvuk od kog mi je loše. Može biti da mu nisam dao dovoljno šansi, ali kad spojim ovaj utisak o tonu sa izradom (kako je neko već pomenuo, deluje kao da je urađeno od najjeftinijeg materijala dostupnog na tržištu, baš deluje krhko i traljavo), stvarno nisam imao volje da osedim pored ovog pojačala pokušavajući da iz njega iscedim nešto što je približno mojoj ideji o finom tonu. Pri tom, ja nisam od onih koji kapiraju da pristojan ton može da se izgura samo iz lampaške glave od 100W i 4x12 kutije, i imao sam prilike da sviram na veoma, veoma upotrebljivim tranzistorcima, a ovo pojačalo ne bih nazvao upotrebljivim. Može biti da me kolje to što nisam 20 godina mlađi :)

Roland Oliver

Post by Roland Oliver » 23 Aug 2010, 20:15

Od line6 procesorskih pojacala meni najbolje zvuci Flextone III. Imao sam prilike da ga probam i stvarno radi dobro jer on u sebi koliko se secam ima Celection zvucnike koji rade odlicno. Ove Spidere sam probao i to mi se ne svidja zvuce nekako jeftino. Ja posedujem Roland cube 80x koji je odlicno resenje za tezgu. Nemas mnogo mogucnosti ali imas sve za onaj osnovni gitarski setup i vise nego dovoljno. Pre toga sam imao i Cube 60 ali 80x radi bolje prvo sto ima tri kanala i taj jedan kanal mozes da memorises a drugo jaci je za 20 w pa savim se lepo rve sa bubnjem na bini, a opet zavisi kakvu muziku sviras! Ja sviram hotelsko restoransku svirku u gro slucajeva sa klavijaturistim a povremeno ceo bend i Roland Cube 80x je kao stvoren i za jedno i za drugo. Da se odmah razumemo to nije ton za kurcenje ali sasvim lepo odradjuje posao a opet je sve stvar izbora. Ja pre svega volim lampaska pojacala i pedale ali jednostavno posao mi diktira kakvu cu opremu da imam trenutno su mi lampasi potpuno neupotrebljivi jer nemam gde i sa kim to da sviram. Sto se tice tona sa starih ploca... da bi imao takav ton maras da imas tu opremu na kojoj je to odsvirano. Gledao sam skoro koncert gitariste John Fogerty-a gitariste i pevaca grupe Creedence Clearwater Revival i svirao je dobro poznate hitove i to na autetnticnim instrumentima na kojima je to snimano '60 godina i to odmah zvuci kao sa ploce, tako da se ne treba zanositi da ces sa novom opremom dobiti starinski ton.
Elem, skoro sam nabavio Digitech RP500 (odlican procesor) ali mi se ne krese sa CUBE tj. cube ne trpi nista sem gitare direktno u njega i sad bi ga menjao za neko pojacalo netralno lampasko ili tranzistosko (slicnog kvaliteta i cene) pa bih voleo neko da mi neko nesto preporuci !

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 23 Aug 2010, 20:46

@kristijan
to je zato sto to pojacalo forisra taj moderan high-gain zvuk, i mislim da je jedino tu upotrebljivo. Glavni preseti su "for the love of god", dream theater slipknot i sl...
Roland Oliver wrote:Elem, skoro sam nabavio Digitech RP500 (odlican procesor) ali mi se ne krese sa CUBE tj. cube ne trpi nista sem gitare direktno u njega i sad bi ga menjao za neko pojacalo netralno lampasko ili tranzistosko (slicnog kvaliteta i cene) pa bih voleo neko da mi neko nesto preporuci !
e o ovome sam ja pricao, do sada sam vec na nekoliko mesta procitao, a ovo je iz prve ruke.
@urk[3]
pa, ako ti se ne svidjaju procesori, onda ne uzimaj modeling pojacala. :D Line6 je u spidera stavio svoje pod procesore, a u rolandu su boss procesori. Taj mali digitech je dno njihove ponude, ja sam imao rp50 i to je najgora zujalica, uzas. Posle sam kupio korg ax1500g, i zvucao je fantasticno. Fora je sto moras mnogo vremena da provedes stelujuci eq i na procesoru i na pojacalu. Mnogo vremena. Ipak, ni taj procesor ne moze da drzi svecu ni malom tranzistorcu (XBRAND X25r) ni velikim tranzistorcima (marshall jcm800 ss iz 80ih godina, i peavey bandit), ni dr.boogey pedali kad je drive u pitanju. Bez obzira na to, ja sam i na procesoru odradio neke boje koje zvuce bas heavy, naravno na jednom pojacalu. Da bi imao isti efekat i na drugom, moras i sa njim da se igras...

