pomoc oko boss FV 50 H
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
pomoc oko boss FV 50 H
Postovane kolege kupio sam ovu pedalu u Mitrosu pre nedelju dana i nije mi jasno na kom principu radi.Znam da ide ispred efekata, doduse ja koristim samo pojacalo, Cini mi se da se ponasa kao volume pot na gitari, inace sviram fender strat. sa pasivnim magnetima. Dakle pri smanjivanju signala na clean tonu zamuti kao iz bureta a na dist utice tako da se gubi gain. Ima li neko neke preporuke oko podesavanja ili tako nesto mada i nema nekih opcija. Ili eventualno da zamenim za neku drugu pedalu ako je to moguce u Mitrosu koja ne radi na ovom principu.
Re: pomoc oko boss FV 50 H
da...nisi jedini koji se zali na taj problem...procitaj ovo:
http://www.harmonycentrral.com/products/4107
rešenje...ne znam...mozda zamena za neku drugu volume pedalu ili mozda neki mod...odgovorice ti vec neko ko ima slicna iskustva!
http://www.harmonycentrral.com/products/4107
rešenje...ne znam...mozda zamena za neku drugu volume pedalu ili mozda neki mod...odgovorice ti vec neko ko ima slicna iskustva!
Pa radi to sto treba da radi - isto sto i volume pot na gitari i zato vecina ljudi volume pedalu koristi samo posle lanca. Kada je posle pedala, utice samo na jacinu tona a ne na kolicinu distorzije i slicno (pod uslovom da koristis pedale a ne dist pojacala).
Druga stvrar je to sto je ta pedala sranje. Jako puno utice na zvuk cak i kada je skroz pojacana. Prodaj je i kupi FV-500, Ernie Ball ili nesto slicno.
Druga stvrar je to sto je ta pedala sranje. Jako puno utice na zvuk cak i kada je skroz pojacana. Prodaj je i kupi FV-500, Ernie Ball ili nesto slicno.
U slučaju da nemaš novac da doplatiš za FV500, a recimo možeš da je zameniš za FV 50 L, onda je zameni za ovu verziju iste pedale, koja je napravljena da dolazi kasnije u lancu a ne prva do gitare.
Onda je vežeš u FX loop, i trebao bi da dobiješ to što ti treba, pošto sam razumeo da koristiš drive sa pojačala. Tako vezana bi trebala da radi to što hoćeš, puko smanjivanje i pojačavanje, bez uticaja na gain i imitiranja volume pota.
Imam tu pedalu i koristim je posle neke buffer-ovane pedale u lancu, i obično je stavim pre dileja, tu mi se sviđa položaj u lancu jer iza nje tako ostaju ponavljanja.
Onda je vežeš u FX loop, i trebao bi da dobiješ to što ti treba, pošto sam razumeo da koristiš drive sa pojačala. Tako vezana bi trebala da radi to što hoćeš, puko smanjivanje i pojačavanje, bez uticaja na gain i imitiranja volume pota.
Imam tu pedalu i koristim je posle neke buffer-ovane pedale u lancu, i obično je stavim pre dileja, tu mi se sviđa položaj u lancu jer iza nje tako ostaju ponavljanja.
a mzoes da je furas na pocetku lanca ali stavis neki buffer ispred nje ili recimo compressor pedalu koja kad je iskljucena je isto buffer
sad mi pade na pamet...
posto sam ja svoju FV 500L otvarao. unutra je naravno samo jedan dobar potenciometar..
koji potenciometar bi trebao da se stavi u 50H da bi radio kao 50L ?
(naravno ako ceovek ne moze da je zameni)
posto sam ja svoju FV 500L otvarao. unutra je naravno samo jedan dobar potenciometar..
koji potenciometar bi trebao da se stavi u 50H da bi radio kao 50L ?
(naravno ako ceovek ne moze da je zameni)
ja mislim da je u onoj za aktivne magnete 25 Kohm, a za pasivne 500 Kohm, ali moguce da se razlikuju jos u shemi ...
jeste
The Audio taper pot(s) in the FV-500L are 25k, where the audio taper pot in the FV-500H is 250k.
u kelcu su 560 din. metalni..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ps.
The Audio taper pot(s) in the FV-500L are 25k, where the audio taper pot in the FV-500H is 250k.
u kelcu su 560 din. metalni..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ps.
htedoh reci čovek... da ne bude "ceo vek"faks wrote:(naravno ako ceovek ne moze da je zameni)

Hvala svima na odgovorima, verovatno cu je prodati ili zameniti ako je moguce. Jos samo jedno pitanje, da li fv 500 radi na tom principu da ne utice na zvuk, to jest da moze da dodje negde izmedju pedala i pojacala bez uticaja na gain overdrive-a sa pojacala, jer uglavnom sa pojacala vucem od ? hvala jos jednom. 

