Staggered ili ne?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Staggered ili ne?
Kakva su vasa misljenja?
Ja nisam nikad svirao neki "bolji" (skuplji) flat pole magnet (...a da sam obratio dovoljno paznje na zvuk) pa pojma nemam a sto vise citam po netu, sve vise kontam da bih trebao da ih probam.
Hajd nek neko premesti temu u elekticna gitara... pogresih.
Ja nisam nikad svirao neki "bolji" (skuplji) flat pole magnet (...a da sam obratio dovoljno paznje na zvuk) pa pojma nemam a sto vise citam po netu, sve vise kontam da bih trebao da ih probam.
Hajd nek neko premesti temu u elekticna gitara... pogresih.
- Haralampije
Re: Staggered ili ne?
Probao sam samo blekmurov srat sa tim stagered magnetima,mislim da su simor dankan...sta ja znam,zvucalo mi je ok,nisam nasao zamerke.Dam pozitivan glas. 

sejmuri SSL 4 kvoter paundersHaralampije wrote:Probao sam samo blekmurov srat sa tim stagered magnetima,mislim da su simor dankan...sta ja znam,zvucalo mi je ok,nisam nasao zamerke.Dam pozitivan glas.

Nije to toliko bitna razlika, sigurno si čitao šta Seymour kaže o toj temi:
Flat se "malo lakše svira", ne iskače toliko G žica, sve je malo više ujednačeno i ne grebeš prstima magnet kada chickenpick-uješ.
Sa druge strane staggered je tr00!
........... 
Mada, da ponovim, razlike su toliko male da 90% gitaroša ni ne obraća pažnju na njih.
Ja sam još negde pročitao, nemam pojma gde, da su flat za nijansicu više hot od staggered magneta.The flat magnet pattern provides the balanced field necessary for an even response using today's strings (unwound "G") and flatter neck radii. The more even output response is noticed when bending strings.
Flat se "malo lakše svira", ne iskače toliko G žica, sve je malo više ujednačeno i ne grebeš prstima magnet kada chickenpick-uješ.

Mada, da ponovim, razlike su toliko male da 90% gitaroša ni ne obraća pažnju na njih.

Ova recenica mi je najzanimljivija:
In most cases the flat-pole pickup will give you a better string balance. The high E won't get buried in the mix like a staggered-pole pickup can. You will also notice that the two low strings are louder than a staggered-pole set, and the G string does not overpower the others.
Zar nije poJenta staggered magneta upravo to da pruzi bolji balans zica?
Razumem da su to poceli da rade zbog tisih matorih G zica, manjeg radiusa fretborda i cega vec ne ali sto bi onda jos uvek stavljali staggered magnete na ove danasnje "moderne" gitare?
Pogotovo mi cudno ovo za pole G zice... cemu to?
In most cases the flat-pole pickup will give you a better string balance. The high E won't get buried in the mix like a staggered-pole pickup can. You will also notice that the two low strings are louder than a staggered-pole set, and the G string does not overpower the others.
Zar nije poJenta staggered magneta upravo to da pruzi bolji balans zica?
Razumem da su to poceli da rade zbog tisih matorih G zica, manjeg radiusa fretborda i cega vec ne ali sto bi onda jos uvek stavljali staggered magnete na ove danasnje "moderne" gitare?
Pogotovo mi cudno ovo za pole G zice... cemu to?
Jeste, ali su se tada malo zeznuli jer oni su pratili radius vrata i tako i uradili taj zubasti magnet. Fora je u tome što će, ako gledamo nenamotane žice i to pri sviranju na suvo, deblja žica biti uvek glasnija od tanje, pri sličnoj tenziji. G će uvek biti glasnija od E. Samim izdizanjem G pole piece-a još više je naglašavaš. Ne znam da li je urađeno zbog nečega ili samo greška u proračunu, možda su i žice bile drugOJačije onda... Fora je da, ako ne koristiš neki hibridni set, gde je E iz debljeg kompleta (samim tim i sa većom tenzijom) ili ako se ne igraš sa pojedinačnim spuštanjem/izdizanjem žica na sedlima - G će uvek biti malo glasnija pri istoj snazi okida™(imenicaFunkomat wrote:Zar nije poJenta staggered magneta upravo to da pruzi bolji balans zica?

A što ih još uvek stavljaju... Pa zato što je tr00!

Znam par likova koji baš gotive nazubljene magnete, kao fora - nagrađuju kada sviraš kako treba.

Pa da... koliko sam ja razumeo:guv'nor wrote: možda su i žice bile drugOJačije onda...
... sto znaci da je standardna G zica, kada su pravili staggered magnete bila wound i zbog toga tisa.guv'nor wrote:using today's strings (unwound "G")
Sve je to ok, nego mi bezzzzzeze da bi zadrzali to za danasnje unwound G zice i prihvatali da je glasnija od ostali samo jer je, kako kazes, tako vise tru.