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 23 Aug 2010, 23:29

Stanko wrote:I youtube klipovi, pogotovo ovi profi, reklamni su cesto jako jako jako diskutabilni koliko realno prenose zvuk :)
Jer ja kad cujem demo za malog marsala kog sam imao padnem na dupe, a to u sobi nikad nisam uspeo da dobijem, a podesavanja su ista (a ima gain/vol/tone kontrole :)) :ziveli:
Oni ga nasteluju tako kako ga nasteluju jer znaju da ce ga mic-ovati i profi snimiti a to uvek dodatno farba zvuk jelda. Neki put drasticno. Drugim recima, i tom liku sa YT snimka je sve to tako uzivo zvucalo kao i tebi (ako podjemo od toga da je identicno pojacalo, gitara, magneti kabl i soba mada verujem da nije, sigurno soba nije :mrgreen: ).

Znaci, ako hoces zvuk sa snimka, onda mora da se drukcije setuje pojacalo, tojest kontrole na njemu, ganjas zvuk koji cujes sa snimka a ne podesavas identicno kontrole kao na videu ili na slici. Kompenzujes. Ta kompenzacija ide u oba smera, ako si zadovoljan live zvukom pa se snimas, neces dobiti taj zvuk vec neki drugi, pa moras unapred da znas kako zelis da to zvuci snimljeno iako nece tako (dobro) zvucati uzivo. I obrnuto, kad si nesto snimio do jaja na nekakvom setupu i zvucis kao novi gitarski narodni heroj, nikad ne koristis uzivo taj isti setting jer ti on ne daje zvuk sa snimka, vec zvuk kakav je bio pre nego sto je prosao kroz svu opremu za snimanje, editovanje, miksanje i mastering.

Im mog iskustva, najgrdje musterije u tom pogledu su nekoc u Juzi bili metalci, kojima nije lako objasniti sta se desava, narokaju zvuk do maksimuma, maksimalna distorzija, maksimalan bass, max treble, sve max, i kao zvuci im super a oprema za snimanje sve to pretvori u halabuku jerbo se to tako ne snima, kazem, u studiju se to sve hteo ne hteo dodatno koriguje.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 23 Aug 2010, 23:36

Kristijan wrote:Može biti da me kolje to što nisam 20 godina mlađi :)
Ne kolje te, sve te Line6 gluposti su manje vise garbage. Onaj POd im je bio najveci domet, za relativno male pare pristojni modeler pre 7-8 godina. Nisu se puno pomakli sa te tacke, a prosirili su asortiman stostruko i naravno povecali cene. I dramu. Angazovali par faca i metnuli na web site i to je sad kao to. Ja sam svirao godinama po kuci i u studiju kod ortaka bas na tim POD-ovima, pojacalima (imaju ortaci i Flextone i Vetta i statijaznam) i ovim svojim kucnim GuitarPort i POD Studio UX2, sve to radi za zezanje po kuci za male pare, ili po malom studiju, ali nije to profi stvar. Pre par meseci sam batalio, kad sam posle par godina ponovo ukljucio neka druga pojacala, bilo lampaska bilo tranzistorska.

Ovaj POD Studio UX2 mi radi sad samo kao audio kartica/interfejs. Dec it.

Roland Oliver

Post by Roland Oliver » 24 Aug 2010, 08:44

Digitech RP 500 a ne 50 to je ogromna razlika u klasi i uopste nije mali, naprotiv ,glomazan je! Roland i Boss su jedna firma i i na Cubovima su Boss-ovi COSM procesori. Imao sam i Korg AX 1500 i poneo sam ga da sviram jednu Novu godinu u Soko Banji i uopse se nism cuo u bendu, odmah sam ga prodao. Moram da kazem da najvise volim lampase Fender Vox, Marshall i imao sam ih u svom zivotu nekoliko komada jos pre vise od 20 godina kada sam imao autorski rock band ali sad kad se ostarlio ne mogu to da vukljam na svirke a posto sviram tezge moram da nosim opremu primerenu svirci. Zamisli odem s klavijaturistom da sviram i ona svira neki aranzer a ja donesem Marshall-a 100w glavu i kutiju i jednim tonom ga oduvam a procesori i ta modeling pojacala se uklapaju u frekvenciju tona kavijatue i onda to kompatno zvuci!
Ranije sam imao Line 6 POD 2.0 mogu reci da mi je to najbolje sviralo! Nosim se mislju da ga ponovo kupim nego sam skoro uzeo ovog Digitech-a pa dok se malo izigram :D
Pogresno sam napisao ne zelim da menjam Digiteh-a nego Roland-a (malo mi je dosadio),Digitech moze jako lepo da se namesti Fabricke farbe su mu mali vise Heavey ali sam uspeo da namestim nek farbe da zvuce vintage i po meni najbolje mu zvuce Digitech simulacije pojacala ,kao sto na Boss-u najbilje zvuce Boss-ove simulacije...

Post Reply