Mislim da ovo što ti želiš možeš postići samo ako vezuješ volume pedalu posle drajva. Pošto ti vučeš drajv sa pojačala, onda bi trebao da pedalu vežeš posle preamp sekcije, tj. u fx-loop pojačala.
U tom slučaju će ti trebati volume pedala sa L oznakom umesto H.
Možda grešim, neka me ispravi neko ko je imao baš ovakvo iskustvo.
Ja (doduše retko) koristim FV-50L volume pedalu i nalazi mi se u lancu posle drajvova i modulacija, tačno pre delay-a, i radi ovako kako ti želiš, odn. samo smanjuje i pojačava bez uticaja na gain drajva.
EDIT: Sad vidim da mi je ovaj post skoro identičan kao prvi na ovoj temi
sorry
U tom slučaju će ti trebati volume pedala sa L oznakom umesto H.
Možda grešim, neka me ispravi neko ko je imao baš ovakvo iskustvo.
Ja (doduše retko) koristim FV-50L volume pedalu i nalazi mi se u lancu posle drajvova i modulacija, tačno pre delay-a, i radi ovako kako ti želiš, odn. samo smanjuje i pojačava bez uticaja na gain drajva.
EDIT: Sad vidim da mi je ovaj post skoro identičan kao prvi na ovoj temi

Potvrdjujem, po logici bi bilo idealno da ti je u FX loop-u, ali meni 50L varijanta posle lanca pedala radi odlicno.
Najlaksa varijanta ti je da zamenis za 50L varijantu i stavis ili posle pedala ili u fx loop.
Najlaksa varijanta ti je da zamenis za 50L varijantu i stavis ili posle pedala ili u fx loop.
Ok jasno mi je kao dan da volume pedala oznake L dolazi kasnije u lancu efekata, jedino mi ja malo nejasan odgovor kolege Baba Slim-a da istu pedalu stavljam posle preamp sekcije tj u fx loop pojacala, da li se misli na poslednju u lancu efekata pa u input pojacala ili nekako drugacije.( A DA NE UTICE NA OD SA POJACALA) Napomenuo bih da mi je zamenio za 500H pa da li i ona radi na principu 50L. fALA 

MALA ISPRAVKA, zamenio bih je za fv 500H a ne ,,zameni mi je '' kako sam napisao u prethodnom postu. 

Lanac signala bi ovako izgledao:milos1982 wrote:Ok jasno mi je kao dan da volume pedala oznake L dolazi kasnije u lancu efekata, jedino mi ja malo nejasan odgovor kolege Baba Slim-a da istu pedalu stavljam posle preamp sekcije tj u fx loop pojacala, da li se misli na poslednju u lancu efekata pa u input pojacala ili nekako drugacije.( A DA NE UTICE NA OD SA POJACALA) Napomenuo bih da mi je zamenio za 500H pa da li i ona radi na principu 50L. fALA
gitara --> input pojačala --> iz fx send --> input volume pedale --> iz output-a volume pedale kabel dalje ide u bilo šta drugo što hoćeš u lancu (modulacije, reverb, delay) --> na kraju tog lanca kabel nazad u fx return.
Ako ćeš da menjaš pedalu koju si kupio, za ovu primenu ti treba L verzija pedale (dakle, 500L a ne 500H, prave se obe verzije).
Ovako bi trebala da radi ono što ti treba. Ako grešim, neka me neko ispravi.

EDIT:
Mala dopuna - kako god i koju god verziju pedale (H kao prvu do gitare, ili L kao poslednju u lancu ali pre odn. ispred pojačala) vežeš ispred pojačala, a samim tim pre preamp sekcije odn. drajva pojačala, ona bi se ponašala kako nećeš, odn, smanjivao bi i gain drajva a ne samo glasnoću. Zato kapiram da mora u FX loop pojačala, jer je to signal koji je posle preamp sekcije, i time ti ne bi uticao na drajv.
Ok, hvala puno to bi bilo opsirno i konkretno objasnjenje. Nisam ni imao pojma da je toliko zamrseno.
hvala jos jednom