Vid' sta meni pojacalo radi na G zici.

Sve u svemu, sve sto sam do sad saznao o staggered/flat temi mi govori da bi mi se flat vise svideli... eto razloga za nepotrebnu kupovinu novih delova za gitaru!
Eh ti šašavi bluzeri...The Traditional stagger of old Stratocasters was designed for a wound G string that was predominately used in the 50's and 60's. In the late 60's the Blues influenced music and guitar players began wanted to stretch notes upwards by bending the strings. They soon discovered that an non-wound G string could be stretched (bent) far easier than a wound one. But a non-wound G string has higher output and increased in volume to the point where it dominated all the other strings. Pickup manufacturers never caught up to the modern style of playing and retained the old out of date stagger, still to this day.

Last edited by Funkomat on 08 Sep 2010, 03:49, edited 1 time in total.
Pa, matori, kada je to bio problem!Funkomat wrote:Sve u svemu, sve sto sam do sad saznao o staggered/flat temi mi govori da bi mi se flat vise svideli... eto razloga za nepotrebnu kupovinu novih delova za gitaru!

Sve u svemu - OnTopic - ne znam zbog čega i dalje furaju, sigurno ima još nečega sem kulnosti, ali ja nemam blage šta je to.
Iskreno, i mene nerviraju malo, jer sam naviko da sviram negde preko middle magneta, pa taj G pole-piece zakačim svaki drugi put, što prstima, što trzalicom... Na preglasnu G sam se već navikao...

P.S. A i skoro deset godina sam svirao '79-ku, koja je imala flat magnete, pa možda i zbog toga.
E ***** ti ovakav zivot!guv'nor wrote:Evo ja sada preplakao veče zato što Mike Fuller neće da šalje '69 Slight Return nigde van AmeriGe...

Prvo bombardovanje, sad ovo...

Seronje, sa'ću da kupim Ruskog (jeste, veliko R
) Sovtek Muff-a i nek' ide život!
Nego, opet DA, kažu da je '65-te to postalo popularno.
http://books.google.com/books?id=cvRhKf ... &q&f=false
Te, unwound G. Što je čudno, jer koliko se sećam prvi Telecasteri su imali flat magnete. Što znači da zbog samo par godina komfora, kraj 50-tih i početak 60-tih, generacije već decenijama pate sa tim G žicama... Eeeeee.... Šta nam rade te G žice...

Nego, opet DA, kažu da je '65-te to postalo popularno.
http://books.google.com/books?id=cvRhKf ... &q&f=false
Te, unwound G. Što je čudno, jer koliko se sećam prvi Telecasteri su imali flat magnete. Što znači da zbog samo par godina komfora, kraj 50-tih i početak 60-tih, generacije već decenijama pate sa tim G žicama... Eeeeee.... Šta nam rade te G žice...

- Haralampije
Solomon wrote:sejmuri SSL 4 kvoter paundersHaralampije wrote:Probao sam samo blekmurov srat sa tim stagered magnetima,mislim da su simor dankan...sta ja znam,zvucalo mi je ok,nisam nasao zamerke.Dam pozitivan glas.

Sad videh gresku.krstih te ujednacene polpisove s staggeredom,na njih sam mislio.
Heh, ima resenja za staggered vs flat

My thought exactly!!!theTrooper wrote:Heh, ima resenja za staggered vs flat

- Highway One
Ja iskreno nisam primetio nikakvu vecu razliku(verovatno razlika postoji , zasto bi inace pravili ? ) , mislim da sam tip magneta pravi vise razlike kad prvi put sviras ssl-4 prvo primetis da ima mnogo veci output , a onda mozda primetis i drugaciji odnos jacine tona
Inace izgleda da postoji vise vrsta staggera , npr. moj magnet koji je bio na gitari je imao.
ovako nesto
-------------<e
------------<h
-----------<g
-----------<d
------------<a
-------------<E
Ne bas bukvalno(manje zakrivljeno a hs3 ima
--------------<e
--------------<h
-------------<g
-------------<d
--------------<a
--------------<E
Gde je a za nijansu nizi od E , a h nesto nizi od e , a g malo visi od d
Inace izgleda da postoji vise vrsta staggera , npr. moj magnet koji je bio na gitari je imao.
ovako nesto
-------------<e
------------<h
-----------<g
-----------<d
------------<a
-------------<E
Ne bas bukvalno(manje zakrivljeno a hs3 ima
--------------<e
--------------<h
-------------<g
-------------<d