Da li mi treba Boss ds-1?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

MarkoX

Da li mi treba Boss ds-1?

Post by MarkoX » 30 Sep 2010, 00:44

Pozdrav.
Razmisljao sam da li da uzmem neku pedalu za distorziju, pa me interesuje iskustvo da li mi se isplati.
Posedujem Roland MC, i on ima neke distorzije u sebi, pa me zanima koliko Boss DS-1 ima kvalitetniju distorziju od toga?

Funkomat
MF veteran

Re: Da li mi treba Boss ds-1?

Post by Funkomat » 30 Sep 2010, 00:52

Nije pitanje ima li kvalitetnu distorziju vec da li se tebi svidja. Moras da probas pedalu pa odlucis.

MarkoX

Post by MarkoX » 30 Sep 2010, 00:59

Treba mi nesto sto moze da pici cepeline, otprilike taj zvuk.
Hvala na savetu, probacu.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 30 Sep 2010, 01:13

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 30 Sep 2010, 01:45

Auh pa ds-1 i nije baš onda rešenje.Pogledaj malo šta je Jimmy koristio od opreme ako te ne mrzi.

MarkoX

Post by MarkoX » 30 Sep 2010, 16:27

Jedan lik mi je rekao da spakujem nekoliko Behringer pedala (Dist,Fuzz,Compresor,Tubescreamer), nego da uzimam po jednu i skuplju od kvalitetnijih, pa da sam kombinujem. Njihove pedale su oko 2.5k, da li ima neke znacajnije razlike u zvuku (ima sigurno u plastici, ali necu da skacem po njima).

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Sep 2010, 16:48

Nema neke značajnije razlike u zvuku. Koje razdoblje Cepelina te interesuje? Koji ton na kojoj pesmi?

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 30 Sep 2010, 17:17

@MarkoX: Ovo pitanje koje ti sebi postavljaš je više principijelne, da ne kažem filozofske prirode, i zato da se razumemo odmah na početku: :)

naravno da je daleko bolje da čovek sebi strpljivo kupuje jednu po jednu kvalitetnu stvar, koja će ga sigurno dugo služiti, i da u tome uživa, bez obzira na to da li je početnik ili profesionalac, i da li svira u sobi, sam sa sobom, ili pred 10^6 ljudi.

ALI, pri ovome treba biti realan, i postaviti sebi sledeća pitanja:

DA LI SAM JA neko kome su skupe pedale zaista neophodne za sviranje iz hobija (ako je to kod tebe slučaj, ne znam, nisi naveo kako se baviš muzikom)?
KOLIKO meni zaista trebaju skupe pedale, koje ću samo da sviram u sobi?
DA LI ja to sebi mogu trenutno da priuštim, i koliko imam mogućnosti i strpljenja da čekam da skupim sve pedale koje mi eventualno trebaju?

Svestan sam da je svaka od ovih kategorija jaaako diskutabilna, jer ne postoji nikakav jasan kriterijum pomoću kojeg bi jasno odgovorio.
Zato, budi iskren prema sebi, i naći ćeš već neke odgovore.

Što se tiče Behringer pedala, dosta je pisano o tome, ima posebna tema gde se dosta toga spomenulo.
viewtopic.php?f=43&t=12289&hilit=behringer+pedale
Udri po čitanju, i naravno, nada ćeš tu naći suprotna mišljenja ali i dosta pozitivnih iskustava.

Sve u svemu: lično koristnim njihove dve pedale već neko vreme i odlično me služe, štimer i us600. Imao sam i dilej i odličan je digitalac, prodao sam ga jer mi je bio višak. Par drugara je dugo koristilo i koristi još uvek njihov wah Hellbabe i služi ih dugo i pouzdano.
Svi kenjaju kako je to plastika. Jeste, ali ako ne skačeš po pedalama iz zaleta, nema šanse da ih oštetiš. Jedini deo koji sam čuo da je diskutabilan je džek za napajanje, ali samo pažljivo, i služiće.

Što se zvuka tiče, oni važe za jako dobre kopije poznatih pedala. Zvuk, ne verujem da može biti 100% isti, ali su pretty fuckin' close. Za te pare, 'de ćeš bolje, iskreno.
Ako tek počinješ, a želeo bi ta imaš više efekata, ne vidim zašto ne bi uzeo 3-4 pedale po ceni jedne skupe/izvikane, pa neka tako bude samo u početku, dok ne vidiš šta ti se zaista sviđa, dok ne isprobaš gomilu opreme usput, i ne skupiš pare za nešto što si odlučio da ti je definitvno neophodno od skuplje opreme, pa polako dalje...

MarkoX

Post by MarkoX » 30 Sep 2010, 20:09

@ Baba Slim
Iskreno hvala bro, odgovorio si mi u postu sve ono sto sam se pitao. Treba mi radi hobija, tako da cu otici isprobati i uzeti vise pedala za pocetak.
@ Rocket Roll
Zanima me II, Whole Lotta Love, Heartbreaker i otpilike Black Dog. Provalio sam da mi treba fuzz za ove dve, nabavicu i neki wah kada skupim malo vise novca, ali za pocetak ce biti ok.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 30 Sep 2010, 20:53

:ziveli: Drago mi je ako sam pomogao, to su teške dileme. :) Trust me, we all know. :lol:

Javi šta si uzeo na kraju, za šta si se odlučio.

Edit: što se drajvova tiče, tu ti ne mogu pomoći, nisam ih probao, niti znam šta ti treba, ali što se tiče wah-a - Hellbabe iskreno preporučujem, jer ima dosta opcija za podešavanje nijansi zvuka, probao sam ga i odličan je. BTW, košta samo 3.5k rsd.

MarkoX

Post by MarkoX » 30 Sep 2010, 21:06

A isplati li se uzimati polovnjake?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 30 Sep 2010, 22:03

MarkoX wrote:A isplati li se uzimati polovnjake?
obicno da, tj ako rade kako treba.
Baba Slim wrote:Hellbabe iskreno preporučujem, jer ima dosta opcija za podešavanje nijansi zvuka, probao sam ga i odličan je. BTW, košta samo 3.5k rsd.
al' ga je hebeno naci, ja ga nisam nigde video osim polovnog na oglasima...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 01 Oct 2010, 08:44

MarkoX wrote:...II, Whole Lotta Love, Heartbreaker i otpilike Black Dog. Provalio sam da mi treba fuzz za ove dve...
Da, tu ti DS-1 ne završava posao. Od jeftinih fazeva koji lepo rade imaš Behringerove (VD-1 i one "plastične", zaboravih kako se zovu), a imaš i Nux fuzz u MegaMusicu. Lepo rade. To što se budžet varijante tiče. Skuplje a kvalitetnije = koliko bi novca potrošio?

Pejdžov arhetipski ton = ToneBender faz + Supro pojačalo + Telekaster. Recept može da se menja (Les Paul, Pejdžov model Hiwatta, itd.) ali ne odstupa mnogo od arhetipa. Pogledaj film "It Might Get Loud" u kojem Pejdž demonstrira svoj ton.

http://www.thegearpage.net/board/showth ... p?t=628443

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 01 Oct 2010, 08:57

Da li u stvari ikome treba DS-1? :mrgreen:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 01 Oct 2010, 11:09

Treba Vaju, Satrijaniju i meni. :mrgreen:

Post Reply